Avand in vedere cat de mult ne place mitologia vikingilor, Assassin’s Creed Valhalla a picat fix ca cireasa de pe tort. Un tort din ala mare cu martipan si frisca. Am petrecut ani intregi citind despre zeii vikingilor, despre traditiile, istoria si obiceiurile scandinavilor.
Am scris multe articole pe tema asta si o gramada de clipuri pe care le puteti gasi in descriere. Asadar, m-am gandit sa va impartasesc cateva ponturi si sa analizam impreuna Top 10 Greseli istorice si influente in ultimul joc de la Ubisoft.
In primul rand, trebuie sa incep cu o clarificare. Oricat de mult ai vrea sa respecti o epoca istorica, indiferent ca vorbim de filme, benzi desenate sau fictiune, niciodata nu vei reusi 100%. Chiar daca esti istoric sau arheolog. Insa cel mai important este ca transpui spectatorul in acea lume, sa il faci sa viseze, sa-si doreasca sa fie acolo. Iar asta, dragi mitologi, e o poveste al dracu’ de captivanta.
Dar ca sa pui in scena ceva de o asemenea amploare cateodata trebuie sa ignore faptele istorice sau sa le modifici putin in avantajul tau ca sa atragi audienta de partea ta sau sa in pielea personajului favorit. Puteti gasi aici o gramada de articole despre vikingi, iar pe canalul nostru YouTube clipuri speciale despre serialul Vikingii, jocul Assassin’s Creed Valhalla si alte lucruri cu si despre vikingi.
10. De ce nu Suedia?
Cadrul de inceput cu muntii Norvegiei. Un cadru nemaipomenit dealtfel, dar total anapoda. Nu putem sa spunem ca inca de la inceput au dat-o in bara, dar Norvegia nu este asa cum va imaginati. Nu toata tara este plina de munti falnici, acoperiti de zapada si fiorduri indraznete. Scena poate fi plasata la fel de bine in Suedia sau oriunde in Scandinavia. Dealtfel, stim sigur ca este vorba despre razboinici nordici din Norvegia
9. Biserici crestine cu 200 de ani mai devreme
O asezare super jemechera apare in cadru. Corect? Sau cel putin asta ar trebui sa credem. Ei bine, asta este o biserica crestina in forma de stea. Da, ati auzit bine, o biserica crestina. Aceste structure massive sunt biserici crestine din epoca vikinga, multe la numar, prezente in intreaga Norvegie chiar inainte ca populatia nordica sa treaca oficial la crestinism. Iar acest model pe care il vedem aici este foarte faimos si poate fi inca vazut in realitate astazi in Norveregia: Biserica din Borgund. Este construita in 1200 si a devenit muzeu. Dar mai sunt si altele. Insa toate dovezile arheologice ne duc la secolul al XII-lea. Si, dupa cate stiti, Assassin’s Creed Valhalla se desfasoara in secolul al IX-lea, deci au gresit doar cu cateva sute de ani. Dar na, arata super jmecher, nu? Avem insa si ceva informatii scrise din acele secole despre construirea bisericilor, dar nu stim sigur cum puteau arata. Nu stiu daca vom revedea acest gen de biserici in joc sau ce rol vor juca ele.
8. Vikingii nu aveau ferestre
Satul acela de munte plin de luminite si cosuri care scot fum asa ordonat imi aduce aminte de Craciun. Insa exista o mica neconcordanta istorica. In epoca vikinga, casele nu aveau ferestre. Nordicii nu stiau sa foloseasca sticla, asa ca nu aveau ferestre ca sa nu bata vanturile nordice prin casa. Dar fara luminite de Craciun, satul n-ar mai fi arata atat de primitor si niciun jucator cumsecade n-ar mai fi vrut sa-l terorizeze.
Am terminat-o cu prima scena. Si ca sa ne dea peste nas de istorici ce suntem, Ubisoft ne arata in urmatoarele clipe ca vikingii nu aveau ferestre la case. Atunci cum intretineau focul? Nu se umpleau casele oare de fum inecacios? Nu puteau provoca incedii nestavilite daca totul era din lemn? Pai aveau vikingii o tehnica: un fel de gaura in acoperis, un cos mai mare in mijlocul acoperisului. Plus ca da bine pe camera. Dar genul acesta de “case lungi” arata foarte masive si impresionante in Assassin’s Creed Valhalla fata de ce gasim in realitate in descoperirile arheologice. Plus ca mai are si 2 etaje. Oricum, intrece tot ce am vazut eu pana acum.
