Religia in Hawaii – kapu si mana

Hawaii este al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii si este situat in arhipelagul cu acelasi nume. Arhipelagul a fost colonizat de polinezieni in jurul anilor 300 d. Hr, iar locuitorii lui se numeau “menahune”. Datorita izolarii si a specificului insulelor, oamenii locului au dezvoltat un sistem de credinte foarte interesant. Polinezienii au fost cuceriti si indepartati de tahitieni in anii 1300 d. Hr. Acestia si-au adus proprii zei si sistemul Kapu. Si asa incepe istoria:

Religia in Hawaii  - kapu si manaKapu si tabu: legile sacre

Kapu se refera la codul antic de conduita din Hawaii, la legile si regulile impuse de acesta. Sistemul kapu era universal si se aplica tuturor domeniilor vietii, in politica si religie, atat barbatilor cat si femeilor. O ofensa care era catalogata kapu era adesea una corporala, dar facea referire si la o amenintare la puterea spirituala, la furtul manei. Regulile kapu era obligatoriu impuse. A incalca una, chiar si neintentionat, insemna adesea moartea imediata. Conceptul este legat de tabu, acel concept din religia polineziana. La fel, tapu in Noua Zeelanda are aceleasi semnificatii.

Religia in Hawaii  – kapu si mana sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale culturii din Hawaii.

Cuvantul hawaian kapu este tradus de obicei ca “interzis“, desi poarta si intelesul de “sacru“, “consacrat” sau “sfant“. Probabil poate fi interpretat ca in Polinezia “marcat”, “insemnat”, sacru dar si interzis ritualic. Opusul lui kapu este noa, insemnand “comun” sau “liber“.

Cele mai faimoase interdictii sunt Kapuhili, legate de contactul cu sefii (regi), dar se aplica si altor oameni cu puteri spirituale. Aceste interdictii includ locul sefului, parul sau care nu poate fi atins, este interzis a-l privi direct si este kapu sa te asezi in asa fel incat sa fii mai inalt decat acesta. A purta pene rosii si galbene (semnul regalitatii) este de asemenea kapu. Exista si locuri kapu – simbolizate de Pahu Kapu, doua toiege incrucisate cu o bila alba in varf.

Religia in Hawaii  - kapu si manaAi kapu este sistemul de legi care guverneaza relatiile dintre barbati si femei.

Originea lui este mitologica si face trimitere la zeul Wakea. Femeile nu pot manca la un loc cu barbatii si nu pot consuma carne de porc (acesta este forma zeului Lono), banane (forma zeului Kanaloa) si nuci de cocos (forma zeului Ku).

Sistemul kapu a fost folosit in Hawaii pana in 1819 cand regele Kahameda al II-lea ca a impartit o masa cu alimente interzise impreuna cu sotia sa si femeile de la curte. Astfel, casa regala si-a asigurat puterea politica ca monarhi. Pana atunci puterea venea din acest sistem, la fel ca si rangul si prestigiul.

Interdictiile kapu erau folosite in pescuit si pentru a proteja anumite zone. Trebuia sa ai permisiune pentru a recolta sau a taia un copac. Astfel se asigura sustenabilitatea pe termen lung si monitorizarea mediului inconjurator (exact ce se incearca astazi).

Termeni care folosesc kapu:

  • aha kapu: o legatura pusa la intrarea in casa, simbol pentru “interzis”
  • Hei kapu: locul unde preotii asteapta mesaje de la zei
  • Hua kapu: granitele, limitele unui loc sacru, interzis
  • Kapuhili: privilegii mostenite de capetenii sau privilegii mostenite de la zei.
  • Kapu aili: crima de a purta hainele altcuiva
  • kai: ritualul purificator de a face baie in mare
  • Kapu ka mamao: legea care ii separa pe cei “comuni” de capetenie
  • loa. strict interzis
  • Kapu moe: ritualul prosternarii
  • noho: adunarea in fata capeteniei
  • Kapua: anuntul ca o procesiune se apropie
  • Kapo ahi’a ko: ritualul inainte de a taia un copac ohia
  • Kapu puhi kanaka: regulile privind uciderea oamenilor
  • Koao kapu: interdictii in cazul mortii unei personae

Religia din Hawaii

Religia din Hawaii cuprinde credintele si practicile religioase ale populatiei indigene din arhipelagul Hawaii. Aceasta religie  este animista si politeista, cu multi zei si spirite, predominand credinta ca spiritele pot exista in obiecte neinsufletite, in animale, cer, valuri, activitati vulcanice  si  altele.

zei hawaiiReligia hawaiana isi are originile in Tahiti si la alti locuitori indigeni din Pacific care au debarcat in Hawai intre 500 si 1300 d. Hr (din Insulele Marchize, Samoa, Insula Pastelui etc).

