A existat Iisus?

Adesea ne intrebam asta. Adesea ne intrebam daca Patimile sunt reale. Pana in prezent nu s-a gasit nicio dovada fizica obiectiva. Indiferent ce ar spune adeptii sau fanaticii religiosi din punct de vedere stiintific Iisus este la fel de real ca Mos Craciun.

Dar mai intai ar trebui sa tratam scrierile in care se face referire la acesta. Si vom incepe cu o problema eterna – biblia.

Cel mai rapid mod de a obtine o reactie în lumea moderna este de a striga cat te tin puterile “religie!” intr-o piata aglomerata. De la fundamentalistii înraiti pana la atei indiferenti, internetul este un teren propice pentru nebuni si bineinteles, pentru toate religiile din lume. Toti acestia vor izbucni, in cel mai binevoitor caz, intr-o criza de isterie daca aveti întrebari despre nebunia lor. In religie nu se permite gandirea libera si nu se pun intrebari. Din fericire, atunci cand vine vorba de a raspunde la unele dintre cele mai importante întrebari din istorie, cum ar fi cea daca “Isus existat într-adevar?” – avem secole de munca lasate in urma de catre cercetatori si arheologi pentru a construi pe ele.

Vom analiza presupusele dovezi ale credinciosilor sa vedem ce stie publicul cu adevarat despre existenta  lui Iisus.

Epistolele lui Pavel

St-Paul-de predicare-In-Atena

A folosi o parte din Biblie pentru a sustine o alta este contraintuitiv, si dealtfel o incercare nebuneasca de a masca o neputinta. Practic stim sigur un singur lucru, anume, scrisorile lui Pavel sunt cele mai vechi scrieri cu privire la crestinism, anterioare Evangheliilor cu vreo cincizeci de ani. De asemenea, stim ca a existat un astfel de personaj. Analiza textuala a epistolelor dovedeste ca cel putin sapte dintre ele au fost scrise de un singur om, si eforturile istorice ale lui Pavel de a deschide noua biserica a Neamurilor sunt principalul motiv pentru care nu cititi aceste randuri in ebraica.

Dar cel mai mare si mai grozav lucru pe care Pavel l-a folosit in favoarea lui este ego-ul sau. Tratand doar la suprafata povestea vietii lui Isus, Pavel prefera sa vorbeasca despre el însusi, inclusiv descriind conversatiile si calatoriile sale. Calatorii care, apropo, includ doua întalniri scurte cu fratele lui Isus, James . Din moment ce existenta lui James nu poate fi verificata in mod obiectiv, probabilitatea existentei “adevarurilor” descrise este cel putin indoielnica. Aceste epistole sunt cele mai vechi si ar trebui sa fie cele mai clare. Restul sunt povesti si fantezii populare. Daca putem concepe ca Vechiul Testament e o colectie de legende, invataturi, morale si dogma, putem spune ca intregul Nou Testament se invarte in jurul unui om sanctificat poate fara sa vrea. Daca a existat….nu avem cum sa dovedim. Unii se rezuma sa creada. Si eu ma “incred” in faptul ca maine nu va ploua, dar daca stiu imi iau umbrela, nu?

Contradictiile din Biblie

Na?terea-Bar800

Am mentionat mai înainte cum celebrele Evanghelii scrise de diverse personaje in decursul mai multor secole nu prea se pun de acord cu nimic. Ba unele devin foarte contradictorii tocmai in punctele esentiale. Unii vad acest lucru ca ultimul cui în sicriul istoric al lui Isus. Ceilalti, credinciosii, considera aceste puncte ca fiind normale si indicand tocmai contrariul. Ma intreb oare cine-i mai sanatos la cap?

Spre exemplu, Evanghelia lui Marcu afirma de mai multe ori, si Marcu e destul de clar, cand spune ca Isus a venit din Nazaret. Cateva decenii mai tarziu, Luca si Matei se decid. Nu, Betleem este locul unde a început totul. Problema este ca nu exista nicio înregistrare istorica, niciun recensamant, absolut nimic. Sacrificarea unor bebelusi nevinovati se pare ca nu a existat vreodata. Ghici ce spun adeptii credintei? Ei bine, se întampla. 

Pe de alta parte, exista o veche profetie spunand ca Mesia se va naste în Betleem. Nu tocmai subtil, nu? Cu toate acestea, aceste contradictii dau mai degraba dreptate lui Marcu care a inventat un Isus venind din Nazaret astfel incat povestea sa se potriveasca. Fictivul Isus se naste astfel in locul potrivit.

