Mitologie nordica: zeii nordici, crearea lumii si Ragnarok

Saptamana nordica la #Mythologica va prezinta cele mai interesante si noi articole legate de mitologia nordica.

Mitologia nordica poate fi interpretata din doua puncte de vedere: vikingii si restul nordicilor. Anume, perioada vikinga clasica a avut propria viziune despre zeii ei razboinici. In nord, alte populatii au impartasit o parte din aceste traditii. Altele, le-au facut asemenea sufletului lor.

mitologie nordica

Asadar, aici este tot ce vreti sa aflati despre Mitologia Nordica intr-o singura saptamana:

 

– zeii si panteonul mitologiei nordice
– arme magice din mitologia vikingilor
– taramul gigantilor si alte creaturi fantastice
– Odin, Loki, Thor si zeii importanti
– samanismul si profetiile la nordici
– despre berserkeri vikingi
– Ragnar Lodbrok si istoria sa
– Istoria runelor
– cantece si formatii nordice inspirate din mitologie
– Nornele
– Ragnarok sau sfarsitul lumii
– Valkiriile
– mitologie nordica la Tolkien, World of Warcraft si multe alte carti, jocuri si benzi desenate
– vikingii si istoria lor
– mareti conducatori vikingi si povestile lor

 

Zeii din mitologia nordica sunt foarte prezenti in literatura si cinematografia de astazi. Vikingii si mitologia lor au devenit subiect principal pe marile ecrane. Dar ce stim cu adevarat despre acesti zei si istoria lor? Zeii nordici sunt impartiti in doua mari grupe: Aesir si Vanir. Pe langa gigantii care au aparut primii. Unii cred ca zeii Vanir reprezinta un panteon mai vechi al popoarelor indigene pe care invadatorii indo-europeni i-au intalnit. In final, zeii Aesir, noii-veniti, i-au invins si asimilat pe zeii Vanir.

Desi stim putine din observatiile directe ale lui Tacitus si Caesar despre Zeii din mitologia nordica, cele mai multe informatii despre mitologia nordica vin din perioada crestina, incepand cu Edda lui Snorri Sturluson. Asta inseamna ca miturile si legendele au fost scrise mult dupa ce s-a crezut in ele, si, in plus, ca autorii si-au introdus propria viziune crestina asupra lumii.

 

norne

Samanismul nordic, volvele si profetiile lor fac parte din cele mai interesante ritualuri si traditii culturale ale Scandinaviei. Vikingii au fost renumiti pentru curaj si inclinarea spre razboi, dar si spre venerarea zeilor.

In ultimii ani, benzile desenate si filmele (in special serialul Vikingii de pe canalul History) au pus accent pe acest amanunte. Volva era o femeie saman foarte puternica si o clarvazatoare in mitologia nordica.

Ea detinea un loc semnificativ in vechea societate vikinga, iar puterile ei erau considerate atat de mari incat chiar si Odin, cel mai mare zeu, se temea de ele. Odin insusi a consultat-o pentru a invata ce ii rezerva viitorul lui si zeilor.

In Voluspa, Odin ii ofera volvei colierul si inelele ca plata pentru ca i-a spus viitorul. Ea a prezis crearea lumii, primii zei, primii oameni si Ragnarok – sfarsitul lumii.

 

Gigantii apar in multe scrieri mitologice in culturile diverselor popoare. La nordici, motivul gigantilor depaseste orice inchipuire. Deasemenea, populatiile nordice credeau intr-un taram al gigantilor numit Jötunheimr.

Jötunheimr este un loc intunecat, inconjurat de paduri intunecate si piscuri muntoase uriase. Chiar si cei mai curajosi zei nordici se tem sa paseasca pe aceste meleaguri.

Jötunheimr era locul de bastina al gigantilor (Jötnar in limba nordicilor). Acest taram era unul dintre cele noua existente in cosmologia nordica. Era cunoscut si sub numele de Utgard ce inseamna “Dincolo de Gard” (poate se refera la “imprejmuire”, taramurile cunoscute oamenilor).

 

Walkiriile, fecioarele-razboinice si vikingii

Valkiriile, fecioarele-razboinice si vikingii

In mitologia nordica, walkiriile sunt fecioare-razboinice ce aleg pe cei morti pe campul de lupta si ii poarta in Valhala. Ele calaresc si sunt inarmate precum niste razboinici. Decid soarta celor care vor fii ucisi si ii duc lui Odin, marele zeu. De obicei, jumatate dintre cei alesi de pe campul de lupta ajung aici.

Cealalta jumatate este dusa zeitei Freya in viata de apoi pe campul Folkvangr (Fólkvangr). Zeita isi alege dintre cei mai buni razboinici vikingi cazuti.

Potrivit mitologiei nordice, walkiriile apareau in timpul bataliei. Aceste virgine apareau de obicei in numar de 6 pana la 13.

