Erau vikingii tatuati?

Am vazut cu totii zecile de filme cu si despre vikingi. Oare au purtat vikingii cu adevarat tatuaje? Semanau acestea cu cele din productiile de succes precum Vikingii de pe canalul History? Erau oare tatuate cu rune magice bratele vikingilor ce trageau vasele lungi de-a lungul marilor si fiordurilor inghetate?

Din 790 pana in 1066 d. Hr, vikingii au fost cei mai rai copii din spatele blocului. Cel putin la ei in cartier. Aveau o reputatie de smecheri si interlopi. Cand te gandesti la vikingi iti vin in cap barbosi lati in ceafa, tatuati la greu, cu topoare masive. Cand te gandesti la ocupatia lor – ei bine, probabil iti vin in cap decapitari, jafuri si violuri. A, si mult sange! Si tatuaje smechere! Ciudata combinatie, nu? Asta inseamna ca ai ceva probleme!

 

Cum au inceput tatuajele?

Cuvantul “tattoo” a aparut in limba engleza abia in 1893, cand capitanul James Cook descria practicile din Tahiti. Dar istoria tatuajelor este infinit mai veche, mergand pana in preistorie.  Vechii greci numeau tatuajele “stigma”. Grecii au observat practica asta la tracii barbari. Egiptenii o faceau si multi multi altii. 

Insa intrebarea cea mai mare ramane: erau vikingii tatuati?

Avem cel putin o dovada istorica care raspunde afirmativ la aceasta intrebare. Cel putin vikingii din Suedia care jefuiau Rusia si faceau comert in acea zona erau tatuati.

Insa avem foarte putine dovezi directe scrise. Cele mai multe ne vin din partea oamenilor de stat arabi care se angajau in comert si alte schimburi culturale cu nordicii in secolele IX si X.

Un calator arab, pe numele sau Ahmad Ibn Fadlan, un invatat din Bagdad, a fost trimis de un calif intr-o misiune diplomatica la bulgarii de pe Volga, in zona Rusiei de astazi. El a intalnit pentru prima oara acolo razboinicii nordici si a calatorit cu ei de-a lungul vastelor stepe rusesti. La acea vreme, nordicii calatoreau pe raul Volga cu lungile lor vase si cautau sa faca comert cu cea mai bogata civilizatie din acea vreme – lumea araba. In acelasi timp, Europa incerca sa-si revina dupa prabusirea Imperiului Roman.

In anul 921, acest calatori arab i-a intalnit pe “rusi”, comercianti vikingi din Suedia, care aduceau sclavi spre vanzare in acea regiune.

Cititi mai multe despre:

CUM AU SCHIMBAT VIKINGII ISTORIA

RAGNAROK – SFARSITUL LUMII IN MITOLOGIA NORDICA

Descrieri istorice ale tatuajelor vikinge

Ibn Fadlan i-a descris pe acesti “rusi” in cronicile sale de calatorie. Ii numea “Rusiyyah”, astazi ne referim la ei ca vikingi.

 

El ii descrie ca avand corpurile perfecte, fiind inalti ca niste palmieri, roscati de fel, nu purtau tunici sau caftan. Fiecare barbat purta un fel de haina care ii lasa mereu un brat descoperit pentru lupta. Fiecare purta mereu cu el un topor, o sabie si un cutit. Foloseau in special sabii franceze cu lame late si zimtate.

 

Fiecare femeie purta pe fiecare san o cutie din fier, argint, cupru sau aur. Valoarea fiecarei cutii era strict legata de bogatia sotului. Fiecare cutie avea un inel in care era un cutit. Femeile purtau inele mari la gat din aur sau argint. La fiecare 10.000 de monezi (unitate de masura araba) sotul ii face un colier sotiei. Asa ca multe femei aveau coliere. Cele mai pretuite ornamente erau insa margelele de sticla verzi pe care le tineau pe nave.

Toti barbatii erau tatuati din varful degetelor pana la gat. Tatuajele erau figuri verde inchis reprezentand copaci sau simboluri misterioase. Este posibil insa ca aceste tatauje sa fii fost de culoarea albastru inchis. Aceasta culoarea era folosita din cenusa aplicata pe piele. Este posibil ca tatuajele lor sa fii reprezentat diferite simboluri specifice sau tipare. Sau poate arabul s-a inselat, iar tatuajele erau doar desene ritualice.

Cunoastem insa din sapaturile arheologice ca vikingii erau foarte preocupati de felul in care arata. Asadar, este posibil sai fii folosit tatuaje pentru a-si decora corpul ca devotiune in fata zeilor. Existau multe simboluri la acea vreme pe care le gasim pe lucrurile lor: arme, nave, scuturi, case, bijuterii.

 

Arta tatuajului era cunoscuta in Scandinavia. Au fost gasite ace de tatuaj inca din epoca de bronz in Danemarca. Desi vikingii vor veni mult mai tarziu. Poate tatuajele erau reprezentative pentru o anumita categorie sociale, precum cea a razboinicilor. Mai mult, vikingii au intalnit in calatoriile lor celti sau picti care se tatuau des pe tot corpul.

