Pestera Alepotrypa Cave, poarta spre Lumea de Apoi

La prima vedere, frumusetea pesterii Alepotrypa nu ne duce cu gandul la o poarta legendara spre iad. Pestera Alepotrypa are renumele unei legendari intrari in iad. Este locul mitologic prin care zeii coborau la Hades, zeul lumii de dincolo in mitologia greaca. Pestera este situata in Golful Diros, Mani, in sudul Greciei. Este o zona plina de legende si locuri mitologice.

Uriasa pestera cuprinde si ramasitele unui vechi sat, morminte, artefacte conectate cu Hades si o camera de aprins focuri de acum 5.000 ani. Pestera, ascunsa secole la rand, a fost descoperita in 2012 si este astazi deschisa pentru turisti.

 

Partenonul, minunea arhitecturala a Atenei

Partenonul, cunoscut si ca Acropola Atenei, este pretuit pentru asocierea cu mitologia greaca. De fapt, templul era dedicat zeitei patroane a orasului, anume Atena.

Este foarte interesanta aceasta poveste. Este vorba despre confruntarea dintre zeita Atena, zeita intelepciunii, si zeul Poseidon, zeul marii, in mitologia greaca. Confruntarea a fost pentru castigarea titlului de patron al orasului-stat Atena. Poseidon le-a daruit locuitorilor un cal. Iar Atena, in intelepciunea ei, le-a daruit oamenilor maslinul. Acesta a si devenit simbol al orasului Atena.

De mii de ani, celebra structura a fost casa pentru numeroase festivaluri religioase, adunari, celebrari, oficieri si chiar proteste politice. Cladirea magnifica este inconjurata de 46 de coloane de marmura alba, suportand structura pe dealul ce strajuieste orasul. Din nefericire, o parte semnificativa a templului a fost distrusa de persani in 480 i. Hr. Apoi din nou de venetieni in 1687.

Castelul Bran, domeniul lui Dracula

castelul bran

Castelul Bran se afla la granita dintre Transilvania si Valahia. Este unul dintre cele mai frumoase castele din Romania. Si unul dintre cele mai faimoase din lume. Si asta datorita asocierii cu faimosul Dracula. Se crede ca acest castel a fost sursa de inspiratie pentru romanul lui Bram Stoker despre vampirul hraparet.

Desi castelul cu turnuri nu mai adaposteste astazi niciun vampir, el a fost transformat in muzeu. Aici, turistii pot explora interioarele impresionante, turnurile si zona din jur. Deasemenea, exista poteci in zona Brasov-Bran-Moeciu care aduc aminte de alte vremuri. Prin urmare, strangeti-va ranita, puneti niste usturoi deoparte si la drum.

 

Troia, locul razboiului troian

Visele se indeplinesc adesea. Iar mitologia devine rapid realitate. Asa s-a intamplat cu povestile din copilarie ale lui Heinrich Schliemann. Cand era mic i se povestea Iliada si Odiseea. Cu aceste carti in mana si in gand el a plecat sa exploreze.

In 1865, arheologul englez Frank Calvert excavase santuri pe un camp agricol din Hisarlik. In 1868, Schliemann, un bogat om de afaceri german si arheolog amatar, a inceput excavarea in zona. Aceste excavari au adus la suprafata cateva vechi orase construite succesiv. Schliemann a fost la inceput sceptic in privinta identificarii Hisarlikului cu Troia. Deabia al VII-lea strat a fost identificat cu stravechea Troia, orasul numit de Hititi Wilusa, si sursa lui Homer.

In razboiul impotriva Troiei, razboinicii greci au adus un gigantic cal de lemn in fata portilor Troiei. Troienii au crezut ca acesta este un dar de la zei. Insa nu au stiut ce se ascunde in el. Si-au distrus zidurile cetatii pentru a-l cara inauntru. Si, la adapostul noptii, grecii au distrus si parjolit orasul. Asa s-a incheiat legenda Troiei si a inceput calatoria lui Enea, stramosul Romei.

Astazi, situl arheologic legendar poate fi vizitat in Turcia de nord-est. Templul vechi de 4.000 ani si ruinele, incluzand o reconstructie a calului troian, ne asteapta sa le vizitam. Acestea fac deja parte din patrimoniul UNESCO.

 

Riviera Ciclopilor, calatoria epica a lui Odiseu

Riviera Ciclopilor apare in poemul epic Odiseea scris de Homer. Este vorba de calatoria lui Odiseu, Ulise si intoarcerea in iubita lui insula, Ithaca. Riviera se intinde pe cativa kilometri de-a lungul coastei de est a Siciliei. Zona are niste orasele superbe la malul marii, livezi, munti si alte situri unde Odiseu si tovarasii lui s-au oprit in lunga lor calatorie pe mare dupa razboiul troian.

Riviera Ciclopilor a fost numita dupa gigantul ciclop pe care Odiseu si tovarasii lui l-au ucis. Pentru vizitatori, zona poate fi folosita ca baza pentru a calatori in Sicilia sau a admira privelistile plajelor strapunse de lava in trecutul tumultuos al insulei.

