Spatiul: ultima frontiera si cele mai ciudate lucruri din univers

Cele mai ciudate lucruri din spatiu

Cele mai ciudate lucruri din spatiuSa fim sinceri: spatiul este un loc absolut nebunesc. Cei mai multi scriitori de science fiction arunca la intamplare o planeta cu doua stele care arata oarecum ca si California de Sud, si il numesc univers. Dar cosmosul este mult mai ciudat si mai strain decat ne-am putea imagina vreodata. Iata mai jos cateva din cele mai ciudate descoperiri.

Stele hiper-rapide

Trage 575

Toata lumea stie ca stelele cazatoare sunt doar meteoriti care intra în atmosfera, nu? Daca nu ai stiut, felicitari, ai picat clasa a patra. Ceea ce unii oameni nu stiu, însa, este ca stelele cazatoare exista cu adevarat, doar ca ele se numesc stele hiper-rapide. Acestea sunt mingi uriase, de foc, facute din gaz care zboara prin spatiu cu milioane de kilometri pe ora.

Atunci cand un sistem binar de stele este tras catre o gaura neagra supermasiva spre centrul unei galaxii, unul dintre cei doi parteneri este consumat, în timp ce celalalt este expulzat cu viteza foarte mare. Doar încercati sa va imaginati o minge mare de gaz, de patru ori mai mare decat soarele nostru, napustindu-se afara din galaxia noastra cu milioane de kilometri pe ora.

Planeta din iad

Gliese581C Forest04

Gliese 581 c vrea sa te omoare. Serios, nu-i o gluma. Oamenii de stiinta au stabilit ca acest iad de planeta este cel mai probabil candidat pentru colonizarea viitoare, în ciuda faptului ca întreaga planeta vrea sa te omoare.

Aceasta planeta orbiteaza o stea pitica rosie, de cateva ori mai mica decat Soarele nostru, cu o luminozitate de doar 1,3% din puterea soarelui nostru. Acest lucru înseamna ca planeta este mult mai aproape de steaua sa decat suntem noi de ale noastre. Din acest motiv, este prizoniera într-o stare de blocaj du-te-vino, ceea ce înseamna ca o parte a planetei este întotdeauna îndreptata spre stele, iar o parte se indeparteaza mereu, la fel ca si relatia Lunii cu Pamantul.

Acest blocaj al planetei duce la unele caracteristici destul de ciudate. Pasind pe partea orientata spre stea a planetei vi s-ar putea topi imediat fata , în timp ce daca am sta pe partea opusa a planetei, în cazul în care nu ar exist nici soare, v-ar îngheta instantaneu. Cu toate acestea, între aceste doua extreme este o centura mica în care viata ar putea exista cel putin teoretic.

Supravietuirea pe o planeta precum Gliese 581 si-ar avea provocarile sale, desigur. Steaua pe care o orbiteaza este o pitica rosie, ceea ce înseamna ca este la capatul celei mai scazute frecvente a spectrului nostru vizibil, scaldand întregul cer de pe Gliese 581 C într-o culoare rosie infernala. Un alt efect secundar al acesteia este faptul ca fotosinteza plantelor ar trebui sa se adapteze la un bombardament constant de radiatii infrarosii, facandu-le de o culoare negru intunecat. 

Sistemul Castor din Star Wars e real

A-World-cu-twin-r?s?rituri-2

Daca doi giganti de foc si gaz invartindu-se cu viteze ametitoare nu au fost suficienti, aici avem un Sistem Castor. Ca una dintre cele doua stele stralucitoare din constelatia Gemini pe cerul de noapte, acesta are o luminozitate foarte puternica. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul Castor nu este format din una, sau doua, ci sase stele, toate orbitand în jurul unei mase centrale comuna.

Un sistem de trei stele binare care orbiteaza una in jurul alteia, cu doua stele calde si luminoase de tip A prinse în sistem, precum si patru pitice rosii de tip M. Totusi, aceste sase stele impreuna emit de aproximativ 52,4 ori mai multa luminozitate decat soarele nostru.

