Saptamana aceasta este Saptamana Astronomiei la Mythologica. Asadar, am reunit cele mai interesante articole despre stele, galaxii, comete, quasari, articolele despre originea si nasterea universului, a sistemului solar si multe altele.
CARE ESTE ORIGINEA VIETII SI DE UNDE VINE EA?
STELE, ASTEROIZI, PLANETE SI GALAXII
Atatea sute de ani de civilizatie ne-au atras atentia numai asupra lucrurilor muritoare de pe Pamant.
Am uitat sa ne mai uitam in sus si sa admiram Cerul. Am uitat sa privim Stelele. Si ele au fost acolo tot acest timp. Asteptandu-ne.
De la observarea primei galaxii la primul pas al omului pe Luna, universul ne-a stat la dispozitie.
Inca nu ne afecteaza cu nimic prezenta asteroizilor, cometelor, planetelor in curs de coliziune insa ele pandesc mereu la tot pasul.
In ciuda informarii media de rau augur, corpurile astrale sunt un subiect demn de consideratie. Cine stia ca exista un Soare de o mie de ori mai puternic ca al nostru sau cine stie de existenta unei planete-ocean?
Cine stie de pulsari? De stelele neutronice care pot distruge galaxii intregi? Cine stie de apropierea galaxiei noastre de Andromeda pana la punctul in care vor deveni una singura?
Sau despre stelele ciudate? Radiatiile gamma? Asteroidul Apophis, spre exemplu, va trece foarte aproape de noi in anul 2029. Sansele de coliziune sunt sub 2% insa gravitatia Pamantului il va arunca pe alta orbita si se va intoarce peste 7 ani. Cercetatorii nu pot stabili inca daca va fi sau nu un potential distrugator de planete.
520 DE ZILE SPRE MARTE
Aproape un an si jumatate inchisi intr-o capsula, fara lumina naturala si avand la dispozitie doar alimente ambalate in vid: sase voluntari se pregatesc pentru startul unei experiente unice care simuleaza o calatorie spre Marte, cu scopul de studia impactul fizic si psihologic asupra astronautilor.
Incepand de la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie, trei rusi, doi europeni si un chinez vor petrece 520 de zile intr-un modul cu o suprafata de 180 de metri patrati, care imita o nava spatiala, ancorata intr-un centru de cercetari stiintifice din Moscova.
Desi Marte nu va putea fi “cucerit” înainte de trecerea catorva decenii, cercetatorii doresc sa respecte, prin aceasta simulare, durata unei calatorii reale catre planeta rosie – 250 de zile – zborul catre Marte, 30 de zile – sejurul pe Marte si 240 de zile – revenirea pe Terra.
NASA a avizat favorabil lansarea catre Statia Spatiala Internationala (ISS), pe 14 mai, a navetei Atlantis – care va avea sase astronauti la bord pentru ultima ei misiune in spatiu.
Ultimul zbor in spatiu al navetei Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceasta decizie a fost luata in urma unei reuniuni la care au participat responsabilii misiunilor spatiale de la Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, Florida.
Daca vremea o va permite si nu vor exista alte impedimente de ordin tehnic, naveta Atlantis va fi lansata de la Centrul spatial Kennedy vineri, 14 mai, la ora 18.20 GMT, pentru o misiune spatiala de 12 zile, care va avea scopul de a livra la bordul ISS un mic modul de cercetare rusesc, MRM-1 (Mini Research Module -1), si un sistem de livrare a marfurilor pentru incarcaturile nepresurizate.
Dupa aceasta lansare (STS-132), cea de-a treia din acest an, NASA va mai avea la dispozitie doar doua misiuni inainte de retragerea din circulatie a navetelor spatiale, ultimul zbor al unei navete americane fiind programat in noiembrie.
GEMENI IN GALAXIE
Ca o carte postala din cealalta parte a Universului, asa arata imaginea suprinsa de astronomi cu ajutorul telescopului de 2.2 metri din Chile.
Galaxia indepartata, denumita NGC 6744, este la 30 de milioane de ani-lumina distanta de noi in sudul constelatiei Pavo (Paunul).
“Daca am avea tehnologia sa evadam din Calea Lactee si sa o privim din Spatiu, am vedea ceva aproape similar cu aceasta imagine” se arata intr-un comunicat al ESO.
Diferenta majora dintre cele doua galaxii este ordinul de marime. “Gemenii” nostri de la mare distanta sunt intinsi pe o suprafata de aproape 2 ori ma mare decat cea de 100.000 de ani lumina a Caii Lactee.
O echipa internationala de astronomi spune ca a descoperit o galaxie care dateaza de 13,2 milioane de ani, de pe vremea cand Cosmosul nu era atat de populat.
