Calatoria in timp

Cum functioneaza calatoria in timp?

De la H.G. Wells pana la Doctor Who, Inapoi in viitor sau Masina Timpului, termenul de calatorie in timp trezeste la viata viziunile noastre cele mai fantastice despre ceea ce înseamna a trece prin a patra dimensiune. Dar, desigur, nu ai nevoie de o masina a timpului sau de o gaura de vierme pentru a face o plimbare printre ani.

Dupa cum probabil ati observat, toti suntem în mod constant implicati într-o calatorie în timp. La nivelul cel mai de baza, timpul este rata de schimb în univers – si chiar daca ne place sau nu, suntem în curs de schimbare în mod constant. Noi imbatranim, planetele se învart în jurul soarelui, si lucrurile se destrama.

Noi masuram trecerea timpului în secunde, minute, ore si ani, dar acest lucru nu înseamna ca timpul curge in mod constant. La fel cum apa într-un rau se grabeste sau încetineste în functie de dimensiunea canalului, timpul curge cu rate diferite în diferite locuri. Cu alte cuvinte, timpul este relativ.

Dar ce cauzeaza aceasta fluctuatie de-a lungul drumului nostru cu un singur sens de la leagan pana in mormant? Totul se reduce la relatia dintre timp si spatiu. Fiintele umane zburda in cele trei dimensiuni spatiale ale lungimii, latimii si adancimii. Timpul se alatura jocului ca cea mai importanta dimensiune – a patra dimensiune si poate cea mai importanta. Timpul nu poate exista fara spatiu, iar spatiul nu poate exista fara timp. Cele doua exista ca una: spatiu-timp. Orice eveniment care are loc în univers trebuie sa implice obligatoriu atat spatiul cat si timpul.

În acest articol, ne vom uita la metodele din viata reala, de zi cu zi ale calatoriei în timp în universul nostru, precum si la unele dintre metodele mai exagerate sau fanteziste de a dansa prin a patra dimensiune.

Calatoria in viitor

Daca doriti sa avansati prin ani in viitor un pic mai repede decat urmatoarea persoana in mod natural, va trebui sa exploatati continuumul spatiu-timp. Pozitionarea globala a satelitilor face asta în fiecare zi, castigand un plus din a treia parte dintr-un miliard a unei secunde.Timpul trece mai repede pe orbita pentru ca satelitii sunt mai departe de masa Pamantului. Aici jos la suprafata, masa planetei trage de timp si il încetineste.

Noi numim acest efect dilatare temporala gravitationala. Conform teoriei lui Einstein a relativitatii generale, gravitatia este o curba în spatiu-timp si astronomii observa în mod regulat acest fenomen atunci cand studiaza lumina care se deplaseaza în apropierea unui obiect suficient de masiv. Sori deosebit de mari, de exemplu, pot afecta un fascicul drept de lumina altminteri sa se curbeze in ceea ce noi numim efectul de lentila gravitationala.

Ce are asta de-a face cu timpul? Amintiti-va: orice eveniment care are loc în univers trebuie sa implice atat spatiul cat si timpul. Gravitatea nu trage doar de spatiu, ci, de asemenea, trage si de timp.

Nu ati fi în masura sa observati modificarile minuscule în fluxul timpului, dar un obiect suficient de masiv ar face o mare diferenta – sa zicem, unul la fel de urias ca gaura neagra supermasiva Sagittarius A din centrul galaxiei noastre. Aici, masa a patru milioane de sori exista ca un singur punct, infinit de dens, cunoscut ca o singularitate. [sursa: NASA ]. Inconjurati aceasta gaura neagra pentru o vreme (fara a cadea in ea) si veti experimenta timpul la jumatatea vitezei de pe Pamant. Cu alte cuvinte, intr-o calatorie de cinci ani a-i putea descoperi un întreg deceniu care a trecut din istoria Pamantului [sursa: Davies ].

Viteza, de asemenea, joaca un rol în ritmul în care am putea experimenta timpul. Timpul trece mai încet cu cat te apropii mai mult de limita de viteza cosmica de netrecut numita viteza luminii. De exemplu, limbile unui ceas într-un tren în miscare se misca mai incet decat cele ale unui ceas stationar. Un pasager nu ar simti diferenta, dar la sfarsitul calatoriei ceasul care s-a miscat cu viteza ar fi încetinit cu a doua parte dintr-un miliard a unei secunde. Daca un astfel de tren ar putea atinge 99.999 la suta din viteza luminii, pentru fiecare an trecut la bord ar trece 223 ani în statia de tren. [sursa: Davies ].

