Ce fel de mituri despre nemurire credeti ca existau in trecut, in antichitat? Sau ce fel de legende urbane circula astazi? Cum deveneau oamenii zei in vechime fata de cum se vad oamenii in viitor? Doar supereroii pot deveni nemuritori?
Pentru aceia care prefera varianta clasica, traditionala, le vom prezenta si Cum devii nemuritor, partea a II-a. Adica aceia care prefera sa vaneze un monstru mitologic, sa gaseasca o sabie sau alte scenarii mitologice de toata frumusetea. Unele la intersectia cu magia, paranormalul si extraterestrii chiar.
Cum devii nemuritor in mitologie?
Visul de a trai la nesfarsit este unul la fel de viu astazi ca si in antichitate. Insa in vremurile apuse, oamenii vedeau astfel acest tel. Medicina si stiinta erau doar indepartate, iar magia si superstitia domneau asupra pamantului. Frica de moarte si spirite a dat nastere cultului stramosilor si visului nemuririi.
De la o civlizatie la alta, unii au devenit obsedati de nemurire. Ganditi-va la faraoni si la felul in care isi ingropau trupurile, apoi chinezii si aventura lor dupa elixirul nemuririi. Si aici nemurirea se impleteste cu acea cunoastere transcendentala.
Aici este prima parte a articolului despre medicina si stiinta viitorului
Mitologia japoneza ne propune sa mancam o sirena!
Cruda sau poate la cuptor! Japonezii credeau ca ningyo, sirena japoneza, le poate aduce nemurirea.
Insa aceasta fiinta nu era cea din miturile grecesti, o frumusete rapitoare, cu sanii goi si coada de peste. Era mai degraba ceva intre maimuta si peste. Ele puteau aduce fie noroc, fie vreme rea.
Apar adesea in miturile despre ape, calatorii si furtuni. Inclusiv in “Calugarita de 800 de ani”, un vechi mit in care se spune ca cineva a servit fiicei sale din greseala chiar carne de sirena. Dupa prima inghititura, fata a devenit nemuritoare.
Insa, in acest tip de mituri, imortalitatea nu este deloc ceva bun. Japonezii credeau ca omul innebuneste daca isi vede rudele murind. Asadar, nu puneau asa mare pret pe nemurire. Ea si-a dedicat viata lui Buddha si a murit la venerabila varsta de 800 de ani.
Poate ca nemurirea e mai mult o povara decat credeti. Asa ca fiti atenti la ce va doriti. Se zice ca unii japonezi sau turisti inca mai cauta in sclipirile apei urmele sirenei.
Creaturi mitologice japoneze unice in lume
Mitologia crestina: supara-l pe Iisus Hristos si vei fi mantuit
Ei bine, nu-i chiar asa. Dar asta spune mitul. Este vorba despre un evreu care l-a lovit cu pantoful sau pe Iisus in timp ce acesta mergea spre Dealul Rastignirii, Golgota.
Se zice ca Iisus i-a spus ca nu va avea pace pana la intoarcerea lui. Probabil vorbea de a doua intoarcere. Caci saracul om si astazi mai bantuie pamantul.
Insa “blestemul” pare a fi mai grav decat suna. Evreul a devenit crestin si si-a schimbat numele in Iosif. Insa nu se putea odihni sau aseza decat de Craciun. La fiecare 100 de ani cadea paralizat si devenea iar barbat de 30 de ani.
Deci e mai degraba un blestem al ratacirii permanente, decat al nemuririi. Oricum, o pedeapsa grea in viziunea noastra. Doar pentru un pantof? Pai nu era “intoarce si celalalt obraz”?
Cititi mai multe despre Iisus si de ce fost Mantuitorul asa rau!
Mitologia greaca: enerveaza un zeu
Aici e mai simplu. Daca voiai sa fi condamnat pe vecie si traiai in Grecia antica aveai un singur lucru de facut. Trebuia sa superi un zeu. Cu cat zeul era mai important cu atat mai bine. Sau mai rau, nu?
Daca erai suficient de mandru puteai ajunge ca Sisif in Tartar. E si asta o forma de nemurire, dar o pedeapsa eterna. La fel s-a intamplat si cu Prometeu, alt erou al Greciei mitologice care s-a intors impotriva lui Zeus. Era suficient sa fii decent si de partea oamenilor ca sa fii pedepsit.
Exista zeci de exemple in mitologia greaca clasica despre oameni transformati in diverse animale sau pedepsiti la vreo munca laboriasa pentru eternitate.
Asadar, aveti grija la zei!
Tot in mitologia greaca intalnim ambrozia, nectarul zeilor, cu gust de miere. Aceasta hrana miraculoasa ce obtinea nemurirea era destinata doar zeilor. Doar semizeii ca Hercule aveau parte de ea. Tantalus, cel ce a furat ambrozia, a fost pedepsit de zei.
Descoperiti zeii Greciei antice si faptele lor odioase
Mitologia chineza: beti mercur!
Acest material nu este dedicat celor slabi de inima! Atentie, copii! Nu faceti asta acasa! Mercurul este toxic si foarte periculos. Dar era si ingredientul central in miturile legate de nemurire.
Taoistii din China antica credeau ca acest element adaugat in elixirul nemuririi te poate face nemuritor. Acest elixir se chema huandan. Va dati seama ce s-a intamplat celor care l-au folosit. Au murit chiar imparati spunand povestea asta.
Asadar, chinezii s-au potolit un pic si si-au indreptat alchimia spre treburi mai launtrice – arte martiale, chi, yoga, si alte practici mai putin nesabuite si otravitoare.
