Asa cum am stabilit impreuna, am avut SAPTAMANA MITOLOGIEI EGIPTENE. Mai jos veti regasi toate articolele si informatiile din aceasta saptamana cu linkuri in titlu si imagini catre subiectele preferate.
O saptamana in care veti afla tot ce trebuie sa stiti despre Zeii Egiptului antic.
Vom dezvalui istoria cultelor secrete, urzelile marilor preoti de a pune mana pe coroana Egiptului, comploturi si intrigi ce au ucis faraoni si au rasturnat imperii.
Veti invata cum sa faceti o mumificare in stil egiptean – cine stie, poate veti avea nevoie!
Articole, galerii si video in exclusivitate.
La Mythologica ne tinem tot timpul de cuvant. Si de mitologie, nu?
Primul articol din SAPTAMANA MITOLOGIEI EGIPTENE.
Iata o trecere in revista despre tot ce trebuie sa stiti in legatura cu Religia si Mitologia vechilor Egipteni.
Zeii, crearea lumii, preotii si Judecata lui Osiris, istoria si practicile funerare, piramidele si Sfinxul, cum era vazut sufletul si cate parti avea, cum erau faraonii.
Religia egiptenilor antici
Religia vechilor egipteni se imbina cu istoria vechiului Egipt. La începutul secolului al XIX-lea, Jean François Champollion descifreaza scrierea hieroglifica si deschide drumul egiptologiei. Între egiptologii de renume se remarca urmatorii: Richard Lepsius, Jean Capart, Emmanuel de Rougé, J. G. Griffith, Williams Petrie, Guy Rachet, Adolphe Erman, Fernand Schwarz, Bob Brier, Zahi Hawass, Nick Wyatt si Max Gulimot, iar la noi, în special, Miron Ciho.
Religia si cultura egipteana au influentat pe evrei, heleni, fenicieni si romani etc., precum si numeroase popoare învecinate. Farmecul lor ramâne vesnic. M. E. Matie scrie despre influenta cultului zeului Osiris asupra crestinismului si exemplifica prin: ritualul de Paste, judecata de apoi, învatatura despre împaratia subpamânteana si caznele la care sunt supusi dusmanii lui Osiris.
Zeii si mitologia Egiptului antici
Demoni si creaturi supranaturale in Egiptul Antic
In vremurile antice lumea era un loc plin de mister. Tot ce experimentai in jur era necunoscut si infricosator. Zeii egiptenilor antici si zeitele reprezentau asepcte ale naturalului si supranaturalului din imediata apropiere. Aceste reprezentari ii ajutau sa inteleaga mai bine lumea.
Demonii erau foarte puternici, mult mai puternici decat fiintele umane, dar nu la fel de puternici precum zeii. De obicei erau nemuritori, puteau fi in mai multe locuri in acelasi timp si puteau afecta lumea pe cai supranaturale. Dar existau limite in puterea lor si nu erau atotcunoscatori.
Ce nu stiati despre Egiptul antic
Egiptul antic a fost una dintre cele mai avansate civilizatii de pe pamant pentru aproape 3.000 de ani si a creat o cultura atat de bogata incat au fost inventate arii noi de studiu pentru aceasta. Dar, in timp ce arta egipteana, arhitectura si metodele de ingropare au devenit adevarate obiecte de fascinatie, mai sunt multe alte secrete de descoperit despre uimitorii constructori ai piramidelor si faraonii lor. Vom incerca sa deslusim cateva dintre ele pornind de la cel mai vechi tratat de pace din lume pana la jocuri si multe alte daruri ale Nilului.
ADN-ul mumiilor egiptene: de unde provin faraonii?
Primele date genetice au fost recoltate din mumiile egiptene. Egiptenii antici erau mult mai inruditi genetic cu populatiile din Orientul Apropiat.
O echipa de cercetatori condusi de Universitatea din Tuebingen si Institutul Max Planck pentru Stiinta Istoriei Umane din Jena au reusit imposibilul. Au recuperat si analizat ADN antic din mumiile egiptene. Si toate datele sunt din anul 1400 i. Hr. pana in 400 i. Hr. Se pare ca studiile arata o mostenire pe linia sub-saharian-africana in privinta egiptenilor moderni. Insa egiptenii antici avea mult mai multe in comun cu populatiile antice din Orientul Apropiat.