Descoperirea nu a fost confirmata oficial inca, iar alti colegi din breasla sunt un pic sceptici. Totul se bazeaza pe o imagine captata de telescopul Hubble. Iar cercetatorii au calculat ca noua galaxie a aparut la 480 de milioane de ani dupa Big Bang.
Vanatorii gaurilor negre
Descoperirea recenta a celei mai tinere gauri negre, de catre specialistii NASA, in apropierea galaxiei noastre a dat peste cap lumea stiintifica si nu numai.
Nascuta din ramasitele unui astru cu masa de 5 ori mai mare decat a Soarelui nostru, noua gaura neagra formata a inghitit deja suficienta materie cat sa formeze Terra. Ca sa intelegem dimensiunile, Soarele nostru ar putea cuprinde 1,3 milioane de planete asemanatoare Pamantului. La “doar” 50 de milioane de ani lumina distanta de noi, ramasita supernovei ar putea deveni o gaura neagra.
Mai ciudat decat atat este ca existenta ei a putut fi verificata acum circa 30 de ani. De ce NASA a pastrat pana acum secretul?
Ecuatia prezice ca si universul nostru ar putea sta in universul altei gauri negre.
O gaura neagra supermasiva se afla in interiorul galaxiei Centaurus A
Ca parte integranta a unei papusi rusesti cosmice, universul nostru ar putea fi imbracat in interiorul unei gauri negre care este ea insasi parte dintr-un univers mai mare.
La randul lor, toate gaurile negre descoperite pana acum în universul nostru, de la cele microscopice la cele supermasive – ar putea fi porti catre realitati alternative.
Sa fim sinceri: spatiul este un loc absolut nebunesc. Cei mai multi scriitori de science fiction arunca la intamplare o planeta cu doua stele care arata oarecum ca si California de Sud, si il numesc univers. Dar cosmosul este mult mai ciudat si mai strain decat ne-am putea imagina vreodata. Iata mai jos cateva din cele mai ciudate descoperiri.
Cele mai ciudate lucruri din univers:
- stele hiper-rapide
- planeta din iad
- sistemul Castor din Star Wars
- spatiul miroase a rom si zmeura
- planeta de gheata in flacari
- planeta de diamant a miliardarilor
- norul Himiko, cel mai mare mister al spatiului
- cel mai mare rezervor de apa al universului: planeta-ocean
- cel mai mare curent electric al universului
- LQG – cel mai mare grup de quasari ce incalca legile astrofizicii
iata ca filmele SF dau roade. Daca v-a placut Star Trek, Star Wars sau alte universuri sau v-ati imaginat plutind in imponderabiliate, s-ar putea ca visele voastre sa devina realitate. Pentru unii pamanteni, asta s-a intamplat ceva. Turismul spatial nu e doar un subiect spectaculos, de anul viitor va deveni o realitate.
Potrivit www.virgingalactic.com doar 559 oameni au fost in spatiu pana acum. Viitorul este deschis astronautilor. Dar nu cei pregatiti de NASA, Federatia Rusa sau Statia Spatiala Europeana. Ci turisti, oameni ca mine si ca tine.
Inca din era preistorica oamenii s-au temut de necunoscut. Mereu ne-am intrebat ce e dincolo si am privit cu veneratie spre cer. Cerurile ascundeau zei, napaste, catastrofe. Dar si raiul si ploaia binecuvantata.
Natura si cursul anotimpurilor, recoltele si intregul curs al omenirii era influentat de orice era acolo sus. Asadar, oamenii si-au dorit sa exploreze mereu.
In 50 de ani de zbor spatial, SUA, Rusia si China au inspirat lumea. Miile de planete vor deveni curand accesibile pentru ca exista deja firme private ce investesc in zboruri spatiale si in turism spatial.
UNDE AJUNGE GUNOIUL SPATIAL?
Pe Pamant, desigur! Sau asta ar fi raspunsul la care va asteptati! Desi pare un titlu desprins din filmele SF, gunoiul spatial va deveni in viitor un subiect aprins. Omenirea a umplut deja oceanele cu tone de deseuri si plastice, unele reciclabile in milioane de ani. Nu e doar un subiect ingrijorator, este vorba de amprenta omului asupra mediului inconjurator. Si daca am inceput sa ne punem amprenta si pe imensitatea spatiului, atunci unde vom ajunge?
Ne gandim aici la cazurile acelor avioane de cursa lunga care arunca rahati congelati din inalturi? Sau la imensii sateliti abandonati care se invart pe orbita Pamantului? Daca am atins cele mai inalte culmi si am vizitat cele mai adanci crevase ale oceanelor, spatiul este ultima frontiera, nu? Filme precum Thor: Ragnarok si Ghidul Autostopistului Intergalactic, Armageddon sau Gravity.
