Pacaleli de 1 Aprilie – origini, traditii si particularitati

1 Aprilie. Ziua Pacalelilor. Traditia pacalelilor de 1 Aprilie isi are originile intr-un trecut dificil de stabilit cu precizie, desi o serie intreaga de istorici sustin ca ar fi debutat candva in Evul Mediu, legata fiind de necesitatea introducerii unei zile dedicate glumelor si in sanul Bisericii.

Oricat ar suna de ciudat, sfintii de odinioara nu traiau sub semnul unei tristeti absolute, propavaduind in stanga si-n dreapta sfaturi dificil de urmat de catre mirenii obisnuiti, ci erau convinsi ca Dumnezeu are simtul umorului, asadar ca si omul mosteneste aceasta calitate in propriile gene.

 

Ce este 1 Aprilie, cum este sarbatorit 1 Aprilie si care este originea pentru Ziua Pacalelilor?

1 Aprilie. Ziua Pacalelilor. Sfintii se simteau liberi sa glumeasca si sa-si improvizeze din cand in cand farse unul altuia intrucat omul nu a fost lasat pe Pamant pentru a duce o viata anosta si lipsita de culoare, ci i-a fost daruit prilejul de a se bucura de lumina soarelui cu drag, alaturi de semenii sai – lucru care nu excludea glumele nevinovate.

O alta teorie sustine ca pacalelile de 1 Aprilie ar fi derivate dintr-o traditie mult mai veche, din antichitate, avand caracteristici similare cu cele ale sarbatorii cunoscute sub denumirea de Hilaria, celebrata in Roma antica in fiecare an pe data de 25 martie sau cu faimoasa Holi hinduista, ambele fiind legate de echinoctiul de primavara.

Exista insa si varianta explicativa porivit careia patriarhul din Aquileia, Preafericitul Bertrand de Saint Genies (1280-1350), ar fi salvat in mod miraculos un papa, in timp ce acesta din urma era pe punctul de a se sufoca din pricina unui os de peste ce-i intrase de-a curmezisul pe gat in timpul unei cine copioase.

Alta teorie, legata tot de biserica, povesteste despre calugarul egiptean Sfantul Sisoe, coleg cu Sfantul Antonie cel Mare, care obisnuiasca sa-l pacaleasca cu tot felul de glume sinistre: se facea ca invia mortii de ciuma sau ii spunea lui Antonie ca l-a vazut pe Diavol cum isi face nevoile in mancarea sa.

In semn de recunostinta pentru acest miracol ingaduit de Dumnezeu, papa ar fi dispus ca in ziua de 1 Aprilie sa nu se manance peste la Aquilea, ceea ce a impins multimea sa denumeasca aceasta zi „pesce d’aprile” si sa dea startul unor glume pe seama mancaciosilor, care s-au elasticizat cu timpul, facand loc farselor de toate tipurile.

 

Francezii sustin insa ca traditia pacalelilor de 1 Aprilie a luat nastere la Paris, in secolul al XVI-lea, inainte de adoptarea Calendarului Gregorian (1582): in Europa exista obiceiul de a sarbatori un nou an in perioada 25 martie – 1 aprilie, ocazie cu care se ofereau in dar cadouri.

Reforma introdusa de papa Gregorio al XIII-lea facu astfel incat festivitatea cu pricina sa se mute pe data de 1 ianuarie, motiv pentru care oamenii au inceput sa-si ofere in dar cutii de cadouri goale pe 1 aprilie, pacalindu-se astfel unii pe altii.

1 aprilie ziua pacalelilor

Gluma prinse la public si fu asociata faptului ca primele iesiri ale pescarilor pe mare la inceputul primaverii nu erau tocmai incununate de succes, astfel incat pescarii erau deseori luati peste picior de locuitorii asezarilor costiere care nu ezitau sa-i intampine cu expresia „ati prins pestele de aprilie?” –  „poisson d’Avril”, nume imprumutat de ziua glumelor in Franta.

