Baldur, zeul luminii care invie si lupta impotriva intunericului

Baldur (scris si Balder sau Baldr) este în mitologia nordica zeul luminii, al bucuriei, al puritatii, al frumusetii si al inocentei. Iubit atat de zei cat si de oameni, a fost considerat cel mai bun din panteonul germano-scandinav.

Se pare ca Baldur era asa frumos inca radia lumina, trecea drept unul dintre cei mai drepti si intelepti zei, fiind fermecator si era un arbitru al disputelor intre zei si oameni. Numele sau poate fi legat de stralucirea soarelui.

Mitologia nordica este plina de farmec si mister si constituie o lume aparte, unica. Iar astazi vom vedea cum un zeu nordic poate fi valabil universal. Felul in care Baldur moare si invie este aplicabil tuturor religiilor lumii care au astfel de zei. Inclusiv crestinismul se inscrie in aceasta categorie.

 

Numele lui Baldur

Baldur (pronuntat Balder) este un vechi zeu nordic si germanic. Este fiul lui Odin, tatal zeilor si Frigg, zeita intelepciunii si a profetiilor, sotul zeitei Nanna, zeita vegetatiei si tatal zeului justitiei pe nume Forseti.

Numele sau ciudat poate fi tradus in anumite versiuni ca “focul alb”, sau poate era un titlu de forma unui “Lord”. Exista multe controverse in aceasta zona, insa cea mai cunoscuta varianta vine din limba islandeza, numele sau traducandu-se ca “indraznet”, iar in vechea limba nordica ca “brav”. Asta mai ales cand este legat de caracterul razboinic al zeului. Pentru ca din studiile noastre reiese ca Baldur nu era asa gingas si inocent cum cred unii. Da, nu mergea la curve si nu bea mied cat e ziua de lunga cu Thor si tovarasii, dar este portretizat adesea ca un despot razboinic.

 

Familia lui Baldur

In privinta familiei sale, Baldur mai avea un frate numit Hodr si o gramada de alti frati vitregi: Thor, Vidar, Tyr, Heimdall, Hermod, Bragi si Vali. Vali a fost facut dupa moartea lui Baldur de Odin cu giganta Rindr pentru a-l razbuna.

Baldur se casatoreste cu zita Nanna, despre care nu stim foarte multe. Insa fiul lor, Forseti, va deveni zeul pacii si justitiei. Cand va creste va tine sfat si va rezolva disputele dusmanilor.

Cea mai importanta sursa in care gasim informatii detaliate despre Baldur este Edda, o istorisire medievala a unui invatat islandez pe nume Snorri. Nu stiu daca sforaia sau nu. In acest tratat de mitologie si poezie exista cea mai completa varianta a povestii lui Baldur. Adica celebrul mit al mortii si invierii. Ce aflam de aici?

Doar Lo’ki (Loki), spiritul raului, îl ura.  Fata lui Baldur era  la fel de stralucitoare ca soarele. Parul lui stralucea ca aurul lustruit si oriunde mergea, noaptea se transforma în zi.

 

Moartea lui Baldur

Povestea mortii lui Baldur este printre cele mai cunoscute mituri din mitologia nordica. Barzii si poetii o recitau in acele vremuri. Iata cum incepe ea:

Baldur isi viseaza moartea. Apoi, mama sa, Frigg, care era clarvazatoare, a avut acelasi vis. In societatea nordica, acesta era un semn foarte important si insemna ca acesta este viitorul predestinat. Vikingii credeau in destin. Zeii s-au hotarat sa actioneze in consecinta. Odin a mers pe calul lui Sleipnir, cel cu 8 picioare, pana la zeita Hel, pe taramul mortilor. Aici dorea sa gaseasca o volva, un fel de preoteasa clarvazatoare, care ii poate destainui ce inseamna visul. Odin a inviat-o din morti si a incercat sa obtina informatii de la ea. Dar volva i-a spus doar ca Baldur va muri insa nu i-a destainuit cum se va intampla.

Cand Odin s-a intors cu aceasta veste teribila, Frigg a fost devastata. Determinata sa impiedice cu orice pret moartea fiului ei, Frigg a coborat pe pamant si s-a rugat de fiecare faptura din mare, de fiecare pasare a cerului, de fiecare pom si planta de pe camp. A obtinut promisiuni din partea fiecaruia ca nu-i vor vatama fiul.

Increzatori in invincibilitatea zeului, zeii se amuzau aruncand in el cu arme si diverse obiecte. Si toate sareau din el ca din zid si nu-l raneau deloc.

