Thor: Ragnarok ne-a facut praf. Nu neaparat din cauza scenariului sau a interpretarilor, ci mai ales datorita intrigii, schimbarilor de ritm si finalului.
Nu era nevoie de prea mult ca sa ne mareasca entuziasmul. Orice film cu supereroi e binevenit. Un film legat de mitologia nordica … va inchipuiti. Asadar, patrundem in lumea lui Odin, Thor si Loki. Stapanul zeilor si a celor Sapte Lumi, Odin vede totul. Thor si Loki, zeul tunetului si tricksterul, ii sunt alaturi in Asgard, taramul zeilor.
Dar asta nu e totul. Pentru ca filmul ia o intorsatura ciudat de amuzanta. Thor si Loki se vor trezi in spatiu, pe o planeta straina, un cimitir spatial al gunoaielor din toate galaxiile. Aici ii vor intalni pe Hulk si ultima valkirie. Iar casa le e asediata de nimeni alta decat zeita mortii, Hela, prima fiica a lui Odin.
Stilul a fost asemanator cu cel din Gardienii Galaxiei sau Deadpool. Glume bune si muzica pe masura. Si, mai important de atat, filmul si personajele nu s-au luat in serios.
Intriga si povestea filmului versus benzile desenate Thor
E greu de crezut ca Thor: Ragnarok a ajuns pe marile ecrane. Dupa doi ani de productie, nimeni nu mai credea asta posibil. Poate si pentru ca filmul e complicat, a necesitat multe efecte speciale si implicarea altor eroi din Universul Marvel Comics precum Hulk si Doctor Strange.
Si, mai greu de crezut este ca Marvel, un studio cunoscut pentru rigiditatea sa, a decis sa faca schimbari majore. Si ele sunt teribile. Geniale. Asadar, Thor, eroul pe care l-am vazut crescand in cele sase filme, s-a maturizat. Daca pana acum il consideram o puslama cu puteri de zeu, acum a atins apogeul. Pana acum parea sa-si iubeasca doar imaginea in oglinda.
Se pare ca Marvel a scos la iveala unul dintre cele mai bune filme ale sale. Cu un Chris Hemsworth in rolul unui Thor care nu se ia prea in serios si o Cate Blanchett in rol negativ, ca Hela zeita mortii.
Daca Thor: The Dark World a fost declarat pana si de regizorul sau, Alan Taylor, foarte slab, Marvel chiar a invatat lectia de data asta. Si Marvel a lasat regizorul sa-si faca de cap. De aceea filmul Thor: Ragnarok se afla printre primele trei de la Marvel alaturi de Gardienii Galaxiei, Iron Man 3 si The Avengers prima parte.
Asadar, regizorul Taika Waititi si-a facut treaba. Decoruri retro, rock opera, un intro genail cu Led Zeppelin – Immigrant Song.
Thor: Ragnarok raspunde si la intrebarile nepuse legate de absenta lor din filmul Captain America: Civil War. E o comedie in spatiu cu eroi mitologici din benzile desenate. Cu rol de suport intervin caractere precum Tessa Thompson ca Valkyrie, Mark Ruffalo ca Incredibilul Hulk si Tom Hiddleston ca Loki. Pentru ca intotdeauna este vina lui Loki.
Ca sa nu mai vorbim de Anthony Hopkins in rolul lui Odin, Jeff Goldblumiest in rolul Stapanului Universului si chiar regizorul Taika care joaca rolul monstrului pietros cu voce ciudata.
Glume idioate, rasete pe masura. Pana acum, Marvel stationa pe o linie foarte fina intre seriozitate si prosteala. Inima si sarcasmul apar redate asa cum trebuie in Thor: Ragnarok.
“Al cui zeu ar trebui sa fii tu?”
Cu siguranta nu zeul ciocanelor. Thor isi redescopera in Ragnarok adevarata putere, ca zeu al tunetului si fulgerului.
Ideea este foarte interesant din punctul de vedere al intrigii filmului. Aceasta idee mitologice se invarte in jurul originii Asgardului. Cu alte cuvinte, atentie spoiler alert, Hela este prima fiica a lui Odin. Impreuna, ca doi razboinici sangerosi, au cucerit si supus celelalte lumi. Asa cum spune Hela in film, au innecat in sange si lacrimi civilizatii intregi.