7. Corabiile vikingilor erau scoase iarna din apa!
Barcile din port ar trebui sa aiba carmele de lemn scoase afara din apa. Altfel lemnul ar putrezi. Pana la urma nu totul trebuie sa arate ca la Hollywood.
Daca este atat de frig incat ingheata apele la propriu, ce mai cauta barcutele alea prin port. Se vede ca este frig ca in iad, nu? Muntii inzapeziti, vanturile, gheata. Nordicii construiau intotdeauna adaposturi pe uscat pentru corabiile lor lungi. Un fel de garaje pentru barci. Apele inghetate puteau distruge navele, iar aceste garaje se numeau Naust (adica “casa barcilor” in norvegiana). Aici puteti vedea si una reconstruita in realitate.
Corabiile de lupta vikinge, supranumite “nave lungi” sunt bazate pe modelul Gokstad, construit in anul 890 cu 16 randuri de vaslasi pe fiecare parte. Aceasta nava putea duce probabil 50 de razboinici apti de lupta. Spre comparatie, cea mai mare nava descoperita pana zi, corabia de razboi Roskilde 6 avea 80 de vasle si putea duce 90 de razboinici. Insa aceasta dateaza din anul 1025.
In plus velele, felul in care arata, cum se misca, capetele sculptate de animale de la prova, totul arata corespunzator. Iata si o corabie din serialul Vikingii ca sa aveti ce compara! Multumim Ubisoft!
6. Cum se imbracau vikingii? Purtau oare roz si violet si se machiau?
Ajungem sa comentam un pic si despre hainele vikingilor. Adica ce era la moda, daca purtau pantalonii ridicati pe glezna, chestii din astea de hipstereala. Si incepem cu femeile care poarta tot tunici ca si barbatii. Este nemaipomenit ca nu poarta rochii si brose sau margele impletite prin par. Nici nu au bijuterii sau ornamente cum vedem in ultimul sezon din Vikingii. Apropo, cand se termina stie cineva? Dar stim din relatari istorice si imagini ca nordicii erau asa mai mandri si plini de vanitate. Adica le placea sa-si aranjeze parul, sa se imbrace dupa ultima moda. Le placeau si culorile. Insa vedem in trailer doar albastru inchis, apoi ceva gri si negru. De cand au devenit culorile astea representative pentru vikingi sau epoca vikinga? Le-am vazut la greu folosite si in serialul Vikingii. Pesemne, cei de la Assassin’s Creed Valhalla sunt mari fani ai serialului. Plus ca tipul acela de albastru era pe masura vikingilor bogati. Adica te costa o caruta de marafeti sa iti vopsesti hainele. Acet tip de haine au fost gasite pana acum doar in mormintele celor foarte bogati. Iar negrul nici nu era posibil pe vremea aia. La fel vikingilor le placeau si decoratiile, bling-blingurile ce sa mai. Isi doreau nespus sa iasa in evidenta. Iar asta nu prea vedem deloc aici. Nu zic ca asta este un lucru rau, dar vorbim despre acuratete istorica.
Am mai remarcat si absenta totala a curelelor pline de cutite sau a pungutelor. Adica stim ca nordicii purtau la greu rosu, portocaliu, galben, verde si chiar violet. La fel si roz ca rosul ala puternic nu tinea prea mult. Un asasin in roz! Asta da imagine la care sa va ganditi. “Are you pondering what I’m pondering?”
Eivor este o fashionista!
Trebuia sa vorbim si despre asta, nu? Sa fiti siguri ca Ubisoft a dat lovitura si aici. Adevarul istoric este respectat. Avem in imagini chiar si cateva centuri ale epocii vikinge care se potrivesc foarte bine cu cele ale lui Eivor. Aceste centuri erau foarte inguste si adesea decorate.
Eivor clar se pricepe la moda si la curele. Brosele se potrivesc deasemenea perioadei vikinge. In schimb, cerceii nu erau deloc comuni atunci. Colierele, pandantivele, bratarile de mana si inelele erau. Veti observa aici chiar si un motiv recurent: un cerc impartit in trei parti identice. Machiajul este la el acasa si aici. Pentru ca atat barbatii cat si femeile se machiau in epoca vikinga.