Botezul

Joachim-Patinir Botezul-Of-Jesus

Botezul este o alta caracteristica a povestii lui Isus care nu corespunde cu profetia biblica. De fapt nu corespunde cu sensul si ideea biblica in sine. În acele timpuri traditiile erau foarte importante. Mai ales cele religioase. Ideea ca o persoane inferioara din punct de vedere spiritual ar putea boteza una superioara era complet nemaiauzita. Vazandu-l pe Mesia, cum il considerau ei, botezat de catre oricine ar fi fost vazut mai mult ca semn de umilire decat umilinta. In zilele noastre, o vedem ca un semn timpuriu ca Isus era tipul umil care s-a dovedit a fi mai tarziu, dar în vechea Iudee, acest lucru ar fi fost foarte greu de inteles si mai ales de vandut. Acesta e un exemplu clar cum respectivii scriitori au denaturat adevarul. Sensul unui botez in acea vreme putea fi perceput doar intr-un sens lumesc.

Josephus

08020359

Josephus a fost un istoric romano-evreu din primul secol, al carui cel mai faimos pasaj este Testimonium Flavianum – o referinta “timpurie” la adresa lui Hristos, care este probabil un fals. Deci, de ce l-am mai pomenit aici? Ei bine, lucrarile lui Josephus includ, de asemenea, un pasaj mai putin celebru care este cu siguranta adevarat. Îngropata adanc în Cartea 20 a ” Antichitatii evreilor” este o referire directa la executarea “fratelui lui Isus, care a fost numit Hristos, al carui nume a fost James”. Asta-i tot ce se povesteste. Dar, ca si Pavel de mai sus, se confirma existenta istorica a lui James si nu cea a lui Isus. Deasemenea, putem vedea foarte clar la Hristos un nume, o “numire”, iar acesta putea fi oricine. De la o prezumtie pana la un zeu inviat din morti e mult, nu credeti?

Tacitus

Roma Tacitus Inscr Mus Thermae

Tacitus a fost echivalentul roman al History Channel si National Geographic toate laminate într-o singura minte inteligenta si in acelasi timp cinica. Printre un numar stupefiant de carti, Analele sale descriu viata sub Tiberius, Nero si alti nebuni, în timp ce, de asemenea, se ocupa cu existenta de zi cu zi de la Roma. În mod semnificativ, el include perioada din jurul marelui incendiu. Iata asadar si cel mai semnificativ pasaj:

“Nero si-a fixat vinovatia si a provocat cele mai rafinate torturi unei clase urata din cauza abominatiilor ei, numita crestini de catre populatie. Christus, din care numele îsi are originea, a suferit pedeapsa extrema în timpul domniei lui Tiberius în mainile unuia dintre procuratorii nostri, Pontius Pilatus. “

Aceasta este prima relatare de încredere a crucificarii din istorie. Desi nu citeaza sursa, Tacit este cunoscut pentru ca verifica si cele mai mici zvonuri si avea acces la documente oficiale. Dovezile fizice atesta existenta lui Pilat si a carmuirii sale. Crestinii au devenit o secta urmandu-l pe Christos. Nimeni nu vorbeste de niciun Isus, nimeni nu vorbeste de evanghelii scrise cu ajutorul Duhului Sfant, nimeni nu vorbeste de Biserica. Cum au ajuns toate astea sa fie recunoscute si acceptate de lume? Prin denaturarea adevarului si bineinteles, prin trecerea timpului. Peste inca o mie de ani, vom “afla” ca Isus a coborat din nori intr-o …. nava spatiala?

Osuarul

Jamesossuary

Poate va amintiti descoperirea din 2001 a unui osuar vechi inscriptionat cu cuvintele “Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus.” Pentru cei dintre voi care nu va amintiti ar trebui sa stiti ca lumea a innebunit.  Sau cel putin o parte din ea. Si asta e marea tragedie. Aici era dovada incontestabila a existentei istorice a lui Isus. Apoi, în 2004, politia israeliana a arestat la  Tel Aviv pe colectionarul care l-a gasit pe suspiciunea de fals. Ma intreb oare de ce oamenii nu au schimbat religia? De ce nu au devenit atei? Si mai ales, de ce nu li s-au deschis ochii si mintea? De ce nu au devenit mai sceptici?

Oare pentru ca s-au obisnuit sa fie mintiti si inselati de atata timp?

