Razboinice din lumea antica

De-a lungul istoriei, femeile-razboinice au luptat si au condus trupe pe campul de razboi. Femei-razboinice si regine-razboinice ajung de la legendarele amazoane la regina siriana a Palmirei, Zenobia. Din nefericire, stim foarte putine despre aceste femei ce au luptat impotriva liderilor lumii pentru ca istoria este scrisa numai de invingatori.

regine razboiniceFemeile lui Alexandru

Dupa moartea lui Alexandru cel Mare, doua femei s-au luptat pentru tron. Aceasta a fost prima lupta inregistrata in care doua femei au condus armatele din ambele parti. N-a fost insa o batalie adevarata din cauza loialitatilor amestecate.

Una dintre ele era Olympias, mama lui Alexanddru cel Mare, protejand interesele nepotului sau Alexandru al IV-lea, fiul printesei bactriene Roxane. Cealalta era Adea sau Eurydice, sotia fratelui vitreg al lui Alexandru, Arhidaeus, cunoscut ca Filip al III-lea.

Adea avea dreptul la conducerea Macedoniei, servind ca regeneta pentru sotul ei. Ea a pierdut pentru ca fortele ei nu au vrut sa lupte impotriva mamei lui Alexandru. A murit in 317 in inchisoare unde a fost instruita sa isi aleaga metoda de sinucidere.

 

Amazoanele

Amazoanele i-au ajutat pe troieni impotriva grecilor in razboiul troian. Se crede ca erau femei neinfricate in razboi ce foloseau arcul si isi taiau sanul pentru a tinti mai bine. Cercetari arheologice recente sugereaza ca amazoanele erau femei razboinice importante, puternice ce proveneau din stepe.

Regina Tomyris

Tomyris a devenit regina in Massegetai dupa moartea sotului ei, Cyrus al Persiei  i-a vrut regatul si s-a oferit sa se insoare cu ea pentru el, insa ea a refuzat. Asadar, s-au luptat pentru el. Cyrus i-a pacalit armatele conduse de fiul ei, care a fost luat prizonier si s-a sinucis.  Apoi, armata lui Tomyris a atacat si a invins, ucigandu-l pe regele Cyrus.

Regina Artemisia

Artemisia, regina din Halicarnassus – pamantul natal al lui Homer, si-a castigat renumele datorita bravurii si luptelor din razboiul greco-persan. In Batalia de la Salamis, Artemisia era membra a fortelor invadatoare ale regelui persan Xerxes.

Regina Boudicca

Cand sotul ei, Prasutagus, a murit, Boudica a devenit regina tribului de iceni din Britania. Pentru cateva luni, intre 60-61, ea i-a condus pe iceni intr-o mare revolta impotriva romanilor ca raspuns pentru tratamentul dat ei si fetelor ei. A incendiat trei orase romane majore, Londinium (Londra), Verulamium (Sf. Albans), si Camulodunum (Colchester). In final, guvernatorul militar roman Suetonius Paullinus a reusit cu greu sa innabuse revolta.

Regina Zenobia

Zenobia a devenit regna a Palmiriei, in Siria de azi, in al treilea secol. Ea a pretins ca este urmasa Cleopatrei. A inceput ca regenta pentru fiul ei, dar apoi a pretins tronul, impotrivindu-se romanilor si a pornit in lupta impotriva lor. A fost pana la urma infranta de Aurelian si probabil facuta prizoniera.

Regina Samsi (Shamsi) a Arabiei

In 732 i.Hr, Samsi s-a revoltat impotriva regelui asirian Tiglath Pileser III (745-727 i.Hr.). Ea a refuzat tributul si a ajutat probabil Damascul intr-o lupta fara succes impotriva Asiriei. Regele asirian i-a capturat orasele, fortand-o sa fuga in desert. Suferind, ea s-a predat si a fost fortata sa plateasca tribut regelui. Desi un ofiter al regelui era stationat la curtea ei, i s-a permis sa conduca in continuare. 17 ani mai tarziu, ii trimitea tribut regelui Sargon al II-lea.

Surorile Trung

Dupa doua secole de stapanire chineza, vietnamezii s-au ridicat sub conducerea a doua surori, Trung Trac si Trung Nhi. Ele au adunat o armata de 80.000 de oameni. Au antrenat 36 de femei sa fie generali si au impins chinezii din Viet Nam in anul 40. Trung Trac a fost numita apoi conducator si s-a numit “Trung Vuong” or “Regina Trung” . Au continuat sa lupte impotriva chinezilor trei ani, dar, pana la urma, fara succes, s-au sinucis.

Regina K’abel

Se crede ca a fost cea mai mare regina a epocii tarzii mayase. Ea a condus din 672 pana in 692. A fost guvernator militar al regatului Wak si a purtat titlul de Razboinic Suprem, autoritate mai mare decat a regelui, sotul ei, K’inich Bahlam.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,861 times, 1 visits today)

1 thought on “Razboinice din lumea antica”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.