Inainte de Ragnarok, o iarna ingrozitoare si caderea unei comete anunta sfarsitul lumii. Insa toate aceste intamplari au corespondent in realitate. Ele sunt bazate pe evenimente reale. In mitologia nordica, Ragnarok este sfarsitul lumii asa cum il vedeau vikingii.

Conceptul de soarta/destin domina mitologia nordica si poporul viking. Soarta era legata de viata, ceva ce nu putea fi evitat sau schimbat.

Acest concept ce nu poate fi impiedicat – Ragnarok – transpare din simbolismul, arta, filosofia si cultura vikinga. “Intunericul zeilor”, iminenta distrugere a lumii era inevitabila, imposibil de invins, insa trebuia sa te pregatesti mereu pentru ea si sa lupti pana la capat cu ultima suflare. Amurgul zeilor, Ragnarok sfarsitul lumii si cumplita iarna au fost adevarate, la fel ca istoria de astazi.

 

Citeste si :Ragnarok: sfarsitul lumii in mitologia nordica

Ragnarok sfarsitul lumii si cumplita iarna au fost adevarate

 

Ce este Ragnarok?

Intotdeauna vor aparea semne prevestitoare prinvind Apocalipsa. Unul dintre ele este “fimbulwinter“, iarna de cosmar, o perioada extrem de rece si geroasa ce va dura 3 ani fara nicio vara la mijloc.

In timpul acestor 3 ani, vor exista multe razboaie si va veni sfarsitul tuturor oamenilor si animalelor care vor pieri. Vor exista doar doi supravietuitori in final, Lif si Lifprasir ce vor trai in padurea Hooddmimis.

In Danemarca, Norvegia, Suedia si alte tari nordice, termenul “fimbulwinter” este folosit pentru vremea rea si dura. “Marea Iarna” a fost mult timp considerata doar un mit, insa aceasta viziune s-a schimbat mult in ultimii ani.

Savantii considera acum in mod serios posibilitatea ca aceasta iarna apocaliptica descrisa in mitologia nordica putea fi bazata pe evenimente reale.

Acest fel de iarna cumplita este descris in prima parte din Edda poetica, o colectie de versuri anonime nordice. In sectiunea Gylfaginning din Edda in proza, scrisa de Snorri Sturluson, regele suedez Gylfi, primul rege inregistrat din Scandinavia viziteaza o sala cu trei tronuri in casa zeilor. Aici ii intreaba pe zei ce stiu despre Marea Iarna Fimbulwinter. Cei trei zei ii spun ca vor fi trei ierni la rand si nicio vara la mijloc.

Giganticul monstru-lup Fenrir va fi eliberat. In mitologia nordica, Fenrir simbolizeaza fortele haotice si distrugatoare ale naturii. El reprezinta fortele dinamice ale adancurilor.

Fenrir il va ucide pe zeul Odin in timpul evenimentelor din Ragnarok, dar in schimb, va fi ucis de fiul lui Odin, Vidar. Apoi se va intampla ceva ciudat. Evenimentul va fi vizibil pe cer. Va urma cumplita iarna prezisa de zei regelui Gylfi.

Cercetatorii cred ca aceasta iarna este legata de evenimentele meteo extreme ce s-au intamplat intre 535 si 536. In acea perioada a exista o scadere considerabila in temperaturi de-a lungul nordului Europei.

Potrivit altor surse antice a existat o perioada in care soarele a fost slabit si obscur. Oamenii nu-si mai puteau vedea umbrele pe pamant si chiar luna era intunecata. Nu exista caldura, iar recoltele au murit. Este posibil ca principala cauza sa fi fost eruptiile vulcanice ce aruncau cenusa in aer si aceasta se imprastia pe glob. Ganditi-va la uriasa explozie din 1883 a vulcanului Krakatoa sau cea din Santorini in 1610 i.Hr.

Aceasta eruptie nu era cunoscuta pana astazi. Si nici nu existau dovezi. Insa cercetatorii au gasit ghetari in Groenlanda ce confirma conditiile meteo extreme din acea perioada. In nordul Suediei, dupa anul 536 temperaturile au scazut inclusiv in timpul verii cu 3-4 grade.

Aceasta indica schimbari climatice drastice ce au dus la cresterea ratei mortalitatii. Mormintele foarte vechi detin descoperiri si descrieri pe pietre inscriptionate cu rune antice ce evidentiaza aceste catastrofe si lunga iarna. Este astfel foarte posibil ca fimbulwinter din mitologia nordica sa fi existat cu adevarat.

Mitologia si povestile ne vor arata intotdeauna adevarul. In general, acel adevar despre noi, insa in alte cazuri, evenimente reale si fapte din trecut care au fost usor-usor date uitarii. Oare cate astfel de evenimente reale stau ascunse in paginile cu povesti, legende si mituri ale umanitatii?

 

 

 

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 1,000 times, 2 visits today)