5. De ce se tundeau toti vikingii la acelasi frizer ca Ragnar?
Destul cu hainele. A venit timpul tunsorilor alora in stilul Ragnar care au inceput sa prinda atat de bine la public. Insa ce stim cu adevarat despre tunsorile vikingilor reali? Pai nu prea multe. Avem ceva scene si imagini din arta vikinga cu barbati rasi pe o parte a capului din care ne putem inspira. Si ne-a mai ramas conservat parul extrem de lung si complicat al unei gagici nordice. Tipa avea 25 de ani si a murit prin anii 280. Ce stim cu siguranta este ca acele chestii complexe apar abia in epoca vikinga tarzie. Insa putem spune clar ca nordicii erau barbate foarte ingrijiti pentru acea vreme. Desi mari sportivi cu toporul, erau asa un pic de metrosexuali: foloseau pieptenele pentru barba, aveau parul foarte ingrijit, isi impleteau podoabele, isi scoteau ceara din urechi, isi si pensau sprancele cu forfecute daca va vine sa credeti. Sambata era numita ziua de baie in limba nordica. Fata de crestini care faceau baie doar la botez, paganii astia vikingi erau foarte curati.
Sau nu foarte curati daca ii comparam cu arabii. Un calator arab celebru din secolul al X-lea, de la care avem si notite, nu a fost deloc impresionat de curatenia vikingilor. Doar pentru ca astia imparteau acelasi vas in care se spalau pe fata si suflau nasul. Nu vi se pare deloc exagerat, nu? Plus ca pe vremea aia nu exista COVID. Arabii se spalau ritual cam de 5 ori pe zi, asa ca probabil vikingii li se pareau foarte imputiti. Insa femeile englezilor aveau alta parere despre barbatii vikingi. Curatei, cu barba impletita, cu parul sarma, schimbandu-si ornamentele des, cu pielea mirosind a sapun, gagii nordici erau foarte populari la femei.
4. Au existat sau nu fecioarele cu scut?
Este un subiect foarte important si indelung dezbatut de istorici. Ma bucur sa vad ca exista si femei-razboinice printre vikingi. Insa exista numeroase discutii controversate in acest sens. Adica istoricii se confrunta cu problema existentei lor – au fost cu adevarat razboinice purtatoare de scut sau doar figuri mitologice fara corespondent in realitate?
Astazi putem spune ca aceste razboinice erau reale, insa descoperirile arheologice nu sunt foarte clare. Mai ales pentru ca se considera ca armele gasite in mormintele femeilor vikinge aveau scop ceremonial.
Legende si povesti despre aceste fecioare-razboinice avem foarte multe, iar specialistii cred ca acestea au fost baza pentru valkirii sau invers. Insa descoperirile arheologice din 1970 si analizele ADN din 2017 ne arata ca unele morminte apartineau unor femei-razboinice in toata regula.
Relatarile istorice despre epoca vikinga ne arata ca femeile luau parte in batalii. Un istoric bizantin ne povesteste cum luptau femeile vikingilor. Un istoric numit Saxo Grammaticus relateaza despre femeile cu scut care au luptat de partea danezilor in Batalia de la Bravellir in anul 750.
3. Care sunt adevaratii zei ai vikingilor?
Exact asta ne interesa. Zeii si mitologia vikingilor. Hai sa vedem ce este cu idolii acestia din lemn pe care ii vedem in prezentare. Desi multi cred ca in clip apare Odin, pentru ca este usor de recunoscut, realitatea s-ar putea sa va surprinda. Unii cred ca este vorba despre zeul fertilitatii Frey, dar nu-i vedem organul sexual, asa ca nu cred ca este cazul! Este foarte posibil ca acel idol, caruia ii lipseste o mana daca esti foarte atent, sa fie Tyr, zeul razboiului, cel care si-a pierdut mana in gura lupului Fenrir. Aveti in descriere un clip special despre asta. Dar acest idol de lemn, aceasta statuie poate sa fie atribuita si lui Svend Tveskaeg, adica Svend Doua-Barbi. Aveau nume asa geniale vikingii astia! El a fost regele Danemarcei in secolul al XI-lea.
Tot de la calatorul arab Ibn Fadlan avem informatii despre aceste statui. El ne scrie ca atunci cand coboara in port de pe corabiile lor, vikingii se opresc in fata unui stalp imens de lemn, asezat in pamant, a carui fata seamana cu a unui om, iar in jurul lui sunt mici figurine. In spatele acestor imagini sunt tepuse mari de lemn infipte in pamant. Tot ce se ia de pe corabie in materie de paine, carne, ceapa, lapte si bautura fermentata se depune in fata acestui idol.
