Mituri, zei si legende din Caraibe

Indiile de Vest, cunoscute ca si zona Caraibe, includ:

  • Cuba
  • Republica Dominicana
  • Haiti
  • Jamaica
  • Puerto Rico
Popoarele care au pus prima oara piciorul aici, in aceste insule numeroase, au fost rudele apropiate ale unui grup de popoare numite Arawak. Iar acestia credeau ca painea, cazabi, este esenta vietii civilizate. Credeau atat de mult in asta incat aveau si un zeu pe nume Cazabi. Asadar, dadeau mari petreceri in fiecare seara. Cel mai mare grup al popoarelor Arawak se numea Taino.
Adoratori ai naturii si popor ce isi venera stramosii, Taino nu au pierdut timpul construind temple. Au ales sa-si imortalizeze zeii in forma de “zermis” – figuri frumos sculptate in diferite parti ale naturii. Acestea erau sacre. Nu aveau un zeu al razboiului, desi le-ar fi fost de mare ajutor mai tarziu in istorie.
In timpul secolului al XV-lea, poporul Taino a fost impins in nord-est de al popor mai agresiv numit Caribs. Acesti intarziati venisera din America de Sud cu arme de otel.
Dar, din nou, istoria se repeta. Ca in cazul incasilor, spaniolii vor fi luati iar drept zei. Vor fi primiti de indigeni cu bratele deschise. Au pus piciorul pe insule in 1492. Le-ar fi prins bine caraibienilor acum un zeu al razboiului. Spaniolii si-au luat neveste din randul localnicilor si au creat metisi. Pana in secolul al XVIII-lea societatea Taino  a fost devastata de bolile europenilor precum varicela. Dar ce era mai rau deabia acum incepuse.
Popoarele din Benin, cunoscute sub denumirea de Dahomey, si altii din zonele invecinate cu credinte vechi si inradacinate au fost fortati sa-si paraseasca caminele. S-au trezit in Haiti. Si si-au luat si zeii cu ei.
Europenii s-au speriat pentru ca nu-si doreau aceste populatii si nici zeii lor. Insa spiritul vechilor traditii a invins. Religia popoarelor africane yoruba s-a impletit cu alte credinte ca ewe, ebo, dindi. Din sclavagism si aceste credinte se va trezi un nou ideal.
Asadar, catolicii s-au trezit pe cap cu un amalgam de credinte noi. L-au botezat voodoo

Zeii si mitologia voodoo

 

voodoo zei loaHupia, cunoscuti si ca Opia sunt spiritele mortii la popoarele Taino. Aceste spirite ale mortilor parasesc corpul dupa moarte si merg in Coaybay. Pot lua multe forme, chiar umane, adesea luand forma persoanelor iubite.

Sunt usor de observat pentru ca nu pot reda trasaturile fetei specifice celui decedat, adica nu au fete deloc. Nu au nici buric. Hupias dorm in timpul zilei si ies numai noaptea. Mananca guava. Dupa ce isi umplu burtile petrec ca niste demoni, cantand si dansand toata noaptea. Adesea se furiseaza in vechile lor case langa vechii parteneri din nostalgie. Daca incerci sa ii imbratisezi vor disparea intr-un nor de fum. Pot mirori frica asa ca e bine sa-i infrunti curajos. Daca esti las te pot innebuni de frica sau chiar paraliza.

Agassou este o fiinta foarte ciudata. Este o combinatie stranie intre o zeita si un leopard. Agassou protejeaza traditia dahomey. In special, o secta de fetisisti numiti “societatea leopardului”

Azacca sau Zaka este loa agriculturii. Spiritul fermierilor. Este fratele mai mic al lui Ghede. Cu o palarie de paie si pipa, descult si salopeta din denim, arata ca un taran. Are gusturi simple: porumb fiert, paine inmuiata in ulei si rom. Azacca stie totul despre oamenii de rand si este foarte diferit de fratele sau.

Bade este loa vantului, ajutorul lui Sogbo, spiritul trasnetului. Cand se intalnesc se pornesc furtunile.

