Serialul Vikingii explicat: Floki, fiii lui Ragnar si Marea Armata Pagana

Serialul Vikingii explicat: Floki, fiii lui Ragnar si Marea Armata Pagana

Serialul Vikingii de la History Channel este astazi printre cele mai populare. Chiar daca nu are dragoni, nu? Si asta se datoreaza unor personaje unice, incluse in spectacol, mai mult sau mai putin reale. Oameni care poate au trait si au devenit legende! Unul dintre acestea este Floki.

Insa ce stim despre Floki? A fost Floki un personaj istoric real? Cat de real? A fost Floki cu adevarat prieten si contemporan cu marele si legendarul Ragnar Lodbrok.

Desi resursele si scrierile istorice despre Floki sunt foarte limitate, iata ce informatii am putut gasi.

Daca sunteti interesati de serialul Vikingii, acest video Youtube explica totul.

 

Hrafna-Flóki Vilgerdarson, omul care a numit Islanda

Genialitatea din partea scenariului seriei Vikingii de pe History Channel este ca povestile unor vikingi celebri au fost adunate pentru a crea un mit. O legenda care se desfasoara chiar in fata noastra.

Aceste figuri istorice sau legendare au trait in vremuri diferite. Regizorul si scenaristii au afirmat clar ca nu au fost interesati de precizia istorica.

Pana la urma, este vorba despre un act artistic. O poveste spusa prin ochii lui Ragnar Lodbrok, fondatorul unei dinastii. Si, apoi, prin fiii sai.

Iar moartea lui Ragnar a fost unul dintre motivele principale pentru care a fost adunata Marea Armata Pagana. Si asa s-a ajuns la invadarea Angliei.

La fel ca Rollo, duce de Normandia, Floki este un alt personaj interesant. Insa cand Floki era doar un baietel, Ragnar ar fi fost deja batran.

Numele lui Vilgerðarson provine de la mama lui, Vilgerd, si Hrafna sau Ravna este o porecla care înseamna “corb” .

Floki este cunoscut ca primul nordic care a pornit deliberat spre insula pe care o stim astazi drept Islanda. Asadar, Floki a fost al treilea explorator viking.

 

Floki Vilgerdarson si Islanda

Exista o carte din Islanda ce relateaza sosirea vikingilor in Islanda in secolul IX. Cartea se numeste Landnamabok.

Cartea ne vorbeste despre calatoria lui Floki in Islanda. Islanda a mai fost vizitata inainte de doi vikingi care au ajuns acolo din greseala. Insula primise numele de “Pamantul Zapezilor” inainte. Curajosul Floki si-a pus animalele si bunurile in barca si a calatorit spre insula orientandu-se doar dupa luna si stele.

Este foarte interesant ca vikingii calatoreau in special primavara si toamna, anotimpuri de migratie pentru pasari, pentru a le urmari zborul si a se orienta.

Dar Floki chiar a luat pasari cu el pentru a se orienta. Trei corbi care i-au adus porecla “Corbul” – Ravna. Floki si oamenii sai au petrecut o iarna cumplita si de aici s-a inspirat si filmul.

 

Moartea lui Floki

Potrivit lui Landnamabok , Floki Vilgerdarson s-a intors in Islanda si a murit acolo. A avut o fiica pe nume Thjodgerd si trei fii: Trond, Torlak si Staff

Niciunul dintre copiii lui Floki nu s-a numit Angrboda (numele pe care Floki si Helga il dau in serial fiicei lor dupa giganta dîn mitologia norvegiana).

 

Floki, Ivar Boneless si Bjorn Ironside

Floki a construit cu adevarat un car pentru Ivar Boneless (iata si articolul despre Ivar cel Dezosat).

Helga este un personaj fictiv, numele sotiei lui Floki fiind Groa Gro Bjornsdottir.

Deasemenea, este foarte putin probabil ca Floki sa fi luptat cu Lagertha sau sa fii calatorit cu Bjorn Ironside

 

L-a ucis Floki pe Athelstan?

Multe dintre personajele serialului Vikingii sunt inspirate din realitate, dar Aethelstan nu este unul dintre ele.

