castelul bran

Castele si palate din Romania

Castelele si palatele din Romania se numara printre cele mai frumoase din lume. Sau din Europa. Asa ar zice unii, desi am vazut multe, la noi si in afara. Si pot spune ca fiecare are farmecul si unicitatea lui. Pentru ca ele sunt umbrele istoriei si sunt mulajul creatorilor lor.

Vom prezenta astazi istoria castelelor deja celebre si cunoscute de toata lumea, dar si castele si palate tainice, unele pierdute, altele uitate. Poate v-ar surprinde dar multe au trecut prin mari dificultati istorice si de alta natura. Au trecut peste vremuri, catastrofe naturale sau facute de om, razboaie, invazii. Altele au fost pierdute la jocuri de carti, refacute, reconstruite, reconsolidate, retrocedate. Din pacate, nici statul nu ajuta prea mult in acest caz. Ba chiar, in unele cazuri si mai nefericite, nici macar comunitatea locala. Dar exista exemple graitoare in ambele sensuri.

Castelul Peles si Pelisor

castelul peles

Le vom aduce impreuna si le vom prezenta ca un ansamblu. Celebrul castel din Sinaia a incantat generatii la rand. In prezent muzeu, el a fost resedinta de vara a regilor Romaniei. Si ce resedinta! Ce regi! Si ce Romanie aveam pe vremuri, nu?

Castelul este construit intre 1873 si 1914 de un arhitect german, Wilhelm Doderer, in stilul neorenasterii germane. Castelul Peles este considerat printre cele mai atractive din Europa. Este primul castel electrificat, are si lift interior si incalzire centrala. Cu doar 170 de incaperi, castelul domina zona din imprejurime. Astazi doar 10 camere pot fi vizitate, printre care: Sala MauraSalonul FlorentinSala ColoanelorSala de Concerte si Sala Armelor.

Se crede ca regele Carol, ajuns aici in 1866, a innoptat la manastirea din Podul Neagului (numele de atunci pentru Sinaia) si l-a impresionat zona. Au fost construite mai multe anexe precum: Camerele GardianuluiEconomatulFoisorul (casa de vanatoare), Grajdurile Regale si Centrala Electrica. Peste 300 de mesteri din toata lumea au creat aceasta minunatie.

Pelisorul contine si dormitorul Reginei Maria. Pelisorul a fost construit intre 1899 si 1903 de arhitectul Karel Liman. Va deveni resedinta regelui Ferdinand I al Romaniei.

In Peles exista colectii impresionante: carti foarte rare cu litere de aur, o usa secreta in spatele unui raft de carti, sali de arme cu armuri germane din secolele XVI-XVII, o sala de muzica cu mobilier primit in dar de la maharajahul de Kapurtala. Lemn de tei aurit, candelabre stralucitoare, fantani din marmura dupa cele din Cairo, sala de teatru in stilul Ludovic al XIV-lea, sala de concerte, apartamentul imperial pentru vizita imparatului Austro-Ungariei Franz Josef.

Sala de Consilii seamana cu cea a primariei din Elvetia, salonul turcesc, cristale de Boemia si marmura de Carrara.

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor

castelul corvinilor

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste sase secole. Istoria castelului incepe in 1440 cand Ioan de Hunedoara incepe transformarea fortificatiilor. adaugand Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor si Turnul Buzdugan. Exista si o capela si o fantana aici in jurul carora s-au tesut multe legende.

De data aceasta, povestea fantanii sapata de prizonieri turci s-a dovedit adevarata. Sapaturile au scos la iveala inscriptia: “„Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica”. “

Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala sunt un exemplu unic in Transilvania. Apoi galeria si turnul Nje Boisia (Nu te teme) cu 5 niveluri de aparare intregesc ansamblul. Castelul va trece mai tarziu la Gabriel Bethlen care isi va pune amprena pe curtea husarilor.

Castelul sau mai degraba stema Corvinilor – un corb cu un inel de aur in cioc – a inspirat legenda castelului. Se credea in acele vremuri ca Ioan de Hunedoara era fiul regelui Ungariei. Regele i l-a dat in ingrijire unui cavaler numit Voicu impreuna cu un inel de aur. Acesta a fost rapit de un corb pe care micul Ioan de Hunedoara l-a rapus cu o sageata. Cand a auzit povestea, regele le-a dat sigiliul corbului.

