Ragnar Lodbrok Vikingul

Ragnar Lodbrok sau Lothbrok (scris in nordica veche ca Ragnarr Loðbrók, “Ragnar Pantaloni-de-piele”) a fost un conducator nordic legendar si erou al epocii vikingilor, descris in poezia nordica veche si in multe saga. El a fost un konung danez din dinastia  Yngling. In aceasta traditie, Ragnar a fost flagelul Frantei si Angliei, un fel de bici al lui Dumnezeu pe mare, si tatal multor fii de renume, printre care Ivar cel Dezosat, Bjorn Cot-de-Fier lider viking si Berserker, Halfdan Ragnarsson, Sigurd Sarpe-in-Ochi si Ubba. În timp ce acesti oameni sunt figuri istorice, este incert daca Ragnar a existat într-adevar. Multe dintre povestile despre el par sa provina din faptele mai multor eroi si conducatori istorici vikingi.

Ragnar Lodbrok Vikingul

Conform legendei, Ragnar a fost casatorit de trei ori: cu Lagertha, o fecioara razboinica a scutului, cu nobila Thora numita si Thora Inima-Orasului si Aslaug, o regina, fiica a lui Sigurd si a Brunhildei. Informatiile apar in saga Volsunga si in saga lui Snorri. Legendele spun ca a fost o ruda a regelui danez Gudfred si fiul regelui suedez Sigurd Hring, el a devenit rege la randul lui si s-a distins prin multe raiduri si cuceriri pana cand a fost în cele din urma ucis de dusmanul sau, regele Aella al Northumbriei (regat din Anglia). A fost aruncat intr-o groapa cu serpi unde a murit in chinuri. Fiii lui i-au razbunat sangeros moartea prin invadarea Angliei cu Marea Oaste Vikinga.

Cunoscuta si ca Marea Armata Pagana, ea a fost o coalitie de razboinici nordici din Danemarca, Suedia si Norvegia. Invazia a avut loc in 865 asupra celor patru regate care formau Anglia in acel moment. Daca pana atunci raidurile nordicilor erau bazate pe strategia “loveste si fugi”, de data aceasta lumea “civilizata” a tremurat cu adevarat in fata maniei scandinave. Distrugerile au durat 14 ani si numarul lor nu poate fi estimat. Au navalit in York si Londra si nu au iertat niciun regat. Doar Alfred cel Mare le-a putut pune piedica in batalia de la Edington.

Istoria dovedita despre Ragnar nu merge prea departe. Din nefericire, nu avem tocmai datele necesare pentru a pune totul cap la cap. Numai anumite evenimente din viata lui sunt povestite in legende, iar anumite surse sunt nesigure in acest sens. Chiar daca apar in cartea a IX-a a Gesta Danorum (Faptele Danezilor) se prea poate ca legenda sa fie o încercare de a consolida multe dintre evenimentele si povestile confuze si contradictorii cunoscute la acea vreme. Cronicarul a incercat sa le dea un anumit curs. Acesta este motivul pentru care multe acte atribuite lui Ragnar în Gesta pot fi associate, prin alte surse, cu diverse figuri, dintre care unele sunt mai clare.

 

 

Acesti candidati pentru rolul lui Ragnar cel istoric ii cuprind pe:

– Regele Horik I (d. 854),
– Regele Reginfrid (d. 814),
– un rege care a domnit intr-o parte din Danemarca si a intrat în conflict cu Harald Klak,
– un anume Reginherus care a atacat Parisul la mijlocul secolului al IX-lea,
– eventual Rognvald cel din Analele Irlandeze,
– tatal liderilor vikingi care au invadat Anglia cu Marea Armata Pagana în 865.

Ragnar Lodbrok Vikingul

 

CITITI MAI MULTE DESPRE:

 

 

Pana în prezent, încercarile de a-l lega ferm pe legendarul Ragnar de unul sau mai multi dintre acesti oameni au esuat din cauza dificultatii în concilierea diverselor relatari si in cronologia lor. Cu toate acestea, traditia de baza a unui erou viking numit Ragnar (sau similar) care a devastat la mijlocul secolului al IX-lea Europa si care a nascut multi fii celebrii, este remarcabil de persistenta. Anumite elemente sunt evidentiate in Cronica Anglo-Saxona.

Potrivit lui Davidson, în 1979, anumiti oameni de stiinta au ajuns sa accepte cel putin o parte din poveste ca fapt istoric. Katherine Holman, pe de alta parte, concluzioneaza ca desi fiii lui sunt figuri istorice, nu exista nicio dovada ca Ragnar însusi a trait vreodata, si pare a fi un amalgam din mai multe figuri istorice diferite si inventie literara pura.