Nu chiar. Anul trecut, un tribunal israelian a adus alti experti sa reia cazul. Bomba cu ceas era acea inscriptie care se crede ca e falsa. In prezent, nu stim daca este adevarata sau doar un fals modern. Si astea sunt faptele, nu ipoteze. Dar, daca se dovedeste a fi adevarata nu cred ca va interesa pe nimeni. Religia crestina a devenit o afacere prea profitabila, nu? In plus, multi si-ar pierde sensul in viata si o lume haotica e o lume pierduta.

Religia Moderna

Kim-Jong-un 2089297B

În ciuda religiilor “mari” care rezista de secole, noi religii apar intotdeauna. Sau cele vechi sunt trunchiate si reinterpretate. Mormonii, Scientologia, Rastafarianismul,  diverse culte, cum ar fi Familia Manson sau înfioratorul cult “Kim” din Coreea de Nord … si aproape toate dintre ele au un lucru în comun: ele provin de la un singur individ, real. De ce? Pentru ca e foarte important ca lumea sa inteleaga acea religie. Ati observat cum toate conceptele “greoaie” din crestinism au fost ignorate sau date la o parte? Notiunea de “sfanta treime”?. E foarte greu de explicat unui copil in scoala primara. Si foarte dificila pentru un adult fara educatie. De aceea, ea a devenit foarte putin importanta. Pentru anumite secte, dimpotriva, ea a devenit marul discordiei. Tocmai pentru ca nu a fost corect inteleasa. A fost inspirata din alte religii care nu-si gaseau aplicabilitatea in societatea acelor timpuri.

Astfel, e mult mai usor sa construiesti o religie in jurul unui personaj. Acesta va capata fara sa vrea aura de legenda. In timp, el devine Salvator, Mesia, Izbavitor, Cuceritor si foloseste tot felul de astfel de denumiri. Si sociologii au observat acest lucru. Urmarind cum religiile moderne cresc, ei pot face presupuneri cu privire la verii lor, inclusiv religiile in varsta care transforma adeptii in marionete. Ganditi-va la asta. Este mult mai usor sa convingi oamenii sa se inroleze intr-o noua miscare daca ei pot vedea liderul.

Asa se intampla in revolutii, in razboaie, in cultura.

Deasemenea, trebuie sa mai intelegem un aspect foarte important al iudaismului din primul secol. Unele idei care se presupun ca ii apartin lui Isus erau prea fragede, prea necoapte, prea “neortodoxe”, prea noi pentru acea vreme. Ele au aparut mult mai tarziu. Un astfel de salt mental era de neinteles in acea perioada.

Crucificarea si Patimile lui Hristos

Peter Gertner - R?stignirea - Walters 37,246

Va aduceti aminte de profetia despre Mesia? Ea se referea la un izbavitor, la un rege mesianic puternic care va alunga pe romanii tradatori din Ierusalim cu foc si sabie. Si va aduce regatul lui Dumnezeu pe pamant.

Vreti o traducere aici, nu? Ei bine, profetiile apar intotdeauna numai in vremurile de aur ale unui popor. Si ele vor avea intotdeauna, fara exceptie, legatura cu o perioada foarte grea, de restriste, cand intregul popor va fi sub dominatie si cand acesta isi va dori cu ardoare ca acele vremuri de aur sa se intoarca. Ganditi-va la Albion si regele Arthur, la cum femeile suspinau la tara si se rugau pentru intoarcerea lui Mihai Voda si asa mai departe. Altii inca il mai cheama pe Iancu.

A facut Isus toate acestea? Nu. Ei bine, exista cineva care a facut-o. Daca un presupus James/Isus/Hristos a inceput o revolutie spirituala care n-a fost urmarita decat de cativa adepti, un altul a pornit o adevarata rascoala sangeroasa. El este Simon bar Kokhba si a condus cea mai mare rebeliune. Si multi altii ca el – John of Giscala si Simon Bar Giora care au inceput razboiul dintre evrei si Imperiul Roman. Adeptii insa au ridicat in slavi un om pasnic care a murit pe cruce ca un talhar inainte de a face ceva semnificativ.

Savantul Bart Ehrman ne spune : “Crestinii nu l-au inventat pe Isus. Ei au inventat ideea ca Mesia trebuia sa fie rastignit”. Practic, primii crestini au fost atat de jenati de crucificare si atat de neputinciosi incat au facut tot ce au putut sa  transforme asta într-o victorie. Ca orice popor invins, subjugat, ingenuncheat, au transformat Imperiul Roman intr-o fiara iar crucificarea intr-un moment al lor.