Loki insa, cel mai smecher intre zei, a simtit aici o oportunitate. Oricum nu-i placea defel veselia din jur. A reusit sa o pacaleasca pe Frigg deghizandu-se intr-o batrana si smulgandu-i acesteia secretul. In cautarea ei de a obtine promisiuni, Frigg a omis sa intrebe si vascul gandindu-se ca acesta este prea neinsemnat si inofensiv. Asa ca nu s-a mai sinchisit sa-i obtina fagaduiala. Loki a facut astfel o sulita din vasc si l-a convins pe zeul orb Hodr sa o arunce in Baldur. Proiectilul l-a strapuns pe zeu si acesta a cazut lat mort.

Atunci, zeii au plans mult timp, l-au jelit pe favoritul lor Baldur, si cu ei întreaga natura îl jelea pe zeul ucis: frunzele cadeau de tristete din copaci, florile se ofileau si mureau, pamantul a devenit arid si a înghetat. Bruin ursul (un prieten de-al lui Baldur, ca multe alte animale) si vecinii sai: veveritele, aricii s-au strecurat în vizuini si au refuzat sa manance saptamani si saptamani (hibernarea).

Baldur însemna viata, soarele si bucuria, iar moartea sa corespunde iernii nordice, cu îngheturile ei, cu animalele care hiberneaza.

Zeii infuriati s-au hotarat sa aleaga pe unul dintre ei sa mearga in Lumea de Jos sa o convinga pe zeita Hel, fiica lui Loki, care domnea acolo sa li-l dea inapoi. Hermod, alt fiu al lui Odin (se pare ca si astuia ii placeau mult femeile) a ales sa mearga in aceasta calatorie. Asa ca a incalecat pe calul Sleipnir cu 8 picioare al tatalui sau si a coborat pe Yggdrasil, copacul lumii pana in ajuns la Hel. Aici l-a gasit pe Baldur stand la loc de cinste pe tron in dreapta ei. Si i-a cerut lui Hel sa-l elibereze pentru ca Baldur le este drag tuturor. Desi a implorat amar, Hel a hotarat ca il va elibera pe Baldur doar daca toate lucrurile din lume ii vor plange disparitia. Adica trebuia sa demonstreze ca Baldur era universal iubit.

Hermod s-a grabit sa duca vestea inapoi zeilor. Iar Aesirii au trimis rapid mesaje in intreaga lume pentru a raspandi vestea. Au vorbit cu oamenii si animalele, cu plantele si copacii, chiar si cu pietrele si stancile. Toti au plans moartea lui Baldur. Toate creaturile din lume au varsat lacrimi pentru zeul iubit.

Toata lumea a plans pentru generosul fiu al lui Odin. Toti cu exceptia unei creaturi, giganta Pokk (in traducere “multumesc”), toti crezand ca este Loki deghizat refuzand intoarcerea lui Baldur. Asadar, Baldur a fost nevoit sa ramana in continuare jos.

Desi avem o singura varianta intreaga a povestii mortii lui Baldur, se pare ca exista altele si mai vechi in poezia nordica. In epoca vikinga avem multe detalii despre ea pe piese de bijuterii. Dar Snorri a uitat sa aminteasca caracterul razboinic al zeului luminii Baldur.

Mai avem o lucrare a unui istoric danez care ne arata ca Baldur era mereu dornic de batalii, iar numele sau era legat de arme si razboi in general. Mai mult, era un zeu renunit la germanici.

 

Inlantuirea lui Loki, razbunarea lui Odin si inceputul Ragnarokului

Resemnati cu moartea lui Baldur, zeii i-au pus corpul sau si al sotiei sale (care murise de inima rea) pe o corabia mareata numita Hringhorni. Aceasta era corabia zeului Baldur si se spune ca era cea mai mare din lume. Atat de mare incat a fost nevoie de cea mai puternica giganta sa o impinga in mare. Thor a aprins rugul funerar. Fiecare si-a daruit aici ce avea mai de pret. Pe acest rug era si calul sau. Odin si-a daruit inelul sau de aur, Draupnir. Inelul avea proprietatea de a se multiplica in alte 8 inele identice la fiecare a 9-a noapte.

