Cetatea pierduta a lui Homer, calul troian si comoara Elenei din Troia
Exista o vointa puternica în a crede ca a existat un razboi troian care a avut loc din dragoste pentru o femeie frumoasa. Dar este mai mult decât un mit? Pe de-o parte ai stiinta, pe de alta parte ai imaginatia dezlantuita. Va prezentam astazi ultimele dovezi arheologice despre Troia. Exista artefacte, indicia, vestigii, schelete, un oras care a fost asediat si înfrânt. Dovezile vin din tabletele scrise ale unei civilizatii disparute. O epava extraordinara a lumii antice si o comoara descoperita chiar la Troia. Ce anume stim despre Troia si razboiul troian ?
Oamenii de stiinta se lovesc de ideea romantica. Vom arata cum stiinta ne duce mai aproape ca niciodata de adevarul din spatele uneia dintre cele mai marete povestiri.
ADEVARUL DESPRE TROIA SI RAZBOIUL TROIAN
De mii de ani a stat ascunsa sub pamant. Vom vorbi despre niste tunele care vor face lumina in aceasta poveste. Sunt sapate în temelia unui oras antic din N-V Turciei. Semnele lasate de muncitorii care le-au construit se mai pot vedea înca. Aici se pot vedea cum au ars lampile, si daltele care au fost folosite pentru a face aceasta cavitate. Arheologul Manfred Korfmann a venit in acest oras cu noi tehnici stiintifice cu care spera sa descopere adevarul. Tehnicile sale ne duc mai aproape ca niciodata de adevarurile dure din spatele unui mit antic.
Povestea razboiului troian
Nu avem nicio indoiala ca este una din cele mai grandioase povesti de iubire. Elena a fost cea mai frumoasa femeie din lume, a fost maritata cu un rege grec, dar se refugiaza în magnificul oras Troia dupa ce este sedusa de printul troian, Paris. Pentru greci asta înseamna razboi. Cel mai puternic rege al lor, Agamemnon, aduna o armata. O mie de corabii din toata Grecia pornesc sa asedieze Troia si sa o aduca înapoi pe Elena. Asediul dureaza zece ani. Grecii nu pot penetra zidurile mari ale Troiei si recurg la o înselatorie. Lasa în afara orasului un cal mare de lemn si troienii îl trag înauntru.
Soldatii greci ascunsi în cal ies si deschid portile orasului. Troia este rasa din temelii. Povestea a fost compusa de poetul grec Homer, acum aproape 3.000 de ani. Este atât de comvingatoare încât timp de secole oamenii s-au întrebat daca este ceva adevarat. A fost o disputa pentru dragoste? A existat o coalitie greceasca? Troia a existat macar? Arheologul Eric Cline a încercat sa raspunda la aceste întrebari. Este vreun strop de adevar la mijloc? A avut loc vreun razboi istoric pe care Homer l-a învaluit strat dupa strat astfel încât a devenit mai mult decât o singura lupta, un singur conflict, mult mai mult decât un rzboi, a devenit o poveste, o epopee, o legenda?
Care este momentul razboiului troian?
Homer a compus povestea în secolul 8 Î.Hr. si a a scris despre o perioada de timp cu 100 de ani mai devreme, cândva în Epoca Bronzului. La începutul acestei ere se construiau piramidele din Egipt. Scrisul a aparut în Grecia. Inventarea armelor de bronz a revolutionat infatisarea razboiului in ultima perioada a Epocii de Bronz, cu 1.200 de ani înainte de Hristos,
Prima descoperire a fost facuta de Heinrich Schliemann în 1870. Schliemann a cautat indicii geografice date de Homer pe care sa le urmeze.
Ele au plasat Troia în coltul de N-V al Turciei de azi. Schliemann a crezut ca se potriveau unui sit format dintr-o movila de lânga coasta. Nu era acolo. Schliemann vine la sit, angajeaza cam 100 de muncitori si face un sant strasnic chiar în mijlocul movilei. 15 metri mai jos a gasit un palat, cu o alee pavata care ducea la o poarta mare din piatra, prin care trecea un drum larg, destul de larg astfel încât sa încapa doua care unul lânga altul. Sii asta este unul din indiciile oferite de Homer. Schliemann s-a gândit ca a gasit Troia lui Homer.
Restul lumii nu era sigura. Dar a raspuns celor nesiguri cu o descoperire uimitoare facuta în în acest sant. O comoara, diademe de aur, bijuterii care sa se potrivesca celor mai frumoase femei din lume. Aici era dovada unei culturi bogate si avansate. A gasit chiar bijuteriile pe care le-a purtat Elena: coliere, bratari, cercei. Sau asa a afirmat. Si lumea a fost absolut uimita, mai ales când Schliemann a folosit aceste coliere, aceste bratari pentru a o înfrumuseta pe Sophie, nevasta sa. Schliemann a înviat dramatic mitul. A fost sigur ca a gasit orasul mitic Troia. Si lumea a vrut sa îl creada.