 

Insa arabii ii descriau pe nordici ca pe niste salbatici. De obicei folosind un amestec ciudat de fascinatie si oroare. Este posibil ca aceste tatuaje sa fii fost folosite pentru a face diferenta dintre salbatici si lumea civilizata. Tot Ibn Fadlan ii descrie ca fiind nespalati, numindu-i “cele mai murdare creaturi ale lui Dumnezeu”. Desi isi spalau mainile, fatele si capetele in fiecare zi o faceau in cea mai oribila maniera: intr-un bazin comun. Desi erau un obicei nordic foarte vechi, arabii gaseau asta de-a dreptul respingator. Arabii faceau ablutiuni folosind doar apa curata, curgatoare.

Mai avem si alte relatari scrise din partea arabilor. In aceeasi perioada calatorea in Europa Ibrahim Ibn Yacoub Al-Tartushi. El reprezenta regatul maur al Andaluziei pe atunci situat in Spania. El a ajuns intr-un orasel intre Germania si Danemarca si nu a fost impresionat de mizeria de acolo. Nu se putea asemui cu frumusetile maretului oras Cordoba.

El a descris societatea vikinga ca fiind una in care femeile puteau divorta liber si ambele sexe purtau machiaje in jurul ochilor. Mai mult, nu le suporta nici cantecele. El le numeste cantatul din gat un urlet de caine sau de animal salbatic.

In consecinta, nici aici nu avem prea multe dovezi despre tatuajele vikingilor. Cuvantul arab pentru “tatuaj” era mai mult folosit pentru a descrie decoratiile din moschee. Adica o asemanare intre tiparele geometrice folosite in moschee si tatuajele in rune ale vikingilor. Deasemenea, tatuajele nu au fost mentionate in niciuna dintre scrierile vikinge numite saga sau poezii. Desi aceste scrieri descriu cu mare amanunt alte caracteristici precum cicatricile sau culoarea parului.

 

Tatuajele vikingilor exhumati

Din nefericire, pielea umana nu supravietuieste in pamant. Adica nu vom gasi vikingi dezgropati cu tatuaje. Totusi, o capetenie a scitilor a fost gasita in Siberia. Acesta era ingropat in anul 500 i. Hr. A fost ingropat sub stratul de inghet, asadar pielea sa a supravietuit. Si tatuajele sale la fel! Desi aceasta descoperire antedateaza vikingii cu 1.300 de ani, este posibil ca vikingii sa-i fii intalnit pe sciti. Si este posibil sa fii invatat de la ei aceasta arta a tatuajelor. Insa probabil a existat o mare diferenta intre stilul scitilor si simbolurile lor si cele ale vikingilor.

 

In 1993 o alta descoperire a uimit lumea. Savantul rus Natalia Polosmak a descoperit in Siberia o printesa a ghetii. Mai degraba mumia unei tinere de 25 de ani, perfect conservata. O printesa ingropata in munti, la 2.500 m inaltime pe Muntii Altai, la granite intre Rusia si Mongolia, China si Kazakhstan. Cateva milenii petrecute sub gheata din Siberia au salvat niste superbe tatuaje colorate. Trupul acestei printese este de-a dreptul o opera de arta si reprezinta cele mai bine conservate si elaborate tatuaje din lume. Tatuaje care ne descriu fiinte mitologice precum grifoni, caprioare caudate, pantere cu pete.

In acele vremuri, tatuajele erau folosite ca mijloc de identificare. Erau folosite ca un fel de pasaport. Mai mult, se credea ca tatuajele pot fii de ajutor si in viata de apoi, dar si in alta viata. Imaginile acestor animale reprezentau un fel de limbaj, de cod, de ganduri.

 

Astazi putem gasi o gramada de tatuaje vikinge online. In general, acestea reprezinta simboluri precum Vegvisir, un fel de compas pentru vreme rea. Insa acest simbol nu dateaza din epoca vikinga, ci din secolul XVII, dintr-o carte islandeza de magie. Coiful lui Awe (aegishjalmur) este un alt simbol ce iti da puterea fricii si a confuziei asupra dusmanilor. Deasemenea, se credea ca te poate feri de boli.

 

Bibliografie

Rym Ghazal “When the Arabs met the Vikings: New discovery suggests ancient links” The National , May 6, 2015;

Judith Gabriel, “Among the Norse Tribes: The Remarkable Account of Ibn Fadlan,” Saudi Aramco World November/December 1999;

James E. Montgomery, “Ibn Fadlan and the Rusiyyah,” Journal of Arabic and Islamic Studies 3 (2000);

“Siberian Princess Reveals Her 2,500-Year-Old Tattoos,” The Siberian Times , August 14, 2012

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,155 times, 1 visits today)

1 thought on “Erau vikingii tatuati?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.