Intre timp insa, Odin a urmarit razbunarea fiului sau. Cu giganta Rindr a dat nastere unui alt fiu numit Vali. Acesta a ajuns la maturitate intr-o singura zi si l-a ucis pe zeul orb, Hodr, care l-a ucis fara sa stie pe fratele sau, Baldur. Vali a plecat apoi dupa Loki. Insa Loki se ascunsese deja deghizat in forma unui somon pitindu-se intr-o cascada. Dar cu ajutorul lui Thor a fost prins intr-o plasa. Loki fost legat de o stanca intr-o pestera cu maruntaiele fiului lui, Nari. Zeii au lasat un sarpe veninos deasupra capului lui Loki ca sa ii picure otrava pe fata si corp, facandu-l sa agonizeze la nesfarsit si sa zguduie fundatiile pamantului. Loki era sortit sa ramana asa pana la Ragnarok. Povestea seamana cu pedepsirea lui Prometeu, insa motivele sunt altele.

Potrivit scrierilor nordice, Baldur si Hodr erau destinati sa se intoarca la viata in timpul renasterii lumii ce va urma dupa Ragnarok. Cei doi zei vor fi stapani in Asgard atunci.

Asadar, moartea lui Baldur va declansa Apocalipsa, razboiul zeilor pentru ca il va inlantui pe Loki. La venirea Ragnarokului, toate lanturile se vor rupe, iar Loki si fiul sau, uriasul-lup Fenrir, vor fi eliberati.

 

Ce simbolizeaza Baldur? Lupta luminii impotriva intunericului

În mitologia nordica, una din cele mai tragice secvente este moartea lui Baldur, zeul luminii si al puritatii. Sfarsitul fusese anticipat de Frigg, mama sa, zeita cerului, cea care cunoaste destinele tuturor, dar nu are voie sa le dezvaluie nimanui.

Zeita încearca sa evite tragedia, cerand tuturor elementelor naturii sa îl protejeze pe Baldur. Asadar, Baldur va deveni imun la amenintarea fortelor naturale.

Alegerea lui Hod pentru a-l ucide pe Baldur nu este întamplatoare: zeul orb este un zeu al întunericului, ce se va face ucigasul zeului luminii.

Loki este zeul vicleniei si al raului, victima sa fiind un simbol al puritatii. Prin aceste doua opozitii, raul triumfa asupra binelui, întunericul asupra luminii, dezechilibru ce va declansa sfarsitul lumii, Ragnarok-ul.

Moartea lui Baldur poate fi considerata un punct culminant al mitologiei popoarelor nordice, conflictul cel mai important care va duce spre deznodamantul tragic al lumii. De vreme ce Baldur nu a murit pe campul de lupta, el nu poate ajunge în conditii normale în Valhalla, ci va coborî în Helheim. Zeii însa o roaga pe zeita Hel sa faca un compromis si sa îngaduie plecarea lui Baldur în Valhalla. Zeita mortii accepta cu pretul unei singure conditii: toata lumea trebuie sa-l jeleasca pe zeul ucis. Acest lucru se întampla la porunca zeului Odin, dar o vrajitoare sau, dupa o alta varianta, Thokk, nu îl deplange pe Baldur. De aceea, Baldur ramane în Helheim. Zeii îl banuiesc pe Loki drept metamorfozat în cel care nu s-a supus ordinului dat de Odin si hotarasc pedepsirea lui.

 

Paralele cu scene din mitologia universala

Momentul aduce cu acela din mitologia greaca, unde zeita Thetis îl scalda pe Ahile dupa nastere în apele raului infernal Styx, pentru a-i conferi nemurirea. Zeita îl tine pe erou de un picior în timp ce-l îmbaiaza si uita sa-i umezeasca apoi calcaiul, ceea ce îi va aduce mai tarziu moartea eroului.

Asadar, daca mitologia nu este decât fictiune creata pentru a multumi, satisface natura spirituala, morala si emotionala a omului, zeii, conform acestei interpretari, reprezinta virtutile si viciile umane, emotiile, facultatile mintale, forta fizic? etc., personificate.

Odin este întelepciunea, Baldur reprezinta bunatatea, Heimdall gratia etc. Thor este curajul, iar uriasii lenea si aroganta. Moartea lui Baldur, cel ucis de Höder, la instigarea lui Loki, urmata de moartea Nannei, sotia lui Baldur, cauzata de durerea pierderii celui mult iubit, urmata de uciderea lui Höder de catre Vali, plânsetul naturii pentru moartea zeului luminii si refuzul lui Hell de a îl elibera din Helheim, toate acestea capata alte valente în ochii cercetatorilor.