Dar de fapt s-a înselat. Cu cât sapi mai adânc intr-un sit arheologic cu atât te întorci mai mult în timp. La Troia erau 9 straturi care reprezinta 4.000 de ani de locuire. Fiecare strat reprezinta o era diferita în istoria umana. Avem secvente cu perioada piramidelor din Egipt. exodul din Egipt, perioada lui Iisus Hristos.
Scliemann nu stia sa dateze straturile, sa citeasca aceasta istorie a umanitatii. E clar ca aceste bijuterii nu au putut fi purtate niciodata de Elena, erau cu 1.000 de ani mai vechi. Schliemann sapase prea adânc. In alt strat s-a descoperit o Troia foarte diferita cu turnurile sale frumoase, strazile largi cu ziduri mari si porti marete. Aici a fost o fortareata regala, dar orasul era prea mic ca sa fie Troia lui Homer. Poate Troia lui Homer nu a existat niciodata. Un alt arheolog german, Manfred Korfmann, in 1988 a gasit prin cartografiere magnetica un oras si mai mare dar din perioada tarzie
Korfmann crede ca era un oras mare, cu o populatie cuprinsa între 4.000 si 8.000. Pentru oamenii de stiinta care nu erau
interesati de mit a fost o descoperire uimitoare. Dupa 3.000 de ani, orasul legendar Troia parea sa devina realitate. Apoi echipa lui Korfmann a început sa caute dovezi despre soarta Troiei în perioada finala a Epocii Bronzului. Curând au început sa gaseasca urme de violenta: capete de sageti, incendii, schelete, gramezi de pietre de prastie. Asta a dus la concluzie clara. Orasul asta a fost asediat.
Dar Korfmann nu a putut determina cine au fost atacatorii, dovada aceea venind din alta parte. Homer a spus c? armata care a învins Troia a venit din Grecia. Ca a fost condusa de Regele micenian Agamemnon si toata aceasta perioada din istoria Greciei a devenit cunoscuta ca Perioada Miceniana. În legenda, o mie de corabii miceniene au navigat spre Troia pentru a o aduce acasa pe Elena. Dar erau grecii capabili sa organizeze o asemnea expeditie impreuna?
În Epoca Bronzului târzie Grecia era împartita în regate independente. Fiecare conducator avea palatul sau.Dar pentru ca mitul sa aiba esenta, acesta trebuia sa fie cel mai important dintre toti, palatul Regelui regilor greci. Profesorul Spyros Iakovidis a petrecut o mare parte a carierei excavând la Micene. Face parte dintr-o echipa care a realizat un studiu de ultima ora, un atlas care descrie cum a aratat Micene în Epoca Bronzului, incluzând sistemul de drumuri care îl lega de restul tarii.
El crede ca reteaua de drumuri care radiaza din citadela sugereaza ca Micene ar fi putut fi centrul politic al lumii grecesti. A fost centrul civilizatiei miceniene, de aceea presupunem ca a fost de asemnea un centru politic al statelor miceniene. Si a fost cu siguranta unul dintre cele mai puternice state. Deci ar fi putut fi foarte usor în mijlocul actiunii, în centrul oricarei expeditii formate împotriva coastei Asiei Mici si deci si împotriva Troiei.
Dar existau dovezi ca acestia erau razboincii viteji descrisi în legenda? Dovezi ca micenienii erau într-adevar mari razboinici au venit atunci când aceste morminte dintre zidurile citadelei au fost sapate cu multi ani în urma. În acest loc, în acest cerc de morminte dintre zidurile citadelei miceniene s-a facut prima descoperire a civilizatiei miceniene disparute. Aici au fost inmormantati conducatorii. Barbatii purtau masti mortuare masive si armuri ceremoniale minunate. A fost o descoperire senzationala. Pentru prima data lumea a privit fata unui conducator razboinic micenian.
Înmormântati alaturi de armele lor. Gasim razboinici micenieni înmormânati împreuna cu 40-50 de sabii pe care le-au adunat si folosit probabil în timpul vietii. Civilizatia miceniana inspira un sentiment de putere militara. Din artefactele pe care le putem vedea a fost o cultura de razboinici.
Dar oare ei au fost aceia care au strapuns zidurile Troiei? Si au pornit pe mare pentru Elena sau din alta cauza. Cercetarii au observant ca Micene incepuse sa-si construiasca ziduri si mai marete. Civilizatia palatelor sofisticate pe care le vedeti prin toata Grecia ar fi cerut resurse uriase. Daca ai un palat aici cu oameni care depind de tine, ai avea o armata de hranit. Aceste civilizatii de aici chiar depind de bogatie. Dar problema cu care s-au confruntat micenienii a fost ca ei nu aveau resurse naturale importante. Nu aveau staniu pentru a fabrica arme si unelte de bronz. Nici aur. Civilizatia lor a fost avida de bogatie. Si trebuiau s-o obtina cumva. Daca aceste regate independente miceniene se aliau pentru a porni o expeditie precum cea de la Troia nu o faceau pentru onoarea sau pentru dragostea unei femei frumoase. Ci din lacomie.