Regii-Scorpioni
Regii-Scorpioni, nu Regele-Scorpion. Asa este, in urma ultimelor descoperiri scoase la lumina de arheologii germani, avem doi Regi-Scorpioni, nu doar unul. Da, adevarul iese la iveala in Abydos, la 400 Km sud de Cairo.
Daca ni se parea ca stim totul despre Egipt, imaginati-va fascinatia unor nume ca Regele-Sacal, Regele-Scorpion, Regele-Soim sau Regele-Crocodil. Oare cum a aratat Egiptul inaintea faraonilor?
Medjay: razboinicii Egiptului Antic
Medjay sunt temutii razboinici din Nubia si Egiptul Antic, forte militare de elita ale acelor timpuri.
Unii dintre cei mai respectati si mortali soldati ai Egiptului Antic nici macar nu erau egipteni. Ei proveneau din Nubia. Egiptenii si-au folosit imperiul pentru a atrage forte paramilitare numite Medjay. Desi pare un termen etnic, “medjay” se refera la un grup de nomazi straini razboinici ce a devenit parte integranta din societatea egipteana.
Cum sa te feresti de spirite si vraji in Egiptul antic
Demoni, magie, exorcizare si spirite rele. Toate isi aveau rostul si scopul lor in vremea Egiptului antic.
Suntem deja familiarizati cu imaginile zeitatilor din Egiptul antic. Insa nu toate fiintele supranaturale erau la fel de populare. Si nici reprezentate in scene atat de faimoase. Figurile marunte, mai obscure sunt mult mai numeroase si interesante.
Multe dintre aceste entitati intra in categoria demonilor. Si ei au supravietuit chiar dupa ce faraonii disparusera de mult. Paganismul, apoi crestinismul, cucerirea islamului au trecut peste ele. Dar ele au supravietuit pana astazi, in era moderna. Exista in mod clar o continuitate. In vechiul Egipt aceste fiinte supranaturale se nasteau.
Osiris – zeul egiptean al mortilor
Osiris – zeul egiptean al mortilor. Mai intai zeu agrar, simbolizand puterea inepuizabila a vegetatiei; identificat mai apoi cu Soarele, in faza sa nocturna, el simbolizeaza continuitatea nasterilor si renasterilor. Osiris este activitatea vitala universala, fie terestra, fie cereasca.
Sub forma vizibila a unui zeu, el coboara in lumea mortilor pentru a le permite regenerarea, si in sfarsit invierea, deoarece orice mort dezvinovatit este un germene al vietii in profunzimile cosmosului, la fel cum este bobul de grau in adancurile pamantului.
Osiris este renumita pentru legenda sa. Inviat, dupa ajutorul familiei sale, el se retrage in lumea de dincolo avand grija de cei morti. Urmarind foarte atent aceasta legenda, putem percepe ca Osiris a existat cu adevarat. El poate fi unul din vechii faraoni dinaintea unirii celor doua regate si coroane. El poate fi asemeni lui Menes, faraonul legendar despre care se spune ca a unit Egiptul. Sau poate fi asemenei Regelui Scorpion, un alt faraon pe vremea cand Egiptul era divizat in nome si istoria sa glorioasa nu incepuse inca. Un erou local, un rege ridicat la rang de zeu.
Anh-ul egiptean – simbol al nemuririi
Crucea sau nodul magic denumit Cel Viu (de la Nem Anh) este un element foarte frecvent utilizat in iconografia contrariilor. Ar putea reprezenta, datorita ovalului care domina crucea, soarele, cerul si pamantul la nivel macrocosmic si pe om la nivel microcosmic. Este adesea interpretata ca un semn ce exprima impacarea contrariilor sau integrarea principiilor activ si pasiv, fapt ce pare confirmat de dublele atribute sexuale pe care le reprezinta, precum si de reprezentarea indiana foarte realista a androginului, stand in picioare pe o floare de lotus.
Cleopatra, regina Egiptului
Considerata de multi cea mai frumoasa femeie din Egipt, Cleopatra a VII este cea mai cunoscuta regina a Egiptului din mitologia antica. Aceasta s-a nascut la Alexandria în ianuarie 69 î.Hr. A fost fiica regelui Ptolomeu al XII-lea, numit si Auletes sau „ cântaretul la flaut” si a Cleopatrei a V-a, cel mai probabil aceasta era sora lui Ptolomeu, dat fiind faptul ca în vremea aceea casatoriile între frati erau considerate un lucru normal, ele fiind întâlnite cel mai des în familile domnitoare. Cleopatra nu a fost singura fiica a celor doi, ea a mai avut o sora, pe Arsinoe si doi frati Ptolomeu al XIII-lea si Ptolomeu al XIV-lea.
