Zeii si mitologia mayasa

Inainte de cucerire, mayasii traiau in orase-state pe intinderea intregii Peninsule Yucatan, parti din Honduras, Belize, Guatemala, El Salvador. Intreaga regiune a Mezoamericii era teritoriul mayas. Mayasii venerau aceiasi zei si zeite pe cuprinsul acestui teritoriu. Deasemenea, erau mari fanatici in privinta sacrificiilor umane. Zeii erau insarcinati cu anumite functii si vegheau asupra anumitor spatii, asa cum este comun in religiile politeiste. Zeitatile mayasi pareau a fi domnit in anumite perioade de timp, asa cum este indicat in calendarul mayas.

Zeii sunt cunoscuti dupa nume si litera. Zeii si mitologia mayasa sunt unul dintre cele mai interesante subiecte mitologice.

Zeii si mitologia mayasaAh Puch, zeul mayas al mortii si intunericului

Ah Puch este zeul mortii. El apare infatisat ca un schelet inconjurat de corpuri si cranii. Poate aparea cu pete negre. Este cunoscut si ca Yum Kimil si ca zeul A.. Ziua lui este Cimi. Yum Kimil era o personificare mayasa a dezastrului si intunericului. Era numit si Hunahau sau Hunhau si conduce al noulea nivel al lumii de sub pamant, cel mai adanc nivel.

Chac, zeul ploii si fertilitatii in mitologia mayasa

Chac este un zeu al fertilitatii binevoitor. Este zeul agriculturii, ploii si fulgerului. Poate fi reprezentat ca un mosneag cu trasaturi reptiliene. Este conectat cu zeul aztec Tlaloc.

Chac poate fi zeul B. Zeul B este asociat cu viata si niciodata cu moartea. Ziua asociata lui este Ik. Chac este conceput ca divizat intre Nord, Sud, Est si Vest, si este asociat cu vanturile, si cu zeul vanturilor, Kukulcan.

Cum viata depindea foarte mult de ploaie, Chaac este un zeu foarte important. Mayasii aveau o devotiune speciala pentru zeii care controlau ploaia. Este reprezentat cu topoare de jad in maini si serpi pe care ii foloseste pentru a-i arunca in nori sa produca ploaia. El asigura ciclul vietii.

Zeul Chaac are o legatura profunda cu regii. In perioada tarzie, conducatorii erau considerati aducatori de ploaie si puteau comunica cu zeii. Se credea ca traia in varful muntilor si in padurile inalte acoperite de nori.

Potrivit cosmologiei mayase, Chaac era legat de punctele cardinale. Fiecare directie avea un aspect si o culoare.

  • Chaak Xib Chaac, Rosu si Estul
  • Sak Xib Chaac, Chaac cel Alb al Nordului
  • Ex Xib Chaac, Chaac cel Negru al Vestului
  • Kan Xib Chaac, Galben al Sudului

Vasele si textele il arata in perioada clasica si postclasica cu trasaturi umane si animale. Are atribute reptiliene si solzi de peste, nas lung si buza foarte alungita. Au fost gasite si foarte multe masti in acest sens, probabil folosite in ritualuri.

Ceremoniile in onoarea zeului ploii erau tinute in fiecare oras mayas si de fiecare nivel al societatii. Ritualurile erau tinute pe campuri, dar si in piete. Erau sacrificati baieti tineri si fete, mai ales cand era seceta prelungit.

Kinich Ahau, zeul mayas al soarelui

Suna ca zeul D, a carui zi este Ahau, care este echivalenta cu “regele”. Zeul D este aratat ca un mosneag fara dinti, sau cu un dinte in partea de jos. Nu apare niciodata cu simboluri ale mortii. Alte sugestii pentru zeul D sunt Kukulcan si Itzamna.

Zeii si mitologia mayasaKukulcan, marele sarpe

Aztecii il cunosteau pe Kukulcan ca Quetzalcoatl (“sarpele inaripat”). Kukulcan este un zeu-erou si un sarpe, el i-a invatat pe mayasi civilizatie si este asociat cu ploaia. Era si asociat cu cele patru elemente, culorile galben, rosu, negru si alb. Deasemenea, era asociat cu binele si raul. Venerarea lui Quetzalcoatl includea sacrificii umane.

Kukulcan este probabil zeul B, desi Chac este alta posibilitate. Ziua asociata poate fi Ik. Zeul B are un corp negru, nas mare si limba atarnandu-i intr-o parte. El este asociat numai cu viata.

