Saptamana Pseudostiintelor

Saptamana Pseudostiintelor va prezinta la Mythologica cele mai interesante articole despre ufologie, pseudoarheologie, astrologie, homeopatie sau alte stiinte inventate. Vom vorbi despre spiritism, ocultism, paranormal, despre toate acele “stiinte” in care unii oameni cred fara dovezi. Noi, la randul nostru, ne declaram sceptici si incercam sa prezentam lucrurile in alta lumina, bazandu-ne pe dovezi si cercetare stiintifica.

In ce pseudostiinta credeti, de ce si cum credeti ca v-a influentat viata? Va pasioneaza numerologia sau sunteti superstitiosi? Credeti in astre, in zodiac si in alinierea planetelor? Va ganditi la cristale, reiki si alte asemenea tehnici in loc sa mergeti la un medic specialist?

Astazi vom incerca sa aflam secretele acestor pseudostiinte si unde se situeaza ele in epoca moderna! Despre care pseudostiinta ati vrea sa aflati mai multe?

 

UFOLOGIA: EXTRATERESTRII SI NAVE SPATIALE

 

In vremurile moderne ne-am obisnuit cu ideea ca exista o stiinta pentru orice domeniu, astfel incat e suficient sa ne indreptam atentia asupra unui fenomen anume ca sa regasim fara prea mult efort si specialisti ce l-au examinat deja in detaliu, iar ufologia nu constituie o exceptie.

Ce este ufologia si cu ce se ocupa acesti paparazzi ai extraterestrilor?

Termenul de ufologie a fost lansat cu ani in urma, in contextul stabilirii unei corespondente intre conceptul de stiinta care studiaza OZN-urile, UFO fiind acronimul englez de la Unidentified Flying Objects – obiecte zburatoare neidentificate – iar „logia” venind de la „logos” – termen cu semnificatia de „stiinta”, imprumutat din limba greaca.

In lumea stiintei, ufologia este insa considerata o pseudostiinta aparte, care se deosebeste de esobiologie (stiinta experimentala ce se ocupa de viata extraterestra).

Ufologia moderna a luat nastere in 1947, an in care a fost semnalata oficial pentru prima data aparitia in spatiul aerian a unui obiect zburator neidentificat, de catre pilotul american Kenneth Arnold – este vorba despre o departajare neta a evenimentelor similare inregistrate in perioade antecedente anilor ’40, care constituie un subiect ce intereseaza clipeologia sau paleoastronautica.

 

PSEUDOARHEOLOGIA: EXTRATERESTRII ANTICI SI TEORII ALE CONSPIRATIEI

Pseudoarheologia, cunoscuta  si sub alte denumiri sugestive, precum fantarheologia, criptoarheologia, arheologia alternativa sau misteroarheologia, constituie un domeniu in care interpretarea non-stiintifica a unor date arheologice conduce la teorii din cele mai surprinzatoare.

In ciuda conotatiilor sale indoielnice, definitia nu constituie un obstacol in calea numerosilor adepti, pasionati de teorii alternative ale multor subiecte fascinante, care vizeaza concluziile respinse de lumea oamenilor de stiinta.

Termenul de pseudoarheologie este frecvent asociat investigatiilor istorice iesite din comun si care nu beneficiaza neaparat de probe concrete, astfel incat nu sunt acceptate oficial in ambient academic, cum ar fi de pilda pretinsa descoperire a celebrei Arca lui Noe undeva pe Muntele Ararat sau ipotetica existenta a unor civilizatii apuse in continente disparute precum Atlantida sau Mu.

Pseudoarheologia isi intinde activitatile iscoditoare si in alte domenii, de la presupusele contacte directe cu extraterestrii, la activitatile OZN-urilor viu interesate de planeta noastra si la ipotetica influenta exercitata asupra omenirii inca din zorii existentei sale, de catre o super-civilizatie sosita din spatiu.

La nivel international, numarul arheologilor care imbratiseaza aceasta mai putin familiara arie de studiu este surprinzator de mare – speculatiile pseudostiintifice tind sa atraga asemenea unui cantec de sirena multi sustinatori ai unora din cele mai bizare teorii legate de istoria Pamantului si de formele de viata care il populeaza in prezent sau care ar fi putut exista odinioara.

Pietrele din Stonehenge, Piramida lui Kheops din Gizeh, Sfinxul, inscriptiile etrusce, Insula PasteluiLiniile Nazca, giganticul sit pre-columbian Chichen Itza, ruinele mayase de la Palenque sau misterioasele sfere din piatra din Costa Rica – toate au parte de varianta lor explicativa in salsa pseudoarheologica.