Aceste actiuni au dus la razboaie masive si mari armate. Hela era urmata de o forta de elita si de un animal de companie urias, pe nume Fenrir. Fenrir, lupul urias, apare si in mitologia scandinava, ca una dintre odraslele lui Loki ce va aparea la sfarsitul lumii Ragnarok.
Demonul focului Surtur apare si el, iar profetia spune ca el va distruge Asgard. Thor si ceilalti companion, cu ajutorul lui Loki, vor distruge Asgard tocmai pentru a-l salva. Caci Asgard nu este doar un loc, ci un popor.
Asadar, din acest punct de vedere, mitologia si benzile desenate se schimba. Chiar in sala palatului lui Odin, Hela doboara cupola si lasa la iveala adevarul. Ca acest regat fusese construit prin razboi si sange. Iar vechii razboinici adormiti fideli ei sunt ingropati chiar sub acest palat. Si se vor trezi iarasi la viata cu Flacara Vesnica.
In film intalnim si o gramada de arme mitologice. Printre ele, Infinity Gauntlet, care mai apare in Universul Marvel, dar aici se dovedeste un fals. Apoi, coroana de foc a lui Surtur, cu puteri incredibile si care poate distruge lumea. Deasemenea, nici Flacara Eterna nu este de lepadat.
Loki, va tot incerca, ca un trickster sa il insele pe Thor si pe companionii sai, dar, pana la urma, ca un erou adevarat, isi va face datoria. Thor este si el gata sa se sacrifice pentru binele suprem. Dar numai la sfarsit va intelege adevarata sa menire. Va “vedea” cu un singur ochi ceea ce nu putuse pricepe cu amandoi.
Mai mult de atat, un personaj nou, numit Skurge, care apare in benzile desenate ca un tortionar, Calaul noii regine Hela, isi va sacrifica viata pentru a-i tine in siguranta pe locuitorii Asgardului. Deasemenea, exista multe referinte in film la benzile desenate. Una dintre ele este Scraper 142, adica numele primei benzi desenate in care apare Valkiria.
Thor, zeul tunetului
Thor, zeul tunetului (Tunor in engleza veche sau Dunar in vechea limba germanica) este una dintre cele mai importante si prezente figuri in mitologia nordica. Datorita mediatizarii Thor aproape a devenit sinonim cu mitologia nordica si cultura vikingilor. El a fost un zeu major in toate ramurile popoarelor germanice inainte de convertirea la crestinism, chiar daca a ajuns la apogeu in Scandinavia in perioada tarzie a epocii vikingilor.
Thor, zeul tunetului, zeul razboinic prin excelenta
Thor este arhetipul razboinicului loial si onorabil, idealul spre care toti oamenii tind. El este aparatorul neobosit al zeilor Aesir si al fortaretei lor, Asgard, in gata gigantilor, inamicii zeilor.
Conceptul legat de “soarta” sau “destin” domina mitologia nordica si lumea lor in general. Soarta era un fapt al vietii, ceva nu putea fi schimbat sau evitat. Asadar, daca sfarsitul va veni, el nu va trebui intampinat cu frica. Moartea, sfarsitul, trebuie intampinate cu bravura si curaj. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este unul dintre cele mai dramatice evenimente.
Acest concept culmineaza in Ragnarok – “intunericul zeilor”, distrugerea iminenta a lumii, a carei inevitabilitate nu poate fi ocolita.
Ragnarok, “organizarea puterilor destinului” este apocalipsa. Zeii, protectorii umanitatii, stiau de Ragnarok si se pregateau pentru el zilnic. Declansarea lui nu putea fi intarziata. Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica, este inevitabil.
Il veti putea vedea iar pe Thor in Avengers: Infinity War, mai 2018, cand Razbunatorii vor lupta impotriva lui Thanos. Intre timp, acesta a gasit toate Pietrele Infinitului.
Daca vreti sa stiti mai multe despre Thor si mitologia zeilor nordici:
Mitologie nordica: zeii nordici, crearea lumii si Ragnarok
Zeii din mitologia nordica
Taramul gigantilor in mitologia nordica
Walkiriile, fecioarele-razboinice si vikingii
Arme magice in mitologia nordica
Ragnarok – sfarsitul lumii in mitologia nordica
Odin, zeul vikingilor
Loki – zeul trickster al vikingilor
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5
5
Pingback: Top 10 filme Marvel | Mythologica.ro