Cleopatra a fost ultimul faraon al Egiptului, dupa moartea sa acesta a devenit provincie romana. Pentru ca fiul ei era o amenintare directa pentru Octavian, acesta a fost strangulat, iar ceilalti copii ai Cleopatrei au fost trimisi în grija Octaviei la Roma.
Cleopatra a fost regina, zeita supranumita fiica lui Ra si “noua Isis”, a fost o femeie care a reusit sa cucereasca cei mai puternici barbati ai vremii: întâi Cezar, apoi Antonius. A visat sa domneasca peste un mare imperiu oriental, care ar fi readus la viata cuceririle lui Alexandru. Era frumoasa, fara îndoiala si cu siguranta rafinata, culta, inteligenta, animata de ambitii înalte. Dar, dupa înfrângerea si moartea lui Antonius, nu a reusit sa îl cucereasca pe Octavian (viitorul Augustus) drept pentru care si-a gasit refugiul în moarte si tot atunci a intrat in legenda. Acolo se afla si astazi, pe primul loc între femeile care au domnit peste popoare si peste oameni.
Apophis, sarpele malefic, simbolul haosului la egipteni
Maleficul sarpe Apophis, reprezentantul haosului si al intunericului este simbolul raului in mitologia egiptena. Raul, giganticul sarpe, era temut de egiptenii antici care credeau ca acesta putea aduce Apocalipsa.
In miturile egiptene, serpii jucau un rol complex ca forte ale raului si haosului. Ei erau reprezentari negative periculoase. Din cauza muscaturii lor, frica de serpi era in general raspandita in delta.
Ca si Seth, Apophis era asociat cu pericolul, evenimentele naturale terifiante. Acestea erau furtunile, intunericul neprevazut si cutremurele. Nu era niciodata adorat, dar era inclus in numeroase texte magice si ritualuri pentru a-l indeparta.
“Cartea lui Apophis”, de exemplu, era o colectie de vraji din Regatul Nou tarziu. Si Papirusul Bremner-Rhind produs in secolul IV continea astfel de vraji protectoare.
Misterele Egiptului – blestemul faraonului
Nicio tara de pe Pamantului nu poseda mai multe minuni, decat Egiptul. Minuni de mult ascunse, dar descoperite intamplator intr-o stralucire de aur sau intr-o poveste ciudata.
Povestea noastra incepe cu o moarte. Moartea unui baiat deosebit. Venerat ca fiu al lui Ra, zeul Soare, a fost faraon al Egiptului acum mai bine de 3.000 ani. Nu stim sigur cum a murit. Stim doar ca moartea lui a fost brusca si misterioasa. Corpul lui a fost pastrat, la fel ca si cel al altor faraoni. Iar preotii i-au binecuvantat sarcofagul pentru a-l pregati pentru ultima sa calatorie in lumea mortilor. Ritualurile trebuiau terminate inainte ca tatal sau, Soarele, sa apuna in întuneric. Deci acest tanar faraon a fost depus in mormantul sau inconjurat de comori regesti, iar sigiliul i-a fost pus pe intrarea in mormant. Din acel moment, avea sa fie un loc linistit, ascuns si netulburat pentru eternitate. Numele acestui tanar rege era… Tuthankamon.
Pentru 3.000 de ani, regele Tuthankamon si mormantul sau din Valea Regilor au ramas ascunse sub nisipurile miscatoare. Alte morminte au fost descoperite si devastate complet, dar nu si al lui. Crezand ca il poate gasi, un englez, pe nume Howard Carter, a organizat cinci expeditii fara a ajunge la nici un rezultat.
Creatiile din piatra ce inca rasar din desert sunt noi testamente ale evolutiei omenirii de la vanatori si culegatori la constructori de structuri maiestuoase, la visatori de marete vise. Aceste minuni din piatra sunt matca devenirii noastre, simboluri inaltatoare ale evolutiei noastre catre ganditori, artisti, poeti, constructori. Aceste marete monumente ne fac sa ne simtim mici. Ele au reusit sa supravietuiasca aproape 5.000 de ani. Cat va reusi civilizatia noastra moderna sa existe, in comparatie cu ele? Nu prea mult.
