Simboluri nordice vikinge explicate

Vikingii foloseau anumite simboluri bazate pe mitologia nordica. Simbolurile jucau un rol foarte important, chiar vital, in societatea vikinga si erau folosite pentru a reprezenta zeii, credintele si miturile. Unele simboluri vikinge au ramas misterioase pana astazi, iar mesajul lor este inca necunoscut. Aceste simboluri nedescoperite inca sunt de provenienta magica. Altele au mesaje foarte clare si semnificatii adanci.

Cel mai important, si poate cel mai cunoscut simbol viking, este Ciocanul lui Thor – Mjolnir. Probabil si din cauza reprezentarilor artistice si a filmelor, benzilor desenate si jocurilor video.

Ciocanul lui Thor – Mjolnir

In stanga avem un desen din epoca vikinga de aur, un pandantiv de argint suflat cu aur, gasit in Suedia, iar in dreapta un altul din secolul al X-lea ca exemple.

Ciocanul lui Thor – Mjolnir – inseamna fulger, iar ciocanul lui Thor indica ca zeul detine puteri asupra tunetului si fulgerului. Thor, vechiul zeu al razboiului este una dintre cele mai proeminente figuri in mitologia nordica. El este fiul lui Odin, tatal zeilor, si Fyorgyn, zeita pamantului. Thor este considerat aducatorul de furtuna, prezidand ca zeu al cerului si tunetului, dar si ca zeul al fertilitatii. Ciocanul lui Thor, Mjolnir, este descris in multe dintre povestile saga nordice. El este o arma de putere neasemuita, capabil sa distruga muntii.

Mjolnir este o arma magica ce se intoarce la stapanul ei de fiecare data cand este aruncat. Purtand amuleta lui Thor pentru protectie era foarte popular in acele timpuri. Probabil era unul dintre cele mai populare simboluri la acea vreme. Chiar si in vremurile crestine, pana in anul 1000, vikingii au purtat ciocanul lui Thor la gat, chiar alaturi de cruce. O forma tarzie a lui Mjolnir este numita Crucea Lupului sau Crucea Dragonului si a fost asociata cu crestinismul nordic timpuriu.

 

Yggdrasil – Copacul vietii la nordici

In stanga simbolul, iar in dreapta reprezentarea din saga nordica Edda in Proza din 1847.

Aici, in mitologia nordica, Yggdrasil este un copac mitologic gigant ce tine laolalta cele 9 lumi sau planuri ale existentei.

In varf se afla in vultur, iar la baza traieste un dragon numit Nidhug. Ambii se urasc si sunt dusmani de moarte. Cele 9 Lumi sunt pazite de sarpele Jormungandr. Yggdrasil este una dintre multe variante ale Axei Cosmice sau a Copacului Universal prezent in toate culturile lumii.

Imaginea copacului Yggdrasil apare si pe o faimoasa tapiterie din 1066 ce arata evenimentele de la Ragnarok, apusul zeilor si alte evenimente apocaliptice.

 

Valknut – Simbolul viking al Mortii in batalie

Valknut, cunoscut si ca Inima lui Hrungnir, inima celui ucis, Inima lui Vala este un simbol nordic misterios. Intelesul si scopul sau nu este pe deplin clarificat. Este insa adesea asociat cu moartea unui razboinic in batalie.

Simbolul a fost gasit pe vechile pietre nordice si pe pietrele funerare. Este numit uneori Inima lui Hrungnir, dupa legendarul gigant din Edde. A fost depistat si ca motiv funerar, unde probabil reprezinta viata de apoi. Emblema este gasita si in reprezentarile artistice, reprezentandu-l pe zeul Odin, sau poate chiar puterile zeului asupra mortii. Unele versiuni ale simbolului Valknut pot fi trasate dintr-o singura miscare, fara a ridica mana, facandu-l un talisman popular de protectie impotriva spiritelor.

Cele trei triunghiuri ale Valknut sunt sugestive sau legate de simboluri celtice ca renasterea, probabil un simbol al zeitei intr-un anumit punct in istorie.

