Am gasit Sfantul Graal!

Dintotdeauna, omul a aspirat spre Cunoastere, stapanirea elementelor naturale trebuind sa implice neaparat spiritualul constiintei umane. Graalul este subiectul unor astfel de cautari, punctul luminos din strafundul unui univers asemanator cu subconstienul unei fiinte. El face legatura, apropiind prapastia dintre om si divinitate. Cautarea lui duce la nemurire.

Am gasit Sfantul Graal!Totusi, dincolo de religii si traditii tutelare, ramane un mit profund al absolutului. Dar acest “adevar mitic”, in mod paradoxal istoric, nu ar aparea oare, fara lungul drum prealabil, ca gol si lipsit de sens? Drumul nu este, oare, la fel de important ca si tinta calatoriei? Drumul care duce la Graal va ramane fara indoiala trasat pana la sfarsitul veacurilor, pana cand omul va descoperi ultimul secret, el isi va continua cautarea.

Sfantul Graal este un obiect sacru în literatura de specialitate si in anumite traditii crestine este cel mai adesea identificat cu o cupa sau potir folosit de catre Iisus la Cina cea de Taina si care se presupune ca  poseda puteri miraculoase, in general cea de a oferi viata vesnica. Teorii ale conspiratiei abunda in gasirea localizarii finale a Graalului. Foarte multe locatii, din Europa si nu numai isi disputa stravechiul artefact.

Capela Rosslyn

Roslin, Scotia

Rosslyn-Chapel03O locatie deja celebra, folosita si de Dan Brown in Codul lui Da Vinci, centru sacru in trecut despre care se spune ca ascunde in una din camerele sale de piatra secrete de sub Capela Collegiate Sf. Matei, pe Dealul Roslin, acolo unde sunt tone de sculpturi extrem de caudate si in jurul carora se adauga o greutate de rau augur pentru aceasta legenda.

Aceasta a fost construita incepand din 1456 la cererea fondatorului sau, William Sinclair, un nobil si cavaler. Se zvoneste ca ar fi fost un descendent al Cavalerilor Templieri. Sculptura capelei a durat 40 de ani si trebuie sa fii semnificat foarte mult pentru Sinclair care a murit cu putin timp inainte sa fie gata. Se spune ca Sfantul Graal este ascuns in interiorul Pilonului Apprentice.

Sau poate in cripta familiei in subsol. Aceasta cripta este sigilata foarte bine. Familia Sinclair inca detine capela si nu permite excavarea acesteia.

Glastonbury Tor

Glastonbury, Anglia

Glastonbury Tor-

Tor este numele celtic pentru “deal conic” transformat in loc de pelerinaj sau de inmormantare. Se spune ca ar fi legendarul Avalon, actualul loc de odihna al regelui Arthur, pana se va ridica din nou.

Acesta a fost numit “Ynys yr Afalon, denumirea engleza veche pentru “Insula Avalon”, poveste datand cel putin de la 1100 d.Hr. Legendele arthuriene si cele legate de Templieri sunt inseparabile, iar legenda spune ca templierii s-au intors din prima cruciada, cu toate acele celebre relicve biblice, si le-au ascuns de-a lungul Insulelor Britanice. Graalul a fost ingropat undeva la Glastonbury Tor, probabil, intre sicriele lui Arthur si Guinevere, locul cel mai poetic.

Domul Stancii

Ierusalim, Israel

Dome-Rock-interior-500Legenda afirma ca, Sfantul Graal nu era Sfantul Potir, ceea ce este corect, pentru ca a fost ingropat cu Iisus undeva aproape de locul Rastignirii sale. Acest site este considerat de unii a fi o fisura intre doua stanci, una care a erodat in timp, cealalta poate fi inca vizitata, in partea de sus a dealului pe care se afla acum Domul Stancii.

Acest loc este sacru pentru toate cele trei religii monoteiste: iudaismul sustine ca Avraam aproape l-a ucis pe Isaac pe aceasta piatra; crestinismul sustine ca tocmai crucea lui Iisus a fost inaltata aici; islamul sustine ca Mohamed insusi s-a ridicat la cer de aici.

Sfantul Graal este, în mod corespunzator fiecarei religii, ceasca, bol, sau placa pe care a curs sangele lui Iisus. Aceasta a fost apoi ingropata impreuna cu El, prin unul dintre ucenicii Lui, sau de catre mama sa, sau Iosif din Arimateea, in mormântul sau. Locatia mormantului lui nu este cunoscuta, dar este descris in Biblie ca fiind undeva in apropiere, ceea ce probabil inseamna ca este undeva pe sau in jurul dealului.

Catedrala San Lorenzo

Genova, Italia

Cattedrale-Di-San Lorenzo-Graalul nu poate fi pierdut. Unii chiar sustin ca deja a fost gasit, Locuitorii din Genova sustin ca el se afla in aceasta catedrala. Aici troneaza o relicva enigmatica: un bol de sticla verde, considerat a fi de smarald. Nimeni nu stie de unde a venit, dar William din Tir, in 1170, scrie ca a fost adus aici dintr-o moschee din Cezareea, Israel, in 1101. El nu a fost datat prin metoda carbonului.

Istoricii nu sunt incantati de acest scenariu, insa nu te poti pune cu puterea legendelor. Ce-i drept, de-a lungul vremii, Sfantul Graal a suscitat un viu interes, atragand publicul si devenind o adevarata obsesie pentru unii cercetatori. Legaturi cu Lancelot, vrajitorul Merlin, legende celtice si multe altele ii sunt atribuite acestuia. Insa aceasta cautare este predestinate idealistilor. Sfantul Graal se identifica cu simbolul Cunoasterii, ezoterice poate, venita dintr-o alta era, precum mostenirea unui anumit trecut spiritual. Lasandu-ne purtati de “vraja Vinerei Sfinte” a lui “Parsifal” de Richard Wagner, putem auzi ecourile peste timp. Umbra misterioasa a unui Templu etern, aici sau dincolo, Graalul este plin de simboluri ascunse si neintelese.