Se pare ca unele dintre walkirii aveau un rang mai mare decat celelalte si erau tratate cu respect. Unele au primit daruri speciale din partea lui odin care le-a permis catorva fecioare sa devina lebede. Aceasta le-a dat oportunitatea sa se aventureze in Midgard si sa se amestece cu oamenii. Dar daca ar fii fost vazute de oameni in forma lor ar fii devenit muritoare si nu s-ar mai fi putut intoarce vreodata in Valhalla. Aceste walkirii erau legate si de corbi. In vechea literatura nordica, aceste creaturi erau semnficative in batalii, adesea alegand cine va invinge si cine va pierde. walkiriile luau si iubiti pentru a-i pedepsi Odin si erau chiar creditate cu schimbarea istoriei de-a lungul mitologiei vikinge.

 

Nornele erau Moirele mitologiei nordice. In Scandinavia, vikingii credeau ca surorile Norne dau forma destinului si inregistreaza viata fiecarei persoane.

In vechea mitologie nordica, Nornele erau cunoscute ca modelatoare ale sortii. Nornele erau zeite care conduceau destinele oamenilor si aveau control asupra derularii vietii si incheierii ei.

Trei Norne foarte puternice si foarte frumoase traiau in misterioasa fantana a destinului – Urd. Locatia ei era chiar intre radacinile gigantului copac Yggdrasill (Arborele Lumii). Acesta forma o coloana unind taramul zeilor, omenirea, gigantii si mortii din lumea de dedesubt.

Aceste radacini au fost numite Urd, in timp ce celelalte purtau numele de Verdandi (‘fiinta’) si Skuld (‘necesitate’).

Dar mai existau si alte Norne, bune si rele, care aveau suficienta putere pentru a intoarce norocul unei persoane.

 

berserker viking

Erau berserkerii (berserci) vikingi razboinici adevarati sau se drogau pentru a ajunge in transa in timpul bataliilor?

Cuvantul “berserk” este folosit pentru a descrie comportamentul unei persoane ce se comporta irational si se afla intr-o stare de mare agitatie, fara sa poata sa-si mai controleze actiunile.

In mitologia nordica, in timpul epocii vikinge, berserkerii erau considerati tipul razboinicului-saman. Ei aratau furie exceptionala si curaj nebun in lupta.

Cazand intr-un anumit soi de transa, ei erau capabili sa ignore ranile pricinuite pe campul de lupta.

Acesti razboinici vikingi berserkeri erau cei mai temuti dintre toti. Se credea ca foloseau ierburi pentru a se droga si cadea in transa. Folosirea de anmiriftase crede ca le amplifica setea de lupta, Razboinicii berserkeri vikingi muscau scutuile si sabiile de nerabdare in anticiparea luptei si violentei.

Animalul-totem al acestor bersekeri erau ursul. Si numele lor vine tot de aici.

In Scandinavia pre-crestina, berserkerii aveau membrii ai cultului strang legati de Odin ca si zeu al razboinicilor.

 

Vikingii foloseau anumite simboluri bazate pe mitologia nordica. Simbolurile jucau un rol foarte important, chiar vital, in societatea vikinga si erau folosite pentru a reprezenta zeii, credintele si miturile. Unele simboluri vikinge au ramas misterioase pana astazi, iar mesajul lor este inca necunoscut. Aceste simboluri nedescoperite inca sunt de provenienta magica. Altele au mesaje foarte clare si semnificatii adanci.

Cel mai important, si poate cel mai cunoscut simbol viking, este Ciocanul lui Thor – Mjolnir. Probabil si din cauza reprezentarilor artistice si a filmelor, benzilor desenate si jocurilor video.

 

arme mitologice

Armele au jucat un rol important in mitologia nordica. Astazi vom incerca sa privim in trecut la cele mai notabile arme din legendele nordice.

Stim cu totii ca intreaga cultura vikinga a fost dominata de inclinatia spre razboi, raid si jaf. Tocmai de aceea raidurile vikinge, razboaiele vikinge si armatele vikinge ocupa o mare parte din istoria medievala a Europei de Nord. Pentru vikingi, si pentru toate culturile nordice, razboiul era un mod de viata important, iar armele erau importante pentru supravietuire. Astfel, nu este nicio surpriza ca armele ocupau un loc de frunte in legendele si miturile nordice. In timp ce povestile nordice sunt pline de zei, populate de eroi si monstri, foarte multe arme ii acompaniaza pe acestia in lupta.

 

Istoria runelor lui Odin si alfabetul sacru al vikingilor

Istoria runelor lui Odin si alfabetul sacru al vikingilor

Desi multa lume ar vrea sa creada ca runele sunt un fel de tarot scandinav, ele sunt mult departe de aceste interpretari profane. Runele au jucat un rol foarte important in viata vikingilor. Din nefericire, raman foarte putine scrise pe hartie. Insa mii de pietre cu inscriptii runice ne pot ghida in calatoria noastra. Care este istoria runelor? Ce simbolizeaza runele? Care era adevaratul lor scop? Limbaj secret, alfabet sau ritual sacru?

O cultura care credea in protectia zeilor, in noroc si vrajitorie. Deasupra tuturor insa statea gloria razboiului.