Zmeura si romul din spatiu

Sagb

În ultimii ani, oamenii de stiinta au studiat un nor de praf aproape de centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Daca exista un Dumnezeu acolo, se pare ca el a decis sa fie creativ, acest nor de praf, numit Sagetator B2, miroase a rom si are gust de zmeura.

Norul de gaz în cauza este format în mare parte din formiat de etil, care este cunoscut pentru ca da gustul specific zmeurii si romului mirosul distinctiv. Acest nor mare se crede ca poate contine cateva miliarde de miliarde de litri, lucru care ar fi grozav, daca nu ar exista niste particule plictisitoare, foarte otravitoare dealtfel, cum ar fi cianura de propil.

Cu toate acestea crearea si distribuirea acestor molecule foarte complexe este înca un mister pentru oamenii de stiinta, asadar nu vom fi martorii deschiderii unui pub intergalactic prea curand.

 

Cititi mai multe despre:

 

Calatoria in timp si spatiu

520 de zile spre Marte

 

O planeta de gheata in flacari

Ogle Planet

Va amintiti de infernul provocat de Gliese pe care am vizitat-o mai devreme? Ne întoarcem la acelasi sistem solar pentru cu totul altceva. In cazul în care o planeta criminala nu a fost suficienta, Gliese sustine o planeta facuta aproape în întregime din gheata, la 439 de grade Celsius .

Gliese 436 b este, pur si simplu, un cub de gheata care arde. Imaginati-va planeta Hoth din Star Wars, cu exceptia faptului ca este pe foc. Singurul motiv pentru care aceasta gheata ramane solida este din cauza volumului mare de apa prezent pe planeta, gravitatea trage totul înspre nucleu, pastrand moleculele de apa atat de dense încat acestea nu se pot evapora.

Planeta de Diamant a miliardarilor

Sig11-013 Med

În cele din urma am gasit o planeta care sa se potriveasca perfetct pentru Bill Gates sau pentru alti miliardari. 55 Cancri e este facuta în întregime din diamant cristalizat, iar pretul ei ar fi evaluat la 26,9 miliarde de dolari la puterea a noua. Asta e genul de lucru la care chiar sultanul din Brunei viseaza noaptea.

Marea planeta de diamant a fost odata o stea într-un sistem binar, pana cand partenerul sau a început sa o canibalizeze. Cu toate acestea, steaua nu a fost capabila sa-si traga nucleul de carbon deoparte, iar carbonul este doar la o secunda de caldura si presiune departe de a fi un diamant, astfel încat, la o temperatura de suprafata de 1648 de grade Celsius, conditiile sunt aproape perfecte.

O treime din masa planetei este declarata a fi diamant pur, in timp ce Pamantul este acoperit de apa si bogat în oxigen, aceasta planeta este alcatuita în principal din grafit, diamante, si alti cativa silicati.

Marea piatra pretioasa este de doua ori mai mare decat Pamantul, si are de opt ori masa sa, facandu-l un “Super-Pamant.”

Norul Himiko, cel mai mare mister al spatiului

Himiko-Lyman-alfa-Blob

Daca a existat vreodata un obiect in spatiu care ne-ar putea arata originea unei galaxii primordiale, acesta este Norul Himiko. Acest nor este obiectul cel mai masiv gasit vreodata în universul timpuriu, si este catalogat ca varsta la numai 800 de milioane de ani dupa Big Bang. Norul Himiko uimeste oamenii de stiinta cu marimea sa, aproximativ jumatate din cea a galaxiei noastre, Calea Lactee.

Himiko face parte din ceea ce este cunoscut sub numele de “epoca reionizarii”, sau perioada de la aproximativ 200 de milioane pana la un miliard de ani dupa Big Bang, si e prima bucatica pe care oamenii de stiinta au reusit sa o studieze si sa o gaseasca pentru a obtine informatii de la formarea timpurie a galaxiilor. Space.com l-a numit cel mai mare mister spatial descoperit vreodata la marginea timpului.

