Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica

Conceptul legat de “soarta” sau “destin” domina mitologia nordica si lumea lor in general. Soarta era un fapt al vietii, ceva nu putea fi schimbat sau evitat. Asadar, daca sfarsitul va veni, el nu va trebui intampinat cu frica. Moartea, sfarsitul, trebuie intampinate cu bravura si curaj. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este unul dintre cele mai dramatice evenimente.

Acest concept culmineaza in Ragnarok – “intunericul zeilor”, distrugerea iminenta a lumii, a carei inevitabilitate nu poate fi ocolita.

Ragnarok, “organizarea puterilor destinului” este apocalipsa. Zeii, protectorii umanitatii, stiau de Ragnarok si se pregateau pentru el zilnic. Declansarea lui nu putea fi intarziata. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este inevitabil.

 

Apocalipsa, caderea cometei si dezastrele zeilor in lumea nordica

Ragnarok - sfarsitul lumii in mitologia nordica
Era atat de bine predestinata incat detaliile erau foarte bine cunoscute. La fel si modul in care se vor intampla. Fratii se vor lupta si ucide intre ei, copiii surorilor vor respinge autoritatea fratilor lor. Va veni o vreme a razboiului, a topoarelor insangerate, a sabiilor si scuturilor, o era a vanturilor, un timp al lupului inainte ca lumea sa se scufunde. Niciun om nu va avea mila de tovarasul sau. Cam asta ne spune povestea vikinga, Edda.

Asa a fost descrisa batalia suprema in poemele nordice din anii 1250. Lumea trebuia sa fie distrusa prin foc si apa, cu aburi si flacari urcand pana la cerurile cele mai inalte.

Oare aceasta viziune terifianta fusese inspirata de eruptii vulcanice sau aici se ascunde ceva mai mult de atat? In timpul Ragnarok un imens cutremur va devasta totul, muntii se vor clatina, soarele va disparea din cauza norilor si a fumului. Gheata topita va cauza inundatii teribile. Rauri de lava vor curge. Aceasta este viziunea Apocalipsei nordice descrisa de Snorri Sturluson in faimoasaEdda(1222-23). Imense batalii sangeroase se vor desfasura peste tot in lume si vor dura ani intregi.

O iarna teribila va inginge totul si trei astfel de ierni vor urma, fara nicio vara. Toti copacii vor fii dezradacinati, doar Yggdrasill (Copacul Lumii) va ramane in picioare. El este copacul vietii.

Unii cercetatori precum Ignatius Donnelly cred ca Ragnarok este de fapt intrepretarea caderii unei comete. In lucrarea sa faimoasa Atlantis: The Antedeluvian World” el sustine aceasta ipoteza. Dar chiar si atunci, bine si raul, moartea si viata, inceputul si sfarsitul se vor lupta.

Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, va veni, iar razboinicii trebuie sa fie pregatiti. La fel si zeii.

 

Supravietuitorii Ragnarok vor construi o noua lume – mitul universal al distrugerii

Aceasta apocalipsa extraordinara, acest eveniment care va distruge umanitatea este mentionat in multe mituri si legende ale multor culturi din lumea intreaga. Ragnarok este un eveniment important in lumea scandinava a miturilor si legendelor. El a fost repetat generatie dupa generatie, tradus in toate limbile, comentat, criticat si dezbatut la nesfarsit.

Chiar daca Ragnarok (Armageddon) era despre distrugerea universala, anihilarea n-ar fi fost totala. Dupa Ragnarok, lumea va reiesi noua si fertila. Supravietuitorii si zeii intorsi se vor intalni si lumea va fii repopulata de Lifsi Lifthrasir, supravietuitorii. Ei vor ramane ascunsi in copacul lumii, Yggdrasill. Sfarsitul va contine germenele unui nou inceput, iar ciclul va reincepe. Asa cum a fost dintotdeauna. Lumea va fii din nou salvata, iar Ragnarok va fii uitat.

 

Cititi mai multe despre:

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,963 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica”

  1. Pingback: Ragnarok sfarsitul lumii si cumplita iarna au fost adevarate - Mythologica.ro

  2. Pingback: Zeii din mitologia nordica | Mythologica.ro

  3. Pingback: Mitologie nordica: zeii nordici, crearea lumii si Ragnarok | Mythologica.ro

  4. Pingback: Tyr, cel mai venerat zeu al nordicilor si germanicilor | Mythologica.ro

  5. Pingback: Baldur, zeul luminii care invie si lupta impotriva intunericului | Mythologica.ro

  6. Pingback: Valhalla, paradisul razboinicilor in mitologia nordica | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.