Calatorie in Egiptul antic
Intotdeauna mi-am dorit sa calatoresc in Egipt. Sa vad Marile Piramide de pe platoul Giza, Sfinxul, templele Luxor si Karnak. Sa cobor in mormintele din Valea Regilor, sa urc pana la Assuan. Am ajuns sa fac asta de cateva ori si tot as vrea sa ma reintorc.
Pentru voi, cei care ati fost deja acolo sau va doriti, va prezentam o calatorie in lumea veche a Egiptului antic. Imagini, video, reconstructii digitale ale vechilor orase. Chipuri de regine si faraoni reconstruite cu greu de egiptologi si graficieni.
Faraonii negri ai Nubiei
Se crede ca Egiptul n-ar fi ajuns atat de sus si nu s-ar fi dezvoltat cultural fara niste vecini puternici. Ba mai mult, niste vecini pe care i-a dominat. Atat prin forta armelor, dar si prin civilizatie, stil si rafinament. Unul dintre acesti vecini celebri a fost Nubia. Dar cu timpul, cei care furnizau sclavii s-au transformat in stapani. Roata s-a intors si asa a aparut dinastia faraonilor negri ai Nubiei pe pamantul egiptean.
35 de ani dureaza domnia lui si instaureaza Dinastia Neagra, cea care va dura 70 de ani. Egiptenii au cucerit Sudanul pentru minele de aur si au inceput sa influenteze cultura nubienilor. Acestia le-au preluat stilul de viata de la obiceiuri fastuoase pana la riturile de inmormantare. Insusi Piye a fost inmormantat intr-o piramida dupa toate obiceiurile egiptene. Lovitura decisiva a fost data de asirieni.
Zorii civilizatiei si zorii umanitatii
Civilizatia umana. Inceputurile culturii si stabilirea primelor orase au avut nevoie de unele premise speciale. Toate aceste conditii au trebuit sa fie simultane: clima, hrana, pozitie geografica, stabilitate politica.
Civilizatia umana: inceputurile culturii si stabilirea primelor orase
Unde si cand a inceput omenirea sa puna bazele civilizatiei? Cand am trecut din stadiul de vanatori-culegatori ratacitori la agricultori sedentari? Cand am inceput sa construim si sa domesticim plantele si animalele? Civilizatia umana a avut un inceput cu siguranta. Si aceasta scanteie a plecat de la un imbold natural. Aici vom incerca sa aflam ce i-a determinat pe oamenii din era primitiva, stramosii nostri, sa faca acest pas. Astfel avem de-a face cu cateva teorii provocatoare legate de inceputurile omenirii.
Assassin’s Creed: Origins – review si mitologie
Poti retrai si chiar reconstrui Egiptul antic. Si asta cu ajutorul ultimului release Ubisoft – Assassin’s Creed: Origini.
Fanii jocurilor online pot explora acum Egiptul antic fara a urma actiunea jocului. Assassin’s Creed: Origins tocmai a anuntat un nou mod educational numit “Discovery Tour”. Acesta le da voie jucatorilor sa fie reali exploratori ai oraselor antice, templelor si comorilor ascunse. Veti putea calatori in timp prin vietile faraonilor, reconstruind artefacte reale si vechi practici precum mumificarea. Detaliile si munca din spatele proiectului sunt imense si absolut convingatoare.
S-a lucrat indeaproape cu istorici si experti in Egiptul antic pentru a umple golurile si a crea un stil de viata cat mai apropiat de cel al adevaratilor egipteni antici. Pentru anumite parti unde lipseau detalii sau relatari, cei de la Ubisoft au creat si ilustrat parti noi din vechiul Egipt.
Asasinii egipteni si moartea faraonului Ramses al III-lea
Conspiratii ale haremului, asasini platiti in noapte. Istoria faraonilor este plina de astfel de aventuri si peripetii. Daca intr-un timp persoana faraonului era considerata sacra, incarnarea zeilor pe pamant, acum 3.000 de ani lucrurile s-au schimbat.
Una dintre sotiile secundare ale lui Ramses al III-lea a complotat sa-l asasineze. A vrut sa-si instaleze fiul pe tron. Toate astea au fost dovedite prin scanari la tomograf. Mai multi asasini cu topoare si cutite s-au napustit asupra lui.