 

Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica

Ragnarok sfarsitul lumii si cumplita iarna au fost adevarate

Conceptul legat de “soarta” sau “destin” domina mitologia nordica si lumea lor in general. Soarta era un fapt al vietii, ceva nu putea fi schimbat sau evitat. Asadar, daca sfarsitul va veni, el nu va trebui intampinat cu frica. Moartea, sfarsitul, trebuie intampinate cu bravura si curaj. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este unul dintre cele mai dramatice evenimente.

Acest concept culmineaza in Ragnarok – “intunericul zeilor”, distrugerea iminenta a lumii, a carei inevitabilitate nu poate fi ocolita.

Ragnarok, “organizarea puterilor destinului” este apocalipsa. Zeii, protectorii umanitatii, stiau de Ragnarok si se pregateau pentru el zilnic. Declansarea lui nu putea fi intarziata. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este inevitabil.

 

king-ragnar conducatori vikingi

Ragnar Lodbrok sau Lothbrok (scris in nordica veche ca Ragnarr Loðbrók, “Ragnar Pantaloni-de-piele”) a fost un conducator nordic legendar si erou al epocii vikingilor, descris in poezia nordica veche si in multe saga. El a fost un konung danez din dinastia  Yngling. In aceasta traditie, Ragnar a fost flagelul Frantei si Angliei, un fel de bici al lui Dumnezeu pe mare, si tatal multor fii de renume, printre care Ivar cel DezosatBjorn Cot-de-Fier lider viking si Berserker, Halfdan RagnarssonSigurd Sarpe-in-Ochi si Ubba. În timp ce acesti oameni sunt figuri istorice, este incert daca Ragnar a existat într-adevar. Multe dintre povestile despre el par sa provina din faptele mai multor eroi si conducatori istorici vikingi.

 

Cum au schimbat vikingii istoria

Ceea ce te impresioneaza poate in primul rand in aventuroasa “roire” a oamenilor nordului, sau a normanzilor, este extraordina lor dispersare ca si multitudinea actiunilor desfasurate simultan in regiuni atat de vaste si diferite, in atatea tari si mari cum nu s-a intamplat cu niciun popor inainte de aparitia lor pe mult batatorita scena a istoriei omenirii. Astfel, vikingii au ramas in istorie.

Pornind de pe meleagurile mohorate, putin roditoare ale patriei lor, vikingii din fiordurile Norvegiei, din podisurile si lacurile Suediei, de pe coastele nisipoase ale Danemarcei, ei au impanzit, ca pirati sau negustori, ca pelerini sau cruciati, ca mercenari sau cuceritori, ca descoperitori de pamanturi sau intemeitori de state, schimbandu-si rolul dupa imprejurari.

Intr-o goana neostenita dupa castig si prada, adesea si dupa cuceriri teritoriale, tarmurile apuse ale Atlanticului si cele ale Mediteranei, malurile Marii Albe, ca si ale Balticei, au coborat sub numele de varegi pe vaile marilor fluvii ale Rusiei, ajungand prin Marea Neagra pana in Bosfor, unde dadeau mana cu cei care veneau dinspre Marea Egee, sau patrunzand prin Caspica pana in vecinatatea Indiei.

Corabieri neinfricati, vestiti, vikingii, atrasi parca de mirajul necunoscutului, nu s-au multumit in cutreierarile lor indraznete sa se instaleze in indepartata Islanda, ci aventurandu-se tot mai departe, au atins cu jumatate de mileniu inainte de Columb tarmurile de nord-est ale Americii.

 

 

 

 

 • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 11,074 times, 1 visits today)

19 thoughts on “Mitologie nordica: zeii nordici, crearea lumii si Ragnarok”

 1. Pingback: Thor: Ragnarok, sfarsitul lumii de comedie | Mythologica.ro

 2. Pingback: Valkirii, demoni-fecioare ale mortii in mitologia nordica | Mythologica.ro

 3. Pingback: Ragnar Lodbrok Vikingul | Mythologica.ro

 4. Pingback: Nascut sub semnul Valhallei – copiii vikingi si arta razboiului | Mythologica.ro

 5. Pingback: Serialul Vikingii explicat: Ragnar, Lagertha, Bjorn, Ivar, Rollo intre mit si istorie | Mythologica.ro

 6. Pingback: Cioturi de mitologie: tot ce trebuie sa stii despre mitologia greaca | Mythologica.ro

 7. Pingback: Serialul Vikingii explicat: Floki, fiii lui Ragnar si Marea Armata Pagana | Mythologica.ro

 8. Pingback: Erau vikingii tatuati? | Mythologica.ro

 9. Pingback: Cum luptau vikingii? Tactici, strategii, arme si lupte navale | Mythologica.ro

 10. Pingback: Hellboy, baiatul din iad | Mythologica.ro

 11. Pingback: Hellboy, baiatul din iad, mitologie si folclor | Mythologica.ro

 12. Pingback: Tyr, cel mai venerat zeu al nordicilor si germanicilor | Mythologica.ro

 13. Pingback: Baldur, zeul luminii care invie si lupta impotriva intunericului | Mythologica.ro

 14. Pingback: Valhalla, paradisul razboinicilor in mitologia nordica | Mythologica.ro

 15. Pingback: Mitologia Nordic? - Milenial

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.