Corbul poate fi atat solar cat si nocturn. El este mult pomenit in mitologia nordica. La romani, de obicei, prevestea necazurile. De la mesageri intunecati ai mortii la pasari negre aducand tragedia, vorba lui George R. Martin in “Cantec de gheata si foc” – “aripi negre, vorbe negre”, corbul si-a capatat o reputatie nemeritata de-a lungul timpului. Vom descoperi insa ca la origini era un simbol solar si era perceput altfel de popoarele nomade.

In China si Japonia, corbii sunt simbolul recunostintei filiale.

Castelul Bran, Vlad Tepes si Dracula

castelul bran

Castelul lui Dracula nu are, se pare, nicio legatura cu Dracula. Nici macar cu Vlad Tepes.

Dar legendele sunt mai puternice decat istoria. Poate tocmai pentru ca aici a fost filmat celebrul film “Interviu cu un vampir”.

Castelul a fost retrocedat familiei de Habsburg, iar colectiile statului roman mutate in Vama Medievala ce a devenit muzeu. Din 2009 castelul apartine familiei ce l-a si remobilat cu obiecte personale.

Castelul a fost construit pe un castel de lemn ridicat in 1212 de cavalerii teutoni.

Povestea castelului Bran vine din 1377, cand Ludovic I al Ungariei le confirma sasilor dreptul de a ridica castelul. Branul era foarte bine asezat strategic.. Tocmai de aceea a fost folosit in 1395 de Sigismud, regele Ungariei si imparatul german, pentru a ataca Tara Romaneasca si a-l ajuta pe Mircea cel Batran sa-si recupereze tronul. Castelul a trecut apoi la unguri, inapoi la romani, iar in 1920 a fost donat Reginei Maria.

Singura mentiune legata de Vlad Tepes este misiunea de aparare a trecatorii spre Transilvania.

De ce Dracula? Bram Stoker e raspunsul. Cartea lui prezinta un castel foarte asemanator cu Branul. Cu toate astea, Stoker nu a pus vreodata piciorul in Romania. Asadar, de aici la fantome si vampiri a mai fost putin.

Exista o legenda care spune ca Brancoveanu, urmarit de turci, a aruncat cinci carute cu galbeni in fantana castelului. O alta legenda vorbeste despre Vlad Tepes care a fost inchis aici de regele Ungariei.

Castelul Cantacuzino din Busteni

castelul cantacuzino

Boierul, sau printul Grigore Cantacuzino, a construit acest castel. Se crede ca voia sa rivalizeze cu Pelesul. Boierul, numit Nababul, voia chiar sa il acopere cu bani de aur. Inspirat de Paris si Viena, el construieste palatul ce adaposteste azi in Bucuresti Muzeul George Enescu. Apoi, castelul Zamora de la Busteni. Iar la Floresti va incepe  „Micul Trianon”, dupa modelul Versailles.

Insa castelele nu au supravietuit. In timpul razboaielor, rusii sau nemtii le-au pradat. In timpul comunismului, la Busteni a fost transformat in sanatoriu

Si asa s-au nascut legendele. In special cea legata de grota magica. O grota din apropierea castelului, mai veche decat lumea, spun batranii. De multe ori au fost semnalate lumini ciudate in preajma ei. Si zgomote ciudate, vaiete, naluci. De aici la locuri bantuite nu mai e mult.

Cel mai bogat om din acea vreme, Nababul si-a impodobit castelul cu deviza “Ceea ce nu raneste, invata!”.

Castelul Iulia Hasdeu

castel-iulia-hasdeu

Castelul este foarte legat de spiritism, naluci, fantome si nebunie. Exista chiar povesti despre tineri ce au intrat aici in 1936 si au murit apoi in conditii stranii. In 1957, alte lucuri grozave s-au intamplat aici, locul fiind transformat in cazarma miliatara.

Castelul este de fapt un templu inchinat Iuliei. Iulia era fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Un copil genial, destinat pentru lucruri mari, a murit la 19 ani de tuberculoza. Asta se intampla in 1888. Marele Hasdeu, va incerca, prin sedinte de spiritism la Campina, sa reia legatura cu fiica pierduta.

