Osiris – zeul egiptean al mortilor

Osiris – zeul egiptean al mortilor. Mai intai zeu agrar, simbolizand puterea inepuizabila a vegetatiei; identificat mai apoi cu Soarele, in faza sa nocturna, el simbolizeaza continuitatea nasterilor si renasterilor. Osiris este activitatea vitala universala, fie terestra, fie cereasca.

Sub forma vizibila a unui zeu, el coboara in lumea mortilor pentru a le permite regenerarea, si in sfarsit invierea, deoarece orice mort dezvinovatit este un germene al vietii in profunzimile cosmosului, la fel cum este bobul de grau in adancurile pamantului.

Osiris - zeul egiptean al mortilorOsiris va deveni zeul cultivator. Inchis intr-o lada de catre niste dusmani pizmasi si de catre fratele sau Seth, si apoi azvarlit in apele Nilului, el va face obiectul unei cautari, ca si Graalul din Evul Mediu. Mutilat, ciopartit, inviat cu rasuflarea celor doua zeite Isis si Neftis, adeseori reprezentat cu doua aripi mari, el simbolizeaza drama existentei umane, harazita mortii, dar triumfand periodic asupra ei.

Osiris, zeul al mortii si reinvierii

Osiris ocupa un loc important in religiile de mistere, ca zeu al mortii inviat. In iconografia egipteana, el este cel mai adesea reprezentat ca un zeu suveran, cu cele trei atribute ale sale: sceptrul, biciul, toiagul de viata lunga, asemanator unei raze de soare.

Conform legendei egiptene, dupa moartea sa, Osiris a plutit pe apele Nilului si a fost sfartecat; ulterior Isis a strans laolalta toate bucatile, cu exceptia uneia – partea barbateasca, pe care o inghitise un peste. Acest amanunt minor, in genere neglijat in interpretarile mitului, se dovedeste a fi de cea mai mare importanta. Un text religios din Vechiul Egipt face din Osiris intemeietorul agriculturii in valea Nilului. Germinarea plantelor este legata de descompunere, precum o viata noua de o prealabila nimicire. Libatiile funerare il vor ajuta pe decedat sa isi reia locul pe lumea cealalta, la fel cum samanta umezita renaste in pamant sub forma unei plante. Moartea apare drept seceratorul, care pune capat vietii, dar si ca o conditie care face posibila o alta viata.

Judecata lui OsirisIn mitul lui Osiris se regasesc cele trei faze individuala psihice, potrivit analizei lui Andre Virel:

a). Osiris in lada – imagine a integrarii eului; lada delimiteaza individualitatea si reprezinta aspectul care fixeaza, care separa;

b). Osiris mutilat – imagine a disocierii si dezintegrarii;

c). Osiris reconstituit si inzestrat cu un suflet vesnic – reintegrarea sub o forma mai elevata, avand o semnificatie spirituala. Corespunde ultimei faze de sinteza, care caracterizeaza o persoana sau o colectivitate, ajunse in varful evolutiei lor.

Initial zeu al vegetatiei, putem presupune ca legenda sa a plecat de la cultul unui zeu sau erou local. Cu timpul a devenit indrumatorul, aparatorul si judecatorul celor decedati.

OsirisOsiris a fost primul copil al lui Nut si Geb, si fratele lui Seth, Nephthys si Isis, care i-a fost, de asemenea, sotie. Din dragostea cu Isis s-a nascut zeul-soim Horus, si, potrivit unor legende, din uniunea cu Nephthys s-ar fi nascut Anubis, zeul-sacal, pazitorul mormintelor. Capitolul 175 al Cartii Mortilor povesteste necazurile indurate de Osiris, pana castiga coroana data lui de insusi Ra, zeul soarelui.
Osiris a purtat mai multe denumiri, cum ar fi Wennefer ceea ce inseamna “cel ce este perfect”. Si sub acest nume a domnit si a adus pace si prosperitate pentru poporul sau inainte de a fi ucis de Seth.

El este prezentat infasurat intr-un giulgiu alb, strans pe trup care lasa la vedere doar mainile si capul. Culoarea pielii este verde pentru a reaminti ac?tunea sa asupra vegetatiei si neagra la fel ca cea a mumiilor. El tine neheh si sceptrul ca simboluri. Capul lui poarta coroana Atef sau ourerèt.

Reprezentarea antropomorfica a lui Osiris este foarte rara. Osiris e reprezentat de vegetatia vesnic reinnoita: grau, vita de vie, copaci. De asemenea, el este Nilul, care se ridic? si inunda in fiecare an; lumina soarelui, care intra in fiecare seara in întuneric si reapare in zori luminos. Lupta dintre cei doi frati aflati in conflict este lupta desertului impotriva pamantului roditor, a vanntul impotriva vegetatiei uscare, a ariditatii impotriva apei fertilizatoare, a intunericului impotriva luminii.

