100 de ani de la Marea Unire – Centenarul – 1 Decembrie 1918, Ziua Nationala a Romaniei

Ce inseamna Centenarul Marii Uniri?

Ce sarbatorim de Centenar? Se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Marea Unire reprezinta unirea teritoriilor romanesti:

  • unirea Basarabiei cu Romania la 27 martie 1918
  • unirea Bucovinei cu Romania la 28 noimebrie 1918
  • unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului la 1 decembrie 1918

Ce aveam in 1918 si nu avem acum?

Ei bine, aveam cu siguranta o identitate nationala, o nazuinta, un ideal. Si mai aveam si o elita intelectuala si politica. Scolita in Occident, aprinsa de foc patriotic si care avea un singur tel: Unirea. Dincolo de imperiile vecine si marile puteri militare ale vremii, dincolo de jocurile politice, romanii si, in special, elita provinciilor a reusit sa puna la punct un plan.

Ce nu mai avem astazi? Nu mai avem Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei, pierdute la 28 iunie 1940 prin pactul Ribbentrop-Molotov.

Iata cuvintele lui Nicolae Titulescu din 1915 in chestiunea Ardealului:

Problema care se pune azi României, e înfricosatoare, dar simpla; sau România pricepe datoria pe care i-a creat-o evenimentele în curs, si-atunci istoria ei abea începe, iar viitorul ei va fi o razbunare prelungita si mareata a umilintelor ei seculare; sau România, mioapa la tot ce e „mâine”, cu ochii mari deschisi la tot ce e „azi” nu pricepe si înlemnita sta pe loc, si atunci istoria ei va înfatisa pentru vecie exemplul unic si mizerabil, al unei sinucideri vietuite.
Din împrejurarile de azi, România trebuie sa iasa întreaga si mare!
România nu poate fi întreaga fara Ardeal! (Nicolae Titulescu – 3 mai 1915)

 

 

O scurta istorie a romanilor de la inceputuri pana in prezent

Ca sa ne facem o idee despre Marea Unire si ce inseamna ea pentru intregul popor roman, trebuie sa coboram in trecut. Pentru a nu repeta istoria trebuie s-o invatam. Si cel mai important lucru pentru un popor este istoria sa.

Care sunt evenimentele cruciale care au marcat nasterea si formarea poporului roman?

Care sunt datele principale care au dus la formarea statului modern, Romania?

 

Stramosii romanilor de astazi: dacii si romanii

istoria dacilor si romanilor

Culturi neolitice precum Cucuteni au fost atestate pe teritoriul romanesc de astazi din cele mai vechi timpuri. Vestigiile ne vorbesc despre locuitorii stravechi ai acestei regiuni, despre arta si deprinderile lor. Descoperirile din pesterile din Cioclovina, Ohaba Ponor din Transilvania, Baile Herculane din Banat si Borosteni în Oltenia, ne arata clar aceste urme.

Primele urme de locuire apar in Paleoliticul Mijlociu peste tot in regiunile tarii, dar mai ales in Carpatii Meridionali: pesterile Muierilor, Cioarei, Cioclovina, Ohaba Ponor. Unelete de piatra au fost descoperite aici cu o vechime de 50.000 ani. Deasemenea, au fost descoperite si ramasite de Homo Sapiens in aceste pesteri.

Trecerea la neolitic este reprezentata prin vase de lut ars din anul 6.000 i. Hr:

  • cultura Cris-Starcevo (mileniile VI-V î. Hr),
  • Hamangia (mileniile IV-II î. Hr.),
  • Cucuteni (mileniile IV-III î. Hr.),
  • Boiaan-Gumelnita,
  • Turdas-Petresti

Stramosii nostri se ocupau cu agricultura si cresterea vitelor, locuind la sate.

În mileniile III-II î. Hr. are loc MIGRATIA populatiilor indo-europene de pastori nomazi. Locuitorii din neolitic i-au asimilat pe nomazi, dar acestia si-au impus limba.

Intervine epoca bronzului si deci, dezvoltarea armelor. Societatile devin mai razboinice si mai bine fortificate. Schimbarile duc la formarea unor zone etnice: greci, iliri, traci.

Epoca fierului aduce cu sine aparitia grupurilor unite prin limba si traditii. In zona noastra – mostenirea tracica este cea mai longeviva si importanta. De aici se desprinde ramura nordica a tracilor: geto-dacii, stramosii nostri directi.

Date arheologice si izvoare scrise atesta prezenta lor in regiune incepand cu secolul al VI-lea i. Hr. Curand, geto-dacii se impun economic, politic si cultural in toata zona Europei de sud-est.