 

SPIRITISMUL, FANTOMELE SI OAMENII DE STIINTA

Originile spiritismului sunt dificil de stabilit cu exactitate, dar ceea ce se poate afirma fara umbra de indoiala, este faptul ca in vremurile de demult, ritualurile din aceasta categorie erau practicate in exclusivitate de catre persoane mature si experte in materie.

Astazi, spiritismul este considerat frecvent drept un soi de joc bun de speriat copiii mici, desi multi adulti trateaza chestiunea cu maxima seriozitate, dedicandu-se practicilor menite sa stabileasca legaturi intre lumea celor vii si sufletele defunctilor.

Dintr-un motiv sau altul, in ultimii ani, spiritismul pare sa cunoasca o expansiune surprinzatoare, atat in radurile persoanelor mature, cat si a celor tinere – dorinta de comunicare cu mortii salasuind in natura umana inca din timpuri stravechi.

Dar ce anume-i impinge pe oameni sa caute legaturi cu lumea de dincolo, evocand spiritele celor decedati, apeland sau nu la un asa-numit medium?

 

TELEPATIA SI TELEKINEZIA: DE LA MIT LA FAPTE CONCRETE

 

Telepatia si telekinezia constituie doua din cele mai controversate pseudostiinte, aducand de-a lungul anilor in prim-plan o serie intreaga de aspecte asupra carora specialistii par sa dezvolte polemici fara sfarsit.

Daca ne gandim putin la Profesorul Charles Xavier din X-Men, Cerebro sau la Jean Grey observam ca ocupa o buna parte din Universul nostru. Doctor Strange, Silver Surfer, Martial Manhunter si multe alte caractere dezvolta astfel de abilitati. Ca sa nu mai vorbim de Spock din Star Trek, Yoda din Star Wars, Dormammu si altii. Nu este vorba doar de supereroi, ci si de credinta innascuta ca gandul si mintea umana sunt mai presus de lumea fizica, de ratiune.

Asa au aparut aceste motive prezente in carti si cinematografie:

  • puteri telepatice,
  • scuturi defensive,
  • iluzii telepatice,
  • controlul mintii si manipularea,
  • proiectia astrala,
  • manipularea viselor,
  • posedarea mintii si modificarea amintirilor,
  • inducerea amneziei sau paraliziei mentale,
  • seductia mentala,
  • gandirea de “stup”,
  • legarea constiintelor,
  • transferul mintii,
  • inducerea durerii pe cale mentala,
  • vindecarea cu ajutorul puterilor psihice,
  • cresterea puterilor,
  • clarviziunea,
  • precognitia,
  • manipularea unor valuri teribile de energie,
  • construirea de obiecte cu ajutorul mintii

Bombardamentul de informatii care se revarsa asupra noastra prin intermediul surselor media, internet, publicatii din cele mai variate, gossip si chiar prin canalul atat de la moda al fabricii de fake-news, pare sa devina pe zi ce trece tot mai de nestavilit.

Cum sa ne orientam asadar in hatisul unei jungle atat de abundente si de sofisticate, pentru a deosebi adevarul de falsitate si ipotezele absurde de riguroasele teorii stiintifice ce garanteaza veridicitatea intr-un context anume?

Mintea umana constituie un taram fara frontiere in ceea ce priveste fantezia, creativitatea, imaginatia si dorinta de cunoastere, astfel incat nu poate fi judecata prea aspru teoria potrivit careia, orice afirmatie ce nu poate fi nici demonstrata dar nici contrazisa, constituie o alternativa demna de luat in consideratie, in contextul anumitor probleme lipsite de solutie.

Cu alte cuvinte, daca tot nu avem o solutie valida pentru anumite probleme, nici nu avem nimic de pierdut daca testam si alternativele ce ies din tiparele clasice – demonstrate cu riguroase metode stiintifice – in speranta obtinerii unor rezultate pozitive sau a identificarii unor solutii noi pentru probleme vechi.

 

HOMEOPATIA, ADEVAR SAU FALS?

Homeopatia este o ramura complementara sau alternativa a medicinii. Aceasta inseamna ca homeopatia este diferita de tratamentele care fac parte din medicina occidentala conventionala.

Homeopatia este o filosofie si o practica medicala bazata pe ideea ca corpul are capacitatea de a se vindeca singur.

Homeopatia a fost fondata la sfarsitul anilor 1700 in Germania si a fost practicata pe scara larga in intreaga Europa.