In Cronica Anglo-Saxona, Ragnar a fost declarat a fi tatal a trei copii: Halfdan, Inwaer si Hubba (Ubbe). În literatura europeana, la cateva secole dupa decesul lui Ragnar, numele lui este înconjurat de legenda. In Gesta Danorum (c. 1185) a istoricului danez Saxo Grammaticus, el a fost un rege danez care a dus numeroase campanii incluzand o lupta cu împaratul Sfantului Imperiu Roman Charlemagne.

Ragnar Lodbrok Vikingul

Poemul islandez Krákumál ofera o descriere romantata a mortii lui Ragnar si îl leaga în casatorie cu o fiica a lui Sigurd (Siegfried) si Brynhild (Brunhilda), figuri din literatura eroica.

Ragnar a sustinut ca era descendent al marelui Odin, zeul razboiului.

Lodbrok a fost fiul lui Sigurd Ring si Alfild.

Ragnar a condus raiduri în Franta de mai multe ori, folosind râurile pentru a-si indruma flota de corabii lungi în inima imperiului franc. Cel mai faimos raid fiind cel care l-a condus la Paris în 845, orasul fiind crutat de a fi ars din temelii doar atunci când Carol cel Plesuv, regele Frantei a fost de acord sa plateasca 7.000 de kg de argint.

El a continuat seria de raiduri de succes împotriva Frantei de-a lungul mijlocului secolului al IX-lea si a dus numeroase razboaie civile în Danemarca.

Ragnar si trupa lui au naufragiat pe coasta Northumbriei unde au fost prinsi de Aelle, regele din Northumbria, care l-a executat. Legenda din poemul Krákumál, scris probabil in Islanda in secolul al XII-lea, afirma ca a murit cu mandrie cantandu-si cantecul de slava si aratand cum va intra in Valhala si Marele Sali Luminoase vor fi deschise pentru el. A mai spus ca va fi razbunat de fiii sai. Si mare dreptate a avut.

Potrivit legendelor, fiii lui, Ivar Ragnarsson si Ubbe au jurat sa-l razbune. Ei l-au capturat pe Regele Edmund din Anglia de Est, Ivar l-a legat de un copac, dupa care vikingii l-au umplut cu sageti. Apoi l-au decapitat. Au devastat orasul York si l-au întâlnit pe Aelle în lupta, care a fost învins si capturat. Aelle a fost supus vulturului insangerat, o metoda vikinga înspaimântatoare de tortura si executie, care este uneori mentionata în legendele Saga nordice. Aceasta a fost realizata prin taierea nervurilor victimei de la nivelul coloanei vertebrale, ruperea coastelor astfel încât acestea sa semene cu niste aripi si scoaterea plamanilor prin ranile create. Apoi erau presarate cu sare.

Ragnar Lodbrok Vikingul

Aceste razboaie sau razbunari au fost inceputul bataliilor de mai tarziu cu Alfred cel Mare.

 

“Ma veseleste sa stiu ca tatal lui Baldur (Odin) pregateste salile de banchet. În curând vom fi baut bere din coarnele curbate. Campionul care intra în locuinta lui Odin (Valhalla) nu-si plange moartea. Nu trebuie sa intru in sala sa cu cuvinte de frica pe buzele mele. Aesir ma va saluta. Dornic sunt eu sa plec. Aesir ma cheama acasa, Valkyriile ma vor purta. Bucuros sa beau bere in marele scaun cu Aesir. Zilele din viata mea s-au terminat. Eu rad ca voi muri. “

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 38,950 times, 1 visits today)

11 thoughts on “Ragnar Lodbrok Vikingul”

  1. Suna anapoda ” Ivar cel Dezosat”,cred ca traducerea corecta ar fi Ivar cel fara oase (Ivar Boneless).La fel Bjorn Ironside nu gasesc nici un cuvint care sa ma duca la “Cot” decit “side” care e =latura…probabil “fata”.

    1. Nu este neaparat vorba despre traducere mot-a-mot din engleza. Mai degraba despre inregistrarile din istorie (denumiri scandinave, sensuri pierdute in traduceri si adaptari). Oricum, multumim pentru contributie.

  2. Pingback: Mitologie nordica: zeii nordici, crearea lumii si Ragnarok | Mythologica.ro

  3. Pingback: Serialul Vikingii explicat: Ragnar, Lagertha, Bjorn, Ivar, Rollo intre mit si istorie | Mythologica.ro

  4. Pingback: Serialul Vikingii explicat: Floki, fiii lui Ragnar si Marea Armata Pagana | Mythologica.ro

  5. Pingback: Erau vikingii tatuati? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.