Herodot vorbeste despre ei:

getii sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci. Getii se credeau nemuritori si dupa moarte merg la Zamolxis, divinitatea lor suprema.

Între secolele I î.Hr. si II d.Hr. apare statul dac.

82-44 i. Hr perioada de apogeu a statului dac sub Burebista si Deceneu care reformeaza statul si preotimea. Strabon vorbeste despre marea prohibitie – taierea viilor.

70 i. Hr. – Burebista uneste cu peste 200.000 soldati teritoriile dacice: de la muntii Haemus (Balcani), pâna la Carpatii Padurosi, de la Tyras (Nistru), pâna la Tissus (Tisa).

Burebista devine cel mai mare rege al Traciei, stabilind capitala la Sarmisegetusa, Muntii Orastiei. Se construiesc fortificatii la Costesti, Blidaru, Piatra Rosie.

Apare aristocratia tribala – tarabostes (purtand caciula) si oamenii liberi – comati (mergand pletosi cu capul gol).

 

Ce ne-a dat Roma si Imperiul Roman?

Regatul lui Burebista bate la usa Romei. Extinderea dacilor, puterea lor militare (dupa spusele lui Strabon) ii face sa fie temuti de romani. Burebista se va amesteca in politica interna a Romei tinand partea lui Pompei in conflictul cu Caesar.

Dupa ce il infrange pe Pompei, Cezar planuieste o campanie impotriva dacilor, dar este asasinat in 44 i. Hr. Burebista il urmeaza in 35 i. Hr. Statul dac decade si pierde teritorii.

87-106 i. Hr. – Decebal, noul rege, readuce stralucirea statului dac de pe vremea lui Burebista. Urmeaza o noua perioada de dezvoltare economica si militara ce atrage atentia Romei. Conflictele culmineaza cu lupta de la Tapae, unde romanii sunt infranti.

101-102 d.Hr. si 105-106 d. Hr. marcheaza marile razboaie daco-romane. Romanii, condusi de Imparatul Traian, transforma Dacia in provincie romana. Aici apar drept marturie Columna lui Traian la Roma si Tropaeum Traiani de la Adamclisi.

106-271 d. Hr. – Dacia este provincie romana urmand un proces de romanizare in economie, societate, politica si cultura.

Aici incepe cristalizarea unui nou popor – poporul roman, combinatia dintre populatia daca cucerita si colonistii romani. Atunci incepe sa se nasca limba romana.

271 d. Hr – are loc retragerea aureliana din cauza barbarilor. Imperiul nu isi mai poate apara granitele si se retrage la sud de Dunare. Legatura intre cele doua maluri ale Dunarii se pastreaza: exista morminte si descoperiri monetare ce atesta schimbari sociale si culturale.

Pe fondul valului de barbari migratori, romanizarea continua.

Secolul al II-lea – crestinismul vine de la Roma spre centrele oraselor ramase la sud de Dunare.

Imparatii Constantin cel Mare, Valens, Justinian incearca sa preia controlul regiunii, dar fara succes. Populatia ramane prinsa de noul centru bizantin si de noul Imperiu Roman.

 

Primele formatiuni statale românesti

mitologia si istoria poporului roman

Secolul al X-lea: in vechile zone colonizate apar noi cnezate si voievodate. Acestea pastreaza elemente din traditiile daco-romane, dar imprumuta si de la migratori.

Vine ultimul val de barbari migratori: pecenegi, uzi, cumani, tatari, iar regatul maghiar din Transilvania se extinde.

Secolul al XIV-lea se deosebeste prin criza imperiului mongol si maghiar:

  • zonele Argesului, voievodul Basarab (1324-1352), intemeiaza primul stat romanesc – Tara Romaneasca – Valahia.
  • la est de Carpati, voievodul Bogdan (1359-1365) uneste Moldova, Valahia Minor pe atunci

Cine sunt voievozii romani?

Extinderea marilor imperii, noi pericole externe impun o politica complicata noilor Tari Romanesti.

Secolul XV-XVI:

  • Mircea cel Batrân (1386-1418) in Tara Romaneasca
  • Vlad Tepes(1456-1462),
  • Iancu de Hunedoara (1441-1456), in Transilvania
  • Stefan cel Mare (1456-1504), in Moldova

Transilvania trebuie sa accepte suzeranitata Ungariei, iar Tara Romaneasca si Moldova “protectia” Imperiului Otoman.

Voievozii romani vor face aliante cu:

  • regii Ungariei
  • regii Poloniei,
  • Venetia
  • statul papal.

1526 –  Transilvania devine principat autonom aflat sub suzeranitatea Portii otomane.

