Gigantii apar in multe scrieri mitologice in culturile diverselor popoare. La nordici, motivul gigantilor depaseste orice inchipuire. Deasemenea, populatiile nordice credeau intr-un taram al gigantilor numit Jötunheimr.

Jötunheimr este un loc intunecat, inconjurat de paduri intunecate si piscuri muntoase uriase. Chiar si cei mai curajosi zei nordici se tem sa paseasca pe aceste meleaguri.

Jötunheimr era locul de bastina al gigantilor (Jötnar in limba nordicilor). Acest taram era unul dintre cele noua existente in cosmologia nordica. Era cunoscut si sub numele de Utgard ce inseamna “Dincolo de Gard” (poate se refera la “imprejmuire”, taramurile cunoscute oamenilor).

Acest taram, Jotunheim, a avut legatura si cu pierderea ochiului lui Odin, dar si cu pierderea ciocanului lui Thor. Sa spunem ca zeii care reuseau sa ajunga pana aici, chiar si cei mai puternici, trebuia sa mai si lase ceva.

Potrivit miturilor si legendelor, prima fiinta vie ce a calcat vreodata pe pamant a fost un Jotun numit Ymir. Din el a fost creata lumea. De vreme ce nu exista pamant fertil acolo unde traiau gigantii, acestia se hraneau din pestii marilor si animalele vanate in padurile dense.

Gigantii cu puteri superumane ce traiau aici erau inamicii zeilor Aesir. Intre cele doua rase izbucneau adesea razboaie. Putem vedea acest capitol al mitologiei fie ca ancestrala lupta dintre zeii Olimpului si Titani fie ca un eveniment istoric din memoria colectiva ce s-a transformat in legenda. Probabil batalia asupritorilor invadatori cu populatiile bastinase.

In cele din urma, trei dintre giganti au reusti sa intre in Asgard, orasul zeilor, taramul lor. Au fost acceptati aici. Cei trei erau Aegit, Loki si Karl.

Legendele nordice si miturile vikingilor vorbesc despre Asgard ca fiind separat de un rau Irving ce niciodata nu ingheta. Aceasta lume a zeilor Aesir este localizata in regiuniule inzapezite pe malurile oceanului indepartat. Fantana intelepciunii, Mimir, este localizata sub radacinile Copacului Vietii. Aceasta este fantana gigantilor, Jötunheimr.

Prezenta vechilor zei nordici, zeite si giganti poate fi inca simtita in aceste locuri chiar si astazi. In intreaga Scandinavie, multe locuri sunt inca numite dupa aceste fiinte.

In Norvegia exista un munte numit Jotunheimen (casa gigantilor). Jotuns — trolii — locuiesc aici dupa spusele localnicilor.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 1,063 times, 1 visits today)