Catedrala Santa Maria din Valencia

Spania

3640737371 7C279C679BUn alt pretendent este expus la Catedrala Sf. Maria din Valencia, iar acesta este considerat cel mai probabil. Scepticii sustin ca, daca Graalul chiar exista, Potirul din Valencia este cel mai bun pariu. Acesta a fost datata prin metoda carbon in 1960, rezultand o data undeva intre anii 300 i.Hr. si 100 d.Hr. Deasemenea, stilul pare a fi cel al Orientului Mijlociu, desi si provenienta il face compatibil.. Chiar daca acesta nu este Sfantul Graal, varsta lui il face extrem de valoros. Acesta este fabricat din agat rosu inchis si aur. El este Potirul oficial al Bisericii Romano-Catolice.

Pentru a fi indreptatita si legitima o Biserica, oricare ar fi ea, trebuie sa prezinte anumite “dovezi”, sa zicem asa, de origine “divina”. Ganditi-va ca evreii au Zidul Plangerii, musulamanii au piatra sfanta, Kaaba. Fiecare religie isi gaseste alinarea intr-un lucru fizic, intr-un pelerinaj care se adreseaza unui anumit punct fizic din lume.

Sfantul Graal insa nu reprezinta un scop sau un mijloc. El este intruchiparea unei cautari spirituale. Fie ca este cioplit din uriasul smarald cazut de pe fruntea lui Lucifer, cu ocazia prabusirii ingerului rebel, fie ca este potirul “sfintit” la Cina cea de Taina, sau chiar cel care a folosit la strangerea sangelui lui Hristos pe Cruce, acest obiect-iluzie care intrepatrunde legende celtice, ne arata un izvor mereu tanar si inepuizant al tineretii fara batranete si vietii fara de moarte, motiv atat de specific.

Santa Maria de Montserrat

Catalonia, Spania

Montserrat-Monastery1Legaturile cu legenda Graalului este numele german Munsalvaesche, care este un alt nume pentru Corbenic, castelul unde a locuit Regele Pescar, si unde Sir Galahad s-ar fi nascut.

“Munsalvaesche” insemana “muntele mântuirii”. “Montserrat”, cu toate acestea, inseamna in catalana “munte zimtat.” Manastirea e amplasata pe munte, iar Graalul se spune ca este ascuns undeva în curtea bisericii, sau in alta parte pe munte. Daca este asa va fi foarte greu de gasit pentru ca terenul este accidentat, iar muntele e imens.  Varful de 4055 de metri este numit Sant Jeroni, “Sfantul Jerome,” care are loc de cinste in mai multe legende ale Graalului. El ar fi calatorit in zona undeva in jurul anilor 300 d.Hr. si a fost ascuns acolo.

Undeva in subteranele Ierusalimului

0 61 Israel Hatch Canal 1

Legat de aceasta legenda se pare ca nu a fost gasit nici Sfantul Graal, dar nici Chivotul Legamantului. Ascunse in sistemul de canalizare al orasului, acest loc  a oferit cel mai bun loc ascuns pe Pamant. Ierusalimul a fost atacat de mai multe ori,  si se crede ca evreii, in momentul disparitiei Arcei din Biblie, au ascuns toate comorile nepretuite in munte, pentru a le proteja de  Nabucodonosor, in 586 i.Hr.

Unii sustin ca ucenici ai acelora care au ingropat Arca si Graalul traies si astazi. Poate ca in munte se mai ascund si alte comori nebanuite. Sapatul este interzis in mod expres cu exceptia sapaturilor arheologice destinate descoperirea antichitatilor. Vanatorii de relicve si senzatii tari trebuie sa mai astepte.

Bullion Repository SUA

Fort Knox, Kentucky

Fort.KnoxDa, ati citit bine. Aceasta legenda se bazeaza pe premisa ca acest loc este, probabil, cel mai sigur loc de pe planeta. Unele dintre masurile de securitate sunt un mister, dar se stie ca nimeni, nici chiar presedintelui nu ii este permis accesul. Aici este puterea Monetariei SUA.

Mai multe garduri electrificate, alarme, camere video, paznici inarmati si unitatile din apropiere, Fort Knox: 30.000 de soldati activi care se antreneaza in fiecare zi, cu elicoptere Apache, tancuri Abrams, transportoare blindate si altele. Si asta e numai la suprafata. O usa de 22 de tone de otel care poate rezista la o lovitura directa de la un focos nuclear de doua kilotone. Locul a gazduit o copie a Magna Carta, coroana Sf. Stefan, Constitutia SUA, Declaratia de Independenta, si diverse alte documente istorice din intreaga lume.

Legenda afirma ca exista o camera speciala, sigilata, care ar contine nu numai Sfantul Graal, dar si alte artefacte celebre, in general legate de crestinism. Printre ele am putea regasi Sfanta Cruce, Chivotul Legii si altele. Cine stie? Poate la un moment dat vor fi facute publice, nu?

In societatea moderna, omul isi acorda rar pauza necesara pentru cautarea interioara. Timpul e pretios, esenta se pierde. Graalul, Piatra filosofala sau nu, lumina a credintei crestine, cazan sau vas, continand apa de foc sau sange, nectar si ambrozie, reprezinta catharsis-ul fiecaruia din noi.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,209 times, 1 visits today)

1 thought on “Am gasit Sfantul Graal!”

  1. Pingback: Cum devii nemuritor partea a II-a | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.