Cel mai mare rezervor de apa al Universului

Young-Negru-Hole Quasar-17130 600X450

Doisprezece miliarde de ani lumina departare, cel mai mare rezervor de apa al universului se afla în inima unui quasar. Acesta contine de 140 de miliarde de ori cantitatea de apa din oceanele Pamantului, si poate fi gasit aproape de gaura neagra colosala din centrul unui quasar. Apa se manifesta din pacate, sub forma unui nor masiv de gaz, de cateva sute de ani lumina în diametru. Cel mai mare ocean inventat de univers vreodata cu neputinta de atins si valorificat. Cel putin nu inca.

Dar poanta de final este ca aceasta gaura neagra, avand de douazeci de miliarde de ori dimensiunea soarelui nostru, scuipa în mod constant cantitati uriase de energie, echivaland cu ceea ce ar fi produs 1000000000000000 sori .

Cel mai mare curent electric al Universului

Image-2

În urma cu doar cativa ani, oamenii de stiinta au dat peste un curent electric de proportii cosmice: 10 ^ 18 amperi, sau aproximativ un trilion de volti. Cu acest tip de putere, ai putea invarti galaxia la nesfarsit.

Fulgerul este considerat a proveni de la o gaura neagra imensa în centrul galaxiei, care are un nucleu care se presupune ca este un “imens jet cosmic”. Aparent, campul magnetic urias al gaurii negre îi permite sa transmita acest fulger prin gaz si praf la o distanta de peste 150000 ani lumina departare. Daca ne-am gandit vreodata ca galaxia noastra este mare, acest fulger unic este inca o data si jumatate din dimensiunea ei.

LQG – Cel mai mare grup de Quasari ce incalca legile astrofizicii

Ulas Redering artistului J1120 0641

Dupa ce am vazut atat de multe putem spune ca ne confruntam cu obiecte si fenomene stranii. Ciudate, deosebit de puternice si foarte mari. Norul Himiko este destul de mare. Practic cat jumatate din dimensiunea galaxiei noastre. Mare lucru, nu? Ei bine, ce ziceti de o structura în spatiu atat de enorma ca rupe legile conventionale ale astronomiei moderne? Aceasta structura, prietenii mei, este LQG – Quasar Group Large, un grup urias de quasari.

Galaxia noastra, Calea Lactee, este doar de o suta de mii ani lumina în diametru. Ganditi-va ca, pentru o clipa, ca daca se întampla ceva pe partea cealalta a galaxiei, ar fi nevoie de o suta de mii de ani ca lumina sa ajunga la capatul opus. Asta înseamna ca atunci cand ne uitam la un eveniment care ar avea loc la celalalt capat al galaxiei noastre, el a avut loc de fapt atunci cand specia umana se forma.

Acum, luati aceasta durata de timp si înmulti-ti-o de patruzeci de mii de ori. Grupul mare de Quasari este de patru miliarde de ani lumina în diametru. Grupul de saptezeci si patru de quasari, de fapt incalca regulile standard de astrofizica, deoarece dimensiunea maxima a oricarei structuri cosmice ar trebui sa fie de doar 1,2 miliarde de ani lumina în diametru.

Oamenii de stiinta nu au absolut nicio idee cum s-a format aceasta structura uriasa, deoarece nu au un alt reper asemanator. Structura uimitoare i-a lasat pe cercetatori fara nicio explicatie. Legile astrofizicii spun ca universul privit de la distanta ar trebui sa para uniform. Insa adevarul poate fi altul.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,391 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Spatiul: ultima frontiera si cele mai ciudate lucruri din univers”

  1. Pingback: Vom putea fi turisti in spatiu? | Mythologica.ro

  2. Pingback: Mituri despre aselenizare, primii oameni in spatiu si calatorii spatiale | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.