Se pare ca acest gest este menit sa obtina favorurile zeilor pentru a-si vinde bunurile pe care le aduc. Daca totul decurge bine, vikingii sacrifica oi si vaci, parti din carnea acestora ajungand ca dar tot in fata idolilor in semn de multumire. Capul oii sau vacii este agatat de tepusele de lemn. Iar in Assassin’s Creed Valhalla vedem mai tarziu cranii de animale agatate de stalpi.
Alt calator arab pe nume Ibrahim ibn Ya’qub, se pare ca arabii se plimbau mult pe vremea aia, a asistat in 965 la un festival religios unde vikingii sacrificau in acelasi fel animalele zeilor pe un stalp in fata casei. Sa bagi la burdihan si sa te imbeti era chiar pe placul zeilor vikingi! Chiar nu-l inteleg pe Iisus asta cu moderatia lui.
Am vrea desigur sa vedem si Valhalla. Despre paradisul vikingilor in care se canta, se lupta si se bea am vorbit in descriere. Deasemenea as vrea sa vad si maretul copac al lumii Yggdrasil. Sa speram ca ii vom vedea si pe Odin, Thor, Baldur, Freya si cei mai importanti zei ai vikingilor. Apoi ar mai fi protectorul Bifrost, Heimdall si Surtur, regele gigantilor de foc si Mimir. Dar si pe raufacatori, pe zeii negativi ai vikingilor: Jormungand, Sarpele Lumii, Hel zeita mortilor, Loki.
In plus, avem informatii clare ca mitologia din noul Assassin’s Creed Valhalla va fi tratata mai mult ca in Origins decat ca in Odyssey.
2. Purtau vikingii coarne?
Vikingii si coarnele. Trebuie sa o spunem de acum: in epoca vikinga nu s-au purtat coifuri cu coarne. Am tot vazut asta prin filme si este total aiurea.
Probabil spectatorii se asteapta sa vada asa ceva, nu? Desi au supravietuit foarte putine coifuri din acea perioada, niciunul nu avea coarne. Cel mai faimos coif descoperit in Norvegia – Gjermundbu, nu are asa ceva. E doar o inventie a calugarilor crestini care ii considerau demoni si draci pe vikingi. Cand vedem coarne sau aripi si coarne de cerb pe coifuri trebuie sa le asociem unui scop religios sau ceremonial. Adica putem spune ca aici Ubisoft respecta adevarul istoric in privinga magiei practicate de vikingi in cadrul ceremoniilor religioase. Ubisoft o da aici atat de bine incat in aceasta scena pana si margelele de la gatul celei care oficiaza ceremonia poarta runele potrivite. Si tatuajele se potrivesc la fix. Iar pentru asta trebuie sa ii multumim tot calatorului arab Ibn Fadlan. El ne spune ca barbatii erau tatuati din varful degetelor pana la gat cu cerneala verde inchis.
Contrar credintelor de astazi, religia vikinga nu avea preoti. In acest scop, capeteniile serveau ca lider religios. Femeile erau legate de magie, numita Seid si interpretarea viitorului.
1. Stindardul corbului lui Ragnar
Prima oara vedem corbi desenati pe panzele corabiile si pe scuturi. Pare a fi insa o referinta la stindardul viking al unui clan. Insa vikingii nu luptau sub acelasi standard. De obicei chiar se luptau intrei ei. Scandinavia era impartita in regate. Danezii se bateau tot timpul cu suedezii, dar si intre ei.
Prima sursa legata de un banner cu un corb apare intr-o cronica anglo-saxona din 878. Ghiciti despre cine este vorba? Chiar despre fiii maretului Ragnar Lodbrok. Acest steag de razboi, gudfani, se numea “Corbul”.
Corbii sunt simboluri commune in epoca vikinga si de obicei legati de Odin. Acesta avea doi corbi numiti Hugin si Munin care ii aduceau vesti din toata lumea. Fiecare capetenia avea propriul steag de razboi. Si da, serialul Vikingii are loc cam in aceeasi perioada cand fiii lui Ragnar ataca Anglia. Poate si din cauza asta sunt atat de multe asemanari cu serialul in privinta hainelor, culorilor, tunsorilor.
Steagul cu un corb care zboara mai apare si in cucerirea normanzilor. Insa el apare doar ca steag de razboi, nu pe panzele corabiilor sau pe scuturi.
Alfred cel Mare – din erou raufacator
Alfred cel Mare ne apare ca un raufacator in prezentarea jocului. Regele Wesexului a avut un frate pe nume Aetheldred care a ocupat tronul inaintea lui. In 865 o imensa armata formata din capetenii daneze a invadat coasta de est a Angliei. Aceasta forta invadatoare, cunoscuta mai tarziu ca Marea Armata Pagana, a fost condusa de faimosul Ragnar Lodbrok.
