NASA a avizat favorabil lansarea catre Statia Spatiala Internationala (ISS), pe 14 mai, a navetei Atlantis – care va avea sase astronauti la bord  pentru ultima ei misiune in spatiu.

Ultimul zbor in spatiu al navetei Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceasta decizie a fost luata in urma unei reuniuni la care au participat responsabilii misiunilor spatiale de la Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, Florida.

Daca vremea o va permite si nu vor exista alte impedimente de ordin tehnic, naveta Atlantis va fi lansata de la Centrul spatial Kennedy vineri, 14 mai, la ora 18.20 GMT, pentru o misiune spatiala de 12 zile, care va avea scopul de a livra la bordul ISS un mic modul de cercetare rusesc, MRM-1 (Mini Research Module -1), si un sistem de livrare a marfurilor pentru incarcaturile nepresurizate.

Dupa aceasta lansare (STS-132), cea de-a treia din acest an, NASA va mai avea la dispozitie doar doua misiuni inainte de retragerea din circulatie a navetelor spatiale, ultimul zbor al unei navete americane fiind programat in noiembrie.

Cititi mai multe despre:

Spatiul, ultima frontiera

Calatoria in timp si spatiu

520 de zile spre Marte

Acesta va fi cel de-al 32-lea si, totodata, ultim zbor al navetei Atlantis

NASA a anuntat, la sfarsitul lunii aprilie, ca va amana lansarea navetei Endeavour, stabilita initial pentru 29 iulie, pana in luna noiembrie, deoarece doreste sa modifice modulul pentru experimente stiintifice Alpha Magnetic Spectrometer inainte de a-l transporta la bordul ISS.

Fereastra de lansare se va deschide pe 27 noiembrie si se va inchide pe 8 decembrie. Dupa aceasta data, NASA nu va mai putea lansa niciuna dintre navetele sale catre ISS, din cauza unei misiuni rusesti Soyuz.

In timpul misiunii Atlantis sunt prevazute trei iesiri pe orbita, de sase ore si jumatate fiecare, realizate de echipe alcatuite din doi astronauti.

Numaratoarea inversa pentru lansarea navetei Atlantis va incepe pe 11 mai, la ora 20.00 GMT.

Inceput în 1998, ISS este un proiect spatial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 315 times, 1 visits today)