Cand eram mic priveam spre stele. Suna ca inceputul filmului Barbati in Negru. Apoi am citit primele carti SF. Si am vazut filme in care nave spatiale uriase, cargoboturi, descarcau cantitati imense de gunoaie spatiale pe o planeta indepartata. Este o imagine care iti ramane mult timp intiparita pe retina. Poate acela sa fie viitorul nostru?
MITURI DESPRE ASELENIZARE, PRIMII OAMENI IN SPATIU SI CALATORII SPATIALE
Poate ne vine greu sa credem, dar in acest secol, un secol prin definitie al stiintei, curiozitatii si intelectului, oamenii inca nu cred ca am fost capabili sa zburam pe Luna. Exista inca oameni care nu cred in aselenizarea pe Luna. Zeci de teorii ale conspiratiei, de la extraterestrii rauvoitori in cardasie cu guvernul american, societati secrete precum francmasonii, templierii si altii. Foarte multe motive si teorii care tin departe oamenii de informare si fapte stiintifice.
Multe dintre aceste “legende urbane” sau mituri despre zborul spre Luna sau zborul in spatiu au aparut in perioada razboiului rece. In timpul cursei spatiale intre americani si sovietici au aparut multe zvonuri. Unele erau legate de masina de propaganda sovietica, altele de agentiile secrete guvernamentale. Fara indoiala ca multe dintre acestea au supravietuit si astazi. Diversi colonei in armata, membri ai fortelor speciale, “specialisti” in zboruri spatiale arunca prin carti, si mai nou pe internet, tot felul de ipoteze ciudate si extravagante.
Ne-am hotarat sa investigam faptele, sa va prezentam miturile si sa incercam sa discernem evenimentele, cercetarile stiintifice rigurioase realizate si miturile care circula astazi.
Mituri despre aselenizarea in spatiu:
- MITURI DESPRE ASELENIZAREA PE LUNA SI ZBORUL IN SPATIU
- MITURI DESPRE LUNA INAINTE DE APOLLO 11
- CUM PUTEM DOVEDI CA AM FOST PE LUNA?
- CENTURA VAN ALLEN AR FI TREBUIT SA-I “PRAJEASCA” PE ASTRONAUTI CU RADIATII
- DE CE NU PUTEM VEDEA STELE IN FOTOGRAFIILE NASA FACUTE PE LUNA?
Momentul in care a luat nastere Universul constituie inca subiect de polemici in randurile oamenilor de stiinta, dar teoriile moderne tind sa plaseze originea acestuia cu circa 13 miliarde de ani in urma, ca efect al unei explozii gigantice.
SISTEMUL SOLAR PE INTELESUL TUTUROR
Sistemul solar nu este deloc complicat. Poate doar felul in care invatam la scoala despre el. Regretatul Stephen Hawking ne invata in cartea sa despre teoria corzilor si a universurilor paralele.
Publicata dupa moartea sa, alaturi de Thomas Hertog, teoria ne arata ca universul este finit. Teoria a fost anuntata la o conferinta de la Cambridge.
ZODIACUL SI ASTROLOGIA
Zodiacul este atat un simbol in sine, cat si un ansamblu de simboluri particulare a caror semnificatie variaza in functie de relatiile pe care le intretin intre ele. In toate tarile si in toate epocile explorate de stiinta istorica, se regaseste aproape identic, cu forma sa circulara, cele douasprezece subdiviziuni, cele douasprezece semne purtand aceleasi nume, si cele sapte planete, Babilonul, Egiptul, Iudeea, Persia, India, Tibetul, China, America de Nord si cea de Sud, tarile scandinave si cele musulmane si multe altele au cunoscut Zodiacul si au practicat astrologia. Peste tot, el este asociat cu monumentele omenesti cele mai importante: stele, temple, locuri in care se oficiau misterele si initierile.
Se pare insa ca occidentalii n-au cunoscut decat zodiacul solar. Dar cati dintre noi ii cunosc oare adevarata vechime? Dar insemnatatea si simbolistica? Savantii cre ca inaintea celui solar a existat zodiacul lunar. Horoscoapele erau inventii ale preotilor bazate pe studiul astrelor. Dar nu un studiu astronomic stiintific asa cum il cunoastem astazi, ci unul mistic bazat pe numerologie, magie si credinta in destin si zei. Zodiacul acelor timpuri era un fel de a arata cum se invarte lumea, insa intr-un mod pueril cateodata, lipsit de viziune si constrans de imaginea vremii. Apoi, unii sarlatani si nu numai au incercat sa foloseasca zodiacul pentru a citi viitorul, pentru a sublinia anumite “compatibilitati”. In ultima perioada, horoscopul a devenit o adevarata moda – exista unele florale, totemic, arborical (druidic), gastronomic, erotic si cate si mai cate.