Baronul Cimitir este spiritul … ati ghicit, al cimitirelor. Foarte straniu acest aspect al credintelor voodoo din Haiti. Baronul este gardianul locurilor de ingropare. Fiecare loc este sub protectia acestuia si ar fi foarte rau sa te pui cu ei sau cu sotia sa, Maman Brigitte.

Se crede ca Baronul Cimitir este o manifestare sau aspect al sefului voodoo Baronul Samedi.

Baronul Krimmel sau Criminel este un membru al Guede sau un aspect al Baronului Samedi. Acesti membri benefici ai familie de Loa numiti Guede fac favoruri pe care le vei plati mai tarziu. Ceea ce uita sa mentioneze este ca serviciul trebuie platiti pana in a doua zi a lunii noiembrie. Aceasta zi este Noul An voodoo sau ziua mortilor. Daca nu platesti te poti astepta la o bataie in usa.

Baronul La Croix (Cruce) este zeul mortii si rascrucilor. Este numit si Baronul Crucii, dar nu este un personaj manios. El sta la rascrucea metafizica intre lumea aceasta si Guinee, lumea mortilor.

Poate fi insusi Ghede in persoana, dar poate fi si un aspect al acestuia.

 

Marele Baron Samedi

Baronul Samedi este marea atractie a acestui panteon. Asa ca trebuie sa va punem la curent cu ultimele sute de ani de religie din aceste parti ale lumii.

In era intunecata si nefericita a comertului cu sclavi, mii de africani au fost adusi in lanturi sa lucreze in coloniile caraibiene. Trebuiau sa adune zahar sau alte bunuri pentru europeni. Daca sclavia nu vi se pare suficienta, le-a fost interzisa chiar si venerarea propriilor zei. I-au fortat chiar sa se converteasca la crestinism. Dar nu s-au asteptat la acel rezultat. Anume, religia nativilor africani s-a impletit cu anumite parti ale crestinismului. Aici s-au adaugat si credinte ale nativilor americani, taino. S-a format o noua si unica religie – vodou (dupa pronuntia din New Orleans – voodoo).

Voodoo a inceput pe insula Sfanta Dominique in secolul al XVII-lea. Era practicata mai mult in coloniile franceze si s-a raspandit aici. Cei care o practicau se numeau “vodoisti” sau “servitori ai spiritelor”.

Vodoistii cred intr-un foarte distant si necunoscut zeu creator. Acesta se numeste Bondye adica Bunul Dumnezeu in franceza. Bondye nu se amesteca in afacerile oamenilor. Dar are spirite sub el care se ocupa de domeniul pamantesc. Aceste spirite se cheama loa.

Fiecare loa este responsabil de un aspect particular al vietii si fiecare are o personalitate dinamica si schimbatoare. Pentru a trece prin viata, vodoistii isi creaza relatii personale cu loa prin ofrande de rom sau alte substante. Ei creaza altare personale si le dedica obiecte ceremoniale. Exista si ceremonii deosebite cu muzica, dans si posesie. In trecut, sclavii priveau spre loa pentru sfaturi, razbunare si protectie.

Cei care ii slujesc pe loa se numesc Bokor. Acestia sunt preotii sau preotesele din voodoo. Sunt vrajitori puternici ce pot fi angajati pentru anumite acte sau rituri in diferite forme ale magiei: alba sau neagra. Magia neagra poate crea zombi prin amestecul de substante si otravuri.

Exista diferite familii de loa potrivit adoratorilor. Cea mai mare dintre ele se cheama Ghede. Ghede sunt condusi de un grup de loa numiti Baroni (Cruce, Samedi, Cimitir, Kriminel) si o baronesa – Maman Brigitte.

Ghede sunt cunoscuti ca nebuni si petrecareti. Vorbesc foarte urat si nu le pasa de regulile celor vii. Acest grup le aminteste oamenilor ca viata este o constanta universala si fiecare, indiferent de stare sau avere, va trece pe acolo. Preotii bokor, folosind magia lor, pot aduce spiritele familiei de loa Ghede in oameni. Cei care devin casa pentru aceste spirite vor fi foarte erotici si cruzi, vor bea foarte mult, vor dansa toata noaptea si vor fi chiar nebuni.

