Ce este homeopatia si cat de adevarata este?

Homeopatia este o ramura complementara sau alternativa a medicinii. Aceasta inseamna ca homeopatia este diferita de tratamentele care fac parte din medicina occidentala conventionala.

Homeopatia este o filosofie si o practica medicala bazata pe ideea ca corpul are capacitatea de a se vindeca singur.

Homeopatia a fost fondata la sfarsitul anilor 1700 in Germania si a fost practicata pe scara larga in intreaga Europa.

Medicina homeopata priveste simptomele bolii ca raspunsuri normale ale corpului, pe masura ce incearca sa-si recastige sanatatea. Aceasta inseamna ca, daca o substanta provoaca un simptom la o persoana sanatoasa, atunci prin administrarea aceleiasi substante, diluata in cantitate foarte mica, se poate vindeca boala. Teoretic, o doza homeopatica sporeste procesele normale de vindecare si autoreglementare ale organismului.

Pastilele sau amestecuri lichide (solutii) homeopate contin doar o cantitate mica de ingredient activ (de obicei o planta sau minerala) pentru tratamentul bolii. Acestea sunt cunoscute ca substante foarte diluate sau potentate.

Mituri despre homeopatie

Pentru ce este folosita homeopatia?

Homeopatia este folosita pentru o gama extrem de larga de conditii de sanatate. Multi practicanti cred ca homeopatia poate ajuta in orice boala.

Homeopatia este utilizata pentru a trata o gama extrem de larga de afectiuni, inclusiv afectiuni fizice, cum ar fi astmul si conditii psihologice, cum ar fi depresia.

Istoria homeopatiei

Din punct de vedere istoric, oamenii au folosit homeopatia pentru a isi mentine sanatatea si pentru a trata o gama larga de boli pe termen lung, cum ar fi alergii, dermatita atopica, artrita reumatoida si sindromul colonului iritabil. De asemenea, a fost folosita pentru a trata leziuni minore, cum ar fi taieturi, zgarieturi, dureri musculare sau entorse. Tratamentul homeopat nu este considerat adecvat pentru boli grave, cum ar fi cancerul, bolile cardiace, infectiile majore sau situatiile de urgenta.

Homeopatia a fost folosita pe scara larga in India, Anglia si alte tari europene.

Este homeopatia sigura?

Remediile homeopate sunt, in general, sigure si riscul unui efect secundar grav care rezulta din utilizarea acestor remedii este considerat a fi mic.

Remediile homeopate au fost reglementate in Statele Unite incepand cu 1938 si sunt considerate sigure. Un remediu homeopat are doar efect placebo, iar principiile pe care se bazeaza homeopatia sunt “stiintific implauzibile”. Pe de alta parte, unele remedii homeopate pot contine substante care nu sunt sigure sau care interfereaza cu actiunea altor medicamente.

Functioneaza cu adevarat homeopatia?

Ultimele studii demonteaza principiile homeopatiei. Nu s-a putut dovedi stiintific ca homeopatia este eficienta ca tratament pentru vreo afectiune concreta.

Unii practicanti sustin, de asemenea, ca homeopatia poate preveni malaria sau alte boli. Nu exista dovezi care sa sustina acest lucru si nici un mod stiintific plauzibil ca homeopatia poate preveni bolile.

La ce ar trebui sa ma astept daca incerc homeopatia?

Cand vizitati pentru prima oara un homeopat, va va intreba, de obicei, in ce conditie de sanatate va gasiti, dar si despre starea generala, emotionala, stilul de viata si dieta. Pe baza acestui lucru, homeopatul va decide cursul tratamentului, care de cele mai multe ori ia forma unor remedii homeopate date ca pilule, capsule sau tincturi. Homeopatul va poate recomanda sa participati la una sau mai multe intalniri de urmarire, astfel incat efectele remediilor asupra sanatatii dumneavoastra sa poata fi evaluate.

Ce putem deduce din dovezi?

Au fost mai multe revizuiri ale dovezilor stiintifice privind eficacitatea homeopatiei. Comitetul de stiinta si tehnologie al UK a declarat ca nu exista dovezi ca homeopatia este eficienta ca tratament pentru orice stare de sanatate.

Nu exista dovezi pentru ideea ca substantele care pot induce anumite simptome pot ajuta, de asemenea, la tratarea acestora. Nu exista dovezi pentru ideea ca diluarea si agitarea substantelor in apa pot transforma aceste substante in medicamente.

Ideile care stau la baza homeopatiei nu sunt acceptate de stiinta mainstream si nu sunt in concordanta cu principiile acceptate pe termen lung in modul in care functioneaza lumea fizica. Raportul din 2010 al cercetatorilor britanici referitor la homeopatie a declarat ca principiul homeopatiei este implauzibil.

Este de remarcat, de exemplu, ca multe remedii homeopatice sunt diluate intr-o asemenea masura incat este putin probabil ca o singura molecula a substantei originale sa ramana in solutia finala. In astfel de cazuri, remediile homeopatice nu constau decat in ??apa. Unii homeopati cred ca, datorita procesului de suctiune, substanta originala lasa o “amprenta” in apa. Dar nu exista niciun mecanism cunoscut prin care sa se poata intampla acest lucru.

Unele persoane care utilizeaza homeopatia pot sa-si imbunatateasca starea de sanatate datorita unui fenomenului cunoscut sub numele de efect placebo.

Daca alegeti tratamente de sanatate care ofera doar un efect placebo, puteti pierde alte tratamente care s-au dovedit a fi mai eficiente.

 

 

 

 

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 464 times, 1 visits today)