Mormantul primului imparat chinez si misterele armatei de teracota

O armata imensa de teracota, un mormant inca neexplorat, mistere ascunse chiar sub ochii nostri – asta ne asteapta in continuarea seriei “Indiana Jones”: descoperirea mormantului primului imparat chinez.

Ascuns in maruntaiele unei coline situate in partea centrala a Chinei si inconjurat de un canal subteran plin de mercur, se afla mormantul primului imparat chinez – cel ce a unificat clanurile antice ale vastelor teritorii asiatico-rasaritene, punand bazele celei dintai dinastii: Qin Shi Huang.

Este vorba despre un suveran raposat de peste doua milenii, dar care continua sa exercite o fascinatie aparte asupra populatiei chineze, aproape la fel ca in vremurile in care era plin de viata si insufletit de ambitii marete.

Mausoleul nu adaposteste insa numai osemintele acestui protagonist indiscutabil al vremurilor ancestrale in care China isi plasmuia temeliile primului sau imperiu, ci si o multime de mistere inca nedeslusite, care au alimentat scenariile multor opere literare, teatrale si cinematografice, la nivel international.

Mormantul acestui imparat atat de faimos, atrage ca un magnet cercetatori, arheologi, oameni de stiinta si vizitatori curiosi de pe mai toate meridianele lumii, nu doar din pricina importantei sale ca reper istoric, ci si datorita controversatelor trupe de soldati chinezi confectionati in marime naturala din teracota, descoperite aici in 1974, absolut din intamplare, de catre un grup de sateni care se prabusira intr-un tunel-surpriza in timp ca faceau sapaturi pentru un banal put de apa.

 

Un ansamblu subteran, pe cat de straniu pe atat de fascinant

Tot ceea ce se afla in profunzimile misterioasei coline inca nu a fost insa catalogat cu precizie, intrucat guvernul chinez nu a autorizat continuarea lucrarilor de excavare pentru a aduce la lumina elementele intregului ansamblu funerar.

In ciuda faptului ca in prezent se dispune de toate resursele tehnologice in masura sa asigure o explorare amanuntita si sigura a profunzimilor colinei, decizia autoritatilor chineze a ramas neclintita, amplificand si mai mult interesul pasionatilor de istorie si arheologie, dar si a celor macinati de o curiozitate aparte pentru astfel de subiecte invaluite in aura lor de mister.

Kristin Romey – redactor sef al departamentului de arheologie al celebrei institutii stiintifice si educative „National Geographic”, afirma nu fara o anumita doza de nedumerire:

nimeni nu a patruns inca in profunzimile colinei, pe de o parte din respect pentru memoria imparatului, dar pe de alta parte din teama de a nu provoca stricaciuni unei structuri subterane atat de sofisticate, chiar apeland la tehnologii moderne si aparatura de ultima generatie…”.

 

Qin Shi Huang si forta sa militara

Nascut in anul 259 i.e.n., primul fiu al suveranului Qin, care se afla la carma unuia din cele sase regate independente ale teritoriilor chineze antice, Qin Shi Huang se demonstra inca din tinerete inflacarat de ambitii marete.

Apeland la trei instrumente esentiale pentru a-si construi un viitor stralucit – forta militara, strategia si catastrofele naturale ale vremurilor respective, Qin Shi Hunag profita de tensiunile existente intre cele sase regate de peste doua secole, pentru a interveni in forta si a le cuceri pe toate, proclamandu-se cel dintai imparat al Chinei reunite.

Moartea sa fu onorata cu superlativele absolute ale traditiei Extremului Orient in materie de funeralii, construindu-i-se un opulent complex in nucleul caruia sa-si poata dormi linistit somnul de veci, asigurandu-i-se in acest scop toate cele ce i-ar fi putut fi de trebuinta pe lumea cealalata.

Printre bunurile care insotira in subteran trupul lipsit de viata al imparatului, se numara si reproducerea in teracota a trupelor sale de soldati, care-i asigurasera in timpul vietii succesul expansiunii: pana in prezent au fost catalogate circa 8.000 de astfel de statuete, impreuna cu 18 care de lupta si 100 de cai, fauriti la randul lor din aceeasi teracota ca si soldatii.