 

Traditii si obiceiuri de 1 Aprilie, superstitii de 1 Aprilie si farse celebre

Ziua Pacalelilor, 1 Aprilie, este sarbatorita in lumea intreaga. Insa cele mai celebre sotii si farse au avut loc in Marea Britanie.

In 1957, BBC, cel mai reputat post de TV britanic, a scos un documentar despre o ferma de spaghete. In 1980, tot BBC a anuntat ca Big Ben-ul, un simbol national, va fi inlocuit cu un ceas electronic.

Daca Marea Britanie este campioana necontestata la glume, nici alte tari nu se lasa mai prejos:

  • olandezii anunta in 1950 caderea Turnului din Pisa
  • chinezii anunta ca Bill Gates a fost asasinat
  • irlandezii anunta in 1995 ca trupul lui Lenin va fi expus la Disneyland
  • americanii anunta in 1983 ca au gasit bufonul care a inspirat “Ziua Bufonului”: anume bufonul curtii Imparatului Constantin caruia i s-a permis sa conduca tara pentru o zi.

 

Cum se sarbatoreste Ziua Pacalelilor in lume? Traditii de 1 Aprilie

In Japonia, 1 Aprilie este Ziua Papusilor si se ofera in dar.

In Peru, Mexic si Columbia se numeste Ziua celor Naivi, pe 28 Decembrie.

In Danemarca si Suedia, 1 Aprilie se sarbatoreste si pe 1 Mai ca “Maj-kat” (“pisica de mai”)

 

In Romania, ca si la englezi, se crede ca farsa trebuie sa aiba loc inaintea pranzului. Obiceiul s-a instalat in secolul XIX. Traditiile romanesti spun ca nu este bine sa te casatoresti de 1 aprilie si ca toti copiii nascuti in aceasta zi vor avea succes.

1 Aprilie este numit in traditia populara romaneasca si Ziua Pasarilor pentru ca atunci cand de obicei prima oara cucul.

Tot in Anglia esti numit “noddy” daca esti pacalit si trebuie sa porti o coada. La francezi, trebuie sa porti un peste. Iar in Scotia esti numit “cuc de aprilie” daca esti pacalit.

De obicei, Sarbatoarea de 1 Aprilie are legatura cu “bufonul” sau “prostul” – Ziua Bufonului sau Ziua Nebunilor – Fools Day. Cei ce sarbatoareau Anul Nou la 1 Aprilie, dupa vechiul calendar, erau denumiti “nebuni de aprilie”. In Evul Mediu, se serba Festinul Prostilor pe 28 Decembrie. Chiar daca sunt serbate la sfarsit de an, trebuie sa intelegem ca ele marcau acest 1 aprilie special.

In Anglia si in Statele Unite aceasta sarbatoare se ia foarte in serios. Pacaleli de 1 Aprilie pentru: iubit, iubita, prieteni, parinti, colegi, mama, bunici, profesori. Farse de 1 Aprilie, farse prin mesaje de 1 aprilie, Farse de 1 Aprilie la scoala, Pacaleli pentru colegii de clasa. Printre cele mai vechi farse se afla schimbatul zaharului cu sarea sau imbracatul casei sau masinii in hartie igienica.

In sudul Statelor Unite se sarbatoreste “The Week of Foolery” (Saptamana farselor): 7 zile de farse si pacaleli.

 

Ecouri mitologice ce vizeaza ziua de 1 Aprilie

In mitologia greaca, potrivit unei legende, sirena Partenope – fiica Melpomenei si a lui Achelous – intemeie in vechime orasul Napoli, asezare in care oamenii o venerau ca pe o zeita protectoare, dar si extrem de capricioasa: pentru a-si alunga plictiseala, intr-o zi de 1 Aprilie, hotara sa transforme toti marinarii iesiti in larg, in pesti – lucru care-i darui un strop de buna dispozitie efemera.

