Afrdoita este, mai presus de toate, zeita frumusetii si iubirii in mitologia greaca. Cu toate ca tatal ei, Zeus, a dat-o in casatorie lui Hefaistos, zeul fierar si mestesugar al zeilor, a mai avut multi iubiti, zei si muritori deopotriva. Cu Ares, zeul razboiului a avut o legatura celebra. Deasemenea, cu Hermes l-a avut pe Hermaphroditus, iar cu Poseidon pe Eryx, eroul argonaut ce l-a insotit pe Iason dupa Lana de Aur. A mai avut si alti amanti: pe Dionysos, pe muritorul Anchises si pe celebrul Adonis.

A avut si multi alti copii: cu zeul Hermes pe Eros, zeul iubirii inflacarate si al noilor indragostiti, cu Ares pe Anteros si Harmonia, iar cu Anchises chiar pe Enea – cel care va intemeia Roma.

afrodita

Zeita de o neasemuita si seducatoare frumusete, al carei cult, de origine asiatica, este celebrat in numeroase sanctuare ale Greciei si, in special, in Cythera. Fiica a samantei lui Uranos (Cerul), raspandita peste mare, dupa castrarea Cerului de catre fiul sau Cronos (de unde legenda nastereii Afroditei din spuma marii); sotia lui Hefaistos cel schiop, zeul-fierar, pe care il ridiculizeaza adesea, ea simbolizeaza fortele irepresibile ale fecunditatii, dar nu in roadele lor, ci in apriga dorinta pe care o trezeste in cei vii.

Iata de ce ea este adesea reprezentata printre fiarele care o insotesc, ca in acest imn homeric, in care autorul evoca mai intai puterea ei asupra zeilor si apoi asupra animalelor:

A ratacit si judecata lui

Zeus inveselit de fulger:

Nu-i niciun zeu atat de mare si nici atat de preamarit!

Ademeneste dupa toane pe Zeus cu mintea inteleapta…

Ajunse-n Ida cu paraie o mie, maica de dihanii;

Porni de-a dreptul peste munte spre staul: dupa ea veneau

Ca sa se gudure cuminte lupi cenusii, lei paralei

Si ursi, si repeziti pardosi ce nu se satura de ciute.

Iar la vederea lor zeita s-a bucurat in sinea ei,

Starnindu-le in piept dorinta: si cate se aflau acolo,

Perechile se impreunara in umbra vailor adanci.”  Homer – Imnuri catre Afrodita

Afrodita reprezinta dragostea sub forma ei fizica, dorinta si placerea simturilor; ea nu este inca dragostea la nivel specific uman. Pe planul cel mai inalt al psihismului uman, unde dragostea se completeaza cu legatura sufleteasca, al carei simbol este sotia lui Zeus, Hera, simbolul Afroditei va exprima sexualitatea salbatica, caci actul fecundarii nu poate fi cautat decat in functie de rasplata placerii pe care natura i-o adauga. Nevoia naturala se exercita in acest caz sexual. Ne putem insa intreba daca interpretarea acestui simbol nu va evolua, ca urmare a cautarilor moderne cu privire la valorile propriu-zis umane ale sexualitatii. Chiar in mediile religioase, extrem de exigente cand e vorba de morala, se discuta pentru a se afla daca unicul scop al sexualitatii este fecunditatea si daca nu este posibila umanizarea actului sexual, independent de procreatie.

Mitul Afroditei ar putea ramane inca o vreme ca imagine a unei perversiuni, perversiunea bucuriei de a trai si a fortelor vitale, dar nu pentru ca vointa de a transmite viata ar fi absenta din actul dragostei, ci pentru ca dragostea insasi ar fi dezumanizata: ar ramane la nivel animal, demna doar de acele fiare care alcatuiesc cortegiul zeitei. La sfarsitul unei asemenea evolutii, Afrodita ar pute totusi aparea ca o zeita care sublimeaza dragostea salbatica, integrand-o unei vieti cu adevarat umane.

 

 

Vom termina reamintind cuvintele rostite de Marthe Arnould: ” Sa pornim deci la drum, cautand dincolo de aparente adevarul, bucuria, semnificatia tainica si sacra a toate cate se afla pe acest pamant vrajit si inspaimantator… sa pornim deci pe calea devenirii.”

 

(Visited 8,037 times, 1 visits today)