 

Misterele unui mormant cu o vechime de peste doua milenii

In ciuda faptului ca mausoleul din adancurile colinei a fost descris cu lux de amanunte, stabilindu-se ca edificul central al complexului ar contine trupul defunctului imparat, multe din informatiile privitoare la bizarul mormant au ramas insa nedeslusite, ridicand o serie intreaga de puncte interogative.

Ritmul progreselor tehnologice ar putea influenta pe viitor decizia autoritatilor chineze, stimulandu-le sa adopte o atitudine ceva mai elastica in privinta explorarii celui mai important sit arheologic din intreaga China, dar pana atunci, multe din supozitiile specialistilor cu privire la continutul colinei raman neconfirmate.

Potrivit unor documente antice locale, imparatul ar fi poruncit sa i se construiasca un intreg regat subteran, acoperit de un tavan care sa imite bolta cereasca pe timp de noapte, decorat cu perle rare, presarate asemenea constelatiilor reale.

In afara armatei sale de teracota, ar mai fi ascunse in adancuri si numeroase concubine din teracota, servitori si chiar o gradina special amenajata pentru odihna eterna a imparatului, la nivelul careia s-ar afla un canal circular care ar inconjura mormantul efectiv.

Canalul ar fi fost umplut de constructori cu mercur lichid – un element despre care se credea la vremea respectiva ca ar fi in masura sa daruiasca defunctului… imortalitate.

Soarta acestuia din urma fu insa cel putin ironica in raport cu convingerile spirituale ale Chinei antice, intrucat imparatul muri la doar 39 de ani tocmai din cauza mercurului pe care-l gusta frecvent in tentativa sa de a dobandi viata eterna.

Posibilitatea ca mercurul sa fie inca depozitat in canalul respectiv reprezinta o piedica in plus pentru cei ce nadajduiesc sa obtina autorizatia de a scoate la lumina intregul complex funerar, intrucat ridica problema pericolelor legate de toxicitatea elementului respectiv si de probabilitatea de a produce stricaciuni structurii in mod involuntar.

In urma efectuarii masuratorilor cu aparatura dedicata, la nivelul terenului respectiv a fost descoperit un nivel de 8 ori mai mare de mercur spre centru in comparatie cu zonele periferice, ceea ce a condus la concluzia ca deschiderea efectiva a mormantului ar putea echivala cu inlaturarea capacului unei noi cutii a Pandorei.

 

Armata de teracota: eforturi si resurse enorme implicate la constructia suberana

Potrivit aprecierilor specialistilor, in subteran s-ar afla un sistem deosebit de complex de constructii conexe, al caror amplasament s-ar intinde pe o arie de aproximativ 56 de kilometri patrati, in maruntaiele colinei ce apartine de Muntii Lishan, aflati la suburbia localitatii Xian.

Orasul antic aflat in imediata vecinatate a acestei zone era cu adevarat impresionant, fiind ales cu grija de imparat tocmai pentru ca oferea forta de munca si resursele necesare realizarii unei astfel de constructii incredibile.

La lucrarile cu pricina se presupune ca ar fi trebuit sa ia parte nu mai putin de 700 de mii de muncitori, ale caror eforturi s-ar fi extins pe o durata de peste patru decenii, avand in vedere ca in afara elementelor ce alcatuiesc efectiv mausoleul, arhitectii antici au prevazut pana si executarea unui impresionant zid de aparare menit sa-l inconjoare si sa-l protejeze.

Dar unul din cele mai surprinzatoare si fascinante aspecte legate de armata de teracota descoperita in profunzimile acestei constructii este reprezentat de faptul ca aceasta este alcatuita din soldati cu infatisari complet diferite, ca si cum ar fi oglindit in cel mai mic detaliu, personaje reale din vremea respectiva.

