Wonder Woman: Femeia Fantastica, mitul reginei-amazoane

Wonder Woman sau Femeia Fantastica este supereroina din DC Comics, membra a Justice League, semi-zeita, printesa razboinica a amazoanelor.

Originea povestii pleaca de la printesa Diana din Themyscira sau Diana Prince in lumea moderna. Femeia Fantastica este intruchiparea zeitei Diana la romani sau Artemis din mitologia greaca. Zeita vanatorii, a fecunditatii. 

Fiica lui Demeter, iar mai tarziu identificata cu Selene, zeita greaca a lunii. Deasemenea, a fost corelata cu zeita etrusca Artume si cea greaca Hecate.

Femeia Minune a fost creata de psihologul si scriitorul american William Moulton Marston si artistul Harry G. Peter. Femeia Minune a fost inspirata de sotia lui si de feminista anilor ’40 Margaret Sanger. Personajul apare prima oara in All Star Comics nr. 8, in 1941. 

Povestea spunea ca a fost sculptata din lut de mama sa, Regina Amazoanelor Hippolyta. I s-a dat viata de insasi Afrodita. A primit daruri si puteri supranaturale de la zeii olimpieni. In zilele noastre, a primit puterile ca fiica a lui Zeus. Deasemenea, s-a pus accent pe mostenirea ei amazoniana. Apoi va mosteni calitatile lui Ares, devenind un adevarat “zeu al razboiului”.

 

Cititi mai multe despre:

 

 

 

Mitul reginei amazoane si femeile razboinice

Femeia Fantastica a fost creata in cel de-al doilea razboi mondial. A fost descrisa ca luptand impotriva fortelor Axei. De-a lungul timpului s-a pus mai mult accent pe zeii si monstrii din mitologia greaca.

Inamicii ei vor fi pe masura: Ares, Cheetah, Doctor Poison, Circe, Doctor Psycho, si Giganta. Mai recent, Veronica Cale. Ea apare si in echipele de supereroi ca Justice Society (din 1941) si Justice League (din1960).

Cititi mai multe despre:

 

Femeia Fantastica si mitologia greaca

Daca la inceput povestea a avut ca inspiratie mitologia greaca, acum are toate motivele si simbolurile ei. Ca fiica a lui Zeus, Diana va intra in lumea zeilor Olimpului.

Majoritatea caracterelor din benzile desenate sunt zei. Iar zeii Greciei antice sunt concepte cu o constiinta, nu doar superzei. Ares, zeul razboiului, este razboiul insusi. De-a lungul secolelor, zeii sunt numiti dupa lucrurile pe care le reprezinta. Ares este numit “Razboi“, Hades, “Iad” si Poseidon, “Marea“.

Doar Zeus lipseste. El este intruchiparea puterii. Puterea este de obicei pozitiva, dar poate fi si innebunitoare. Te poate aduce in pragul nebuniei. Iar Hera nu o va avea la suflet pe progenitura sa bastarda.

Va aparea si Hermes, ca zeu al hotilor, comertului, calatorilor, istetimii si atletilor. El este ghidul catre lumea de dincolo. Adesea este simbolizat cu sandale inaripate, simbolul sau fiind kerykeion. El o va ajuta pe Diana.

In calatoria ei, Diana va avea ajutoare: Lennox, un om misterios facut din piatra care o ajuta, Siracca, un elemental al vantului trist si furios, un vagabond murdar cu abilitatea de a vedea totul. Va aparea si Cassandra, ce are abilitatea de a manipula alti oameni cu vocea ei. Niciunul nu este direct inspirat din mitologia greaca, dar exista multi semizei de unde s-ar putea inspira. Hercule, minotaurul si multi altii.

In aceasta banda desenata, Poseidon a fost schimbat. El este un imens monstru marin. Hades apare ca un mic copil cu lumanari ce i se topesc in ochi. Pentru el este inventata o alta simbolistica.

Apar si Apollo si Artemis ca gemeni, soarele si luna. Apollo este zeul luminii, adevarului, profetiei, vindecarii, muzicii si poeziei. Este important pentru intriga pentru ca el face profetiile. Tot el citeste viitorul. Artemis este zeita vanatorii, animalelor salbatice, nasterilor si virginitatii.

Apar si Dionysus ca zeul al vinului, Hefaistos ca zeul fierarilor si Afrodita, zeita frumusetii, iubirii si sexualitatii. Demetra, zeita recoltelor si Eris, zeul haosului, sunt si ei prezenti. Singura care lipseste este Atena. 

La inceput, Femeia Fantastica si Ares au fost in antiteza. Crezand ca Ares va duce lumea in flacari si sange, Afrodita a creat amazoanele sa-i fie urmase loiale.

Exista si varianta in care Diana si Ares s-au cunoscut si antrenat impreuna in padurile din Themiscyra. Diana ajunge cel mai bun razboinic. Cei doi se despart cand ea refuza sa ucida minotaurul pentru ca il compatimea.

Pana la urma, Ares este descris ca batran si orb. Insa mitologia greaca nu a fost niciodata alba si neagra. Asadar, cei care s-au inspirat au folosit si partile gri. Gandirea din spatele Femeii Fantastice nu este alegerea intre bine si rau. La fel ca marea, care nu stie ca este buna sau rea, doar magnifica. Chiar daca face rau, ea da si viata.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 7,208 times, 1 visits today)

7 thoughts on “Wonder Woman: Femeia Fantastica, mitul reginei-amazoane”

  1. Pingback: Top 10 cele mai bune filme DC Comics | Mythologica.ro

  2. Wow e super tare. Aceasta poveste m-a inspirat!?! ma miram eu de aceste articole.o adevarata razboinica amazoana sa fie modelata din lut si apoi sa i se daruiasca viata de la zeita sexualitatii si a frumusetii

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.