Ce nu stiati despre Egiptul antic

Egiptul antic a fost una dintre cele mai avansate civilizatii de pe pamant pentru aproape 3.000 de ani si a creat o cultura atat de bogata incat au fost inventate arii noi de studiu pentru aceasta. Dar, in timp ce arta egipteana, arhitectura si metodele de ingropare au devenit adevarate obiecte de fascinatie, mai sunt multe alte secrete de descoperit despre uimitorii constructori ai piramidelor si faraonii lor. Vom incerca sa deslusim cateva dintre ele pornind de la cel mai vechi tratat de pace din lume pana la jocuri si multe alte daruri ale Nilului.

Cleopatra nu era de origine egipteana

elisabet-taylor

Alaturi de regele-copil Tut, nicio figura faimoasa nu a fost atat de mult asociata cu Egiptul antic decat Cleopatra a VII-a, regina Nilului. Desi a fost nascuta in Alexandria, Cleopatra facea parte dintr-o lunga dinastie greco-macedoneana cu radacini adanci inca de la Ptolomeu I, unul dintre cei mai de incredere locotenenti ai lui Alexandru cel Mare.

Dinastia Ptolomeilor a condus Egiptul din anul 323 pana in anul 30 d. Hr. si majoritatea liderilor dinastiei au ramas in mare parte orientati spre cultura si sensibilitate greaca pe care au mostenit-o. Mai mult decat atat, Cleopatra a devenit cunoscuta ca una dintre primii membrii ai dinastiei Ptolomeilor care a vorbit in egipteana.

Egiptenii antici au pus la punct unul dintre cele mai timpurii acorduri de pace din istorie

De peste doua secole egiptenii se luptau cu Imperiul Hitit pentru controlul pamanturilor din Siria de astazi. Conflictul a dat nastere unor lupte sangeroase ca Batalia de la Kadesh din 1274 i. Hr. Aceast a avut loc in timpul faraonului Ramses al II-lea si niciuna dintre parti nu a iesit victorioasa. De vreme ce egiptenii si hititii erau amenintati de alte popoare, in 1259 i. Hr., Ramses al II-lea, faraonul Egiptului, si Regele Hattusili al III-lea au negociat primul tratat de pace.Acest tratat a incheiat conflictul si a decretat ca cele doua regate se vor ajuta reciproc in cazul unei invazii din exterior. Tratatul egipteano-hitit este recunoscut astazi ca printre primele acorduri de pace semnate vreodata in istorie si o copie a acestuia poate fi vazuta la intrarea in sediul Consiliului Natiunilor Unite din New York.

 

Egiptenii antici iubeau jocurile de societate

regina-nefertari-jucand-senet

Dupa o zi grea de munca pe malurile Nilului, egiptenii se relaxau adesea jucand jocuri de societate. Erau jucate cateva jocuri diferite, incluzand “Mehen” si “Caini si Sacali“, dar poate cel mai popular era jocul de noroc cunoscut ca “Senet.”

Acest joc data din anii 3.500 i. Hr. si era jucat pe o placa lunga pictata cu 30 de patrate. Fiecare jucator din Egiptul antic avea un set de piese care erau miscate pe tabla dupa cum se invarteau zarurile sau betele aruncate. Istoricii inca dezbat regulile specifice ale jocului Senet, dar exista dubii putine in privinta popularitatii jocului. Picturile o descriu chiar pe regina Nefertari jucand Senet, iar faraoni ca Tutankhamen au luat cu ei astfle de jocuri chiar dupa moarte, in mormintele lor.

 

Femeile egiptene se bucurau de multe drepturi si libertati

femeile-in-egiptul-antic

Desi erau privite public si social ca inferioare barbatilor, femeile egiptene se bucurau de multe libertati legale, dar si de independenta financiara. Puteau cumpara si vinde proprietati, puteau servi ca jurati, intocmi testamente si chiar puteau fi parti intr-un contract legal.

