split

Split versus Unbreakable

Split (2017) este unul dintre putinele filme care se ocupa de problema personalitatilor multiple, o dereglare mintala disociativa foarte grava.

split
Calcand pe urmele Dr. Jekyll si Mr. Hyde, Psycho, Gollum si Valdemot, Split este o capodopera a genului.
Articolul explica filmul Split si legatura sa cu alt film din 2000 – Unbreakable – regizat de acelasi M. Night Shyamalan. Acelasi regizor a fost in spatele filmului “Al saselea simt”. Se pare ca toate aceste filme au avut loc intr-un univers in care supereroii exista. Si acestia se plimba printre noi, suntem chiar noi.
Filmul Unbreakable din 2000 era despre Elijah (Samuel J Jackson), un febril pasionat detinator al unui magazin de benzi desenate. Acesta este obsedat de boala sa – oasele sale sunt extrem de fragile si se poate accidenta oricand. De aceea a fost poreclit Mr. Glass – Domnul Sticla. El crede ca daca este atat de slab trebuie sa existe si un opus al sau, un om cu teribila putere care sa compenseze. Exact ca in universul benzilor desenate.
El incepe sa declanseze diverse evenimente si ucide sute de persoane. Intr-unul din incidente, in care saboteaza un tren, David Dunn (Bruce Willis) este singurul pasager care supravietuieste. 131 de persoane isi pierd viata. Dar David scapa teafar, fara nicio zgarietura. Elijah si-a gasit opusul – Mr. Unbreakable – Dl. Indestructibil.
Elijah il va aborda si ii va explica ca are superputeri. David isi va testa aceste puteri si isi da seama ca nu a fost niciodata in viata lui bolnav. Insa isi aduce aminte ca era sa moara innecat in tinerete. Pe acelasi fir, Elijah ii explica ca fiecare supererou trebuie sa aiba o slabiciune. Ei bine, apa este kryptonita lui David, calcaiul lui Ahile.
David castiga si abilitatea extrasenzoriala de a percepe actele criminale si oamenii care le-au savarsit in momentul cand ii atinge. El va face pe eroul justitiar si va salva niste copii rapiti. E cat pe ce sa fie innecat de criminal, dar scapa cu ajutorul copiilor.
Mai tarziu, David il intalneste din nou pe Elijah si ii strange mana pentru prima oara. Adevarata intorsura o aflam deabia la sfarsit. Elijah punea la cale aceste atentate dinadins, tocmai cu scopul de a gasi pe cineva ca David. Sute de persoane murisera pentru obsesia sa.
Mr. Glass este arestat si totul se incheie cu bine.

Finalul si legatura dintre Split si Unbreakable

Povestea din cele doua filme se desfasoara in acelasi univers. Dar, 15 ani mai tarziu. In ultima scena, cea in care vedem stirile despre rapirea fetelor intr-un bar, este mentionat ca rapitorul este in libertate. Una dintre doamnele din bar isi aminteste de un psihopat in scaun de rotile arestat acum 15 ani. David este si el in local si afirma ca acela este Mr. Glass.

Split prezinta cateva idei radicale despre mintea umana si felul cum poate afecta psihologic corpul. Chiar daca multe sunt considerate exagerate in lumea normala, acest film are loc intr-un alt univers. Un univers in care supereroii exista deja. Asta inseamna ca multe reguli pot fi incalcate.


Split, omul cu 23 de personalitati si Bestia

Filmul ii prezinta pe actorii principali.Kevin (James Mcavoy) si Casey (Anya Taylor-Joy). Kevin fusese parasit de tatal sau in copilarie. El plecase cu un tren si niciodata nu se mai intorsese. Kevin fusese crescut de o mama abuziva. Ii facea pe plac doar tinand totul luna. Copilaria si abuzurile l-au facut sa dezvolte multiple personalitati. Kevin ajunge la un impresionant numar de 23 de personalitati.

El merge la psihiatru pentru tratament. Cele 23 de personalitati stau pe scaune in mintea lui Kevin si fiecare face cu randul, pentru “a sta in lumina”.  Lumina reprezinta controlul corpului lui Kevin, cine vine la rand, cine este mai puternic.

Personalitatile princpale sunt: Kevin, Barry, Dennis, Patricia, Hedwig. Ei sunt dominantii. Kevin este sinele, personalitatea originala. Barry este un designer gay, el decide cine detine “lumina“. Dennis si Patricia sunt protectorii.

Dennis este obsesiv compulsiv ca si Patricia. Hedwig este personalitatea care are 9 ani si se comporta ca atare. Se pare ca el poate aparea oricand isi doreste.

Mai exista si alte personalitati ca Jade si Orwell, dar nu la fel de importante.. Jade este dependent de insulina. Asta ne spune ca psihicul poate modifica corpul uman.

Si, in cele din urma, Bestia. Nu o personalitate, ci cu totul altceva. A 24-a personalitate ce isi anunta venirea. Sosirea sa va modifica corpul uman al lui Kevin aducandu-i superputeri: agilitate, putere fizica crescuta, piele de nepatruns.

Barry va pierde controlul luminii si Hoarda il va lua: Dennis, Patricia si Hedwig. Ei pregatesc venirea Bestiei.

Mai interesant decat asta sunt cercetarile psihiatrului Dr. Fletcher. Ea concluzioneaza ca anumite personalitati pot avea colesterolul ridicat, chiar daca impart acelasi corp. O alta observatie foarte importanta este aceea ca animalele de companie reactioneaza diferit la personalitatile multiple prezentate.

Deasemenea, extrem de inedita este ultima personalitate. Bestia este un hibrid al animalelor intalnite de Kevin in gradina zoo in care lucreaza.

O alta trasatura caracteristica de obicei posedarilor este confirmarea numelui. Spunand numele adevarat, Kevin Wendell Crumb, ii poate aduce inapoi adevarata personalitate.

Cei impuri trebuie sa moara

Acestea sunt cuvintele Bestiei. Doar prin durere poti obtine maretia. Impurii sunt neatinsi, nearsi, nepatati. Cei care n-au fost smulsi nu au valoare pentru ei insisi si nici loc in aceasta lume. Bestia crede ca aceia care n-au fost raniti si au fost tot timpul protejati sunt lipsiti de valoare si nu au invatat nimic. Ei trebuie sacrificati.

Bestia se hraneste cu cei impuri.

Dar una dintre fetele rapite era plina de cicatrice, lasate de unchiul ei. Si ea fusese mult timp abuzata si suferise. Tocmai de aceea este singura care scapa.

Finalul este apoteotic, caci intalnim din nou Hoarda vorbind in fata unei oglinzi pe rand. De data asta se cred invincibili si cred ca Bestia ii va proteja.

Oare va urma un nou film unde Mr. Unbreakable va lupta cu Bestia?

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 872 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Split versus Unbreakable”

  1. Pingback: Copiii cu autism si geniile viitorului | Mythologica.ro

  2. Pingback: Cum e sa traiesti cu boala oaselor de sticla? | Mythologica.ro

  3. Pingback: Conditionare psihologica, manipulare si razboi psihologic | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.