Floki este interpretat de actorul suedez, genial as putea adauga, Gustaf Skarsgard.

 

Marea Armata Pagana si cucerirea Angliei

Raidurile vikinge erau o parte semnificativa in viata oamenilor normali din secolul IX. Imaginati-va ca traiti pe coastele Angliei. Raidurile vikinge faceau diferenta intre viata si moarte. Biserica ii portretiza pe vikingi ca demoni si salbatici, urgia Domnului, pedeapsa celui de Sus pentru pacatele celor de jos.

Insa Marea Armata Pagana nu a fost doar o adunatura de vikingi pusi pe prada si jafuri. Aveau un scop! RAZBUNAREA!

Marea Armata Vikinga sau Marea Armata Daneza cum a mai fost cunoscuta, a fost o coalitie a celor mai buni razboinici vikingi ai timpului.

Ei au invadat Anglia in secolul IX dupa spusele Cronicii Anglo-Saxone. Dar invazia este descrisa si in saga nordica, Povestea fiilor lui Ragnar.

Marea Armata Pagana a debarcat in 866 in estul Angliei. In acele vremuri, Anglia era divizata in patru regate:

  • Anglia de Est
  • Mercia
  • Northumbria
  • Wessex

Inamicul fiind dezbinat, Marea Armata Pagana a reusit sa ingenuncheze cea mai mare parte din tara.

Povestea fiilor lui ragnar ne spune ca invazia a pornit pentru razbunarea legendarului conducator viking, Ragnar. Dupa un raid in regatul Northumbria condus de Regele Aella, vikingii au fost infranti, iar Ragnar a fost capturat. Aella l-a executat pe Ragnar aruncandu-l intr-o groapa cu serpi veninosi.

Cand fiii lui Ragnar au primit vesti despre teribila moarte a tatalui lor, au jurat imediat sa se razbune.

Dar cronicile anglo-saxone si cele vikinge trateaza diferit aceasta invazie. Vikingii vorbesc despre Ivar ca intemeietorul asezarii Jorvik, adica orasul York de mai tarziu.

Ivar the Boneless, Ivar fara Os a fost un bun strateg si militar. El si-a adunat in jurul sau vecinii anglo-saxoni. Deasemenea, cand a devenit suficient de puternic si-a chemat fratii pentru a-si razbuna tatal. Regele Aella a fost invins si vulturul sangeros i-a fost “sapat” in spate. Dupa aceea, Ivar a continuat sa conduca Northumbria.

Cronicile engleze nu pomenesc de aceasta tortura ci doar de luptele din Mercia in 868. Regele Merciei a cerut ajutorul Wessexului si impreuna, coalitia anglo-saxona, i-a asediat pe vikingi la Nottingham. Fara o victorie concludenta, regatul Mercia si vikingii au incheiat pace. Vikingii s-au retras la York si au ramas inca un an.

Insa exista foarte multe intrebari fara raspuns in cazul Marii Armate Pagane!

A fost sau nu a fost razbunarea lui Ragnar motivul principal? Povestirile nordice raspund clar si raspicat “DA”, dar anglo-saxonii sustin in cronicile lor ca a fost doar un alt raid, dar la o scara mai mare.

Cat de Mare a fost Armata Pagana?

Unde gasim urmele armatei vikinge? La Torksey, Lincolnshire (872-873). si un mormant recent descoperit la Derbyshire.

 

 

(Visited 851 times, 1 visits today)

Despre autor

Catalin Stanculescu

Istoric, arheolog pasionat de mitologie, calatorii si sapaturi arheologice, stiinte, istoria religiilor comparata, urmas al lui Eliade, dar si al lui Tolkien si Stephen Hawking deopotriva, incerc sa aduc la lumina vechile scenarii mitice ale omenirii, povestile care au pus bazele stiintelor. Lumea de maine este cea in care invatam astazi si, de vreme ce avem atat de multa informatie la dispozitie este musai sa o filtram si sa o intelegem. Impreuna vom incerca sa deslusim si sa spargem mituri cu ajutorul stiintei.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole populare