Astfel, forta fizica, stârnita de dorintele lumesti (Höder), ghidate de pacat (Loki), ucide inconstient inocenta (Baldur). Dragostea (Nanna) moare cu inima sfâsiata de durere. Schimbarile bruste de comportament (Vali) slabesc forta fizica (Höder); însa inocenta (Baldur) a disparut din lume, condamnata sa ramâna în tinutul lui Hell pâna la regenerarea pamântului, dupa Ragnarök. Interpretarea etica îi tranforma pe zei în simboluri ale spiritului, iar uriasii devin atribute ale corpului uman; între cele doua, trup si suflet, este o permanenta lupta pentru suprematie.

Ragnarok-ul este, fara indoiala, un sfarsit, dar nu este sfarsitul lumii. Caci dupa formidabila inclestare a fortelor, apare un pamant nou, verde, frumos si fertil, cum nu a fost niciodata. Un nou Soare apare, mai stralucitor decat cel de dinainte. Acest final reprezinta doar sfarsitul unui ciclu.

 

De ce vascul?

Vascul, cunoscut si sub numele „creanga de aur”, are o semnificatie deosebita în folclorul european. În traditia romaneasca si nu numai, în preajma sarbatorilor de iarna, planta magica cu bobite sidefii este un prilej pentru oameni sa se sarute. Care sunt, însa, radacinile acestui obicei?

Ce puteri au, de fapt, ursitoarele si cum ne stabilesc destinul. De ce… În Romania, sarutatul persoanei iubite sub vasc, în preajma sarbatorilor, „asigura” fericirea în dragoste îndragostitilor, conform credintei populare. Cu toate ca este un obicei traditional popular, multi au uitat de unde se trage, mai exact, acest rit.  Potrivit legendelor nordice, exista o asociere clara între vasc si dragoste. Aceasta asociere se datoreaza povestii tanarului zeu Baldur.

Distrusa de moartea fiului sau, zeita Frigg a început sa planga cu lacrimi amare, deasupra trupului neînsufletit al acestuia, iar lacrimile sale s-au transformat în „perlute” de vasc, îmbogatind crenguta plantei care i-a ucis fiul. Legenda are, însa, doua finaluri posibile. Într-unul dintre acestea, Frigg iarta vascul si spune ca acesta ar trebui sa fie un simbol pentru pace si iubire. În celalalt, Baldur învie datorita lacrimilor mamei sale, aratand cat de mare este puterea dragostei.

 

Balder cel Frumos, invierea si nemurirea

Balder a fost zeul adevarului si luminii. El poseda cunostinte în vindecare, ierburi si rune, care l -au facut un favorit printre oamenii din Midgard. Balder a trait într – un palat pe nume Breidablik cu sotia lui Nanna, o zeita a vegetatiei. Se credea ca nicio minciuna nu putea trece prin peretii palatului Breidablik, casa zeului adevarului, asa ca atunci cand Balder a început sa aiba cosmaruri înfricosatoare despre propriul deces, ceilalti zei Aesir le-au luat în serios. Spre deosebire de zeii din alte panteonuri, zeii nordici nu erau nemuritori.

 

Baldur in filme, jocuri si cultura pop

Baldur va prinde importanta de-a lungul timpului in opere literare. Deasemenea, in cultura pop contemporana el apare in filme, seriale, jocuri si benzi desenate.

Printre cele mai importante il avem pe Balder din seria de jocuri Max Payne, dar si un intreg joc numit Baldur’s Gate aparut in 1998. Mitologia nordica si zeul Baldur influenteaza serios si franciza God of War.

Deasemenea, ne asteptam ca Ubisoft sa prezinte in noul joc despre mitologie nordica, Assassin’s Creed Valhalla, mai multe despre acest zeu.

 

 

Bibiografie

  1. “Baldrs Draumar.” Poetic Edda. Translated by Henry Adams Bellows. Internet Sacred Text Archive.
  2. “Grímnismál.” Poetic Edda. Translated by Henry Adams Bellows. Internet Sacred Text Archive.
  3. McCoy, Daniel. “Baldur”. Norse Mythology for Smart People.
  4. Sturluson, Snorri. “Gylfaginning.” Prose Edda. Translated by Arthur Gilchrist Brodeur. Internet Sacred Text Archive.
  5. “Völuspá.” Poetic Edda. Translated by Henry Adams Bellows. Internet Sacred Text Archive.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,827 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Baldur, zeul luminii care invie si lupta impotriva intunericului”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.