Spre deosebire de femeile din acea perioada din alte state si regate, femeile egiptene se bucurau de multe drepturi si libertati. Femeile din Egiptul antic nu lucrau in afara casei in mod obisnuit, dar cele care o faceau primeau plata egala de obicei pentru aceeasi slujba ca si barbatii, deci exista egalitate in tratament.

Spre deosebire de femeile din Grecia antica, poate societatea cu cel mai mare grad de sensibilitate privitor la femei in acea vreme, care erau proprietatea sotilor lor, femeile egiptene aveau dreptul sa divorteze si sa se recasatoreasca. Cuplurile egiptene erau cunoscute si pentru faptul ca negociau un adevarat contract prenuptial antic. Aceste contracte listau proprietatile si bogatiile pe care femeia le adusese in mariaj si garanta ca acestea vor fi compensate in cazul unui divort.

 

Muncitorii egipteni erau cunoscuti pentru faptul ca organizau greve

prima greva in Egiptul antic

Desi il priveau pe faraon ca un zeu viu, muncitorilor egipteni nu le era frica sa protesteze pentru conditiile de munca. Cel mai faimos exemplu este din secolul al XII-lea i. Hr., in timpul domniei lui Ramses al III-lea din perioada Regatului Nou.

Atunci cand muncitorii au inceput constructia necropolei regale de la Deir el-Medina, ei nu si-au primit plata obisnuita de grane si au organizat prima greva cunoscuta si inregistrata in istorie. Protestul a luat forma statului pe jos: muncitorii au venit la lucru, au intrat in temple si au refuzat sa plece pana ce doleantele nu le-au fost auzite. Riscul a dat roade si muncitorii si-au primit ratiile cuvenite.

 

Faraonii egipteni erau adesea supraponderali

obeza-regina-hatshepsut

Suntem obisnuiti cu o anumita imagine despre Egiptul antic si despre cei mai de seama conducatori ai acelei epoci – faraonii. Dar acestia nu se supun deloc stereotipurilor de la Hollywood, nici macar celor din carti, romane sau jocuri video.

Arta egipteana descrie faraonii ca fiind bine legati si monumentali, dar acesta era un caz foarte rar. Dieta egipteana de bere, vin, paine si miere era foarte bogata in zahar si studiile arata ca majoritatea puteau fi supraponderali. Examinarile mumiilor au indicat ca cei mai multi conducatori egipteni erau nesanatosi si supraponderali, suferind adesea de diabet.

Un exemplu notabil era legendara regina Hatshepsut, care a trait in secolul al XV-lea i. Hr. In timp ce sarcofagul ei o descrie ca atletica si trasa prin inel, istoricii cred ca era de fapt obeza si chelea.

 

Piramidele nu au fost construite de sclavi

piramidele-nu-au-fost-construite-de-sclavi

Poate unii nu au aflat asta, insa este total adevarat. Contrar asteptarilor si ipotezelor istorice, piramidele au fost construite de muncitori si nu de sclavi.

Viata unui constructor de piramide nu era deloc usoara – scheletele muncitorilor comunci aratau semne de artrita si alte boli – dar evidentele sugereaza ca mormintele masive au fost construite de muncitori platiti. Acesti muncitori antici in constructii erau un amestec de artizani priceputi si muncitori temporari, ambele clase fiind foarte mandre de meseria lor. Graffiti-uri gasite langa monumente sugereaza ca isi dadeau nume amuzante echipelor ca “Betivii din Menkaure” sau “Prietenii lui Khufu“. Idea ca sclavii au construit piramidele din dorinta excentrica a faraonului a apartinut istoricului grec Herodot in secolul al V-lea i.Hr., dar cei mai multi istorici o refuza acum ca pe un mit. In timp ce egiptenii antici nu erau total straini de ideea de a tine sclavi, se pare ca ii foloseau sa munceasca campul sau ca servitori in casa.