Oamenii locului decisera insa sa nu mai iasa la pescuit pe data de 1 aprilie, socotind ca aceasta este ziua in care Partenope e pusa pe sotii si le intinde curse din cele mai nastrusnice, care nu le aduce catusi de putin zambetul pe buze – cu glumele sirenelor … nu e de glumit.

Traditia marinareasca s-a extins in anumite zone pana in zilele noastre, desi putini sunt cei care-si mai amintesc exact motivul pentru care nu se merge la pescut in prima zi de aprilie, ci se prepara in schimb dulciuri din ciocolata, pentru a compensa descumpanirea marinarilor ramasi la tarm.

Lipsiti de activitatea lor zilnica, pescarii au inceput sa-si improvizeze farse din cele mai variate unii altora, trimitandu-si cosuri si pachete cu surprize sau lansand cereri din cele mai absurde semenilor lor, doar din placearea de a-i lasa fara grai.

 

Cereri si expresii absurda imprumutate si inspirate din mitologia pacalelilor

Cererile absurde din aceasta zi speciala se regasesc si in culturile altor popoare, cum ar fi de pilda in Portugalia, unde marinarii pretind sa li se arunce „funia vantului”, in Franta, unde se solicita „drojdia pentru carnati”, in Germania, unde oamenii isi cer unii altora un pumn de „zapada uscata”, sau in Belgia, unde acelasi sens ridicol il are expresia „briciul pentru ras ouale” sau in Andorra, „gresia pentru ascutit firul de par”.

In mitologia crestina, ziua de 1 aprilie ar avea origini biblice, debutul traditiei fiind atribuit greselii lui Noe, care a trimis un porumbel de pe Arca sa, sa exploreze vazduhul inainte ca potopul sa ia sfarsit, fara sa realizeze ca intr-o astfel de furtuna, il trimite la pierzanie.

O alta varianta sustine ca ziua pacalelilor ar fi asociata celei in care Iisus a fost trimis de la Anna la Caiafa, cu sensul de a purta o persoana pe drumuri fara rost, stiind de la bun inceput ca problema sa nu va fi rezolvata.

 

Din gluma in gluma, adevar rasuna

Glumele care se practica in timpurile noastre pe data de 1 aprilie sfarsesc de multe ori in Universul Web, sub forma de fotografii nostime sau filmulete din cele mai hilare, desi uneori se lasa cu un deznodamant deloc amuzant.

Imaginatia farsorilor pare sa nu cunoasca limite – glumele de 1 aprilie permit ca in anumite conjuncturi sa iasa la iveala rafuieli mai vechi, invidia, egocentrismul sau dorinta de plasa in situatii stanjenitoare un coleg, un cunoscut sau un amic din categoria celor ce nu sunt invitati la petreceri.

Ziua de 1 aprilie e o ocazie de a-i transmite sefului un mesaj mai mult sau mai putin binevoitor fara sa risti concedierea, sa faci un cadou haios colegului sau colegei de servici, sa-l trimiti la poarta pentru a ridica un colet inexistent sau sa-i muti masina din parcare, lasandu-l sa creada ca i-a disparut far urma…

Lista e lunga si cuprinde uneori farse din cele mai sofisticate, fiind practicate la toate nivelele, in ciuda faptului ca 1 aprilie nu este socotita o sarbatoare oficiala.

In Regatul Unit, traditia permite ca in aceasta zi sa-i poti spune cuiva anume ca-l socotesti „sarac cu duhul” fara sa se poata supara pe tine, cu conditia sa o faci inainte de ora pranzului – odata depasit acest prag, apelativul se intoarce precum un boomerang asupra expeditorului.

Pentru a evidentia naivitatea victimelor care le cad in plasa, scotienii le cer sa duca un pachet, o scrisoare sau pur si simplu sa transmita un mesaj sigilat cuiva anume, pentru ca destinatarul sa descopere adevaratul continut al acestuia: „Dinna laugh, dinna smile. Hunt the gowk another mile”, incercand la randul sau sa induca in eroare curierul si sa-l trimita mai departe cu un bilet similar.