Aflati mai multe despre mitologia chineza
Mitologia sumeriana: miracolul plantelor
Prima mentiune despre un leac al nemuririi o gasim in Epopeea lui Ghilgames, una dintre cele mai vechi scrieri din lume. Eroul Ghilgames este responsabil.
Ghilgames dorea sa isi salveze prietenul Enkidu de la moarte. Asadar purcede spre Utanapistim. Utanapistim era un fel de Noe al sumerienilor. El supravietuise primului mare potop (de aici s-au influentat si evreii) construind o barca mare dupa planurile unui zeu.
Noe sumerian ii povesteste lui Ghilgames ca exista un leac impotriva mortii. E vorba de o planta/buruiana care se gaseste pe fundul apei. Ghilgames o gaseste dar, din nefericire, o pierde. Este luata de un sarpe si de aici si nemurirea aparenta a sarpelui ce isi schimba pielea si “intinereste”.
Cititi mai multe despre mitologia sumeriana si Epopeea lui Ghilgames
Mitologia asiatica: mananci pere si devii nemuritor
Chinezilor le plac mult perele. De aceea si vedem in supermarketuri acele imense pere galbene chinezesti. Moi si suculente. Dar chinezilor din antichitate li se pareau cu adevarat sfinte.
Regele Maimuta, Sun Wukong chiar a mancat una. Fusese numit Protectorul Perelor, dar nu s-a putut abtine. Cine ar sta langa fructul interzis fara sa o faca, nu? Nici Eva n-a fost mai prejos.
O singura para iti oferea doar 1000 de ani. Va dati seama daca manca tot pomul? Dupa ce a facut greseala asta a fost prins si judecat. Avand in vedere ca erau nemuritor n-au prea avut ce sa-i faca.
Viteazul Rege Maimuta s-a apucat sa se razboiasca cu Buddha. Acesta l-a facut captiv timp de 500 de ani. De atunci, perele erau date dpar zeilor pentru nemurire.
Video YouTube despremitologia chineza
Mitologia crestina: marul din Gradina Edenului
Aici avem o mica problema. Unii sustin ca fructul interzis din Copacul Cunoasterii Binelui si Raului era un mar. Altii sustin ca este o gutuie. Indiferent despre ce specie sau fruct ar fi vorba, facem pariu ca a fost delicioasa.
Un Diavol, sub forma de sarpe, a ademenit-o pe Eva sa testeze fructul. Nici nu vedem ce ar fi fost rau in asta. Doar a condamnat intreaga rasa umana, nu? Pacatul primordial!
Pana si grecii aveau merele lor de aur.
Cititi mai multe despre Adam si Eva si Fructul Interzis
Mitologia hindusilor
Aici avem cea mai simpla solutie de a deveni nemuritor. Se aduna zeii laolalta, se aliaza cu dusmanii lor de-o viata, se bate Oceanul de Lapte pana se obtine amrita, nectarul zeilor. Asta e reteta, la treaba masterchef!
In sanscrita, amrita chiar inseamna nemurire. Unii yoghini cred ca amrita se poate gasi si pe pamant.
Zeii si mitologia hinduse
Mitologia nordica vikinga si merele de aur
In mitologia nordica avem de-a face cu trei mere de aur ce ofera tinerete si nemurire. Seamana cu cele ale lui Praslea cel Voinic si Merele de Aur. Sau cu cele din Gradina Hesperidelor.
Idun, zeita primaverii avea o livada fermecata. Loki a inselat-o si a dat-o de nevasta gigantului Thiassi. Cu tot cu mere. Dar problema era ca zeii serveau acele mere pentru a se mentine tineri si nemuritori. Cand Idun a plecat cu merele ei, zeii au inceput sa imbatraneasca. Asa ca Loki a fost fortat sa o fure pe Idun. S-a transformat in soim si a rapit-o. A readus astfel puterile merelor de aur inapoi zeilor nordici.
Mitologia crestina: Sfantul Graal
Sfantul Graal este recipientul nemuririi. Mai ales ca are legatura cu Hristos, sangele sau supranatural si invierea.
Aventurierii au cautat Fantana Tineretii a lui Ponce de Leon atata vreme. Insa nici Sfantul Graal nu a fost mai prejos. Cautarea sa a animat Evul Mediu Intunecat, iar legendele sale au marcat Tara Sfanta, Parisul, Londra, Stonehenge si multe alte locuri la fel de legendare.
In cautarea sa au plecat invatati, initiati, preoti, calugari, razboinici, sarlatani, puscariasi si multi altii. Se credea ca Pocalul lui Hristos tinut de acesta la Cina cea de Taina va aduce nemurirea acelui ce va bea din el. Episodul apare foarte frumos descris in filmul Indiana Jones.
In concluzie, chiar daca stramosii nostri au incercat orice leac, planta sau bautura miraculoasa, savanatii din prezent au trecut de culmi pe care nu ni le-am fi imaginat vreodata. Corpurile noastre devin incet-incet robotizate, gandurile ne sunt transmise via internet, iar noi cei din viitor vom fi creaturi ale SF-ului.
Speranta de viata a crescut la 80 de ani, iar in 1900 era la 47 ani. Viitorul tine de clonare, cyborgi, reparatii cu nanoroboti la nivel celular, printarea organelor 3D si multe altele.
Mitologia va deveni stiinta si stiinta va deveni mitologie.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
Pingback: Homo Deus – Scurta istorie a viitorului de Yuval Noah Harari | Mythologica.ro
Pingback: Mituri digitale – ce este etic in online? | Mythologica.ro