Comoara lui Tutankhamen si minele Regelui Solomon

Continuam investigatia legata de gasirea minelor Regelui Solomon in Valea Regilor.

Daca mergi in muzeul de istorie din Cairo, Egipt, vei vedea cu siguranta colectia faraonului-copil Tutankhamen. Dar, de cele mai multe ori, turistii rateaza colectia Tanis, care este chiar in camera de alturai. Si aceasta colectie este la fel de bogata si minunata ca expozitia Tutankhamen, cu artefacte din aur si argint superbe ca lucratura. Dar de unde provenea aceasta bogatie?

minele regelui Solomon

La fel am putea intreba si despre monarhia din Iudeea. Cum au ajuns atat de bogati intr-un timp atat de scurt. Cum au ajuns la acea influenta si putere atat de repede? Se crede ca bogatia provenea dintr-o locatie misterioasa – legendarele Mine ale Regelui Solomon. Dar nu stim unde erau acestea.

Mitul Minelor Regelui Solomon

Mitul Minelor Regelui Solomon persista si astazi. Asadar, mergand pe linia Egiptului de Jos, la Tanis am putea descoperi aceasta bogatie.

Acolo a avut loc o invazie a meshwesh, cei care au pus bazele dinastiei 21 si 22 in Delta Nilului – faraonii Tanis ai istoriei egiptene Egiptul era din nou divizat intre Nord si Sud la fel cum a fost in timpul erei hiksosilor. Era vremea razboiului civil intre cele doua parti, iar armatele s-au intalnit la mijloc. Acest razboi va taia alimentarea Tebei cu grane din Delta Nilului si alte provizii ce calatoreau pe Nil. Teba era sub asediu.

Nu mai aveau haine, ulei, peste sau legume. Faraonul a fost implorat sa-i ajute. Situatia era disperata. A fost chiar acea epoca in care mormintele din Valea Regilor au fost sistematic jefuite. Multe dintre mumiile regale au fost duse in alta parte, in compartimente secrete in spatele templului mortuar al reginei Hatchepsut pentru a le tine in siguranta. Era un act pios salvarea acestor mumii regale din mainile jefuitorilor. Dar aceasta explicatie lasa multe intrebari fara raspuns.

 

Unde au disparut comorile din morminte?

Asadar, unde au disparut artefactele din aur si argint? Dar sarcofagele din mormintele regale? Bogatiile oficialilor tebani? Daca aceasta a fost o reinmormantare a faraonilor din Noul Regat, de ce le-au fost luate comorile? Daca aceasta distrugere a fost mana jefuitorilor, cum au reusit sa fure din atat de multe morminte fara consecinte? Nu mai exista securitate in Valea Regilor? Puteau fura si excava piese masive in liniste si pace?

Pana de curand, argumentul traditional spunea ca fostii lucratori au jefuit mormintele. In realitate, jefuirea mormintelor a inceput in acelasi moment cand dinastia 21 a faraonilor din Tanis a venit la putere. Asadar, e foarte posibil ca jefuitul sa fi fost sponsorizat de stat. Si dovada vine din destinatia comorilor.

Nu poti fura ceva daca nu exista cerere si piata pentru asta. Desi metalele pretioase pot fi topite, multe dintre obiectele funerare, mobile si alte relicve erau marcate cu numele proprietarului si puteau fi foarte usor urmarite. Piata principala pentru jefuitorii de morminte era Tanis pentru ca artefactele erau reutilizate in mormintele de acolo.

Tanis trebuia sa-si primeasca tributul pentru a nu ataca Teba. Neavand alta solutie pentru supravietuire, oficialii din Teba au trecut la jefuirea mormintelor.

Adevarul trist este ca legendarele mine ale lui Solomon erau de fapt vechile morminte regale ale faraonilor apartinand Noului Regat din Valea Regilor.

Faraonul Uasorkon I, fiul regelui Solomon, a facut o lista de inventar cu toate comorile prezentate templelor din Egipt. Lista continea 2 tone de aur, 7 tone de argint, pe langa alte 200 tone de argint si 230 tone de aur si argint aflate deja in inventarul templelor. Poate inregistrarile sunt exagerari, dar demonstreaza averea incredibila a noii puteri de la Tanis.

Dar majoritatea acestei bogatii au fost dispersata pe continent de-a lungul timpului. Banii au fost cheltuiti pe mentinerea armatei de mercenari greci si a marinei feniciene. Ce a ramas a fost luat din Tanis in timpul invaziei babiloniene in secolul al VI-lea.

Aceeasi bogatie va fi luata din Persia de Alexandru cel Mare cand a jefuit capitala Persepolis. Alexandru a avut 7.000 de animale de povara pentru a transporta comoara la Atena. Apoi romanii au impartit acelasi aur ce provenea din Egipt.

Minele Regelui Solomon au reprezentat odiniara cea mai mare comoara din lume. O sursa inepuizabila de aur si putere in istoria umanitatii. Dar politica si teologia au rispit-o in cele patru vanturi.

.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 973 times, 1 visits today)

1 thought on “Comoara lui Tutankhamen si minele Regelui Solomon”

  1. Pingback: Locuri mitologice care INCA pot fi vizitate | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.