Ca o carte postala din cealalta parte a Universului, asa arata imaginea suprinsa de astronomi cu ajutorul telescopului de 2.2 metri din Chile.

Galaxia indepartata, denumita NGC 6744, este la 30 de milioane de ani-lumina distanta de noi in sudul constelatiei Pavo (Paunul).

“Daca am avea tehnologia sa evadam din Calea Lactee si sa o privim din Spatiu, am vedea ceva aproape similar cu aceasta imagine” se arata intr-un comunicat al ESO.

Diferenta majora dintre cele doua galaxii este ordinul de marime. “Gemenii” nostri de la mare distanta sunt intinsi pe o suprafata de aproape 2 ori ma mare decat cea de 100.000 de ani lumina a Caii Lactee.

O echipa internationala de astronomi spune ca a descoperit o galaxie care dateaza de 13,2 milioane de ani, de pe vremea cand Cosmosul nu era atat de populat.

Descoperirea nu a fost confirmata oficial inca, iar alti colegi din breasla sunt un pic sceptici. Totul se bazeaza pe o imagine captata de telescopul Hubble. Iar cercetatorii au calculat ca noua galaxie a aparut la 480 de milioane de ani dupa Big Bang.

Noua descoperire ar surclasa-o pe cea a unei echipe de francezi, care gasise o galaxie aparuta la 600 de milioane dupa Big Bang. Asta desi nici aceasta nu este acceptata in totalitate de specialisti.

Astronomii spun ca este foarte interesant faptul ca e vorba de o galaxie stralucitoare, spre deosebire de altele vechi. In acea vreme, Universul ar fi fost mai mic, iar stelele mai albastre si mai opace.

Numai ca vocile care contesta aceasta descoperire spun ca astronomii in cauza sunt… cam neseriosi si ca au mai anuntat ca au gasit o constelatie la fel de veche, dar cu alte coordonate. Numai ca echipa si-a cerut scuze si a spus ca verificarile au dus la noua concluzie.

Alti contestatari spun ca filtrele telescoapelor folosite nu sunt bune si ca arata constelatiile la o departare care nu e reala.

Se pare ca se vor face noi masuratori cu ajutorul telescopului James Webb al celor de la NASA, dar nu mai aproape de 2015.

Cu cat o galaxie e mai departe, cu atat ii ia mai mult luminii sa calatoareasca, asa ca observarea constelatiilor departate e ca si o calatorie in timp. Asadar, daca masuratorile sunt corecte, lumina vazuta de Hubble ar data de acum 13,2 miliarde de ani.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 429 times, 1 visits today)