 

Prima unificare a tarilor românesti

MIHAI Viteazul

1593-1601 domnia lui Mihai Viteazu are loc unirea teitoriilor romanesti:

  • Transilvania,
  • Tara Româneasca
  • Moldova.

Domcuntul aflat la Alba Iulia atesta titulatura lui Mihai Viteazul:

Io, Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Românesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei!

Despartiti cultural, romanii continua sa viseze la unire. Se construiesc resedinte princiare la Câmpulung, Curtea de Arges, Târgoviste, Bucuresti, Suceava, Iasi si Alba Iulia. Cetati de aparare la Poenari, Cetatea Neamtului, Suceava, Chilia, Cetatea Alba. Manastiri la Tismana, Cozia, Putna, Dealul, Arges, Voronet, Sucevita. Centrele religioase devin si centre educative.

1508 – introducerea tiparului in Tara Romaneasca duce la conectarea cu Occidentul.

 

Imperiile vecine si rolul lor

Formatiuni Politice Romanesti Secolele_IX_XIII

In secolul al XVIII-lea o serie de imperii ce se ridica si cad vor contura istoria poporului roman:

  • Imperiul Otoman slabeste in putere, dar introduce domniile fanariote in Tara Romaneasca si Moldova
  • Rusia se ridica si anexeaza Basarabia in 1812
  • Austria creste in influenta si se extinde castigand Transilvania in 1699, Oltenia intre 1718-1739 si Bucovina in 1775

 

Statul national român

Tudor Vladimirescu

Constiinta unei natiuni unice exista de mult in sanul poporului roman. Insa secolul al XVIII-lea este momentul cristalizarii ei. Pentru ca urmeaza, in sfarsit, dupa atatea preluari de teritorii, formarea natiunii moderne romane.

La cine ne gandim ca figuri istorice marcante cand vorbim de Marea Unire? Care sunt marile evenimente ale epocii ce precedeaza si pun bazele Marii Uniri?

  • Ioan Inochentie Micu, episcop greco-catolic din Transilvania ce a luptat necontenit pentru drepturile romanilor
  • Constantin Cantacuzino ce scrie Istoria Tarii Romanesti
  • Dimitrie Cantemir cu Hronicul vremii in Moldova
  • Scoala Ardeleana cultiva limba si istoria poporului roman
  • Rascoala lui Horea, Closca si Crisan din 1784
  • Revolutia lui Tudor Vladimirescu din 1821
  • 1848

1853-1856 Razboiul Crimeei (1853-1856) aduce pe harta problema romaneasca. Miscarea de eliberare nationala si politica castiga teren.

1856 – Tratatul de la Paris (1856), protectoratul rus dispare. Este proclamata autonomia Principatelor Române. Acesta este pasul decisiv:

  •  5 ianuarie 1859 au avut loc alegeri în Moldova,
  • 24 ianuarie 1859 alegeri în Tara Româneasca,

Este ales unic domnitor, în ambele principate, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Reformele lui Cuza aseaza statul national roman modern de drept.

1866 – Cuza abdica, Carol de Hohenzollern Sigmaringen –  Coroana României si a devenit fondatorul dinastiei regale române.

 

Independenta României si unitatea statala

casa-regala-a-romaniei

1875 apare Chestiunea orientala. Romania profita de evenimente si isi declara independenta in 1877. Iata ce spunea Mihai Kogalniceanu:

“Nu am nici cea mai mica îndoiala si frica de a declara în fata Reprezentatiunii Nationale ca noi suntem o natiune libera si independenta”.

Romania lupta alaturi de rusi impotriva otomanilor În luptele de la Plevna, Rahova, Smârdan, langa armata romana lupta locuitori din toate provinciile.

1878 este anul recunoasterii indendentei Romaniei de catre puterile europene.

Romania obtine Dobrogea de nord prin tratatele de la San Stefano si Berlin

14/26 martie 1881 – România devine Regat (pentru 66 de an), domnitorul Carol încoronându-se Rege al României la 10/22 mai 1881.

Urmeaza o perioada de dezvoltare economica, culturala si stiintifica fara precedent. Bucuresti devine capitala unde soarele romanismului a rasarit.

1892 – romanii din Transilvania trimit un Memorandum imparatului Franz Joseph I

casa regala a romaniei

Finalul primului razboi nationala aduce reintregirea spatiului romanesc si un nou rege in persoana lui Ferdinand I cel Loial sau Intregitorul.

1916 – Romania intra in razboi alaturi de Franta, Anglia si Rusia.

