Eclipsa de Soare – ritualuri si superstitii

Sfarsitul lumii, un nou inceput, demoni si dezastre. De obicei asta prevedea o eclipsa de soare in vremurile de odinioara. Civilizatii intregi le-au folosit sau s-au temut de ele. Disparitia soarelui de pe cer, in plina zi, cateodata in coincidenta cu un ciclu agrar, cu Echinoctiul de primavara sau alte ritualuri, se transforma intr-un adevarat moment de panica in randul stramosilor.

Mitologie, ritualuri si superstitii

Eclipsa de Soare - ritualuri si superstitii

In antichitate, atenienii ii ardeau de vii pe cei ce indrazneau sa spuna ca o eclipsa se producea prin interpunerea corpului lunii sau al pamantului.

La pagani, domnea credinta ca eclipsele proveneau din puterea magica a unor cuvinte prin care luna era smulsa de pe cer, adusa pe pamant pentru a fi constransa sa faca timpul favorabil vrajilor. Pentru a elibera luna sau soarele de acest chin si pentru a evita puterea farmecelor trebuia impiedicata sa auda cuvintele magice si aceasta se realiza printr-o teribila galagie.

 

Cum era eclipsa de soare vazuta in antichitate?

De obicei, o eclipsa anunta mari nenorociri si s-au vazut adesea, in antichitate, armate refuzand sa lupte din cauza unei eclipse. In Peru, in cazul unei eclipse de soare, localnicii credeau ca soarele e suparat pe ei si se credeau amenintati de o mare nenorocire. Le era si mai teama de eclipsa de luna. Cand o vedeau neagra, o credeau bolnava si erau convinsi ca vor muri daca se va innegri de tot. Atunci ea va cadea de pe cer si va veni sfarsitul lumii. Erau atat de ingroziti, incat atunci cand incepea eclipsa, faceau zgomote asurzitoare cu trompete si tobe, biciuiau cainii pentru a-i face sa urle, in speranta ca luna, care iubea animalele, se va trezi din toropeala bolii, facandu-i-se mila de ele. In acelasi timp, barbati, femei, copii, o implorau cu lacrimi in ochi, cu strigate grozave, sa nu moara, de teama ca lucrul acesta ar aduce pieirea tuturor. Si tot zgomotul acesta nu inceta decat atunci cand astrul, reaparand, aducea calmul in acele spirite cuprinse de groaza.

Eclipsa de Soare - ritualuri si superstitii

Francezii, la fel de naivi ca si alte popoare, priveau eclipsele ca pe semne rele. Astfel, marea eclipsa din 1033, a fost considerata ca un avertisment al mortii regelui Robert, iar eclipsa din 704, ca o prezicere a nereusitei conspiratiei lorzilor Catesby si Percy din Anglia. In fine, o eclipsa din 13 august 1664, a fost anuntata ca o prevestire a unui potop asemanator cu cel al lui Noe sau unul de foc, ce ar fi urmat sa aduca sfarsitul lumii.

Paganii pretindeau ca magicienii, mai ales cei din Tesalia, unde ierburile veninoase erau foarte obisnuite, aveau puterea ca, prin vrajile lor, sa atraga luna pe pamant si, in acest caz, trebuia facut un mare zgomot din cazane si alte obiecte pentru a o impiedica sa le auda chemarea. Acest obicei a fost imprumutat de la egipteni, care o venerau pe Isis, simbol al lunii, facand in timpul ceremonialului asemenea zgomote din cazane si tobe.

In India, cand exista eclipsa de soare se spune ca un anumit demon isi intinde ghearele negre peste astri, vrand sa-i smulga. In acest timp, raurile sunt acoperite de capete de indieni care stau in apa pana la gat. Si laponii sunt convinsi ca eclipsele sunt opera demonilor. Chinezii, inainte de venirea misionarilor, pretindeau ca eclipsele se petreceau din cauza unui geniu al raului care acoperea soarele cu mana dreapta si luna cu mana stanga. Totusi, opinia aceasta nu era generala, pentru ca unii afirmau ca in mijlocul soarelui este o mare gaura.

 

Citeste mai multe despre:

Eclipsa de luna in mitologie

Ritualuri si superstitii despre eclipsa de luna

Zeitele Soarelui si Preotesele Soarelui

 

 

Mituri si superstitii despre eclipsa de soare

Eclipsa de Soare - ritualuri si superstitii

Persii credeau ca Ahura Mazda tine soarele inchis intr-un tub care se inchide si se deschide la capat printr-un oblon. Acest frumos ochi al lumii lumineaza si incalzeste universul prin aceasta deschizatura. Si cand zeul vrea sa-i pedepseasca pe oameni luandu-le lumina, il trimite pe arhanghelul Gavril sa inchida oblonul, ceea ce produce eclipsele.

Negrii mahomedani, care traiesc in mijlocul Africii, atribuie eclipsele unei pisici care isi pune laba intre soare si pamant, iar pe toata durata eclipsei canta si danseaza in cinstea lui Mahomed. Mexicanii, de frica eclipselor, in timp ce se produceau, posteau. Femeile se flagelau, iar fetele isi luau sange din brat. Ei isi imagineau ca luna a fost ranita de soare din cauza vreunei certe.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,338 times, 1 visits today)

1 thought on “Eclipsa de Soare – ritualuri si superstitii”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.