Zeii si mitologia din Hawaii

Patru zeitati predomina panteonul hawaian Kane, Ka, Lono si Kanaloa. Alti zei importanti sunt Laka, Kihawahine, Haumea, Papahanaumoku, si, cel mai faimos, Pele. In plus, fiecare familie poate avea unul sau mai multe spirite protectoare numite gardieni. Pantenonul poate fi impartit in grupte:

  • cei patru zei (ka ha) – Ka, Kane, Lono, Kanaloa
  • 40 de zei barbati sau aspecte ale lui Kane (ke kanaha)
  • cei 400 de zei si zeite (ka lau)
  • multitudinea de zei si zeite (ke kini akua)
  • spiritele (na aunihipili)
  • gardienii (na aumkua)

O alta impartire consta in:

  • cei patru zei sau akua: Ka, Kane, Lono, Kanaloa
  • zeii mai mici, sau kupua, asociati fiecare cu o anumita profesie
  • zeii familiei aumakua, asociati cu diferite familii

Capeteniile “kahuna”

kahunaKahuna erau in vechea impartire conducatorii, capeteniile, ierarhia sociala care servea regale si pe Maka’ainana (Oamenii Comuni). Kahuna erau vindecatori, navigator, constructori, profeti, sevitori ai zeilor si filosofi. Ei vorbeau si cu spiritele, faceau vraji si alungau gandurile si spiritele rele (puoho). O persoana care era posedata (noho) putea fi salvata de puterile transcedentale ale acestor kahuna. Sistemul kapu era gandit de a separa pe cei puri spiritual de cei potential “patati” sau “murdari”, “necurati”.

Astfel, sacrificiile relatate de calatori intre 1817 si 1820 au devenit kapu (interzise). Deasemenea, in timpul razboiului exista o practica ca primii doi barbati ucisi sa fie oferiti zeilor. Capeteniile kahuna sunt legati prin mitologie de zeii lor.

Pedepsele pentru incalcarea kapu puteau insemna moartea sau refugierea. Kahuna nui, spre exemplu, era un tip de kapu care interzicea, sub pedeapsa mortii, orice sunet intr-un sat intreg. Acesta trebuia sa ramana intr-o liniste absoluta in aceasta perioada (nu era permis strigatul copilului, latratul cainilor etc).

Rugaciunea si heiau

Rugaciunea este o parte esentiala a vietii hawaiene. Ea este omniprezenta. La construirea unei case, la fabricarea unei canoe sau la alte treburi casnice. Hawaienii se roaga mai multor zei in functie de situatie. Atunci cand vindecatorii culeg ierburi pentru a-si trata bolnavii, se roaga de obicei lui Ka sau Hina, barbat si femeie, stanga si dreapta. Oamenii il adora pe  zeul Lono in timpul sezonului Makahiki si pe Ka in vreme de razboi.

Istoricii din secolul al XIX-lea asociaza rugaciunea cu diverse momente ale zilei, dar si cu diferite activitati obisnuite ca somnul, mancatul, bautul, calatoritul. S-a observant insa o diferenta covarsitoare fata de sistemul occidental. Astfel, oamenii religiosi din Hawaii se roaga in picioare, cu capul inaltat spre cer, cu ochii larg deschisi, cu un sentiment de mandrie, respect fata de zei, dar si respect fata de sine. Zeii sunt mareti, dar exista si oameni care ajung la zei. Zeii au mana mare, dar nici oamenii nu sunt lipsiti de ea. Acestia nu ingenuncheaza in adorare, nu se tarasc, nu implora, nu-si apleaca capul, nu se inclina. Exista o seninatate si o mandrie aparte in modul de rugaciune si in stilul de viata hawaian.

Heiau este punctual central al rugaciunii in Hawaii. Ofrandele, sacrificiile si rugaciunile oferite in aceste temple, pe sute de altare, intr-o multitudine de wahi pana  (locuri sacre aflate in aer liber) si mici kuahu (altare domestice).

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,351 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.