Cel mai puternic dintre Ghede este Baronul Samedi, o figura scheletica imbracata in costum funerar cu joben si ochelari de soare, fumand un mare trabuc. Baronul este foarte stilat: baston de aur decorat cu un craniu. El si sotia sa sunt asa de adorati incat primii ingropati intr-un cimitir vor deveni Baronul si Brigitte.

Baronul e cunoscut pentru cat de mult rom poate sa bea si pentru miscarile sale de dans vulgare. Desi se pricepe la injurat si la femei, nu isi neglijeaza niciodata datoria. El ii pregateste pe cei cei morti pentru saltul final. El poate fi intalnit la orice rascruce, acesta fiind si simbolul sau.

Este si trickster cateodata, dar este si chemat de preotii bokor pentru protectie, farmece, blesteme si impotriva magiei negre. Prin el poti comunica cu orice mort.

 

Maman Brijit sau Bunica Brijit

Mama Brigitte este o loa sau spirit ce protejeaza cimitirele. Face parte din familia Guede.ca spirit al mortii alaturi de Baron Samedi, Baron Gede, Nibo, gardian al copiilor. Ceilalti isi bat joc de autoritate si reguli sociale, au maniere teribile si minti foarte murdare.

Maman Brijit contine elemente crestine si afro-americane. Crucea este crestina, dar rascrucea, kalfou, reprezinta universul alegerilor. Este echivalentul zeitei yoruba – Orisha Oya. Si ea pazeste cimitirele.

Bayamanaco este zeul focului si magiei in religia taino. El a furat focul sacru si reteta secreta pentru cazabi, painea.

Taureau-Trois-Graines, este loa placerii sexuale si promiscuitatii.

Soucouyant se poate lepada de piele noaptea si teroriza localnicii sub forma unei bile de foc. Ea distruge totul. Insa daca ii gasesti pielea si presari sare pe ea o poti opri.
Ochi-Plat sunt demoni-caine ai Indiilor de Vest. Apar in ajunul unei luni pline. Cateodata apar doar ochii la care nu trebuie sa te uiti sub nicio forma.

Ogoun sau Ogu este zeul fierarilor. Ii place romul si fumul din fierarie.

Nibo este zeul mortii si un membru al familiei Guede. A fost gasit cand era copil de Loco si crescut de Ogoun, zeul fierarilor. Ogoun l-a numit Nibo, l-a botezat si i-a devenit nas.

 

Ce inseamna sa ai “Mojo”?

In credinta afro-americanilor cunoscuta ca Hoodoo, Mojo este spiritul din punguta cu unghii, par si lucruri personale. Mojo este folosit in special de barbati pentru a-si creste potenta. Punguta cu mojoa iti poate oferi ajutor, noroc sau altele.

Marassa sunt Gemenii Divini ce reprezinta viata universala si moartea. Se crede ca au fost primii copii ai lui Bondye.

Loco este zeul haitian al vegetatiei si vindecarii. Loco stie proprietatile secrete ale ierburilor. El arata ca o prostituata bine imbracata. Toleranta sa privind nedreptatea este zero.

Marele Zombi apare in voodooul de tip rada. Este o reincarnare al Damballa-Wedo si unul dintre cei mai periculosi loa. Daca ii ceri ajutorul trebuie sa ai un motiv foarte bun. Se va razbuna teribil daca il chemi fara motiv. El poate fi invocat si controlat doar de preoti puternici precum houngan sau mambo. Alt tip de voodoo, numit petro, are alta versiune.

 

Preoti, temple, ritualuri si halucinogene in religia voodoo

Preotul din religia haitiana voodoo se numeste houngan. Ei pot fi doar barbati. Alteori sunt numiti bokor. Acestia servesc ca magicieni pentru voodooul de tip petro. Ei sunt magicieni platiti, de angajat.

Femeile preot sunt mambo.

Preotii folosesc un halucinogen sfant numit cohoba. Este folosit de preotii taino. Templele in care loa sunt chemati au fost numite hounfor.

Exista si bizango, un cult secret voodoo de magie neagra ce practica zombificarea. Deocamdata sunt doar un zvon.

Lumea de dincolo se cheama Guinee si este casa zeilor.