Fiul lui Setnakht, fondatorul celei de-a XX-a dinastii, Ramses al III-lea, condus Egiptul din 1187 pana in 1156 i. Hr. In timpul sau Egiptul a fost atacat de Popoarele marii
Asadar, in 2012, cercetatorii au incercat sa faca lumina cazului. Tomografiile au dezvaluit gatul taiat cu un cutit. Acesta era acoperit de o amuleta cu puteri miraculoase.
De atunci, radiologii Universitatii din Cairo si egiptologul Zahi Hawass, au continuat cercetarile. Deasemenea, au fost analizate si alte mumii din Noul Regat (Secolele 16-11). Ele acopera dinastiile 18, 19 si 20.
S-a constatat ca mai multi asasini au fost responsabili de moartea faraonului.
S-a descoperit un altar egiptean de 2.400 de ani
Altarul egiptean apartinand faraonului Nectanebo I a fost descoperit. Faraonul facea parte din cea de-a 30-a dinastie.
S-a descoperit un altar egiptean de 2.400 de ani. Ruinele unui altar egiptean de 2.400 de ani au fost descoperite. Ele se afla sub districtul Mataria din orasul Cairo. Ruinele au fost descoperite de arheologi egipteni si germani. Ministerul Antichitatilor a anuntat stirea. Faraonul a trait intre anii 379 -360 i. Hr.
Cercetatorii au mai descoperit colonadele si tavanul unui templu egiptean inconjurat de ziduri de caramida. Un bust regal al faraonului Merenptah, datand din Noul Regat (1580 -1080 i. Hr.) a fost si el descoperit in zona. Si totul s-a petrecut la Heliopolis, capitala sacra a Egiptului antic.
Primele hieroglife descoperite vreodata
Arheologii de la Yale au descoperit cele mai vechi hieroglife egiptene. Noile descoperiri reprezinta imagini ale unui taur si ale unor pasari.
Aranjamentul simbolurilor este comun in reprezentarile egiptene tarzii ale ciclului solar si sunt legate de lumina.
O expeditie a Universitatii Yale si a Muzeului Regal de Arta si Istorie din Bruxelles a explorat anticul oras egiptean Elkab. Aici au descoperit unele inscriptii inca ingropate de acum 5.200 de ani.
Aceste noi inscriptii nu au fost inregistrate de nicio alta expeditie si sunt de mare importanta istorica pentru istoria antica a Egiptului. Deasemenea, ele redefinesc vechiul sistem egiptean de scriere.
Hieroglife vechi de 5200 de ani si arheologie digitala 3D
Noile hieroglife de la situl El-Khawy sunt printre cele mai vechi si mari semne din perioada de formare a acestei scrieri si ne ofera dovezi despre felul cum intelegeau vechii egipteni acest sistem.
Cartea Mortilor din Egipt
Credinta intr-o viata care urma mortii i-a determinat pe marii egipteni sa-si imbalsameze mortii si sa construiasca piramidele. Voiau astfel sa le fereasca de trecerea timpului, caci timpul e trecator, iar piramidele sunt vesnice. Dincolo de mormant, mortul traia o viata asemanatoare cu cea de pe pamant. De aceea scenele care il insoteau erau desprinse din muncile campului si traiul zilnic. Statuete sfinte si talismane magice erau menite sa-l protejeze pe decedat in calatoria sa.
Dupa moarte mai ramaneau sufletul (Ba) si dublul (Ka sau Khaibit. Cea mai de pret dorinta a unui egiptean era ca sufletul sau sa ajunga in imparatia mortilor alaturi de Osiris, in locul de odihna etern. Formule magice, incantatii, vraji. ritual, imnuri, instructiuni totul era folosit cu un singur scop: atingerea paradisului.
“O, pazitor al barcii misterioase, eu ma grabesc, eu vin sa vad pe tatal meu Osiris. Care-i numele meu? Intunericul e numele tau? Care-i numele meu? Cel care calauzeste marea zeita pe drumul sau e numele tau. Care-i numele tau? Nuit (cerul) este numele tau” – aceasta formula fiind rostita in fata luntrasului.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Locuri mitologice care INCA pot fi vizitate | Mythologica.ro
5
Pingback: Istoria piramidelor si cei mai longevivi faraoni din istorie | Mythologica.ro
Pingback: Cei 9 zei ai Egiptului antic | Mythologica.ro