Valkiriile, fecioarele-razboinice si vikingii

Walkiriile, fecioarele-razboinice si vikingii

In mitologia nordica, walkiriile sunt fecioare-razboinice ce aleg pe cei morti pe campul de lupta si ii poarta in Valhala. Ele calaresc si sunt inarmate precum niste razboinici. Decid soarta celor care vor fii ucisi si ii duc lui Odin, marele zeu. De obicei, jumatate dintre cei alesi de pe campul de lupta ajung aici.

Cealalta jumatate este dusa zeitei Freya in viata de apoi pe campul Folkvangr (Fólkvangr). Zeita isi alege dintre cei mai buni razboinici vikingi cazuti.

Walkiriile nu aveau voie sa fie vazute de oameni

Potrivit mitologiei nordice, walkiriile apareau in timpul bataliei. Aceste virgine apareau de obicei in numar de 6 pana la 13.

Se pare ca unele dintre walkirii aveau un rang mai mare decat celelalte si erau tratate cu respect. Unele au primit daruri speciale din partea lui odin care le-a permis catorva fecioare sa devina lebede. Aceasta le-a dat oportunitatea sa se aventureze in Midgard si sa se amestece cu oamenii. Dar daca ar fii fost vazute de oameni in forma lor ar fii devenit muritoare si nu s-ar mai fi putut intoarce vreodata in Valhalla. Aceste walkirii erau legate si de corbi. In vechea literatura nordica, aceste creaturi erau semnficative in batalii, adesea alegand cine va invinge si cine va pierde. walkiriile luau si iubiti pentru a-i pedepsi Odin si erau chiar creditate cu schimbarea istoriei de-a lungul mitologiei vikinge.

 

Cititi mai multe despre:

 

walkiriile, fecioarele-razboinice si vikingii

Walkiriile in textele antice si descoperirile arheologice

Numele lor provine de la vechiul cuvant nordic “valkyrja” – “cele care ii aleg pe morti”.

Walkiriile sunt atestate in Edda Poetica, o carte de poeme compilata in secolul al XIII-lea din alte surse traditionale mai vechi. Deasemenea in Edda in proza si in Heimskringla de Snorri Sturluson, in saga Njáls, in saga islandezilor. Ele apar in poemele skalzilor, poetii nordici, in farmece si in variate inscriptii runice.

Descoperirile arheologice releva importanta majora a  walkiriilor. In intreaga Scandinavie au fost gasite amulete din argint stilizate. In timpul erei vikinge, amuletele erau puse in morminte pentru ca se credea ca au puteri protective.

 

Walkiriile in alte culturi

Au fost propuse mai multe teorii de-a lungul timpului privind originea walkiriilor. Deasemenea, alte teorii vorbesc despre dezvoltarea lor.

walkiriile sunt foarte similare acelora care escorta mortii la Hades in mitologia greaca. Deasemenea, in alte forme ale vietii de apoi, diferite mitologii de-a lungul istoriei omenirii, propun astfel de variante. In special in legendele grecesti. Este interesant de notat faptul ca temele si figurile comune apar in istoria umanitatii fara sa tina cont de limitarile geografice sau culturale.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,447 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Walkiriile, fecioarele-razboinice si vikingii”

  1. Pingback: Thor: Ragnarok, sfarsitul lumii de comedie | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.