1917 – Romania lupta singura la Marasesti si Oituz impotriva Puterilor Centrale. Se aprinde constiinta nationala, provinciile romanesti incep sa fiarba:

  • 27 martie 1918 – Sfatul Tarii reunit la Chisinau decide unirea Basarabiei cu mama-Romania de-a pururi si pentru totdeuna.
  • 28 noimebrie 1918 – Bucovina voteaza unanim unirea neconditionata si pe vecie cu regatul Romaniei.
  • 1 decembrie 1918 – Marea Adunare Nationala hotaraste la Alba Iulia unirea Transilvaniei, Banatului si Tarii Unguresti cu Romania pentru toate veacurile.

1922 – regele Ferdinand I si regina Maria sunt incoronati la Alba Iulia

Romania in epoca contemporana

Incepe o dezvoltare nemaivazuta a Romaniei. O epoca stralucita, cu personaje de renume international. Au loc importante reforme.

Romania se implica in Liga Natiunilor si participa la intelegeri cu statele balcanice vecine din jur: Mica Intelegere si Intelegerea Balcanica.

Al doilea razboi mondial va sfarteca teritoriile romanesti:

  • 1939 URSS ia Basarabia si nordul Bucovinei
  • 1940 Ungaria hortista ia Transilvania
  • Bulgaria ia Cadrilaterul

Romania, lipsita de aparare si de sprijinul Frantei si Angliei, se alatura Germaniei naziste. Antonescu elibereaza Barabia si nordul Bucovinei alaturi de nazisti.

1941 – Romania intra in razboi impotriva URSS

1944 – Antonescu este indepartat de la putere, iar Romania intoarce armele impotriva Germaniei. Romania sustine total razboiul. Peste 500.000 soldati romani participa la eliberarea teritoriilor romanesti, dar si la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei, Austriei.

Insa Romania nu va primi un loc la masa tratativelor ca stat castgator.

1947 – Transilvania, nordul Bucovinei si Tinutul Hertei revin iar URSS-ului. Cadrilaterul ramane la bulgari, iar Romaniei i se imputa dauna de 300 milioane dolari de catre URSS.

Dupa razboi, Romania intra in sfera sovietica si apare comunismul.

1945 – instaurarea guvernului Groza este pasul Romaniei spre declin. Antonescu este executat in 1946, iar Mihai I este fortat sa abdice in 1947.

Directivele de le Moscova aduc un regim comunist in Romania:

  • desfiintarea libertatilor
  • cenzura presei
  • eliminarea proprietatii private
  • colectivizarea agriculturii
  • economia centralizata
  • industrializarea masiva

Anii 1980 aduc cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si falimentule economiei romanesti. Romania se izoleaza de Europa si incepe colaborarea cu statele comuniste.

1989 – executarea sotilor Ceausescu si revolutia

1993 – Romania este primita in Consiliul Europei

2004 – Romania adera oficial la NATO

2007 – Romania devine membru al Uniunii Europene

2019 – in primele 6 luni, Romania va avea presedintia Consiliului Uniunii Europene

 

Care este viitorul Romaniei ca stat?

In 2018 sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire. O Unire obtinuta cu sacrificii, prin razboaie si revolutii. O Unire pentru care multi stramosi au murit, au sangerat, au suferit in inchisori comuniste.

Astazi, desi suntem membri deplini ai NATO si UE, am cazut intr-o coruptie jalnica. Guvernul fura, politicienii sunt condamnati penal, iar de fondurile europene ne batem joc. Construim catedrale din bani publici si nu avem spitale pentru arsi. Unde este acea constiinta nationala a Marii Uniri? De ce stau romanii cu mainile in san? Unde este acel “suflet national”?

 

Cred ca cel mai bine ar fi sa va las in compania textului convocarii de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Daca aceste cuvinte va impresioneaza:

 

CONVOCARE

Istoria ne chiama la fapte. Mersul iresistibil al civilizatiunii omenesti a scos si neamul nostru românesc din întunerecul robiei la lumina constintei de sine. Ne-am trezit din somnul de moarte si vrem sa traim alaturi de celealalte natiuni ale lumii. În numele dreptatii eterne si a principiului liberei dispozitiuni a natiunilor. Principiu consacrat acum prin evolutiunea istoriei, natiunea româna din Ungaria si Transilvania vrea sa-si hotarasca soarta sa de-acum înainte. Toate neamurile din preajma noastra si-au determinat viitorul prin rezolutiuni în conformitate cu sufletul lor national.

În scopul acesta convocam

Adunarea Nationala

 

Fii tare neam românesc, în credinta ta, caci iata se apropie ceasul mântuirii tale.

Amin si Doamne ajuta!

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,683 times, 1 visits today)

1 thought on “100 de ani de la Marea Unire – Centenarul – 1 Decembrie 1918, Ziua Nationala a Romaniei”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.