Loogaroo sunt vrajitoarele haitiene ce lucreaza cu diavolul. In schimbul unor puteri nespuse isi vor lepada pielea si vor aduna sange pentru printul intunericului. Vor lua forma unor bile de foc. Pot trece prin orice. Dar te poti proteja cu orez si nisip in fata usii.

 

Guede, zeul sexului, cimitirului si fertilitatii

Guede face parte din familia zeilor si spiritelor ce se ocupa de moarte, cimitire, sex si fertilitate.

Bosou Koblamin face parte din religia haitiana. Este un maret zeu al voodooului de tip petro. Are treii coarne ce poarta numele: putere, salbaticie si violenta. Este foarte popular in lumea criminalilor.

Bouki este o figura foarte populara in folclorul haitian. Desi nu este un zeu, el si “prietenul” sau Ti Malice sunt foarte glumeti.

Grand Bois este marele loa al salbaticiei. Se ocupa de plante si animale. El protejeaza pamantul.

Don Pedro se crede ca a fost un sclav spaniol-american ce a facut un cocktail din praf de pusca si rom. Dupa ce l-a baut s-a comportat bizar. Dar nu a murit. A devenit o noua forma a loa.

 

Zeite-mame si zeite cu mai multe aspecte in legendele haitiene

 

Erzulei sau Ezili este zeita voodoo a feminitatii: iubire, frumusete, dans. Are foarte multe fete sau aspecte. Obisnuita sa traiasca in lux, apare mereu parfumata si pudrata. Face foarte urat daca nu obtine ce i se cuvine. Si vrea flori, bijuterii, haine frumoase si tot asa.

Dorintele sale includ si barbati. Apare ca Erzulie Ge-Rouge, Erzulie Dantor, Erzulie Freyda si Erzulie Jan Pedro. Dar nu toate aspectele sale sunt benefice. Cateodata este asociata cu Fecioara Maria. Simbolul ei este o inima cu un pumnal prin ea.

Partea sa intunecata se numeste Erzulie Dantor, plina de razbunare si gelozie. Este chemata de femeile abuzate si distruge tot. Este foarte protectiva cu copii. Este si patroana lesbienelor.

Gran-Met este Mama Neagra sau zeita creatoare. Ea apare ca o manifestare sau sotia lui Bondye.

Haitienii credeau in Aiya-Wedo, zeita fertilitatii. Ea este sotia creatorului Damballa-Wedo. Este zeita sarpe curcubeu

Ayizan este spiritul loa al pietelor si usilor. In folclorul haitian el este zeul pragurilor, al oportunitatilor. Ayizan se ocupa de vindecarea cu ierburi. Protejeaza pietele si ii pedepseste pe profitori.

La inceput, Ayizan a fost o veche zeita la popoarele dahomey, apoi s-a maritat cu zeul Legba. Adesea l-a inselat cu Loco, spiritul loa al vindecarii. Ayizan este foarte protectiva cu copiii si poate distruge spiritele rele. Asadar ea alunga demonii. I se ofera capre si bivoli ca sacrificiu.

Atabey este o zeita din religia popoarelor Taino. Se mai numeste si APITO, ATA BEY, GUACAR, YERMAO, ZUMACO. Este zeita fertilitatii, valurilor si nasterilor. Ea este Marea Mama a zeilor.

Ataino este cunoscuta si ca cea mai frumoasa zeita a fertilitatii. Este mama lui Yocahu, zeul marii si al bunelor recolte. Ca toate femeile, se pare ca are o latura malefica, numita Guabancex – zeita a furtunilor si dezastrelor naturale.

 

Furtuni, tunete, fulgere, ploi torentiale si alte elemente in folclorul haitian

Boinayel este unul dintre gemenii siamezi ce se ocupa cu ploaia. Marohu, fratele sau este zeul vremii frumoase.

Guabancex este zeita taino a furtunilor. Este doamna vanturilor si cutremurelor. Se ocupa de orice dezastru natural. Are trei asistenti Coatrischie (apa), Guatauva (tunet si fulger), si Hu-Rakan (uragane). Cand se intalnesc toti vremea devine devastatoare.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,537 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Mituri, zei si legende din Caraibe”

  1. Pingback: Locuri mitologice care INCA pot fi vizitate | Mythologica.ro

  2. Pingback: Mituri ?i legende – Redactare de texte

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.