Gardienii Galaxiei, eroii benzilor desenate din 1969

Gardienii Galaxiei, eroii benzilor desenate din 1969

Gardienii Galaxiei (‘Guardians of the Galaxy’) sunt cea mai importanta productie de la Razbunatorii (Avengers) incoace. Insa putina lume cunoaste obscuritatea in care s-au gasit benzile desenate pana in zilele noastre. Mai mult, care sunt miturile si povestile din spatele eroilor.

Daca Avengers erau bine impamanteniti in Universul Marvel Comics, Gardienii Galaxiei par sa apara de nicaieri. Daca Razbunatorii se bazau pe Hulk, Iron Man, Captain America si povestile lor, Gardienii Galaxiei nu aveau aceeasi atractie la public. Nici armate de fani. Asa ca nimeni nu se astepta ca Gardienii sa aiba atat succes. Pana la urma, forma prezentata pe ecrane a luat nastere deabia in 2008. Cativa actori de duzina, un wrestler profesionist si un regizor de filme horror.

Universul Marvel are tot atatia eroi in spatiu cati pe pamant. Entitati cosmice cum ar fi Thanos, Galactus, The Watcher, Gladiator, Kree, Skrull au existat de decenii. Insa cei care il cunosc doar pe Iron Man ca Tony Stark nu prea au habar de imensitatea universului Marvel si nici de mitologia sa. Pentru ca a crea o mitologie de la zero, cu lumi diferite, planete, monstri si supereroi e o treaba de geniu. Si o opera ce se intinde pe multi ani.

Putem gasi aceleasi motive si simboluri in toate francizele Marvel: Avengers, Thor, Iron Man, Captain America.

Considerente si motive in Gardienii Galaxiei:

1. Intreaga intriga a povestii se invarte in jurul unui raufacator suprem ce incearca sa puna mana pe un “lucru” colorat, cel mai puternic obiect din lume. Motivul: distrugerea sau cucerirea lumii.

2. Cand gaseste obiectul suprem, raufacatorul il transforma intr-o arma de distrugere (vezi sceptrul lui Loki din The Avengers).

3. Personajul negativ este trepadusul lui Thanos, marele lup rau. Thanos apare succint intr-o scena, dar il vom mai vedea in curand. Ronan Acuzatorul este chiar Loki.

4. Personajele principale din echipa incep prin a se uri reciproc, iar apoi salveaza lumea impreuna.

5. Protagonistul trebuie sa invete sa fie erou.

6. Calatoria eroului principal implica moartea sau o experienta in pragul mortii.

7. Eroina principala este cool, cu un trecut intunecat, Vaduva Neagra din fiecare film.

8. Intotdeauna exista o organizatie secreta guvernamentala foarte puternica si omniscienta. In cazul asta, Nova Corps. In cazul Avengers, SHIELD.

9. Un personaj principal moare. Dar nu e unul dintre protagonisti si, pana la urma, nu moare cu adevarat. Aici este Groot sau Coulson.

Insa Gardienii Galaxiei primeste un premiu pentru ca este primul film din franciza ce vorbeste mai mult despre Pietrele Infinitului, Infinity Stones, obiecte ce au alimentat universul Marvel. Red Skull si Loki le-au detinut, la fel si Malekith. Genul acesta de Pietre ale Puterii apar in multe mitologii si chiar in carti precum Robert Sanderson in universul Cosmere.

Echipa de aventurieri spatiali este formata din:

 • Chris Pratt ca Peter Jason Quill / Star-Lord, motivul copilului fara tata ce mosteneste mari puteri, conducatorul Gardienilor
 • Zoe Saldana ca Gamora (o orfana dintr-o lume extraterestra, infiata si crescuta de Thanos ca asasin personal.)
 • David Batista ca Drax Distrugatorul (detinut pe inchisoare spatiala ce cauta razbunare pe Ronan din cauza mortii familiei sale).
 • Vin Diesel ca vocea lui Groot (complicele lui Rocketsi garda sa de corp fara minte, un copac extraterestru)
 • Bradley Cooper ca vocea lui Rocket (Racheta), un raton modificat gentic cu probleme de comportament si un deget mereu pe tragaci.
 • Lee Pace ca Ronan Acuzatorul
 • Michael Rooker ca Yondu Udonta
 • Karen Gillan ca Nébula
 • Djimon Hounsou este Korath
 • John C. Reilly ca Rhomann Dey, ofiiter N.O.V.A.
 • Benicio del Toro este Taneleer Tivan sau Colectionarul.

Gardienii protejeaza universul. In imaginile de mai jos aveti prima aparitie a Gardienilor in varianta originala Marvel Comics. Formatia din 1969 ii includea pe:

 • Charlie-27
 • Martinex T’Naga
 • Nikki
 • Starhawk
 • Talon
 • Vance Astro/Major Victory
 • Yondu Udonta

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 776 times, 1 visits today)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Top 10 filme Marvel | Mythologica.ro - […] Filmul a fost rasplatit cu premiul „Saturn Awards” pentru cea mai buna transpunere de benzi desenate intr-un film in…

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole populare