Vom putea fi turisti in spatiu?

iata ca filmele SF dau roade. Daca v-a placut Star Trek, Star Wars sau alte universuri sau v-ati imaginat plutind in imponderabiliate, s-ar putea ca visele voastre sa devina realitate. Pentru unii pamanteni, asta s-a intamplat ceva. Turismul spatial nu e doar un subiect spectaculos, de anul viitor va deveni o realitate.

Potrivit www.virgingalactic.com doar 559 oameni au fost in spatiu pana acum. Viitorul este deschis astronautilor. Dar nu cei pregatiti de NASA, Federatia Rusa sau Statia Spatiala Europeana. Ci turisti, oameni ca mine si ca tine.

turism spatial zborDe ce este importanta explorarea spatiului pentru omenire?

Inca din era preistorica oamenii s-au temut de necunoscut. Mereu ne-am intrebat ce e dincolo si am privit cu veneratie spre cer. Cerurile ascundeau zei, napaste, catastrofe. Dar si raiul si ploaia binecuvantata.

Natura si cursul anotimpurilor, recoltele si intregul curs al omenirii era influentat de orice era acolo sus. Asadar, oamenii si-au dorit sa exploreze mereu.

In 50 de ani de zbor spatial, SUA, Rusia si China au inspirat lumea. Miile de planete vor deveni curand accesibile pentru ca exista deja firme private ce investesc in zboruri spatiale si in turism spatial.

Ce este turismul spatial?

In mod clar nu este nimic asemanator filmelor de la Hollywood. Trimiterea oamenilor in spatiu necesita eforturi si resurse considerabile. Tocmai de aceea, la inceputurile sale, turismul a fost gandit pentru milionari.

Fara sateliti meteo, de recunoastere, agricoli, cei de supraveghere a climei, viata noastra ar fi diferita. Exploratorii au gasit noi planete si resurse. Prin asta continuam sa crestem si sa ne dezvoltam. Viitorul SF-ului de ieri a devenit realitate.

Suntem aproape. Foarte aproape. Am construit deja statii internationale spatiale. Am lasat cu succes sateliti comerciali si de alta natura in toate colturile, am descoperit stele, galaxii.

Cum devii turist spatial?

Exista vreun criteriu care trebuie luat in considerare. Cu siguranta exista conditii care trebuiesc indeplinite. In primul rand, un examen clinic amanuntit. Starea de sanatate poate fi o problema in spatiu. La fel si starea psihica. La final, exploratorii se vor transforma. Se vor simti alti oameni. Pentru ca orice calatorie ne schimba. Iar calatoria in spatiu este aventura suprema.

Multi astronauti trec prin Efectul panoramic. Asa a fost numit de psihologii senzatia pe care o ai cand vezi pamantul din spatiu.

In 2001 am avut primul turist in spatiu. Multimilionarul Dennis Tito a fost primul turist care a pus piciorul pe Statia Spatiala Internationala. Apoi, in 2009, proprietarul Cirqur du Soleil, Guy Laliberte.

 

Mai multe despre:

 

Spatiul, ultima frontiera

Calatoria in timp si spatiu

520 de zile spre Marte

 

Ce companii zboara in spatiu?

Virgin Galactic este una dintre marile companii ce zboara in spatiu. O companie americana care are deja 700 de astronauti care si-au platit biletele. Ei provin din 50 de tari diferite. Culmea este ca unii au sub 10 ani, iar la polul opus, altii au peste 90 de ani.

S-a mers atat de departe incat se ofera chiar si burse spatiale. Va mai aduceti aminte de cei care cumparau pamant pe luna, nu? Cel putin, trebuiau sa astepte colonizarea. Sau, priivind in ansamblu si avand viziune asupra viitorului, este posibil ca acestia sa devina urmatorii mari latifundiari spatiali sau lunari.

Pentru doar 200.000 dolari (cu avans 10%) veti putea zbura in spatiu circa 110 km. Adica 2 ore jumatate. La altitudinea maxima, veti putea zburda in imponderabilitate.

Din 2008, cinci turisti au ajuns acolo unde niciun picior de civil nu a fost. Statia spatiala rusa i-a dus acolo pentru bilete in valoare de 20 milioane dolari. Un sejur de 7 zile in spatiu. Au zburat in rachete Soyuz, iar distractia a fost pusa la cale de Space Adventures.

Jeff Bezos, CEO si owner la Amazon si-a deschis si Blue Origin. Compania te duce in spatiu 11 minute la 100 de km. Sase pasageri se vor bucura de priveliste, moment si adrenalina.

Sistemele sunt automatizate. Pasagerii vor veni cu in Texas pentru instructiuni. Trainingul va dura jumatate de zi.

Ce hoteluri spatiale ne pot primi?

hoteluri spatiale

Astronauti sau cosmonauti vor fi cazati in hoteluri spatiale. Cum este posibil insa? Cunoastem deja ca statiile spatiale au un numar limitat de locuri si sunt obiective guvernamentale sau internationale.

Prima companie spatiala de linie ne duce pe culmi noi ale imaginatiei. Flota Spatiala si comunitatile interplanetare par a deveni o posibilitate. Toate cartile si filmele SF pe care le-am vazut par a prinde substanta.

In 2012 un hotel spatial de 3 bilioane de dolari a fost conceput de o companie din Barcelona. Exista si companii care cred ca pot incepe colonizarea planetei Marte. Camerele vor avea forma de pastaie si vor fi transportate intregi. Apartamentele pot gazdui 2 turisti spatiali.

In acest moment exista cel putin 40.000 potentiali clienti. Cat va costa? Mult, cu siguranta mult. Inceputurile vor fi pentru oamenii cu bani. Ganditi-va ca Statia Spatiala Internationala cheltuieste intre 35 si 100 bilioane de dolari doar sa stea in spatiu. Ai nevoie de resurse, materiale, comunicatii, intretinere.

Designul si forma hotelurile poate sa intreaca orice imaginatie. In gravitatie zero orice este posibil. La fel, in gravitatie zero nu ai nevoie de prea mult somn.

Cum e zborul in spatiu?

Sa zbori la 15 km deasupra pamantului nu e gluma. Dupa ce vei fi legat serios in scaunul tau, acesta va fi inclinat maxim. Acceleratia data de aprinderea combustibilului din racheta te va face sa tremuri in scaun. Ba chiar intreaga racheta spatiala va tremura. 3, 2, 1 … aprindere. La apogeu, cand cerul va deveni negru, rachetele vor fi oprite. Atunci centurile vor fi desprinse si te vei putea simti usor ca un fluture.

In desertul Mojave din America va fi construit primul spatioport. O constructie similara va fi realizata in New Mexico. Asa se vor naste primele spatioporturi private

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 908 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.