Asasinii egipteni si moartea faraonului Ramses al III-lea

Asasinii egipteni si moartea faraonului Ramses al III-leaConspiratii ale haremului, asasini platiti in noapte. Istoria faraonilor este plina de astfel de aventuri si peripetii. Daca intr-un timp persoana faraonului era considerata sacra, incarnarea zeilor pe pamant, acum 3.000 de ani lucrurile s-au schimbat.

Una dintre sotiile secundare ale lui Ramses al III-lea a complotat sa-l asasineze. A vrut sa-si instaleze fiul pe tron. Toate astea au fost dovedite prin scanari la tomograf. Mai multi asasini cu topoare si cutite s-au napustit asupra lui.

Fiul lui Setnakht, fondatorul celei de-a XX-a dinastii, Ramses al III-lea, condus Egiptul din 1187 pana in 1156 i. Hr. In timpul sau Egiptul a fost atacat de Popoarele marii 

Fortele lui Ramses au impiedicat o invazie, dar au si distrus forta navala a navalitorilor. I-au atras intr-o capcana in delta Nilului. Ramses a luptat si impotriva regatelor nubiene in timpul domniei sale. A refacut multe situri religioase si a incurajat comertul.

Insa domnia sa a fost umbrita de o economie deteriorata si de prima greva muncitoareasca inregistrata vreodata. Pentru a inrautati starea lucrurilor, vremea nefavorabila a afectat recoltele.

Coruptia si climatul politic erau si ele in floare.

A doua sotie a lui Ramses, Tiye, impreuna cu o duzina din haremul faraonului au pus la cale asasinatul. Seful trezoreriei, un capitan militar si sambelanul au fost si ei atrasi.

Conspiratorii au fost arestati. In proces, autorii si-au recunoscut vina. Evidenta apare intr-un papirus in care Ramses este numit “Marele Zeu”. Dar acest termen putea fi invocat doar pentru faraonii decedati.

Asadar, in 2012, cercetatorii au incercat sa faca lumina cazului. Tomografiile au dezvaluit gatul taiat cu un cutit. Acesta era acoperit de o amuleta cu puteri miraculoase.

Mumia faraonului Ramses al III-lea

De atunci, radiologii Universitatii din Cairo si egiptologul Zahi Hawass, au continuat cercetarile. Deasemenea, au fost analizate si alte mumii din Noul Regat (Secolele 16-11). Ele acopera dinastiile 18, 19 si 20.

S-a constatat ca mai multi asasini au fost responsabili de moartea faraonului.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 546 times, 1 visits today)

1 thought on “Asasinii egipteni si moartea faraonului Ramses al III-lea”

  1. Pingback: Saptamana Mitologiei Egiptene | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.