Marea Armata Pagana a reusit sa invadeze regatul vecin Northumbria si sa instaleze acolo un rege-marioneta. Alfred, impreuna cu fratele sau, i-a infruntat pe vikingi de multe ori, dar in mijlocul acestor lupte Aetheldred a murit. Alfred a devenit rege si a trebuit sa continue lupta. Fara resurse si slabit, Alfred a fost nevoit sa incheie pace cu fiii lui Ragnar. In urmatorii 10 ani fiii lui Ragnar au cucerit Anglia de Est, Northumbria si Mercia. Doar Wesexul a mai ramas in picioare. Si aici incepe Assassin’s Creed Valhalla.
Pana la urma, dupa multe lupte, Alfred a reusit sa incheie cu danezii un acord numit Danelaw, adica legea daneza. Asta insemna ca o parte a Insulelor Britanice deveneau daneze.
Armele vikingilor
In privinta armelor vikingilor vom vedea in Assassin’s Creed Valhalla toate instrumentele de ucis puse la dispozitie de epoca vikinga: de la celebre topoare de lupta la ciocanele de lupta, la sabii si sulite de diferite dimensiuni, scuturi folosite si pentru a lovi si multe alte grozavii.
Povestile vikingilor si poeziile lor sunt pline de batalii marete. In special cea mai importanta batalie – cea dintre zeii Vanir si Aesir, cand marele zeu Odin a aruncat o sulita celebra spre capetele Vanirilor si asa a inceput razboiul.
Multe dintre saga islandeze mentioneaza sulite aruncate in lupta. Sulitele sunt nemaipomenite. Adica nu una in stomac, ma-ntelegeti?
Ciocanele de razboi nu erau deloc la moda in epoca vikinga
Pai si ce facem cu ciocanul lui Thor? Pai mai nimica! Thor purta celebrul Mjolnir. Care oricum nu arata deloc la fel cu versiunea Marvel.
Avem in schimb bijuterii in forma acestui ciocan. Ele devin populare in Scandinavia cam in acelasi timp cand crucea devine populara printre crestini. Asadar, bazandu-ne pe aceste imagini si pe mitul lui Mjolnir ne putem da seama ca acest ciocan presupus de razboi era mult mai scurt si avea ca scop metalurgia, fiind un ciocan de pitic fierar.
Sabiile vikingilor
In prezent avem mult sabii ramase din epoca vikinga. Multe arata super tare, cu garda. Unele au chiar incrustatii in argint. Iata cum arata o sabie daneza din secolul al X-lea. Deocamdata,
Ubisoft se tine de treaba. Nu prea am vazut mult sabii, mai mult topoare. Si oricum asta nu este un motiv sa ne plangem! Asteptam cu nerabdare sa se lanseze jocul si sa vedem daca am avut dreptate!
Topoarele de razboi
Iata si topoarele de lupta reale. Dupa anul 950 apar topoarele late de lupta, numite si topoare daneze. Aceste topoare de lupta apar in perioada corecta in care se desfasoara si Assassin’s Creed Valhalla. In descoperirile arheologice s-au mai gasit si topoare de provenienta slava. Insa eroul nostru are un topor de lupta destul de modern.
Topoarele de lupta erau adesea decorate cu metale pretioase. Puteti vedea aici un exemplu descoperit numit Mammen. Deasemenea, manerul toporului este drept respectand perioada. Manerele indoite apar mult mai tarziu. Le vedem in acest fel in jocul God of War. Spinii sau tepusele de pe topoare nu sunt potriviti epocii.
Aruncatul toporului era un sport la moda
Saga Laxdaela este o povestire faimoasa ce include aruncatul toporului. Si nu este singura aventura de acest gen. Aruncarea toporului era clar o trasatura specifica razboinicilor din epoca vikinga. Iar asta ar trebui sa ne bucure enorma ca fani ai Assassin’s Creed Valhalla. Sa nu uitam ce placere nebuna a fost in jocul God of War 4 cand Kratos manuia cu abilitate toporul imens in lupta.
Scuturile vikingilor
Vikingii au folosit in istorie o varietate de scuturi. Acestea erau laminate cu piei de animal. De fapt chiar asa arata si scuturile reconstituite din epoca vikinga. Aceste scuturi erau pictate. Desi exista o prejudecata in acest sens, vikingii nu isi legau scuturile de brat.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5