Numarul trei este deasemenea magic in multe culturi. In contextul nordic scandinav, trei multiplicat cu trei, ar putea fi reprezentat cele 9 Lumi, unite de copacul Yggdrasil. In timpurile moderne, Valknut, ca si Triquetra sau Horn Triskelion, arata de multe ori simboluri pagane sau astfel de credinte.

 

Coiful lui Awe – Simbolul viking pentru Protectie

Coiful lui Awe este un puternic simbol de protectie folosit de vikingi. El servea la protectie impotriva bolilor. In mitologia nordica se spune ca este un simbol ce era purtat intre ochi si inducea frica in dusmani, protejand impotriva abuzului de putere.

Lumea nordica Ægishjálmr, este tradusa ca si “coiful lui awe” sau “coiful terorii”. Intelesul cuvantului awe este de a infricosa dusmanii, a-i influenta, a-i teroriza, a le impune respectul si a-i reduce la tacere.

 

Huginn si Muninn – Corbii Gemeni din mitologia nordica

Huginn si Muninn (in nordica, “gand” si “memorie”) sunt corbii gemeni ce il servesc pe tatal zeilor, Odin. Potrivit legendei, ei sunt trimisi in fiecare dimineata si ii raporteaza seara lui Odin ce se intampla in lume. Ei sunt ochii si urechile zeului.

In Edda Poetica, Odin deghizat este asociat cu un “zeu-corb”. Ei vegheaza de pe umerii lui Odin. Tot el le-a dat abilitatea de a vorbi.

 

Panza lui Wyrd (sau Skuld) – matricea vikinga a Sortii

Panza lui Wyrd (matricea sortii) este tesuta de Norne. Este un foarte puternic simbol viking. Nornele erau cunoscute ca “Modelatoarele Destinului”.

Nornele erau zeite ce stapaneau soarta oamenilor, determinandu-le destinele si viata.

Emblema contine toate formele runelor, asadar trecutul, prezentul si viitoarele posibilitati pe care le reprezinta. Panza serveste ca un reminder ca actiunile trecutului afecteaza prezentul, si cele prezente vor afecta viitorul, toate liniile temporale sunt interconectate. Tot panza este si o reprezentare a copacului vietii.

 

Crucea Trolilor – simbol viking protector impotriva trolilor si elfilor

Crucea Trolilor este o amuleta facuta dintr-un cerc de fier incrucisat la baza in forma unei rune odal. Era purtat de popoarele scandinave ca protectie impotriva trolilor si elfilor.

 

Vegvisir – compasul runic al navigatorilor vikingi


Vegvisir era un fel de compas runic, un simbol, un instrument folosit pe mare pentru navigatie. Potrivit unor legende, acest simbol era protectiv, inscriptionat pe chila vaselor pentru a le asigura intoarcerea acasa in siguranta. Cel mai comun provine din inregistrarea intr-un antic grimoar islandez din secolul al XVII-lea, numit Galdrabók.

 

Daca sunteti interesati si pasionati de mitologia nordica puteti gasi aceste simboluri sub forma de pandantive. Puteti arunca un ochi, ochiul lui Odin, aici pe Gothic Fairy.

 

 

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 29,277 times, 7 visits today)

14 thoughts on “Simboluri nordice vikinge explicate”

 1. Pingback: Ritualuri de initiere vikinge | Mythologica.ro

 2. Pingback: Bersekeri vikingi | Mythologica.ro

 3. Pingback: Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica | Mythologica.ro

 4. Pingback: Zeii din mitologia nordica | Mythologica.ro

 5. Pingback: Ragnar Lodbrok Vikingul | Mythologica.ro

 6. Gabriel Ungureanu

  Buna ziua! As dori sa stiu simbolurile nordice vikinge prin care erau reprezentate apa, pamântul, aerul, focul.

 7. Pingback: Originea nordica a Craciunului: Odin, omul care a fost “Miercuri” | Mythologica.ro

 8. Pingback: Tyr, cel mai venerat zeu al nordicilor si germanicilor | Mythologica.ro

 9. Pingback: Baldur, zeul luminii care invie si lupta impotriva intunericului | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.