Se crede ca aceste castel misterios a fost construit la indicatiile fiicei moarte prin sedinte de spiritism. Castelul are la baza cifre precum 3 si 7. La intrare sta ochiul atotvazator cu inscriptiile  “pro fide et patria” si “e pur si muove“.

Exista un mare amalgam de motive, crestine sau de alta natura. Poate Hasdeu innebunise, martorii descriind un barbat urland ca un lup. Altii il credeau vrajitor.

Castelul Banffy

castelul banffy bontida

Din nefericire, acest castel a devenit cunoscut mai ales datorita celebrului Electric Castle. Dar castelul are propria lui istorie.

Multi inca mai cred ca locul este bantuit. Undeva a aparut o legenda locala ca un tanar a murit aici cand se construia castelul. Insa la Bontida nu e nimic supranatural. Poate doar misterios si magic. Iar asta e constructia, aerul acelei epoci, imprejurarile.

In 1437, familia Banffy construia la Bontida, in judetul Cluj, acest castel. In timpul razboiului a fost spital militar pentru germani. Acum, il renoveaza strainii. Probabil i-a atras frumusetea locului, povestile cu fantome, tunelul secret ce leaga castelul cu biserica satului.

Aici e cel mai mare castel din Transilvania. Versailles ii zic strainii. Chiar printul Charles insusi a dat imboldul pentru restaurare. A fost ajutat de David Baxter, un arhitect britanic. Dar el este animal doar la Electric Castle in iunie.

Castelul Pekri Ozd

Castelul-Pekri-OzdUn alt castel frumos din Transilvania. Acesta a ajuns la o mostenitoare din Franta. Construit in anii 1700, castelul renascentist a trecut prin multe. Ca mai toate castelele din Romania. A fost luat de mana dreapta a generalului Rakoczi Francisc al II-lea, numit Pekri Lorincz. Ei au participat la rascoala antihabsburgica. Castelul a fost atacat, incediat si reconstruit.

Castelul si imprejurimile au fost chiar dar de logodna in 1900. Si ai nostri au facut din el gradinita si camin cultural. De la conti si printese la sediu CAP. Proprietarii de azi, fara ranguri, l-au donat unei asociatii. Caci strainii, chiar si romanii educati in afara, inteleg importanta istoriei si a obarsiei.

Castelul Purgly

castelul-purgly

Castelul din satul Sofronea a fost construit în 1789. Lucrarile s-au terminat in 1889. Baronul Janos Purgly s-a facut vinovat pentru asta. Comunistii aproape l-au lasat in paragina. Astazi s-a deschis aici un strand termanl. Castelul Purgly este in proprietatea statului.

Castelul are un teren de 5 ha

Liderul politic al Ungariei, Miklos Horthy, a vizitat Castelul din ?ofronea, la doi ani dup? Marea Unire din 1918.

Castelul Sturdza

castelul-sturdza

Situat la Miclauseni, Palatul Sturdza este construit la 1880. Constructia finalizata la 1904 ii va face mare mandrie lui Gheorghe Sturdza. Situat langa Iasi, castelul are o frumoasa istorie.

In 1410, Alexandru cel Bun daruieste vornicului Miclaus aceste pamanturi. La 1591 pamanturile trec la vistiernicul Simion Stroici care face aici un conac. In 1752, Ioan Sturdza face un conac si mai mare. Fiul sau va face si un parc in stil englezesc pe 42 ha. Palatul detine si o colectie rara de carti si documente, arme, costume medievale, bijuterii, tablorui, piese arheologice.

 

Mai exista multe alte castele uitate in Romania. Nu neaparat pierdute, dar scoase din circuitul public. Aici ajung adesea mai multi straini decat romani. Printre ele vom aminti. Castelul Posada, resedinta familiei Bibescu, Castelul Bay din Salaj, Castelul Jidvei din Cetatea de Balta, Castelul Kendeffy din Hunedoara transforma de stat in hotel, Palatul Ghica din Bacau, Castelul Tepes din Parcul Carol, Castelul Salbek din Arad, Castelul Goga din Cluj, Castelul Pogany, Castelul Karolyi la Carei.Castelul Csernovics si multe altele.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,140 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Castele si palate din Romania”

  1. Pingback: Mituri false despre vampiri, Dracula si vampirism | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.