Castelul Winchester, adevaratul Camelot

Camelot, regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde. Multi se intreaba cat de legendar era regatul lui Arthur. Sau chiar daca a existat vreun Arthur sau chiar Camelotul. Poate a fost doar o utopie. Desi multi contesta existenta istorica a regatului, legendarul rege Arthur a inspirat folclorul si povestile zonei. Regele Arthur era un razboinic maret ce a aparat Britania de inamici, atat umani cat si supranaturali.

Regele Arthur avea castelul Camelot. Iar astazi multi cred ca acesta este chiar Castelul Winchester din Hampshire, Anglia. Este o cladire medievala unde vizitatorii se pot scufunda in trecut. Turistii pot admira dealtfel si o imensa masa rotunda atarnata pe perete si inscriptionata cu numele cavalerilor regelui Arthur.

Xibalba, locul mayas unde domneste frica

Acest sit secret legat de lumea de apoi din mitologia mayasa dateaza din 750-850 i. Hr. Este localizat in peninsula Yucatan si se crede ca aceasta pestera era legatura intre lumea noastra si lumea de dincolo. Mai precis, o poarta spre lumea de apoi. Intreaga civilizatie mayasa, care a disparut misterios in secolul al X-lea, se intindea din sudul Mexicului pana in nordul statului Belize.

Zona este plina de caverne, rauri subterane, piscine naturale si altele. Potrivit mitologiei mayase, aceste piscine naturale si pesterile era considerate sacre. Ele erau vazute ca portaluri spre alta lume. Aceasta lume era numita Xibalba, “un loc al terorii”, unde traiau zeii si monstrii.

 

El Dorado, orasul de aur de pe fundul lacului Guatavita

Mitul Orasului de aur El Dorado a inceput cu povestea omului de aur. Intr-o zi, un sef de trib nativ columbian s-a acoperit cu praf de aur si s-a scufundat in apele lacului Guatavita ca parte a unui ritual. Restul tribului a participat la ceremonie aruncand obiecte de aur in lac ca ofranda adusa zeilor.

Alte legende descriu El Dorado ca un intreg oras facut din aur. In orice caz, arheologii au gasit artefacte din aur si argint pe fundul acestui lac in Anzi. Aceste descoperiri leaga lacul si intamplarea de miticul oras El Dorado.

 

Sinagoga din Praga, casa unui golem

Un golem este o creatura umanoida mitologica cu puteri magice in folclorul iudeilor. O astfel de poveste a avut loc la Praga, unde un golem a fost chemat pentru a-i proteja pe evreii care traiau acolo. Totusi, puterea golemului a crescut atat de mult incat a devenit malefic si a inceput sa terorizeze orasul.

Pana la urma, un rabin a reusit sa ucida golemul si sa-i inchida ramasitele intr-un pod din vechea sinagoga a orasului. Astazi, sinagoga este o atractie turistica, cu un impresionant stil gotic. Deasemenea, este una dintre putinele relicve evreiesti ce au supravietuit nazistilor in al doilea razboi mondial.

 

Padurea Barnsdale Forest, casa lui Robin Hood

Folclorul britanic l-a descris adesea pe Robin Hood ca eroul ce fura de la bogati pentru a darui saracilor. Insa existenta sa este inca subiect de dezbatere, unele locuri fiind asociate cu acesta.

Padurea Barnsdale din sudul Yorkshire, Anglia, este adesea mentionata in literatura ca zona unde s-au intamplat cele mai multe evenimente din povestea lui Robin Hood. Figura legendarului erou este legata de situri din aceasta zona. Unele dintre ele sunt numite Fantana lui Robin Hood. Mai exista si Biserica Skelbrooke si Plantatia Sayles, locuri mentionate in scrierile timpurii despre Robin Hood.

Cititi mai multe despre:

Cele mai bune legende urbane din Evul Mediu

 

Vulcanul Kilauea, casa zeitei Pele din Hawaii

Desi Hawaii este cunoscut pentru plajele sale fabuloase, vulcanii sai sunt la fel de importanti pentru cultura locala. Mitologia hawaiana o onoreaza pe Pele ca si zeita vulcanilor. Deasemenea, zeita Pele este si creatoarea insulelor Hawaii. Potrivit legendei, zeita traieste in craterul Halemaumau  din vulcanul Kilauea.

Vulcanul, localizat in parcul national din Hawaii, este unul dintre cele mai active locuri din lume. Mai multe parti din Kilauea sunt accesibile vizitatorilor, in timp ce alte zone pot fi observate de la muzeul Jaggar unde exista un observator in acest sens.

Cititi mai multe despre:

Mitologia si religia din Hawaii

 

Portile Guinee, portalul voodoo spre lumea spiritelor

In mitologia voodoo, Guinee este cunoscuta ca lumea spiritelor, unde mortii colinda si sufletele lor nu au rabdare. Se crede ca exista sapte porti spre Guinee. Si toate sunt localizate in New Orleans. Daca le deschizi pe toate in ordinea corecta, poti ajunge in Guinee alaturi de morti. Dar daca nu le deschizi in ordinea corecta, vei lasa fantomele sa colinde lumea celor vii. Se pare ca de curand a fost gasita una chiar intr-un cimitir local.

Cititi mai multe despre:

Mituri, zei si legende din Caraibe – voodoo si lumea spiritelor