Foarte multi sarbatoresc in aceste zile Craciunul. Dar ce inseamna Craciunul? Ce sarbatorim si ce simbolizeaza? Dincolo de goana dupa cadouri din zilele noastre, aceasta perioada a anului era foarte importanta si pentru strabunii nostri. Aceasta perioada era reprezentata de Solstitiul de Iarna, cea mai scurta zi din an. Acest moment marcheaza si vremea cand ziua incepe sa devina mai mare.
In lumea antica, solstitiul era privit ca vestitorul primaverii. Asta permitea oamenilor sa aiba speranta in vremuri mai bune si mai calduroase. Un timp cand Soarele se va intoarce inapoi si pamantul va prinde viata din nou. Exista mituri ciudate in jurul acestor zile. Aceste mituri ii ajutau pe stramosii nostri sa explice schimbarea sezoanelor.
REGELE STEJARILOR IL UCIDE PE REGELE SFANT
In miturile celtilor exista varianta Regelui Stejarilor ce il ucide pe Regele Sfant. Regele Sfant putea fi inspirat de povestea Tatalui Craciun. In Britania antica, acesti vechi zei rivali erau intr-o lupta constanta. In timpul Solstitiului de Vara – cea mai lunga zi din an – Stejarul Rege era la apogeul puterii, dar rivalul sau prelua controlul la inceputul toamnei.
Solstitiul de Iarna marca un punct in an cand Regele Sfant era in control. Dar si acest moment era unul de cotitura. Atunci el il lasa pe Regele Stejar sa-si inceapa rolul. Asa incepea lumea sa se nasca din nou din amortire si viata se reintorcea in lume.
Acest vechi mit celebreaza schimbarea anotimpurilor si este interesant pentru ca le reamintea anticilor ca totul este schimbator, dar vremea urata este mereuu urmata de timpuri mai frumoase.
ECLIPSA DE SOARE – RITUALURI SI SUPERSTITII
Sfarsitul lumii, un nou inceput, demoni si dezastre. De obicei asta prevedea o eclipsa de soare in vremurile de odinioara. Civilizatii intregi le-au folosit sau s-au temut de ele. Disparitia soarelui de pe cer, in plina zi, cateodata in coincidenta cu un ciclu agrar, cu Echinoctiul de primavara sau alte ritualuri, se transforma intr-un adevarat moment de panica in randul stramosilor.
In antichitate, atenienii ii ardeau de vii pe cei ce indrazneau sa spuna ca o eclipsa se producea prin interpunerea corpului lunii sau al pamantului.
La pagani, domnea credinta ca eclipsele proveneau din puterea magica a unor cuvinte prin care luna era smulsa de pe cer, adusa pe pamant pentru a fi constransa sa faca timpul favorabil vrajilor. Pentru a elibera luna sau soarele de acest chin si pentru a evita puterea farmecelor trebuia impiedicata sa auda cuvintele magice si aceasta se realiza printr-o teribila galagie.
ECLIPSA DE LUNA IN MITOLOGIE
Eclipsa este considerata aproape in toata lumea drept un eveniment dramatic pentru ca inseamna disparitia sau acoperirea trecatoare a luminii unui astru. Este un semn de rau augur ce anunta intamplari nefaste; asa stau lucrurile in Egiptul antic, in China si in tarile arabe, desi o asemenea credinta pare sa fie cu greu compatibila cu invatatura Profetului.
CE ESTE ECLIPSA DE LUNA SI CE SIMBOLIZEAZA?
In greaca veche termenul semnifica o disparitie, un abandon.
S-ar parea ca doar cambodgienii interpreteaza eclipsa intr-un sens favorabil sau nefavorabil, in functie de felul in care aceasta se produce.
In islam si in ceremoniile budiste exista o serie de prescriptii canonice cu ocazia eclipselor. Se stabileste adesea o legatura intre eclipse si moarte, fiind vorba de moartea astrului respectiv, despre care se spune ca este inghitit de un monstru (acel Rahu hindus sau Kala).
La chinezi, cuvantul eclipsa si cuvantul a manca (chi) sunt exprimate prin acelasi semn grafic: luna este mancata de o broasca raioasa.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
4
Pingback: E.T. a aterizat: cel mai ciudat loc de pe Pamant | Mythologica.ro