Medicina homeopata priveste simptomele bolii ca raspunsuri normale ale corpului, pe masura ce incearca sa-si recastige sanatatea. Aceasta inseamna ca, daca o substanta provoaca un simptom la o persoana sanatoasa, atunci prin administrarea aceleiasi substante, diluata in cantitate foarte mica, se poate vindeca boala. Teoretic, o doza homeopatica sporeste procesele normale de vindecare si autoreglementare ale organismului.

Pastilele sau amestecuri lichide (solutii) homeopate contin doar o cantitate mica de ingredient activ (de obicei o planta sau minerala) pentru tratamentul bolii. Acestea sunt cunoscute ca substante foarte diluate sau potentate.

Zodiacul este atat un simbol in sine, cat si un ansamblu de simboluri particulare a caror semnificatie variaza in functie de relatiile pe care le intretin intre ele. In toate tarile si in toate epocile explorate de stiinta istorica, se regaseste aproape identic, cu forma sa circulara, cele douasprezece subdiviziuni, cele douasprezece semne purtand aceleasi nume, si cele sapte planete, Babilonul, Egiptul, Iudeea, Persia, India, Tibetul, China, America de Nord si cea de Sud, tarile scandinave si cele musulmane si multe altele au cunoscut Zodiacul si au practicat astrologia. Peste tot, el este asociat cu monumentele omenesti cele mai importante: stele, temple, locuri in care se oficiau misterele si initierile.

Se pare insa ca occidentalii n-au cunoscut decat zodiacul solar. Dar cati dintre noi ii cunosc oare adevarata vechime? Dar insemnatatea si simbolistica? Savantii cre ca inaintea celui solar a existat zodiacul lunar. Horoscoapele erau inventii ale preotilor bazate pe studiul astrelor. Dar nu un studiu astronomic stiintific asa cum il cunoastem astazi, ci unul mistic bazat pe numerologie, magie si credinta in destin si zei. Zodiacul acelor timpuri era un fel de a arata cum se invarte lumea, insa intr-un mod pueril cateodata, lipsit de viziune si constrans de imaginea vremii. Apoi, unii sarlatani si nu numai au incercat sa foloseasca zodiacul pentru a citi viitorul, pentru a sublinia anumite “compatibilitati”. In ultima perioada, horoscopul a devenit o adevarata moda – exista unele florale, totemic, arborical (druidic), gastronomic, erotic si cate si mai cate.

 

DESPRE VACCINURI SI ANTIBIOTICE: MITURI DEMONTATE

Vaccinurile si antibioticele constituie unele din cele mai eficiente mijloace cu ajutorul carora omul modern a reusit sa-si ridice stacheta longevitatii, imbunatatindu-si starea de sanatate pana la varste inaintate.

Potrivit statisticilor intocmite de specialisti, in prezent oamenii traiesc aproximativ de doua ori mai mult decat cu cateva sute de ani in urma, la baza acestui fenomen aflandu-se in primul rand evolutia inregistrata in domeniul medical.

Desi conditiile de viata, imbunatatirea nivelului de trai si contextul socio-economic in care omul traieste au un cuvant greu de spus la randul lor, tratamentele medicamentoase si vaccinarea impotriva anumitor boli grave, au condus in mod indiscutabil la prelungirea mediei de viata a omului.

Daca in antichitate un om era considerat deja batran la 35-40 de ani, azi pragul acesta de varsta se plaseaza undeva cam la jumatatea vietii unei persoane, daca nu chiar mai apropiat de ceea ce numim in mod mai mult sau mai putin poetic, „floarea varstei”.

Variola, hepatita A, poliomielita, tusea convulsiva, oreionul, difteria si rubeola, sunt doar cateva din bolile cele mai grave care au reusit sa fie invinse cu ajutorul vaccinurilor dedicate, dar la nivel global inca nu a fost complet eradicata aceasta categorie de boli infectioase.

Spre deosebire de tarile subdezvolatate, unde conditiile de viata imbraca deseori forme dramatice, iar adoptarea unui plan de vaccinare complex impotriva acestor boli constituie inca un deziderat dificil de atins, in mod paradoxal, in statele cu economii avansate, refuzul vaccinarii inca mai produce victime in randurile multor persoane diagnosticate indeosebi cu poliomielita sau tuse convulsiva.

 

DE CE CREDEM IN MIRACOLE?

Miracolele, minunile, dovezile supranaturale pareau a fi fapte de legenda. Zvonuri neconfirmate, urme istorice nedezvaluite, teorii criptate sau conspirationiste. In ultimul timp insa, miracolele au devenit o adevarata moda. Mai rau de atat, o mare industrie. Si nu numai biserica se ocupa de “administrarea” lor.

