Apollo 11 a distrus cateva mituri.

Luna este facuta din branza verde: idee provenita din fabule, intrata in cultura populara. Apollo 11 a adus peste 380 kg de bolovani de pe Luna.

Exista iepurasi pe luna: multe culturi au acest mit legat de iepuri gigantici. Din Asia in America de Sud, folclorul ne arata diverse imagini de iepurasi pe suprafata lunii. O legenda chineza vorbeste chiar despre o tanara frumoasa numita Chango-o care traia pe luna de 4000 de ani cu un iepure urias. Se pare ca fusese alungata pe Luna pentru ca furase pilula nemuririi de la sotul ei.

Luna are o parte intunecata: se credea ca 40% din suprafata Lunii, datorita rotatiei, nu se arata niciodata. Asadar, ce este pe partea intunecata a Lunii? Misiunea Apollo 8 ne-a aratat ca nu avem de ce sa ne temem. Inca nu apare pe partea intunecata nicio nava sau baza extraterestra.

Distanta de la Pamant la Luna este fixa: ei bine, nu este deloc asa. Reflectoarele lasate pe Luna de misiunile NASA le permit oamenilor de stiinta sa masoare cu acuratete distanta. Asadar, Luna se indeparteaza de Pamant, intr-o spirala, cu exact 3.8 cm pe an.

Luna este o sfera perfecta: desi luna plina pare un cerc perfect pe cerul noptii, ea este asimetrica. Va dezamagim din nou, dar si acesta este un mit facut bucati.

Exista viata pe Luna: desi ideea era interesanta, dovezile arata ca nu exista urme de viata in trecutul acestui satelit. Carbonul existent aici este adus de vantul solar, iar mineralele nu exista, din cauza lipsei apei. Nu exista atmosfera, radiatiile sunt imense, temperaturile sunt intre -160 si +120 grade Celsius in decursul unei luni.

Luna este o nava spatiala goala pe dinauntru: o idee SF inspirata de romanul lui H.G. Wells din 1901: “Primul Om pe Luna”. Povestitorul vorbea despre Luna ca si casa a unei specii extraterestre. Multe povesti SF au urmat aceeasi turnura.