 

Regele Tut putea fi omorat de un hipopotam

tutankhamun

Este destul de surprinzator ca se cunosc foarte putine despre viata copilului-faraon Tutankhamen, dar unii istorici cred ca stiu cum a murit. Ultimele scanari ale mumiei faraonului arata ca a fost imbalsamat fara inima. Aceasta abatere drastica de la formele de inmormantare traditionale egiptene din acele timpuri sugereaza ca este posibil sa fi suferit o rana ingrozitoare inaintea mortii efective.

Potrivit unor egiptologi, una din cauzele acestei morti putea fi muscatura devastatoare a unui hipopotam. Evidentele indica ca egiptenii vanau animale de placere si statuile gasite in mormantul regelui Tut descriu aruncarea unui harpon. Daca acest baiat-faraon era interesat de astfel de placeri vinovate, moartea sa putea fi survenit in urma unui astfel de eveniment. Dar baiatul nu parea nici vanator, nici erou legendar, asadar, nu credem ca teoria este valida.

 

Unii doctori egipteni erau specializati pe arii de studiu

doctori-in-egiptul-antic

Un medic din antichitatea era de obicei un doctor bun la toate. Evidentele indica adesea ca in Egiptul antic doctorii se specializau pe a vindeca anumite parti ale corpului. Aceste forme antice de specializare medicala au fost prima oara notate in anul 450 i. Hr. de calatorul si istoricul grec Herodot. Discutand despre medicina egipteana, el a scris ca fiecare medic era un vindecator pentru o anumita boala si nu mai mult, unii specializandu-se pe ochi, altii pe dinti, unii pe organele interne.

Acesti specialisti aveau chiar nume specifice. Dentistii erau cunscuti ca “doctori ai dintilor”, iar termenul de proctolog era tradus si el.

 

Egiptenii tineau foarte multe animale de companie

animalele-de-companie-egiptene

Egiptenii vedeau animalele ca reincarnari ale zeilor si au fost una dintre primele civilizatii care au tinut animale de companie. Ei erau in special atrasi de pisici, care erau asociate cu zeita Bastet, dar aveau si soimi, ibisi, caini, lei si babuini. Multe dintre aceste animale joaca un rol foarte important in mitologia egipteana. Egiptul antic era plin de cimitire ale animalelor de companie. 

Deasemenea, ele joaca un rol important si in viata casnica, fiind adesea mumifiate si inmormantate alaturi de stapanii care le iubisera. Alte creaturi erau special dresate pentru a lucra. Politistii egipteni, de exemplu, erau cunoscuti pentru faptul ca foloseau cainii si chiar antrenau maimutele sa ii asiste in patrule.

 

Egiptenii de ambele sexe purtau machiaj 

make-up-in-egiptul-antic

Se pare ca aceasta idee nu este inspirata doar de Cleopatra lui Elizabeth Taylor. Vanitatea este la fel de batrana ca orice civilizatie, iar vechii egipteni nu faceau exceptie. Atat femeile cat si barbatii erau cunoscuti pentru tonele de machiaj pe care le purtau.

In Egiptul antic se credea ca acest machiaj le ofera protectia zeilor Horus si Ra. Aceste cosmetice erau obtinute prin macinarea galenei si malachitului intr-o substanta numita kohl. Apoi era aplicat liber in jurul ochilor cu ustensile din lemn, os sau fildes. Femeile isi patau si obrajii cu vopsea rosie si foloseau henna pentru a-si colora mainile si unghiile, iar ambele sexe purtau parfumuri facute din ulei, mirt si scortisoara.

Egiptenii stiau ca machiajul lor are puteri magice vindecatoare si nu greseau pe de-a intregul. Analizele au aratat ca aceste cosmetice purtate de-a lungul Nilului preveneau infectiile la ochi.

[WpProQuiz 2]

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,701 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Ce nu stiati despre Egiptul antic”

  1. Pingback: Conditionare psihologica, manipulare si razboi psihologic | Mythologica.ro

  2. Pingback: Conditionarea psihilogica, razboiul nevazut al serviciilor secrete globale. Va rog sa cititi cu atentie acest articol! – Veghe Patriei

  3. Pingback: Zeii si mitologia Egiptului Antic - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.