Dar de aici pana la un zeu care invie precum Mithra si o Biserica cu milioane de preoti e drum lung.

 • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,764 times, 1 visits today)

14 thoughts on “A existat Iisus?”

 1. Pingback: Invierea lui Iisus Hristos - Mythologica.ro

 2. Pingback: Originile crestinismului si influenta altor religii | Mythologica.ro

 3. Pingback: Cum devii nemuritor partea a II-a | Mythologica.ro

 4. Pingback: Mitologia crestina: Biblia si Apocalipsa | Mythologica.ro

 5. prietena lui iisus

  Stimate domn, contrar descrierii de la profil, invatati lumea gresit.
  Betleem este locul unde s-a nascut Iisus, iar Nazaret cel in care a copilarit. Biblia nu se pune in cotradictii, dumneavoastra sunteti cel dezinformat. Ioan zice clar ca el boteaza doar cu apa, iar Iisus ii va boteza cu Duhul Sfant, prin urmare Iisus a avut deja Duhul Sfant, botezul fiind doar un simbol. Iisus era si om, deci avea nevoie de botez cu apa. Aici e putin mai complicat, dar sfatuiesc pe toti cei care citesc asta sa intrebati un duhovnic ca sa va explice mai bine.
  Domnule, stau aici si ma amuz de dumneavoastra. V-am citit si alte articole. Spuneti cumva ca evangheliile se pun in contradictie, dar si dumneavoastra faceti exact acelasi lucru. In alt articol din 2017 cred, ati zis ca nu exista crucificare. Nu a existat vreodata. Si aici ziceti ca a existat? Pai, ce, asa repede uitati ce ziceti?
  Dar nu te opresti aici. Treime? Ce treime nu e prezenta in toate cultele din Romania? Spune-mi. La ortodocsi se vorbeste non stop de treime. La penticostali, baptisti la fel. Adventisti? Cum domnule sa nu se vorbeasca?! Religii moderne cica.. Pai ce religii iti trebuie sa se vorbeasca despre treime? Alea din Asia care cred in zei si idoli?
  SI A MURIT IISUS CA UN TALHAR INAINTE SA FACA CEVA SEMNIFICATIV? Poftim?! Pai te dai tu mare ca stii ce s-a profetit, dar habar n-ai. Asa s-a zis ca va muri. Ca un talhar si batjocorit de lume. In isaia, citeste. Nu lua de pe net de la altii ateii inainte ca sa citesti biblia. Mi se pare chiar un lucru rusinos ce faci, incerci sa demolezi aceasta imagine ca Iisus exista. Si chiar exista, contrar a tot ce incerci tu se demonstrezi. Vrei sa stii cum stiu?
  Pai explica-mi mie acum cum de bunicul meu a avut cancer si doctorii nu prea aveau ce sa faca, si ne-am rugat LA IISUS si la Dumnezeu si uite ca acum e bine. Explica-mi. Daca asta nu e minune, nu stiu ce e. Sau cum de la crestini le merge asa bine? Cu toate ca sufera, teistii au SPERANTA. Voi ateii ce aveti?Sinucidere?
  Si cu asta inchei, ne-om vedea la judecata.
  Pace frate.
  P.S. sunt doar o fata de 15 ani si ti-am daramat jumate din argumente, ce zici de asta, huh? 🙂

  1. Stimata “doamna” de 15 ani si “prietena lui Iisus”,

   Daca aveti impresia ca bunicul bolnav de cancer a fost vindecat de “puterea” lui Dumnezeu atunci trebuie sa mai cresteti si sa invatati. La scoala nu se predau stiinte?

   Bibliile sunt carti scrise de oameni plini de contradictii si nesigurante. Insa in polemici religioase nu-mi permit sa intru. Fiecare cu zeii sai. Intr-un viitor nu foarte indepartat lumea se va indeparta de religii si le va abandona ca ceva perimat si desuet. Este ceva normal in evolutia umana. Tindem spre a ne zeifica.

 6. Pingback: Invierea lui Iisus si Pastele: adevar sau legenda? | Mythologica.ro

 7. Pingback: Iisus n-a inviat niciodata – iata ce spune stiinta | Mythologica.ro

 8. Pingback: Unde este mormantul lui Iisus Hristos? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.