Samanismul nordic, volvele si profetiile lor fac parte din cele mai interesante ritualuri si traditii culturale ale Scandinaviei. Vikingii au fost renumiti pentru curaj si inclinarea spre razboi, dar si spre venerarea zeilor.

In ultimii ani, benzile desenate si filmele (in special serialul Vikingii de pe canalul History) au pus accent pe acest amanunte. Volva era o femeie saman foarte puternica si o clarvazatoare in mitologia nordica.

Ea detinea un loc semnificativ in vechea societate vikinga, iar puterile ei erau considerate atat de mari incat chiar si Odin, cel mai mare zeu, se temea de ele. Odin insusi a consultat-o pentru a invata ce ii rezerva viitorul lui si zeilor.

In Voluspa, Odin ii ofera volvei colierul si inelele ca plata pentru ca i-a spus viitorul. Ea a prezis crearea lumii, primii zei, primii oameni si Ragnarok – sfarsitul lumii.

Ce este samanismul nordic?

Volva era considerata Seior (cateodata numita seidhr, seidh, seidr, seithr, seith, sau seid), un vechi termen nordic pentru un anumit tip de vrajitorie ce era practicat in societatea nordica in timpul epocii de fier tarzii a Scandinaviei. Nornele, care erau modelatoarele destinului si inregistrau zilele din viata unei persoane, potrivit mitologiei nordice, erau maestrele seidr.

O Seior putea nu numai prevede viitorul, ci si invoca furtuni, calatorea sau se lupta in forme animale, trimitea cosmaruri pentru a ucide pe cineva in somn sau arunca vraji de dragoste.

Dar existau si alte Norne, in acelasi timp binevoitoare dar si malefice, ce aveau suficienta putere pentru a intoarce norocul unei persoane.

In cartea sa, Calea Vikingilor, arheologul Neil Price scria ca existau ritualuri seior pentru divinatie si clarviziune, pentru a cauta ceea ce este ascuns, atat in secretele mintii cat si in lumea din jur, pentru a vindeca bolnavii, pentru a aduce noroc, pentru a controla vremea si pentru a avea noroc la vanatoare.

Insa ceea ce este mult mai important, si mai teribil totodata, este ca aceste ritualuri puteau fi folosite si pentru a face opusul – a blestema un individ sau o actiune, pentru a seca pamantul, a induce boala, pentru a prevesti viitoruri false si a-i trimite pe cei convinsi spre dezastru, pentru a rani si a ucide in dispute, dar mai ales in razboi.

Numele Volva este un vechi cuvant nordic ce inseamna “purtatoarea toiagului magic”. In saga nordice, volva este adesea descrisa ca o femeie batrana ce apare noaptea tarziu. Este de obicei imbracata intr-o mantie lunga si neagra si tine in mana un toiag magic de vrajitor.

In unele mituri nordice si saga este scris ca toiagul pe care il are poseda puterea de a cauza uitarea in toti cei care sunt atinsi de trei ori pe obraz.

Freya: marea zeita nordica si volva a vikingilor

Arta profetiei era un dar divin in lumea nordica. Insasi zeita Freya l-a invatat pe Odin si pe zeii nordici Aesir ce erau asociati cu razboiul, magia si cerul.

In mitologia nordica, Freya este o zeita atotputernica. Ea apartine unui grup de zei si zeite numiti Vanir ce erau asociati cu natura, locurile salbatice, animalele si taramurile nevazute. Este considerata a fi zeita iubirii si frumusetii, dar este si o zeita razboinica, dar si a intelepciunii si magiei. Freya este cea mai puternica volva. Ea tine mereu in mana un toiag magic.

O volva avea mereu nevoie de un toiag magic pentru a preveni viitorul. Volva hoinarea din oras in oras si din ferma in ferma traind din acte de magie in schimbul cazarii, mancarii si altor forme de compensatie. Cea mai detaliata relatare a unei astfel de femei si a mestesugului ei apare in Saga lui Erik cel Rosu in care o volva vine la una dintre asezarile din Greenland pentru a profeti comunitatii.

Arheologii au descoperit artefacte antice care ar putea fi toiege ale femeilor saman nordice. Unul dintre cele mai vechi si mai interesante se afla la Muzeul Istoric din Suedia. El provine de la o femeie vikinga dintr-un mormant din Oland. Toiagul este facut din fier cu detalii in bronz. Varful are un fel de casa in miniatura, posibil un simbol al casei zeitei Freya – Folkvang. In mormant au fost gasite si alte artefacte ce aratau statutul special al femeii. In timp ce excavau alte morminte ale unor astfel de femei saman nordice in Scandinavia, arheologii au descoperit urme de cannabis si alte droguri probabil folosite in timpul ritualurilor. O volva era la fel de respectata pe cat de temute ii erau profetiile. Ca multi alti samani din alte culturi, volva nordica se tinea departe de societate, in mod pozitiv, dar si negativ.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 1,744 times, 1 visits today)