Istoria runelor lui Odin si alfabetul sacru al vikingilor

Istoria runelor lui Odin si alfabetul sacru al vikingilor

Istoria si simbolistica alfabetului sacru

Istoria runelor lui Odin si alfabetul sacru al vikingilor

Desi multa lume ar vrea sa creada ca runele sunt un fel de tarot scandinav, ele sunt mult departe de aceste interpretari profane. Runele au jucat un rol foarte important in viata vikingilor. Din nefericire, raman foarte putine scrise pe hartie. Insa mii de pietre cu inscriptii runice ne pot ghida in calatoria noastra. Care este istoria runelor? Ce simbolizeaza runele? Care era adevaratul lor scop? Limbaj secret, alfabet sau ritual sacru?

O cultura care credea in protectia zeilor, in noroc si vrajitorie. Deasupra tuturor insa statea gloria razboiului.

Originea runelor

Cuvantul vine din vechea limba nordica si inseamna “cunoastere secreta si intelepciune”. Adevarata varsta a originii lor nu poate fi cunoscuta. Simboluri asemanatoare runelor apar in pesterile din Epoca Bronzului. Deabia in anii 200 i. Hr. “runemal” (arta interpretarii runelor) a devenit raspandita in nordul Europei si alfabetul runic a aparut.

 

Ce este alfabetul runic?

Furthark este alfabetul runelor. Unii istorici cred ca a venit de la latini prin comert in timpul Imperiului Roman. Altii sustin o origina etrusca.

In primul secol alfabetul era cunoscut de toate triburile germanice din jurul Marii negre si Marii Baltice.

Fiecare “litera” sau figura are un sunt fonetic. Dar, similar cu alfabetul chinez, are si un inteles separat. Aceste intelesuri sunt direct legate de mitologia nordica. Scrise pe lemn, os sau metal, ele erau considerate sacre.

 

Care este simbolistica runelor si ce legatura au cu mitologia?

Marele zeu Odin era privit ca “Tatal Runelor”. Vikingii credeau ca runele au fost create cand Odin s-a sacrificat pe arborele cosmic, Yggdrasil, pentru a primi cunoasterea secreta. Suspendat timp de noua nopti el a invatat misterele si le-a transmis oamenilor sai. Darul lui Odin este divin si poseda puteri magice. El trebuie folosit cu mare reverenta pentru a onora eroii.

 

Cum foloseau vikingii runele?

Runele erau folosite ca un mijloc de comunicare, scriere, modalitate de ghicire a norocului, protectie si vraji. Uneori diferite lucruri cu inscriptii runice erau folosite in scopuri medicale.

Daca erau puse sub pat puteau vindeca bolile. Se credea ca daca boala nu era vindecata, inscriptia era gresita si trebuia rescrisa.

Cine erau maestrii runelor si cine le folosea?

Vikingii luau foarte in serios puterile magice ale runelor. Un poet nordic scria despre rune: “Nu lasati niciun om sa sculpteze rune pentru a arunca o vraja decat daca invata sa le citeasca bine.” Datorita puterilor supranaturale si potentialului primejdios, maestrii runelor erau chemati pentru a le interpreta.

Maestrii runelor erau priviti ca experti si invatati in intelegerea si folosirea runelor pentru a prezice viitorul si a arunca vraji. Acesti maestrii detineau o pozitie importanta in lumea vikingilor. Exista multe povesti legate de ei. O poveste antica vorbeste de o femeie ce a devenit foarte bolnava dupa ce asupra ei fusesera folosite rune gresite. Doar un maestru al runelor a putut repara greseala. Deasemenea, alta poveste sustine ca un astfel de maestru a pus rune protective pe cornul de baut. Cornul s-a rupt in doua cand un rival a incercat sa-l otraveasca.

Ce era aruncarea runelor?

Acest tip de incantatie era legat de divinatie. Cele care le faceau erau de obicei femei. Le aruncau cu fata in jos si alegeau trei pentru a le raspunde la intrebari.

Unde au fost gasite inscriptii runice?

Mii de inscriptii runice, pe piatra sau artifacte, au fost gasite in lumea vikinga. Peste 200 de pietre runice au fost descoperite in Danemarca, cateva mii in Suedia, doar 40 in Norvegia.

In Scandinavia pietrele runice adesea inregistreaza numele participantilor la expeditiile vikinge. Si numele marilor razboinici sunt inscrise aici.

De ce foloseau vikingii inscriptii runice pentru a crea coduri? 

De ce scriau vikingii in coduri? Erau unele mesaje secrete? Exista alt motiv pentru a incifra textele runice? Cercetatorii inca nu sunt siguri. Folosirea codurilor runice ramane inca un mister pentru lingvisti si istorici.

Aproape 80 de inscriptii cu diferite coduri runice au fost descoperite in Scandinavia si insulele britanice. Cele mai vechi dateaza din anii 800.

Misteriosul cod viking – jötunvillur – care i-a uimit mult timp pe cercetatori a fost foarte putin descifrat. S-ar putea ca in viitor sa ajute la aflarea misterului.

Recent, un cercetator din Olso a spart un cod antic. Este crezut ca vikingii foloseau criptografia pentru a-si ascunde mesajele secrete. Aceste coduri puteau fii folosite pentru mesaje zilnice dar si pentru a invata runele.

Cat timp au fost folosite runele?

Chiar si dupa venirea crestinismului, runele au continuat sa apara pe cosciuge, pietre de mormant si monumente. Cateodata chiar alaturi de simbolurile crestine. De fapt, exista evidente ca intr-o anumita parte din Suedia oamenii foloseau runele pana acum 100 de ani. Oamenii din regiune vorbesc si o limba proprie numita Elfdalian, limbajul secret al padurii. Aceasta provine din epoca vikinga.

Runele sunt foarte importante pentru intelegerea vietii vikingilor. Pana acum au fost dezgropate cateva mii de inscriptii in piatra, lemn sau metal. Fiecare ne arata o bucatica importanta din cultura vikinga. O cultura care credea profund in puterea si protectia zeilor.

 

Cititi mai multe despre:

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 6,015 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Istoria runelor lui Odin si alfabetul sacru al vikingilor”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.