Autori de pe toate meridianele lumii au utilizat ca sursa de inspiratie traditia pacalelilor din data de 1 aprilie, pentru a scrie carti, a realiza filme, piese de teatru sau musical-uri, printre acestea numarandu-se:

  •  romanul „April Fool’s Day” (1993), semnat de australianul Bryse Courtenay 
  • filmul horror american cu acelasi titlu, realizat in 1986 sub bagheta regizorala a lui Fred Walton
  • satira „April Fool’s Day: a Novel”, scrisa de Josip Novakovich.

 

Arhiva stirilor false, lansate pe 1 Aprilie

Oricat ar parea de surprinzator, exista chiar si o arhiva a stirilor false, lansate cu buna stiinta de anumite cotidiane sau reviste, cu scopul de a face senzatie fara sa li se poata reprosa lipsa de profesionalitate, intrucat au publicat informatiile pe data de 1 Aprilie.

Arhiva dispune si de o baza de date virtuala, accesibila online, la nivelul careia se regasesc informatii din cele mai absurde, structurate pe categorii, date, regiuni si tip de publicatii, cu referinta la evenimente, personaje si documente, incepand din anul 1500 si pana azi.

In anul 1900, o revista germana de gradinarit – Deutsche Gartner Zeitung – publica pe post de gluma, in numarul sau din aprilie, o stire potrivit careia ar fi fost descoperita o noua specie spectaculoasa de cactusEchinocereus dahliaeflorus – care starni peste masura interesul pasionatilor de botanica si nu numai.

Anul 2000 in schimb, aduse in prim-plan in data de 1 Aprilie, gratie cotidianului The Independent, o stire ce sustinea ca a fost lansata pe piata o varianta de viagra dedicata animalelor de companie, de la hamsteri la pisici si de la catei la … papagali. Stirea propunea tratamentul cu viagra, ca o solutie pentru frustrarile animalelor de companie, care sunt deprimate din pricina faptului ca se simt … lipsite de sex-appeal. Redactia ziarului fu luata cu asalt de proprietarii de animale de companie interesati sa rezolve problema intima a amicului lor necuvantator …

Poate ca stirea-pacaleala care a produs cea mai mare agitatie in Suedia, a fost publicata pe 1 Aprilie 2015 de catre cotidianul Dangens Industri, care anunta ca bancile locale au decis sa introduca un soi de „happy hour” pentru clienti – interval in care acestia ar fi putut beneficia de avantaje financiare deosebite – achizitionand un bilet de intrare la pretului unui bilet de cinema. Pacaleala consta in faptul ca biletele cu pricina ar fi urmat sa fie puse in vanzare in momentul in care cand Guvernul ar fi decis scaderea preturilor la nivel general al economiei.

 

In concluzie, inca din vechime, fiecare an a avut parte de portia sa de stiri-farsa la inceput de aprilie, unele mai stranii decat altele, care au avut darul de a spori intrucatva vanzarile publicatiilor respective, chiar daca ulterior nu s-a reusit mentinerea popularitatii la acelasi nivel dobandit intr-o zi dedicata pacalelilor la nivel global.

Fie ca este vorba de personaje mitologice implicate sau doar un inceput de an, fie ca sotiile sunt puse pe seama pescarilor sau a agentiilor de stiri, 1 Aprilie ramane, ca si Anul Nou, un prilej pentru nou inceputuri.

 

Bibliografie:

 

  1. Pitrè, Giuseppe – „Il pesce d’aprile” – Palermo, 1886;
  2. Walsh, William – „April Fool Day, or All Fools’ Day”, in „Curiosities of Popular Customs”, pag 58-62, 1898;
  3. Corso, Rinaldo – „Le poisson d’avril” – in Les Hirondelles, VIII, pag 81-84, 1930;
  4. Lapucci, Carlo & Antoni, Anna Maria – „I proverbi dei mesi”, pag 125, Garzanti, 1985.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,105 times, 1 visits today)

1 thought on “Pacaleli de 1 Aprilie – origini, traditii si particularitati”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.