O descoperire pe fundul marii mai departe de coasta Troiei ne da raspunsul. O epava scufundata incarcata cu 11 tone de lingouri de bronz, aur frumos lucrat, oua de strut din Africa sau Asia, bunatati din toata lumea cunoscuta. Decoperiri ca acestea nasc întrebarea, a fost ceva special în pozitia Troiei în aceste rute comerciale care ar fi putut atrage atentia micenienilor?
Korfmann crede ca Troia a fost un port comercial foarte special. Ca a ocupat o pozitie strategica vitala. Pozitia sa insa l-a facut dorit si de altiii.
Hititii
Se numeau Hititi, imperiul lor acoperind majoritatea teritoriului Turciei de azi. Hititii erau o super-putere a Epocii Bronzului Au pradat orasul antic Babylon si s-au luptat cu armatele mari ale faraonilor pâna la un moment. Dar hititii au lasat în urma si dovezi despre ce s-ar fi putut întâmpla cu adevarat Troiei Totul este într-o colectie mare de tablete scrise.
Trevor Bryce a studiat aceasata colectie uimitoare. Relatari remarcabile referitoare la ce se îmtâmpla cu orasele Impreiului Hitit în urma cu 3.000 de ani. Au dezvaluit cheia întelegerii întregii istorii si civilizatii hitite. Ne-au oferit imagini ale conflictelor si tensiunilor din acea regiune si a oferit relatari ale evenimentelor istorice reale.
Asa ca savantii au început sa caute referiri la Troia în texte. Parea sa fie o sarcina fara izbânda pentru ca nimeni nu stia cum numisera hititii locul Au început sa descopere referiri la bataliile pentru un oras important. Numele sau era Wilusha, un nume foarte asemanator cu alt nume grecesc pentru Troia. Wileos. Tabletele descriau conflicte în care erau implicati micenienii, toate pe coasta de lânga Wilusha conflict care s-a întins pe o perioada de 200 de ani Tabletele afirmau ca razboinicii micenieni au luptat odata la zidurile cetatii Wilusha.
Era oare una si aceeasi cetate? O descoperire recenta ne-a oferit raspunsul Primul indiciu a venit de la o tableta care a înregistrat ca puterea militara a hititilo a fost dezlantuita în perioada târzie a Epocii Bronzului. Armata hitita a plecat din tarâmurile sale. Stim ca se misca spre vest si stim ca destinatia finala este Regatul Wilusha Dar nu stim exact unde se afla Wilusha. Mergand spre nord, am deduce ca ar putea fi aceleasi. Dar nu exista nicio dovada arheologica. Inca.
Korfmann a observat un tunel cu insciptii legate de Wilusha unde a datat straturile de calcar. Surpriza. Se potriveau aceleasi epoci.
Tabletele arata ca Troia a fost un aliat al hititilor Daca Troia a fost atacata, era normal ca hititii sa vina sa lupte alaturi de ei Deci se pare ca legendea lui Homer a fost bazata pe un conflict real dintre doua super-puteri ale Epocii Bronzului, micenienii si hititii.
Se pare ca razboiul a avut loc pentru ca Troia era un oras bogat într-o locatie strategica si vitala. Si ambele super-puteri doreau sa-l controleze. Razboiul troian a fost purtat pentru dragoste? Nu. A fost purtat din cauza lacomiei, pentru bani, teritorii, ambitii? Bineînteles – pentru asta sunt purtate majoritatea razboaielor. Troia a fost între doua imperii puternice, micenienii si hititii. S-a aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit si a fost zdrobita. Deci nu au fost lansate 1.000 de corabii. Razboaiele nu au fost purtate pentru dragoste, ci mai degraba pentru aur si jaf. Dar Calul troian? Nu existadovezi în texte sau în relatarile arheologice. Poate asta dovedeste doar ca Homer a fost mai ales un povestitor uimitor.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Locuri mitologice care INCA pot fi vizitate | Mythologica.ro
0.5
Pingback: Pseudoarheologia: extraterestrii antici si teorii ale conspiratiei | Mythologica.ro
Pingback: Cele mai frumoase carti pentru copii: Iliada, Odiseea, Eneida si cele mai frumoase legende ale lumii | Mythologica.ro
Pingback: S-a întâmplat în 11 iunie 1184 î.Hr. - Jurnal Spiritual
Pingback: S-a întâmplat în 11 iunie 1184 î.Hr. - ..:: Radio Jurnal Spiritual ::..
Pingback: Mitul femeii perfecte si crearea femeii in mitologie | Mythologica.ro
Pingback: Poseidon, zeul marii in mitologia greaca | Mythologica.ro
Multumesc, foarte frumos exprimat
Multumesc pentru informatii
4.5