Supereroii din benzile desenate moderne isi au originea, in general, in mituri si mitologie. In special, cea a Greciei antice, a Romei si a altor civilizatii apuse.

Dar cu cat incearca sa ii schimbe mai mult, cu atat raman la fel. Astazi, fanii si copiii adora supereroii la fel cum stramosii nostri venerau zeii. Poate ca nu sacrificam virgine pe rug, intr-un fel simbolic, dar e greu sa le contestam locul. Totul seamana, mai mult sau mai putin, cu o adevarata experienta religioasa. De multe ori, acceptam sanctitatea benzilor desenate ca pe un canon auto-impus.

Supereroii sunt zei sau semizei la randul lor. Ei se incadreaza in mitologia si tipologia eroului clasic. Calatoria si aventura lor este una de cunoastere si autocunoastere.

Privind indeaproape vom vedea similaritatile dintre supereroii din Justice League si zeii greci. Si, toti cei 12 zei olimpieni au un contraoponent in Watchtower. Haideti sa cunoastem acest panteon modern inspirat de zeii antici.

Zeus ca Superman, eroul absolut

Zeus era la greci conducatorul suprem al zeilor, atotputernic, regele cerurilor cu o putere nelimitata.

Comparatia este evidenta. Superman si Zeus sunt lideri innascuti, cei mai puternici din panteonul lor. Superman este adeseori considerat un zeu, o zeitate de pe alta lume ce isi protejeaza noua casa si familie adoptiva. Ca si Zeus, Superman se deghizeaza pentru a umbla pe Pamant printre muritori.

Hades, zeul infernului ca Batman, omul-liliac

Printul intunecat al tenebrelor, Hades prefera lumea de sub pamant. Are o avere inimaginabila.

La fel cum Hades este partea intunecata si fratele lui Zeus, Batman este antiteza lui Superman. Ca si Hades, Batman isi gaseste locul sub pamant, in intuneric. Ca si Hades, el poseda bogatii imense. Acest aspect il apropie pe Batman mai mult de Pluto, versiunea romana a lui Hades.

Hades conduce lumea de dincolo al Universului DC Comics, decide soarta sufletelor damnate. In plus, Batman este adesea gasit in afara cercului Justice League, este mereu acela in care nu ai incredere deplina.

Poseidon ca Aquaman

Poseidon este in mitologia greaca conducatorul marii, oceanului si locuitorilor sai.

Aici comparatia este evidenta. Provin din acelasi loc, au aceeasi arma in trident, arata la fel si impartasesc aceeasi putere. Poate exista insa o mare diferenta. In timp ce in mitologia greaca Poseidon este egalul lui Zeus si Hades ca frate, in universul DC Comics este mai mult o gluma.

Hera ca Wonder Woman

Hera era la greci protectorul familiei si traditiilor.

Asadar, lasand la o parte aspectul de “razboinica amazoniana”, Femeia Fantastica este legata de traditii. Desi ea poate fi asimilata si zeitei Artemis (Diana la romani) sau Atena, zeita intelepciunii (Minerva la romani), ea isi apara casa si familia.

Astfel, fiecare preia “rolul” de “mama” in grupul respectiv si respinge cu ferocitate pe oricine ii ataca.

Artemis

Tanara fecioara ce prefera vanatoarea, noaptea si arcul.

Artemis apare ca si personaj in benzile desenate Young Justice.

Ares ca Hawkman

Ares este zeul razboiului in mitologia greaca.

Ca personaj din Justice League, Hawkman este cel care prefera razboiul. Are ca arma favorita o ghioaga imensa si este vazut ca luptator fioros. Amandoi eroii au o viata amoroasa complicata din diferite motive.

Insa fiecare au o dragoste nemuritoare, in ciuda caracterului lor razboinic. O alta inspiratie ar putea fi Thor din mitologia nordica.

Hefaistos ca Green Lantern

Hefaistos este zeul mestesugarilor, creand arme si unelte pentru zei.

Fierarul priceput construieste minuni pentru zei, fiind un inovator. El da viata fulgerului stralucitor, arma suprema a lui Zeus. Tot el da viata taurului de aur, paianjenilor roboti si altor minuni tehnice. Singura sa limita este imaginatia. La fel ca in cazul lui Green Lantern.

Apollo ca Green Arrow

Un arcas neintrecut si zeul al poeziei si muzicii.

Cei doi se impotrivesc mereu autoritatii, impartasesc aceeasi atractie pentru arc si sageti.

Atena ca Oracolul

Zeita intelepciunii la greci, Atena prefera tactica.

In timp ce Ares reprezinta mania si furia pe campul de batalie, Atena reprezinta calmul si gandirea strategica. Atena si Oracolul prefera sa foloseasca inteligenta. In plus, Barbara Gordon seamana cu Atena.

Afrodita ca Black Canary

Afrodita isi foloseste frumusetea ca arma si poate indupleca barbatii doar cu vocea ei.

Canarul Negru joaca acelasi rol, seducandu-si victimele. Desi pana la urma il va alege pe Green Arrow.

Hermes ca Flash

Hermes era mesagerul zeilor si cel care ii conducea pe morti.

Mesagerul zeilor si Flash seamana foarte mult in privinta vitezei. Amandoi intre viteze ametitoare si caracterele seamana foarte mult.

 

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 1,101 times, 1 visits today)