520 de zile spre Marte

 Aproape un an si jumatate inchisi intr-o capsula, fara lumina naturala si avand la dispozitie doar alimente ambalate in vid: sase voluntari se pregatesc pentru startul unei experiente unice care simuleaza o calatorie spre Marte, cu scopul de studia impactul fizic si psihologic asupra astronautilor.

Incepand de la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie, trei rusi, doi europeni si un chinez vor petrece 520 de zile intr-un modul cu o suprafata de 180 de metri patrati, care imita o nava spatiala, ancorata intr-un centru de cercetari stiintifice din Moscova.

Desi Marte nu va putea fi “cucerit” înainte de trecerea catorva decenii, cercetatorii doresc sa respecte, prin aceasta simulare, durata unei calatorii reale catre planeta rosie – 250 de zile – zborul catre Marte, 30 de zile – sejurul pe Marte si 240 de zile – revenirea pe Terra.

“Cel mai mare risc al unei astfel de izolari este de natura psihologica”, explica Aleksandr Suvorov, coordonatorul acestui proiect din cadrul Institutului pentru probleme medicale si biologice (IBMP), alaturi de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Cum ajungem pe Marte?

Un prim experiment de acest tip a fost efectuat în 2009, când sase voluntari au trait timp 105 zile inchisi in interiorul unui modul spatial similar.

“Bineinteles ca relatiile nu vor fi intotdeauna armonioase, unii se vor intelege intre ei, altii nu. Insa prioritatea este de a fi capabili sa isi indeplineasca sarcinile trasate, in ciuda acestor neintelegeri”, a explicat Aleksandr Suvorov.

 

Mai multe despre:

Spatiul, ultima frontiera

Calatoria in timp si spatiu

 

In prezent, voluntarii se antreneaza, fac teste, repeta operatiunile pe care vor trebui sa le indeplineasca in timpul “calatoriei”. La finalul acestor teste, sase “astronauti” vor fi alesi dintre cei 10 candidati preselectionati.

Dupa primele 250 de zile, trei dintre ei vor intra intr-o alta sectiune a navei, reprezentand modulul detasabil care ar urma sa ajunga pe suprafata planetei Marte.

Fiecare zi petrecuta la bordul navetei va fi impartita in opt ore de lucru, opt ore de somn si alte opt ore pentru activitati recreative. Cei sase membri ai echipajului vor trebui sa treaca de 105 teste psihologice, fizce si medicale. Pentru activitatile recreative, cei sase membri ai echipajului vor avea dreptul sa aduca cu ei fotografii, inregistrari video si carti în format electronic.

O astfel de misiune implica sacrificii, mai ales culinare. Regimul alimentar al voluntarilor va fi asemanator celui de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). Voluntarii vor avea de respectat un regulament drastic. Deoarece realimentarea unei nave in drum catre Marte este imposibila, ei vor avea dreptul sa faca dus doar o data la zece zile si sa isi schimbe lenjeria intima doar din trei în trei zile.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 324 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.