Zeul celor morti, Osiris apare drept un rege drept si bun care isi rasplateste supusii.

Cultul lui Osiris

Cultul lui, de la Abydos, unde se spunea ca este si mormantul sau legendar, se raspandeste in tot Egiptul in timpul Vechiului Regat. 

AbydosOsiris asimileaza atributele zeilor locali si ii inlocuieste, desenele si modelele funerare le-au eclipsat treptat pe toate celelalte. In orice moment din istoria Egiptului, rugaciuni si cereri i-au fost adresate lui Osiris, in speranta de a-i castiga bunavointa si a-si asigura binecuvantarea lui si, astfel, a intra in viata de apoi, unde Osiris domnea de pe tronul sau.
Popularitatea sa a crescut considerabil in timpul dinastiei a XVIII-a cand a fost, probabil, zeul cel mai venerat din Egipt. Popularitatea sa a mers pana in ultimele ore ale istoriei egiptene; ?i chiar imparatii romani, cuceritori ai Egiptului, s-au imbracat in costumul traditional al faraonilor si au calcat in templele lui. Chiar si astazi, kemetismul, vechea religie egipteana inca il onoreaza.

Festivalurile religioase in cinstea lui Osiris au fost foarte populare. Cea mai mare era cea inainte de sezonul inundatiilor la Abydos. Acolo si atunci era organizata o adevarata procesiune cu barca la scara mare marcand momentul cand Osiris isi invinsese dusmanii si deci moartea.

Pelerini din intregul Egipt vin la Egipt sa i se inchine. Aici el formeaza celebra triada alaturi de sotia sa Isis si de fiul lor Horus. Ferice de privilegiatii care au putut fi ingropati in umbra sanctuarului maiestuos sau, cel pu?in, sa fi ridicat un monument acolo in numele lor pentru a-si asigura bunavointa!

Legenda lui Osiris: Osiris, Isis si Nephthys

La anuntarea nasterii sale, Ra s-a bucurat si l-a recunoscut ca mostenitor la tronul sau.
Osiris avea un chip frumos, cu tenul inchis, mult mai inalt ca statura decat ceilalti barbati. Cand tatal sau Geb s-a retras la cer, el i-a urmat ca rege al Egiptului, si a luat-o alaturi pe Regina Isis, sora lui. Prima grija a noului suveran a fost s? desfiinteze canibalismul si sa-si invete supusii, inca pe jumatate salbatici, arta de a face instrumente de cultivat pamantul pentru a produce paine, vin si bere. Cultul zeilor nu exista.

Tot Osiris l-a instituit, a construit primele temple, a sculptat primele imagini divine, reglementand ordinea ceremoniilor si chiar a inventata doua tipuri de flaute care urmau sa fie folosite la petreceri.
templu AbydosDupa aceea a zidit cetati si a dat poporului sau legile, castigand astfel numele Ounophris, “Cel bun”, si el este cunoscut ca al patrulea faraon divin.
El a vrut sa raspandeasca invataturile si lucrurile sale bune intregii lumi. Lasandu-i domnia lui Isis el si-a propus sa cucereasca Asia, insotit de Thoth, marele sau vizir si marii ofiteri, Anubis si Wepwawet. El supune tarile una dupa alta folosindu-si doar cantecele pentru a-i dezarma. Apoi a cucerit intreg pamantul raspandind civilizatia in toate colturile sale. El intra astfel in marea categorie a istoriei miturilor drept erou civilizator.

Intors in Egipt cu mare pompa, el cade prada complotului pus la cale de fratele sau Seth, gelos pe puterea si grandoarea fratelui sau.

Pentru Osiris este renumita pentru legenda sa. Inviat, dupa ajutorul familiei sale, el se retrage in lumea de dincolo avand grija de cei morti. Urmarind foarte atent aceasta legenda, putem percepe ca Osiris a existat cu adevarat. El poate fi unul din vechii faraoni dinaintea unirii celor doua regate si coroane. El poate fi asemeni lui Menes, faraonul legendar despre care se spune ca a unit Egiptul. Sau poate fi asemenei Regelui Scorpion, un alt faraon pe vremea cand Egiptul era divizat in nome si istoria sa glorioasa nu incepuse inca. Un erou local, un rege ridicat la rang de zeu.

[WpProQuiz 2]

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 9,211 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Osiris – zeul egiptean al mortilor”

  1. Pingback: Zeii si mitologia Egiptului Antic - Mythologica.ro

  2. Pingback: Cei 9 zei ai Egiptului antic - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.