Ix Chel – zeita mayasa a lunii, fertilitatii si mortii

Ix este un prefix feminin. Intrebarea ca re pune, conform traditiei arheologice, este daca zeita lunii este reprezentata in fapt de doua zeite. Zeita lunii este una dintre cele mai importante zeitati mayase, legata de fertilitate si procreare. Numele ei “Ix Chel” este tradus ca “Doamna Curcubeu”.

In panteonul traditional, Ix Chel este considerata a avea doua aspecte, una de tanara senzuala si una de batrana acra. Insa acest panteon a fost construit de arheologi si istorici din diferite surse, incluzand iconografie, traditie orala, relatari istorice. Peste decenii, specialistii s-au certat in privinta suprapunerii a doua zeite – I si O.

Primul aspect, sotia tanara, frumoasa si sexy, asociata ocazional cu referinte la luna si iepuri. Multe culturi vad un iepure in luna. Adeseori apare ca Ixik Kab (“Doamna Pamant”) in cartile mayase. Ea prezida asupra casatoriei, fertilitatii si iubirii. Este numita si “Copilul Doamnei Marilor”).

Varianta imbatranita este portretizata tesand sau purtand ornamente sub forma de coarne pe cap. Aceasta varianta este o zeita puternica, asociata si cu moartea si distrugerea lumii. Aceasta este casatorita cu Itzamna, unul dintre zeii creatori.

Apare cu denumiri precum “Curcubeul Rosu” – Chac Chel – “Marele Sfarsit”. Este descrisa cu corpul rosu si aspect felin cu gheare si colti de jaguar. Uneori poarta o fusta cu oase incrucisate si alte aspecte ale mortii. Este indeaproape identificata cu zeul ploii Chaac. In multe imagini toarna apa.

In societatea mayasa, curcubeul nu era de bun augur, numit si “flatulenta demonilor” ce se ridica din fantanile secate. Chac Chel mai era asociata cu productia imbracamintii, paianjenii, apa, vindecarea, divinatia, distrugerea si nasterile.

Este posibil ca acest cult al zeitei lunii sa fi avut mai multe aspecte. Cronicari spanioli vorbesc despre practici religioase dedicate lui “aixchel”.

Pe insula Cozumel exista 30 de situri si altare dedicate ei. Dar inca nu se cunoaste specific functia ei religioasa. Se merge pe ideea celei mai vechi zeite in ipostaza de zeita-mama.

Itzamná – zeul mayas suprem si Tatal Universului

Vechiul zeu mayas este cel mai important. Itzamna este zeul creatiei, scrierii si divinatiei. Creatorul lumii si tata suprem al universului a condus pe baza cunostintelor sale ezoterice.

Itzamná era o fiinta mitologica fantastica ce intruchipa antitezele lumii noastre (pamant-cer, viata-moarte, barbat-femeie, lumina-intuneric). Potrivit mitologiei mayase, Itzamná era parte a cuplului primordial, sot al versiunii zeitei Lunii, IX Chel. Ei erau parintii zeilor.

In limba maya, Itzamná inseamna caiman, soparla si peste mare. Divinatia si vrajitoria se tragea de la el. Ca fiinta suprema a avut cateva nume, printre care Kukulcan (sarpele subacvatic sau sarpele inaripat) sau Itzam Cab Ain (Itzam Caimanul Pamantului)

El este zeul D. Inventator al scrierii si stiintelor. Este infatisat ca un batran, asociat cu nasterea si creatia. El combina multiple aspecte ale pamantului, cerului si lumii subpamantene. Era venerat si ca zeu al medicinei. Era conectat de Copacul Lumii, sacrul ceiba, ce lega cerul, pamantul si Xibalba, lumea de dincolo.

Apare ca mosneag pe tron, ca preot intelept cu nas acvilin si ochi mari patrati. Poarta o podoaba de cap cilindrica cu o oglinda, o palarie ce seamana mult cu o floare ciudata. Mai este infatisat si ca sarpe subacvatic cu doua capete, caiman sau om-caiman. Aceasta aparitie simbolizeaza intelegerea universului de catre mayasi ca structura reptiliana.

Pasarea Cerului – este cea mai importanta manifestarea a zeului Itzamna. Ea sta pe Copacul Lumii. Ea este opusul zeului, cateodata separat, alteori parte a lui.

Ixtab, zeita mayasa a sinucigasilor

Ixtab este zeita mayasa a spanzuratilor si sinucigasilor. Ea este infatisata cu o franghie in jurul gatului.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 4,053 times, 6 visits today)

1 thought on “Zeii si mitologia mayasa”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.