Bixia Yuanjin

Bixia Yuanjin este zeul chinez taoist al nasterilor, apusului si destinului.

Guanyin

Bodhisattva Guanyin este zeita-mama a panteonului chinezesc. Cateodata apare ca barbat. Numele mamei-zeite poate insemna “Cea care asculta plansetele lumii”.

Pana in secolul al X-lea, anume la Dinastia Song, cand Guanyin a devenit femeie. Ea a fost asociata cu un timp si loc anume, ca printesa numita Miao-Shan care a murit si s-a reintors printre cei vii, aparand ca Guanyin cea cu o mie de brate si o mie de ochi, pentru a-si salva tatal pe moarte.

Heng-O

Este zeita chineza a lunii, mama a celor 12 luni si 10 sori.

Mu Gong

Ea este antiteza yang a zeitei yin Si-wang-mu, creatoare si Domnitor al Estului.

Nügua

Nügua  este o zeita creatoare a mitologiei chinezesti ce a facut primul om din noroi. Ea este zeita ce i-a creat pe oameni, iar ceilalti zei au facut universul sau ambele fie amestecand pamant galben si apa pentru a forma o papusa sau printr-o coarda tarata prin namol.

Omul modelat din lut a devenit bogat si nobil. Nugua a obosit facand oameni-papusi pentru a popula intregul pamant. Cand i-a creat pe ceilalti, folosind o scurtatura, prin coarda tarata prin noroi, i-a creat astfel ep cei saraci si umili. Nugua i-a invatat pe oameni cum sa se casatoreasca si sa aiba copii. Tocmai de aceea este o zeita a petitului. Ea este si cea care repara universul. Cea care transforma miriadele de creaturi, o zeita a vantului, o femeie saman si o dansatoare a ploii.

Nugua este arata jumatate-om, cu coada de sarpe sau dragon si este asociata cu pamantul, apa si pesterile. Cateodata tine un compas. Una dintre cei Trei Augusti, ea este cea care aduce civilizatia.

Zeita este sora-sotie a lui Fu-Hsi, primul dintre cei trei suverani (2852-2697 i.Hr.).

Perechea este aratata cu cozile de sarpe intrepatrunse. Ei erau vazuti ca o pereche de spirite gardiene ale mortilor.

Pangu

Pangu era zeul chinez creator ce a iesit din oul cosmic.

Shangdi

Shangdi era zeitatea suprema in timpul Dinastiei Shang si zeu creator inaintea lui Pangu.

Si-wang-mu

Si-wang-mu, care traia etern in Muntii de Jad, era o zeita-mama a mitologiei chineze. Ea este Regina Mama a Vestului.

Tianhou

Este cunoscuta si ca Mazu. Tianhou este o zeita buddhista si taoista a navigatorilor. Ea este patroana marii si a celor ce au nevoie de ajutor.

Tianhou este si legata de zeita Guanyin ajutand la nastere si in alte cazuri in timp de seceta. Kublai Khan o numea Regina Cerului. Mai tarziu a fost facuta Imparateasa Raiului.

Zeita a inceput ca un om din secolul al X-lea din provincia Fujian, potrivit legendei. Datorita faptului ca nu a plans, a fost numita Lin Moniang, pentru linistea ei. Este creditata cu salvarea miraculoasa a fratilor ei si a altora din mare.

Putem observa astfel ca mitologia chineza este printre putinele exemple in care oamenii reali, personaje istorice sau chiar legendare, pot deveni zei.

Yen-lo-wang

Yen-lo-wang este conducatorul al celei de-a cincea curti chineze a iadului, Feng-Du.

Yu-huang

Yu-huang este marele Imparat de Jad ce a creat universul si este conducatorul cerului si al pamantului.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 5,078 times, 1 visits today)