Daca Biserica Catolica are chiar un “departament” care se ocupa de verificarea miracolelor si numirea sfintilor. altii nu sunt atat de morali sau religiosi. In tarile din lumea a treia, si nu numai, au aparut tot felul de obiecte, artefacte, presupuse dovezi ale unor miracole mai mici sau mai mari.

Nevoia de a crede in ceva, mai presus de puterea omeneasca, este atat de mare si atat de inradacinata in unele triburi si popoare, incat nu si-ar putea inchipui existenta fara asa ceva. Ganditi-va ca ati purta o discutie civilizata cu un membru al unui trib din Africa, Papua-Noua Guinee, Australia sau multe altele. Viata lui se invarte in jurul divinitatii si al miraculosului. El vede zei peste tot pe unde merge. Sau lucruri facute de zei, binecuvantate de zei, atinse de zei. Insa el traieste in mijlocul divinitatii, caci prin simplitatea sa si a gandirii sale, totul, inclusiv existenta lui, este un miracol.

Invierea este simbolul cel mai clar al manifestarii divine, caci taina vietii, potrivit traditiilor, nu poate fi stiuta decat de Dumnezeu. Ei bine, potrivit traditiilor…

Potrivit stiintei, mai avem multe de invatat. Urmand firul mitologic ajungem la acel moment in care Asclepios, fiul lui Apollo si zeu al medicinii, initiat in mestesugul vindecarii bolilor de catre centaurul Chiron, a facut asemenea progrese incat a ajuns in stare sa invie mortii, iar Zeus, zeul suprem, l-a trasnit. Aceasta stiinta este deci interzisa.

O stranie legenda lidiana, care aminteste pe undeva de scena ispitirii din Paradisul terestru, ni-l infatiseaza pe sarpe ca depozitar al tainei vietii si deci capabil sa invie morti. Intr-o zi, un sarpe il musca de obraz pe Tylos, fratele Mariei, iar acesta moare pe loc.

Un urias, Damasen, chemat de Maria, striveste sarpele. Femela sarpelui se duce in graba intr-o padure de unde aduce o buruiana pe care-o pune pe narile monstrului. Sarpele isi revine in simtiri si fuge cu serpoaica. Maria, care asistase la intreaga scena, foloseste si ea buruiana si-si invie fratele.

 

CONDITIONARE PSIHOLOGICA, MANIPULARE SI RAZBOI PSIHOLOGIC

 

Ca si in filmele cu James Bond sau Star Trek, conditionarea psihologica sau grefarea personalitatii incepe sa devina un subiect real.

MODIFICAREA MEMORIEI SI PERSONALITATII

GREFAREA UNEI ALTE PERSONALITATI PE CEA EXISTENTA A SUBIECTULUI

CONDITIONAREA PSIHOLOGICA SI RAZBOIUL PSIHOLOGIC

ANCORA MENTALA

Manipularea psihologica este un tip de influenta sociala ce vrea sa schimbe comportamentul sau perceptia altora prin tactice abuzive, inselatoare si neortodoxe.

Influenta nu poate fi insa doar negativa. De exemplu, doctorii incearca sa-si convinga pacientii sa renunte la obiceiuri nesanatoase. Depinzand de context si motivatie, si copiii pot fi astfel influentati sau manipulati.

 

Daca te uiti pe TV in ultima vreme poti avea impresia ca inca traim in epoca comunista. Asa ca ne-am gandit ca ar fi extrem de potrivit un articol despre demontarea miturilor romanesti.

Multi romani inca traiesc cu impresii gresite, printre acestia chiar prieteni, parinti si nu numai. De ce? Tocmai din pricina educatiei sau a lipsei acesteia. In timpul comunismului si imediat dupa anii ’90 s-au perpetuat multe mituri, unele dintre ele confuze sau hilare.

De la teorii ale dacologilor pana la descoperiri arheologice, romanii au fost victima unor zvonuri, farse si falsuri istorice. S-au trezit unii ca dacii ar fi cucerit America sau ar fi primul popor din lume, altii sustineau ca dacii ar fi venit din Atlantida sau ar fi fost extraterestrii. Astazi incercam sa demontam aceste mituri si sa va aratam adevarul istoric.

Aceste teorii, cuprinse in ceea ce se numeste astazi “dacologie” – o mitologie exagerata si exacerbata a rolului dacilor in istorie, tind sa deformeze istoria.

Exista si astazi teorii care cred ca stramosii nostri daci au fondat lumea sau ca noi inca vorbim limba dacillor.

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 498 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Saptamana Pseudostiintelor”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.