Soldatii au inaltimi cuprinse intre 1,75 si 1, 90 metri si prezinta infatisari din cele mai variate, de la forma fetei si pana la aspectul parului si al barbii, imbracaminte si echipament militar detinut. In acelasi timp, expertii au remarcat nu fara uimire, ca detaliile de expresie ale chipurilor lor ar prezenta o corespondenta bizara cu anumite caractere ale alfabetului chinez.

In opinia espertului francez Maurice Cotterell, care semneaza o serie intreaga de lucrari dedicate anumitor civilizatii antice, armata cu pricina ar fi fost realizata astfel incat sa ofere unui ochi atent si instruit, mult mai multe informatii codificate:

Razboinicii au fost plasati intr-o ordine aleasa cu multa grija, astfel incat expresiile faciale ale acestora sa transmita un mesaj anume: pana si numarul zalelor din care sunt alcatuite armurile lor detine semnificatii aparte, iar intelesul complet al acestora este departe de a fi descifrat…”, subliniaza autorul.

 

Ce sustin legendele si folclorul chinez cu privire la bizarul mormant?

In traditia chineza, legendele si miturile legate de existenta acestui bizar mormant cuprind o multitudine de detalii care nu fac decat sa sporeasca interesul celor dispusi sa plece urechea la informatiile ce se desprind din ele.

Poemele antice scrise pentru a omagia primul imparat chinez sustin ca

in lumea de apoi, imparatul va fi aparat de impresionanta sa armata, care la randul sau, ar fi dobandit o viata vesnica intr-un taram mistic si de nepatruns pentru muritorii de rand, tocmai pentru a-si servi suveranul pe vecie”.

Dar opiniile expertilor avanseaza o cu totul alta varianta, potrivit careia Qin ar fi suferit de o forma de tulburare psihica aparte, sub presiunea unor indatoriri mult prea mari pentru un adolescent urcat pe tron la frageda varsta de numai 13 ani.

Sfetnicii sai n-ar fi facut altceva decat sa-i agraveze situatia, incredintandu-l ca e nemuritor si ca la trecerea in lumea de apoi va beneficia de un tratament rezervat exclusiv divinitatilor.

Mai mult decat atat: imparatul tinu mortis ca trupul sau lipsit de viata sa fie imbracat in straie din jad impodobite cu ornamente din aur, pentru a se asigura ca va dispune de o tinuta ireprosabila pe lumea cealalta si sa-i fie asigurate cantitati imprsionante de mercur fluid de jur imprejur, ca drept

carburant pentru o viata vesnica si iluminata”.

Proprietatile fluorescente ale mercurului i-au determinat pe chinezii din antichitate sa-i atribuie denumirea de „argint viu”, cu care elementul este cunoscut pana si in Europa vremurilor noastre si sa fie socotit magic, in masura sa genereze rauri de „energie perpetua” pentru privilegiatii care si-l puteau permite in propriul loc de veci.

 

 

Bibliografie:

  1. Portal, Jane – „Rhe First Emperor: China’s Terracotta Army”, 2007;
  2. Man, John – „The Terracotta Army”, 2010;
  3. Brashier, K.E. – „Ancestral Memory in Early China”, 2011;
  4. Ciarla, Roberto – „The Eternal Army: The Terracotta Soldiers of the First Emperor”, 2012;
  5. Yu-Ning, Li – „The First Emperor of China”, 2017;
  6. George, Enzo – „The Tomb of China’s First Emperor”, 2017;
  7. Lin, James C.S. & Li, Xiuzhen & Miller, Karen – „China’s First Emperor and the Terracotta Warriors”, 2018.

 

 

 

Fire optimista si tenace, sensibila si puternica, osciland intre lumini si umbre, calatoresc pe drumuri nebatute de altii, cu indrazneala, dar si cu sovaiala copilareasca, ratacindu-ma si regasind drumul bun prin hatisurile vietii, nazuind mereu la mai bine si mai frumos, asemenea oricarui perfectionist constient ca perfectiunea nu se poate atinge vreodata

(Visited 1,079 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Mormantul primului imparat chinez si misterele armatei de teracota”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.