Într-adevar, in acest mod, acesti navetisti ipotetici ar putea calatori în viitor. Dar ce putem spune despre trecut? Ar putea cea mai rapid nava stelara imaginabila intoarce timpul?

 

Mai multe despre:

Spatiul, ultima frontiera

Naveta Atlantis a fost lansata pentru ultima oara in spatiu

520 de zile spre Marte

 

Calatoria inapoi in timp – Masina Timpului

 

Multi viseaza sa calatoreasca in trecut fie pentru a schimba ceva, fie pentru a rememora anumite momente. Unii chiar si-ar dori sa ramana in acele timpuri.

Am stabilit ca aceste calatorii în viitor se întampla tot timpul. Oamenii de stiinta au dovedit asta în experimente, iar ideea este un aspect fundamental al teoriei lui Einstein a relativitatii generale. A calatori in viitor va fi doar o chestiune de cat de rapida va fi excursia. Dar putem oare calatori în trecut? O privire pe cerul noptii ar trebui sa furnizeze un raspuns.

Galaxia Calea Lactee are aproximativ 100.000 de ani-lumina, astfel încat lumina de la stelele cele mai îndepartate poate ajune in mii si mii de ani pe Pamant. Uitati-va pentru o clipa la acea lumina si deja veti calatori inapoi in timp. Cand astronomii masoara radiatia cosmica de fond, se holbeaza prin timp la peste 10 miliarde de ani-lumina departare într-o epoca primordiala cosmica. Dar putem face mai mult decat atat?

Nu e nimic în teoria lui Einstein care sa se opuna calatoriei în trecut, dar a ajunge “ieri” in timp încalca legea cauzalitatii sau cauza si efect. Un eveniment se întampla în universul nostru si el duce la înca unul si inca unul intr-un sir nesfarsit de evenimente cu un singur sens. În fiecare caz, cauza apare inaintea efectului. Doar încercati sa va imaginati o realitate diferita, sa zicem, una în care victima unei  impuscaturi moare inainte de a fi impuscata. Se încalca realitatea asa cum o stim, astfel, multi oameni de stiinta resping calatoria în trecut vazand-o ca o imposibilitate.

Unii oameni de stiinta au propus ideea de a folosi calatoria mai rapida decat viteza luminii pentru a se aventura in trecut. La urma urmei, în cazul în care timpul încetineste ca un obiect care se apropie de viteza luminii, atunci depasind acea viteza am putea face timpul sa curga înapoi? Desigur, ca un obiect care se apropie de viteza luminii, masa sa relativa creste pana devine infinit. Accelerarea unei astfel de mese mai repede decat atat este imposibil. Tehnologia warp ar putea însela, teoretic, “limita de viteza universala” dar si acest lucru ar insemna consum imens de energie.

Dar daca calatoria în trecut si viitor ar depinde mai putin de tehnologie speculativa de propulsie in spatiu gen Star Trek si mai mult de fenomenele cosmice existente? Setam cursul spre o gaura neagra.

Calatoria prin gaurile negre

Daca am inconjura o gaura neagra suficient de mult timp, dilatarea temporala ne-ar purta inapoi in timp. Dar, si acesta e un mare DAR, majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca o gaura neagra ne-ar strivi. Insa exista un anumit tip de gaura neagra care ar functiona – Inelul Kerr.

În 1963, un matematician din Noua Zeelanda, Roy Kerr, a propus prima teorie realista pentru o gaura neagra rotativa. Conceptul depinde de stelele neutronice care sunt stele masive prabusite de dimensiunea Manhattan-ului, dar cu masa asemanatoare soarelui nostru [sursa: Kaku ]. Daca postulatul lui Kerr este adevarat, oamenii de stiinta speculeaza ca s-ar putea trece printr-o gaura neagra si am iesi printr-o gaura alba. Ganditi-va ca in loc sa atraga totul inspre ea prin forta sa gravitationala, o gaura alba ar impinge totul afara si departe de ea – poate într-un alt timp sau chiar intr-un alt univers.

Acestea sunt insa deocamdata pur teoretice, dar în cazul în care acestea exista, ele ofera calatorului în timp aventuros un bilet doar dus în trecut sau în viitor.

In urmatorul articol vom afla despre gaurile de vierme, despre alte teorii interesante si despre paradoxurile calatoriei in timp.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,071 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.