Zeii din mitologia nordica sunt foarte prezenti in literatura si cinematografia de astazi. Vikingii si mitologia lor au devenit subiect principal pe marile ecrane. Dar ce stim cu adevarat despre acesti zei si istoria lor? Zeii nordici sunt impartiti in doua mari grupe: Aesir si Vanir. Pe langa gigantii care au aparut primii. Unii cred ca zeii Vanir reprezinta un panteon mai vechi al popoarelor indigene pe care invadatorii indo-europeni i-au intalnit. In final, zeii Aesir, noii-veniti, i-au invins si asimilat pe zeii Vanir.

Desi stim putine din observatiile directe ale lui Tacitus si Caesar despre Zeii din mitologia nordica, cele mai multe informatii despre mitologia nordica vin din perioada crestina, incepand cu Edda lui Snorri Sturluson. Asta inseamna ca miturile si legendele au fost scrise mult dupa ce s-a crezut in ele, si, in plus, ca autorii si-au introdus propria viziune crestina asupra lumii.

 

Zeii din mitologia nordica

Georges Dumezil (1898-1986) crede ca panteonul scandinav reflecta tiparul tipic al zeilor indo-europeni unde diferite factiuni divine tin diferite functii ale societatii: militare, religioase si economice.

Tyr este zeul razboinic, Odin si Thor impart functiile religioase si seculare ale liderilor, iar zeii Vanir sunt cei care produc.

 

Zeii din mitologia nordica si Casa Zeilor

Zeii din mitologia nordica nu traiesc pe Muntele Olimp, dar locul lor este separat de oameni. Lumea este un disc circular, iar in centru este un cerc inconjurat de mare. Acest centru este Midgard (Miðgarðr), casa omenirii. Peste mare este casa gigantilor, Jotunheim (cunoscuta si ca Utgard). Casa zeilor este in Asgard. Hel se asterne sub Misgard in Nifheim. Snorri credea ca zeii sunt regi antici pe care oamenii ii venerau ca zei. Alte relatari plaseaza Asgard peste un curcubeu.

Zeii din mitologia nordica

Moartea Zeilor – Ragnarok

Zeii nordici nu sunt nemuritori. In final, ei si lumea vor fi distrusi. Lumea va pieri din cauza actiunilor raului sau rautatii zeului Loki. Gigantii vor aduce sfarsitul si Ragnarok va incepe.

 

Cititi mai multe despre:

 

Andvari

In mitologia nordica, Andvari (Alberich) pazeste comorile, incluzand Tarnkappe, o mantie a invizibilitatii. Andvari ii da lui Loki un inel magic al zeilor Aesir, care este numit Draupnir.

Balder

Balder este un zeu Aesir si fiu al zeului Odin si zeitei Frigg. El este sotul Nannei, tatal lui Forseti. El a fost ucis cu vasc aruncat de fratele sau orb, Hod. Altii il invaluiesc pe Loki pentru aceasta fapta.

Forseti

Forseti este zeul nordic al justitiei. Este fiul lui Balder si Nanna.

Freya

Freya este o zeita Vanir a sexului, fertilitatii, razboiului si bogatiei. Este fiica lui Njord. A fost luata de zeii Aesir, probabil ca ostatica.

Freyr

Freyr este un zeu nordic al vremii si fertilitatii, frate al Freyei. Piticii i-au construit lui Freyr o nava, Skidbladnir. Aceasta poate tine toti zeii si ii poate incapea in buzunar. Freyr merge ca ostatic la zeii Aesir, impreuna cu Njord si Freya. El o curteaza pe giganta Gerd prin servitorul sau Skirnir.

Frigg

Frigg este zeul nordic al iubirii si fertilitatii. In unele relatari ea este sotia lui Odin, find astfel prima zeita intre Aesir. Ea este mama lui Balder. Vinerea este numita dupa ea.

Hod

Hod este fiul lui Odin. El este zeul orb al iernii ce isi omoara fratele Balder si este in schimb ucis de fratele sau Vali.

Loki

Loki este un gigant in mitologia nordica. Insa este si un trickster. El este zeul hotilor, responsabil pentru uciderea lui Balder. Fratele adoptat al lui Odin, Loki este legat de o stanca pana la Ragnarok.

Mimir

Mimir este inteleptul in mitologia vikingilor si unchiul lui Odin. El pazeste fantana intelepciunii de sub copacul lumii – Yggdrasil. Odata ce este decapitat, Odin primeste intelepciune.

Nanna

In mitologia nordica, Nanna este fiica lui Nef si sotia lui Balder. Nanna moare de suferinta la aflarea mortii lui si este arsa pe rugul sau funerar. Nanna este mama lui Forseti.

Njord

Njord este un zeu Vanir al vantului si marii. El este tatal Freyey si al lui Frey. Sotia lui Njord este giganta Skadi care il alege dupa frumusetea picioarelor. Ea credea ca il alege pe chipesul zeu Balder.

Nornele

Nornele sunt zeitele sortii in mitologia nordica. Ele pazeau la un moment dat fantana intelepciunii de sub Yggdrasil.

Odin

Odin este cel maii mare dintre zeii Aesir. El este zeul nordic al razboiului, poeziei, intelepciunii si mortii. El isi cheama razboinicii in Valhalla. Odin are o sulita magica, Grungir, care nu rateaza niciodata. El face sacrificii, incluzand propriul sau ochi, de dragul cunoasterii.

Thor

Thor este unul dintre cei mai populari zei nordici. In special cunoscut ca inamic redutabil al gigantilor si pentru manuirea celebrului sau ciocan magic, Mjolnir. El este fiul lui Thor. Omul obisnuit il cheama pe Thor sa-l ajute si sa-i lumineze calea.

Tyr

Tyr este zeul nordic al razboiului. El isi pune mana in gura lui Fenris ca si garantie si ramane fara ea.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 9,336 times, 6 visits today)